Om oss

Vad är Amaroneguiden?

Amaroneguiden är en informationssida om framför allt Amarone, men också en del om den italienska regionen Veneto och området Valpolicellas andra vintyper som Ripasso och Recioto. Våra artiklar handlar om allt kring Valpolicella och dess viner men också mycket om allt runt omkring; resor, lagring, tillbehör mm. En inspirationssida för erfarna Amarone-älskare och en kunskapskälla för alla som precis börjat dofta på detta svarta guld från Valpolicella.

Amaroneguiden drivs helt ideellt, som en hobbyverksamhet.

Vilka är vi som jobbar med Amaroneguiden?

1 januari 2008 startade Henrik Ungerth och Daniel Simone Amaroneguiden. Sedan dess har vi jobbat med att förse våra läsare med information om Valpolicellas viner, främst då om Amarone.

An(Toni)no Zalbo

Ägare till Amaroneguiden.

Han är halvitalienare som förälskat sig i det röda guldet från Valpolicella.

Yrkesmässigt, entreprenör inom byggbranschen, med ett vinintresse sedan mitten på 90-talet, mest Rioja på den tiden. Men i början på 2001 smakade han sitt första Amarone, och som dom flesta blev han såld.

Medlem i Amaroneguiden sedan 2011, och har successivt lärt sig mer och mer och även byggt upp en egen samling med viner, nästan uteslutande viner från Valpolicella.

Toni har även ett bolag för vinimport tillsammans med en vän inom den italienska vinvärlden Örjan Engelmark.

Syftet att äga och driva Amaroneguiden är att fortsätta sprida kunskap om Valpolicella och dess viner, och att främja en god vinkultur.

Daniel Bryntesson

Daniel har ett stort intresse av italienska viner och i synnerhet Amarone. Provade för första gången Amarone en kall vinterdag på Edsbacka Krog. Då en Dal Forno Romano Amarone 1999 som fullständigt överskuggade allt annat i vinväg.

Daniel gav 2011 hemsidan en ny design och jobbar fortsatt med design, kod och grafiska element på siten och i sociala medier. Han är också en viktig kreativ pjäs gällande vidareutveckling av siten. Daniel skriver även recensioner, reportage och inlägg.

Örjan Engelmark

Örjan är en Valpolicella frälst Sundsvallsbo som drack sin första Amarone mars 2003. Örjan driver företaget Enoteca Engelmark och jobbar med vinkunskap, vintillbehör, vinlagringslösningar, vinprovningar samt är återförsäljare av många fina varumärken. Driver också sedan 2015 företaget Vino Conscenza AB tillsammans med Toni.

På Amaroneguiden kommer Örjan i huvudsak vara expert kring årgångar, vintyper etc, då han besitter stor kunskap och många års erfarenhet av alla Valpolicellas vintyper samt har mycket god kontakt med många producenter i Valpolicella. Sveriges egna Recioto Kung!

Thomas Breding

Thomas Breding har ett stort intresse för mat och dryck i allmänhet och ett ohälsosamt stort intresse för Amarone i synnerhet. Drack sin första Amarone i början av 2000-talet, det var en Vaio Armaron 1997 som följdes av en Speri 1995 och efter dessa två höjdare var han fast. Efter att i många år försökt dricka så många olika producenter som möjligt har Thomas numera börjat fokusera lite mer. Han har en förkärlek för mer traditionell Amarone men även de bästa ”fruktbombsproducenterna” står högt i kurs.

På Amaroneguiden kommer Thomas i huvudsak hantera Amarone Topplistan då han besitter både djup och bred kunskap och erfarenhet av Amarone.

Jan-Christer Jansson

Jan-Christer är nyligen pensionerad lärare. Han har provat vin på amatörbasis sedan mitten av 1970-talet och upptäckte Amarone i början på 2000-talet, då var det de enklare varianterna. Åkte med Club Amarone till Amaroneland 2008 och sedan dess är han fast. Jan-Christer reser en gång om året till Valpolicella, då med besök hos olika producenter. Han skriver också på den egna bloggen JC:s Vintankar.

På Amaroneguiden kommer JC i huvudsak hantera Topplistorna då han besitter bred kunskap och erfarenhet av alla vintyperna i våra listor. JC skriver även recensioner och reportage.

Tobbe Claesson

Tobbe har ett stort intresse för både mat och dryck, älskar att laga mat med riktiga råvaror. En finsmakare som försöker hitta det bästa från världens alla hörn. Importera tex den bästa skinkan som finns, direkt från Spanien.
Tobbe drack sin första Amarone Juli 2001 i Visby, dessförinnan var han mest insnöad på spanska Rioja viner. Efter närkontakt med Amarone 2001 så är det nu Valpolicella-viner som gäller. Har besökt en hel drös av producenter i Valpolicella under många år nu och försöker komma iväg varje vår. Hans favorittyp av Amarone är de mer ursprungstypiska men även en bra fruktbombsproducent står högt i kurs. Dricker sällan Amarone till mat, men med undantaget när det står något viltkött på bordet. Föredrar oftast en bra Superiore eller Ripasso eller varför inte ett vanligt enkelt Valpolicellavin till mat. Recioto är något som ligger varmt om hjärtat men dricker dock sällan Recioto till dessert utan mer som ett meditationsvin.

På Amaroneguiden kommer Tobbe i huvudsak hantera Topplistorna då han besitter bred kunskap och erfarenhet av alla vintyperna i våra listor.

Jonas Eriksson

Jonas är en nybliven IT-konsult med sinne för livets goda. Tycker om god mat, gott vin och soliga resor. Han drack sin första amarone tillsammans med sin första barolo år 2006 när en vän stod för vinet till maten (lagar ofta finmaten efter några år som kock). Upplevelsen gav mersmak och med åren har det provats mycket olika viner men amarone och recioto är det som oftast smakar bäst.

På Amaroneguiden kommer Jonas i huvudsak hantera Topplistorna då han besitter bred kunskap och erfarenhet av alla vintyperna i våra listor.

P-O Rabner

P-O har ett stort intresse av viner och är bl a nyfiken på lokala viner som han hittar på resor vilket har givit en del spännande köp i bl a Marocko, Rumänien, Tjeckien och Schweiz (som faktiskt är ett spännande vinland, mycket att upptäcka då en försvinnande liten andel av produktionen når utanför landets gränser).

P-Os stora intresseområde är Italien och främst Valpolicella och Soave. En helsida i Livets Goda från tidigt 2000-tal resulterade i köp av Marions Teroldega och Amarone. Marions Teroldego skapade ett behov av mer! Kärlek vid första klunken! Amaronen blev som en väldigt trevlig bonus …

Och på den vägen är det …

På Amaroneguiden kommer P-O i huvudsak hantera Topplistorna då han besitter bred kunskap och erfarenhet av alla vintyperna i våra listor.