Vinprovning med Villa Spinosa

Söndagen den 17:e januari hölls en vinprovning i Huvudsta, Solna. Vinimportören Vino Conoscenza med Örjan Engelmark och Toni Zalbo i spetsen hade bjudit in den omåttligt karismatiske Enrico Cascella Spinosa för att hålla i en vinprovning med sina viner. Från isande vindar gled vi in i den svagt upplysta iskällaren och provningen kunde ta sin start.

IMG_0535IMG_0548

Kort om Iskällaren

Vi fick en kort historik om källaren. Hur man för länge sedan sågade upp is och förvarade i Iskällaren för att sedan under året förse Stockholmarna med is till sina kylskåp. Själva Iskällaren är idag ombygd till en vinkällare. Det är en helt fantastisk källare och optimal för vinprovningar runt det stora träbordet med tjocka träplankor från 1700-talets Hälsingland.

Villa Spinosa

Detta är för Sverige en ny producent som vinimportören Vino Conoscenza tog in under 2015. Villa Spinosa ägs och leds av Enrico Cascella Spinosa. I sitt utbud har de allt från Valpolicella till Amarone och under gynsamma år även Recioto. Odlingarna är belägna i Jago, Masua och Figari och själva vineriet ligger i Jago nära staden Negrar.

Provningen

Det var sammanlagt fyra viner vi provade under kvällen. Enrico gick igenom vin för vin grundligt och svarade på frågor. Sammanlagt var vi 11 st runt bordet så det blev en härlig dialog genom hela provningen. Till provningen serverades lite enklare plock i form av ost och salami. Här nedan följer noteringar om varje vin och en summering.

1. Villa Spinosa Valpolicella Classico 2013

VS_V

Doft
Vanilj, tobak, damm och en utpräglad fatdoft

Smak
Svartvinbär, hallon, lingon. Syrliga toner men ändå lätt och luftig smak

Kommentar
Detta, det enklaste av Villa Spinosas alla viner håller en bra jämnhet. Det är ett mycket luftigt vin. Nyanser från Amarone men helt tvärtom i tyngden när man provar. Tillsammans med ”Jago” är detta ett bra matvin helt klart.

Betyg


2. ”Jago” Ripasso Classico Superiore 2011

Doft
Aprikos, plommon, läder, viss fatdoft.

Smak
Svartvinbär, hallon, en nypa vanilj, lite fat, lite läder med lakrits i eftersmaken.

Kommentar
Detta är en komplex och härlig Superiore, finns många nyanser i denna som kommer allt eftersom man provar. Vi provade med lite enklare tillbehör i form av ost, salami och det vittnade om att detta är ett förträffligt matvin.

Betyg


3. Amarone Classico 2006

Doft
Utpräglad fatdoft, mycket ek, lite läder men också kakao/mörk choklad.

Smak
Körsbär, vinbär, choklad, läder, peppar och fortsatt fatkänsla.

Kommentar
2006 är på pappret en årgång som levererar mogna viner just nu men detta visade upp en förvånadsvärd ungdomlighet. Här finns det lagringspotential många år framöver. Välbalanserat och nästan elegant med en stor nypa rustik fatkaraktär.

Betyg


4. ”Guglielmi di Jago” Amarone Classico 1998

Doft
Örtig med dill i spetsen, läder, fatkaraktär som är oerhört likt en fuktig vinkällare.

Smak
Körsbär, lite lingon, örtig, ek, mycket fatkaraktär åt det rustika hållet, friska tanniner.

Kommentar
Wow vilken häftig upplevelse. En 18 årig Amarone som på pappret med 15 år i slovenska ekfat låter som att den skulle vara brådmogen men känslan är snarare tvärtom. Här kommer en  stark ungdomlig touch igenom och man undrar direkt om denna kan lagras 10, 20 ja kanske 30 år till. Den enorma fatkaraktären är också något som personifierar denna Amarone. Det är som att dricka och dofta ett glas koncentrerad vinkällare. Den är helt unik i sin utformning. Fantastiskt gott, fantastiskt bra!

Betyg

 

Slutsats:

Det finns en stark röd tråd i Villa Spinosas alla viner. De har alla en fatkaraktär som jag inte upplevt i många andra viner. Att det kommer fram så tydligt även i den enklaste Valpolicellan visar på att detta är unikt. De har generellt lågt restsocker vilket förmodligen förhöjer fatkaraktären i både doft och smak. Att Villa Spinosa lyckats få hela sin range så i harmoni med varandra tyder på ett gediget hantverk. Värt att notera är också att både Amarone 2006 och ”Guglielmi di Jago” Amarone 1998 var så unga i smaken trots sin ålder.

Stort tack till Vino Conoscenzas Örjan och Toni samt ett extra stort tack till Enrico Spinosa för sin expertis, inlevelse och karisma under hela kvällen.

Gratzie per tutti!

Bilder från kvällen

IMG_0535 IMG_0550IMG_0548IMG_0546IMG_0544  IMG_0531IMG_0524IMG_0579IMG_0592    12473781_1647604645488621_5232774205266273707_o 12494007_1647604162155336_4447548656713496774_o 12605528_1647604478821971_3195800560205027661_o12622104_1647602918822127_1634245135036844711_o IMG_3207IMG_3187IMG_3185