Övrigt Valpolicella – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika viner med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Uppdaterad: 2017.08.22


Masi Osar 2005 dot_h2 74885 dot_h2 Rött dot_h2 359:-

94 poäng

Ett vin gjort till 100% på druvan Oseleta. - Läs kommentaren
Färgen har en mörk rubinröd ton med lite blålila stråk. Doften domineras av mörka bär, men här finns också jord och gamla multnande höstlöv. Smaken är kraftig och packad med mörka bär. Läs körsbär, blåbär, björnbär och lite sträva slånbär. En del örter och kryddor visar också upp sig. Syran är rejäl och tanninerna biter ordentligt. Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på mörk choklad, lite espresso och ännu mera mörka bär.
På egen hand känns Osar lite kärvt och inte direkt inbjudande, men så fort maten kommer till så sker en dramatisk förändring. Nu mjuknar tanninerna och syran blir endast frisk. Smakerna blir lite elegantare. Nu är det inte bara gott. Det är helt underbart.
Rekommenderas till lite kraftigare och kryddig mat.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-10

Corte Cariano Brunelli 2013 dot_h2 72992 dot_h2 Rött dot_h2 160:-

89 poäng

Ett okomplicerat vin med en stor portion charm - Läs kommentaren
Ett okomplicerat vin med en stor portion charm, som gör sig riktigt bra till pizzan och de enklare pastarätterna.
I doften finns den typiska Corvinadoften av mörka körsbär. Här finns också lite andra mörka bär, en del kryddor och inslag från fatlagringen.
I gommen får vi en mjuk, rund och varm juice. Mörka bär i form av körsbär, svarta vinbär, björnbär och blåbär. Lite kryddor och ett inslag från fatlagringen noteras också. Här finns en välgörande frisk syra och alldeles lena tanniner. Medellång eftersmak.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-10

Le ragose Cabarnet Sauvignon 2010 dot_h2 72939 dot_h2 Rött dot_h2 280:-
4
91 poäng

En riktigt trevlig bekantskap - Läs kommentaren
En riktigt trevlig bekantskap. Men, ta inte för god tid på dig. En timme luft och sedan har du ca. Två timmar innan det går utför. Precis efter öppning låg alkoholen lite utanpå. En timme senare var alkoholen integrerad och härliga kryddiga dofter kom fram. Jordgubbar, svarta vinbär, mörk choklad och en liten pepprig doft. Smaken är kraftig och medellång. En fin syra och Små fina tanniner. Ett bra balanserat vin som går mycket bra till lite tyngre grytor.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-06-10

Zyme Kairos 2012 dot_h2 75871 dot_h2 Rött dot_h2 680:-
5
96 poäng

15 druvor skapar ljuva dofter och smaker - Läs kommentaren
15 druvor skapar ljuva dofter och smaker. Färgen är djupt röd med lite dragning åt lila i kanterna. Doften är stor och komplex med kryddor och fruktighet i en stor symfoni där det inte går att utskilja enskilda element. Smaken är otroligt djup och komplex med en något stramare framtoning än tidigare årgångar. Ett helt fantastiskt vin! Detta är ett vin som med fördel kan drickas över ett par dagar. Kommer tåla många års lagring.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21
Äldre årgångar

Zyme Kairos 2011 dot_h2 75871 dot_h2 Rött dot_h2 650:-
4
94 poäng

Ett spännande vin gjort på 15 olika druvor. Här ingår vita internationella druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc men också Soave-druvan Garganega. Bland de röda finns de internationella druvorna Merlot, Syrah, Cabernet Coch F, men också Valpolicella-druvorna Corvina, Rondinella, Osoleta m fl. Färgen har en mörk rubinröd ton, men med skiftningar av övermogna granatäpplen. Här finns en stor och angenäm doft, där den mörka frukten spelar huvudrollen. Det finns också inslag av jord, mineraler, kryddor, en lätt blommighet och toner från fatlagringen. Det blir lite som att ströva bland solvarma kryddor vid Medelhavet. I munnen är det ett kraftfullt vin med massor av smaker. Det känns runt och mjukt, men har en frisk ton och med tanniner som bjuder ett lättsamt motstånd. Först en generös frukt med inslag av körsbär, björnbär och blåa plommon. Kryddor och örter kommer ganska omgående. Det finns en friskhet som för tanken till syrliga körsbär. Lång eftersmak med en fin fruktsötma som paras med anis, mörk choklad och den där bitterljuva tonen från krossade körsbärskärnor.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-10


La Grola 2012 dot_h2 42334 dot_h2 Rött dot_h2 169:-
3
88 poäng

Ett friskt och bra vin som är helt drickfärdigt nu - Läs kommentaren
Doften är hyfsat stor med tydliga körsbärstoner, men här finns också svarta vinbär, kryddor och en del inslag från fathanteringen.
I munnen återkommer körsbären och de svarta vinbären, men nu förstärkta med björnbär och blå plommon. Här finns en hel del kryddor. Syran är bra och ger vinet en ordentlig friskhet. Trevliga tanniner smånafsar i gommen. Eftersmaken är medellång och det är först i den som vi noterar drag från fatlagringen.
Även om det kan kännas lite inställsamt, så är det inte som mesigt.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-07-02

Masi Brolo Campofiorin Oro 2011 dot_h2 32361 dot_h2 Rött dot_h2 209:-
4
91 poäng

Ett trevligt och bra vin för sommarens grillövningar - Läs kommentaren
I doften finns tydliga aromer av mörka körsbär, kakao och kryddor. Ett visst inslag av fatlagringen kan vi också notera. I gommen känns det lite stramare med tydligare tanniner. Här finns en hel del mörka körsbär, blåa plommon och skogsbär. Gott om örter/kryddor. En bra syra samt en eftersmak som är något längre än medel och där mörk choklad, lakrits och lite espressokaffe kommer fram.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-07-02


Äldre årgångar

Masi Brolo Campofiorin Oro 2010 dot_h2 32361 dot_h2 209:-

88 poäng

Bra Dubbeljäst vin med tydligt inslag av örter och plommon även lite lakrits här har vi en del tanniner och bitterhet av kakao och körsbärskärnor. Druvsammansättningen är Corvina 80 %, Rondinella 10 %, Oseleta 10 %, där Oseletean verkligen gör skillnad i detta vin.
Annars är det stora skillnaden mot det vanliga Campofiorin är att druvorna kommer från en och samma vingård, Brolo di Campofiorin, i byn Valgatara di Marano. Detta är som många andra MASI viner för ungt här gäller det att lagra för att få fram det bästa.
Bedömd 2015-03-01


Damoli Brigasco 2006 dot_h2 70884 dot_h2 Rött dot_h2 349:-
4
91 poäng

Ett välavstämt rödvin, elegant med glimten i ögat - Läs kommentaren
Brigasco är ett spännande IGT-vin. Tillverkas nästa som en Amarone men får 20% Merlot i blandningen. Doften är stor med härliga mognadstoner. Mörka mogna körsbär och viol dominerar men det finns också en fatkryddighet och spår av mynta.

Smaken är stor och härlig med fin syra, lagoma tanniner och peppar. Den stora smaken gjorde att jag förväntade mig ett längre avslut och blev därför lite förvånad när den försvann snabbare än väntat. Vinet är drickfärdigt nu men står sig nog bra i många år till.

En välbalanserat och trevligt IGT åt det eleganta hållet som definitivt är värt att prova.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Santoccio Rosso 2014dot_h2 71939 dot_h2 Rött dot_h2 279:-
4
92 poäng

Ett underbart vin som är väldigt likt en amarone - Läs kommentaren
Ett underbart vin som är väldigt likt en amarone. Endast torkade (90 dagar) druvor har använts, men det ingår inga rondinella-druvor och andelen andra druvor (Sangiovese/Cabernet Franc/Merlot) utgör 30% och därmed får det inte kallas för Amarone.
Det doftar av mörka körsbär, blåa plommon, lite torkad frukt, en del fat och några små nypor örter.
I munnen är det den mörka solvarma frukten som dominerar: körsbär, björnbär, lite svarta vinbär. Vi noterar den torkade frukten och det trevliga örtinslaget. Tanninerna är tydligare, mer distinkta och smånafsar på ett sätt som de inte gör hos en amarone. Vinet har en bra friskhet. I eftersmaken (något längre än medel) känns fatlagringen med mörk choklad och lite espresso samt örter och mer mörk frukt.
Detta är helt enkelt riktigt gott och klarar av, genom sin ryggrad av tanniner och finstämd syra, en rejäl köttbit från grillen.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-08-19

Rosato LaMolinara 2015dot_h2 74351 dot_h2 Rose dot_h2 157:-
3
88 poäng

Ett mycket trevligt och spännande rosévin gjort på druvan Molinara. - Läs kommentaren
Ett mycket trevligt och spännande rosévin gjort på druvan Molinara. Färgen går i en mörk hallonröd ton. Väsentligt mycket mörkare än de flesta andra roséviner. Doften är väldigt diskret, när vi plockar fram vinet ur kylskåpet. I takt med att tempen stiger kan vi ana oss till körsbär, hallon och smultron. En försiktig sommarblommighet i bakgrunden. I munnen är det friskt med en bra syra, men utan att kännas det minsta vasst. Här finns röda bär: körsbär, smultron, lite hallon och röda vinbär. Någon lite ört och tydliga steniga mineraler. Det finns en fyllighet, som gör att det drar mer mot rödvin är mot rosé. I eftersmaken får vi lite blodapelsin. Ett annorlunda rosévin, men i en stil som vi gillar. Friskt och törstsläckande. Vi började med ett glas ute i solskenet. Fortsatte med ett glas till vår Ceasarsallad. Vinet funkade alldeles utmärkt såväl i sin ensamhet som till maten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-08-23

Massimago Magó 2014dot_h2 75049 dot_h2 Mousserande dot_h2 220:-
4
91 poäng

Valpolicellas enda mousserande vin med 100% Corvina - Läs kommentaren
Valpolicellas enda mousserande vin som till 100% är gjort på den klassiska druvan Corvina. Färgen har en liten ovanligare ton. Visst finns den rosa tonen där, men den går i en aprikos/nektarin nyans. Doften skickar aromer av jordgubbar/smultron, nektariner, steniga mineraler och aningens citrus. I munnen är det friskt. Torrt så klart. Här finns en härlig fruktig smak av jordgubbar, smultron, något litet hallon, en del gula stenfrukter och gott om mineraler. De senare med förtecken av kalk och makadam. En vital syra som aldrig blir ansträngande. I eftersmaken finns den fina lilla bittra tonen av blodgrape samt krossade körsbärskärnor.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-08-23

Le Guaite di Noemi Tano IGT 2010dot_h2 78313 dot_h2 Rött dot_h2 222:-
4
91 poäng

Fyllig Rosso perfekt till mat - Läs kommentaren
Doftar lagrat, man känner ålder, mycket kryddor och damm från start. Efter en timme kommer lite mer frukt in och vinet öppnar upp sig. Komplex doft med körsbär, vinbär och lite lakrits. Smaken är återhållsam inledningsvis med viss syra från bigarråer och skogsbär. Efter en timme är det mesta av syran borta och vi har en härligt fyllig mjuk smak som passar perfekt till mat.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-11-15

Zymé 602020 2011dot_h2 72163 dot_h2 Rött dot_h2 420:-
4
94 poäng

Härligt komplex med en tyngd av härlig kryddighet - Läs kommentaren
Det här är ett spännande vin gjort på 60% Cabarnet Sauvignon, 20% Cabarnet franc och 20% Merlot där Merlotdruvorna får torka 20-30 dagar. Färgen är djupt mörkröd med dragning åt lila. Doften får nästa full pott. En härligt rödfruktig varm doft med en märkbar men inte störande alkohol. Härligt komplex med en tyngd av härlig kryddighet där peppar är tydligast. Bör luftas minst 2 timmar innan den öppnar sig ordentligt alkoholen integrerar sig bättre. Smaken är stor och lång med härligt riviga tanniner. Här finns både röda bär men också mörkare frukter som björnbär och plommon. Det är ett riktigt fruktigt vin som har en bra tyngd i sin kryddighet och pepparn från doften kan även märkas i smaken. Lite ungt vin fortfarande och det ska bli riktigt intressant att prova om ett par år igen.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-11-30

Zyme Metodo Classico 2010dot_h2 77034 dot_h2 Mousserande dot_h2 399:-
4
93 poäng

Fräscht och uppfriskande vin av högsta klass - Läs kommentaren
Färgen är ljust gulgrön med fina små bubblor. Doften är trevligt fräsch med brödighet och jäst. Det är också en härlig blommig sötma i doften samt lite tropiska stenfrukter. Smaken är medellång, krispig och trevlig med brödigheten tydligast från doften. Det är också en härlig krydda. Det är många men små bubblor i vinet och detta vin växer faktiskt efter en stund i glaset även om det är ett kapprace mot att bubblorna tar slut. Ett riktigt bra bubbel som slår många franskan namnstarkare moussernade viner på fingrarna.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-12-22

Torre d’Orti Rosso 2015dot_h2 78318 dot_h2 Rött dot_h2 185:-
4
92 poäng

Härligt fruktig med en kyddig touch - Läs kommentaren
Doften inleder med en mineraldoft som ganska fort övergår till en fruktig ton som tar över helt med en kaskad av mörka bär, hallon, vinbär och torkade frukter. Hallon, jordgubbar och vinbär återfinns i smaken som tillsammans skapar en härligt fruktig helhet. Allt avslutas med en svartpepprig finish med lång eftersmak. Med lite luftning kommer även nya dofter och smaker som dill- och vaniljtoner. Detta är en riktigt bra Rosso som har det där lilla extra.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-04-21

Brunelli Campo del Maestro 2014dot_h2 74045 dot_h2 Rött dot_h2 264:-
4
93 poäng

Ett nytt enastående vin från Brunelli - Läs kommentaren
Ett nytt vin från Brunelli. Årgång 2014 är alltså den första årgången av det här vinet.
Här har använts nio olika druvor, även om andelen Corvina(40%) är störst. Druvorna har torkats i cirka fyra månader innan själva vinifieringen. Vinet har fått ligga och mogna i nästan två år på franska barriquer innan det tappats på flaska.
Det här ett ungt vin som behöver flera timmars luftning för att helt komma till sin rätt.
Färgen har en djup rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.
Strax efter upphällning finns det i doften en väldigt tydlig ton av alkohol, men redan efter någon timme är den väsentligt nedtonad, för att tre timmar senare bara anas. Mörka bär, jord, örter och kryddor följer oss hela kvällen. De mörka körsbären dominerar, men här finns också björnbär och lite svarta vinbär. Vi känner även lite vanilj, hemkola och kako i doften. En stor och magnefik doft, som har många gemensamma drag med amarone.
Smaken har också till en början en tydlig alkoholton, men den är som bortblåst redan efter någon timma. Här finns såväl kraft som komplexitet och inte heller utan elegans.
Bären dominerar smakintrycken totalt. I början väldigt unga och mer åt röda skogsbär. Efterhand en mörkare ton där söta körsbär i form av bigarråer och moreller tar över, men björnbär, svarta vinbär och skogshallon finns med i smakpaletten fast på ett lite försiktigare vis. Kryddor, ett uns vanilj, steniga mineraler och någon torkad frukt bidrar på ett diskret sätt. Eftersmaken är stor, kraftfull och riktigt lång. Kryddorna blir nu ett mer påtagligt inslag tillsammans med de söta mörka körsbären. Den lilla bitterheten av mörk choklad, espressokaffe och krossade körsbärskärnor är ju bara så läcker. Alldeles i sluttampen en Cabernet Franc bitterhet också.
Ett enastående vin. Visserligen ungt idag och det har sin tjusning. Vi är övertygade att vinet kommer utvecklas väl de närmaste åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-08-22