Övrigt Valpolicella – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika viner med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Uppdaterad: 2022.05.25


Masi Osar 2005 dot_h2 74885 dot_h2 Rött dot_h2 359:-

94 poäng

Ett vin gjort till 100% på druvan Oseleta. - Läs kommentaren
Färgen har en mörk rubinröd ton med lite blålila stråk. Doften domineras av mörka bär, men här finns också jord och gamla multnande höstlöv. Smaken är kraftig och packad med mörka bär. Läs körsbär, blåbär, björnbär och lite sträva slånbär. En del örter och kryddor visar också upp sig. Syran är rejäl och tanninerna biter ordentligt. Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på mörk choklad, lite espresso och ännu mera mörka bär.
På egen hand känns Osar lite kärvt och inte direkt inbjudande, men så fort maten kommer till så sker en dramatisk förändring. Nu mjuknar tanninerna och syran blir endast frisk. Smakerna blir lite elegantare. Nu är det inte bara gott. Det är helt underbart.
Rekommenderas till lite kraftigare och kryddig mat.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-10

Corte Cariano Brunelli 2018 dot_h2 72992 dot_h2 Rött dot_h2 170:-

91 poäng

Ett synnerligen bra pris för ett vin av den här klassen - Läs kommentaren
Corte Cariano är ett vin som jag druckit åtskilliga årgångar av och varje årgång har levererat fina doft- och smakupplevelser. 2018 är inget undantag. I doften finns de typiska corvinatonerna av mörka, friska körsbär, men också en del skogsbär och en god portion kryddor. I munnen har det en fin friskhet samtidigt som det är ganska så runt. De mörka körsbären återkommer i smaken, förstärkta med björnbär, blåbär, vinbär och några blå plommon. Här finns också en trevlig ört- och kryddsamling. En fin balanserad syra tillsammans med mjuka tanniner ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är medellång och här tillkommer lite kakao, vaniljkola och någon torkad frukt, men hela tiden är de läckra, mörka körsbären med oss. Riktigt gott idag och håller sig säkert där ytterligare ett par år. Detta är inget jag långlagrar utan mina flaskor dricker jag de närmaste två åren. Ett synnerligen bra pris för ett vin av den här klassen.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-26
Äldre årgångar

Corte Cariano Brunelli 2016 dot_h2 72992 dot_h2 Rött dot_h2 160:-

91 poäng

Ett enastående vin i all sin enkelhet. Perfekt för vardagsmaten, pizzan och enklare pastarätter. Årgång 2016 har idag (sept 2018) en liten stramare framtoning. Det är ungt och kommer att inom något halvår ha växlat upp några hack. I doften finns den typiska Corvinadoften av mörka körsbär. Här finns också lite andra mörka bär, en del kryddor och inslag från fatlagringen. Smaken är präglad av körsbär, fast i en syrligare form. Vi kan också ana oss till svarta vinbär, björnbär och blåbär. Stor och bra syra. Nafsande tanniner. I eftersmaken får vi lite kryddor, bitter mörk choklad och unset torkad frukt
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-10-12

Corte Cariano Brunelli 2013 dot_h2 72992 dot_h2 Rött dot_h2 160:-

89 poäng

Ett okomplicerat vin med en stor portion charm, som gör sig riktigt bra till pizzan och de enklare pastarätterna.
I doften finns den typiska Corvinadoften av mörka körsbär. Här finns också lite andra mörka bär, en del kryddor och inslag från fatlagringen.
I gommen får vi en mjuk, rund och varm juice. Mörka bär i form av körsbär, svarta vinbär, björnbär och blåbär. Lite kryddor och ett inslag från fatlagringen noteras också. Här finns en välgörande frisk syra och alldeles lena tanniner. Medellång eftersmak.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-10


Le ragose Cabarnet Sauvignon 2010 dot_h2 72939 dot_h2 Rött dot_h2 280:-
4
91 poäng

En riktigt trevlig bekantskap - Läs kommentaren
En riktigt trevlig bekantskap. Men, ta inte för god tid på dig. En timme luft och sedan har du ca. Två timmar innan det går utför. Precis efter öppning låg alkoholen lite utanpå. En timme senare var alkoholen integrerad och härliga kryddiga dofter kom fram. Jordgubbar, svarta vinbär, mörk choklad och en liten pepprig doft. Smaken är kraftig och medellång. En fin syra och Små fina tanniner. Ett bra balanserat vin som går mycket bra till lite tyngre grytor.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-06-10

Zyme Kairos 2013 dot_h2 75871 dot_h2 Rött dot_h2 680:-
4
95 poäng

Ungdomligt fruktigt med massor av kryddor - Läs kommentaren
Färgen är djupt rubinröd med en tendes till tegel i kanten. Doften är stor, kraftig och komplex där det är svårt att försöka sätta ord på alla intryck. Det är både ungdomligt fruktigt och har massor av krydda från både druvornas torkning och ek. Smaken är också väldigt kraftig och stor. Utvecklar sig länge efter att vinet har svalts. En härlig balans mellan frukt, tannin och syra. Detta vin kommer vinna på några års lagring då det känns att det inte släpper ut all kraft som finns där. Öppnar du en nu och kan hålla dig är detta ett vin som levererar ännu bättre dag 2. Att 15 druvor kan bli så bra i samma flaska är fortfarande ett mysterium för mig.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-02-22
Äldre årgångar

Zyme Kairos 2012 dot_h2 75871 dot_h2 Rött dot_h2 680:-
5
96 poäng

15 druvor skapar ljuva dofter och smaker. Färgen är djupt röd med lite dragning åt lila i kanterna. Doften är stor och komplex med kryddor och fruktighet i en stor symfoni där det inte går att utskilja enskilda element. Smaken är otroligt djup och komplex med en något stramare framtoning än tidigare årgångar. Ett helt fantastiskt vin! Detta är ett vin som med fördel kan drickas över ett par dagar. Kommer tåla många års lagring.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21

Zyme Kairos 2011 dot_h2 75871 dot_h2 Rött dot_h2 650:-
4
94 poäng

Ett spännande vin gjort på 15 olika druvor. Här ingår vita internationella druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc men också Soave-druvan Garganega. Bland de röda finns de internationella druvorna Merlot, Syrah, Cabernet Coch F, men också Valpolicella-druvorna Corvina, Rondinella, Osoleta m fl. Färgen har en mörk rubinröd ton, men med skiftningar av övermogna granatäpplen. Här finns en stor och angenäm doft, där den mörka frukten spelar huvudrollen. Det finns också inslag av jord, mineraler, kryddor, en lätt blommighet och toner från fatlagringen. Det blir lite som att ströva bland solvarma kryddor vid Medelhavet. I munnen är det ett kraftfullt vin med massor av smaker. Det känns runt och mjukt, men har en frisk ton och med tanniner som bjuder ett lättsamt motstånd. Först en generös frukt med inslag av körsbär, björnbär och blåa plommon. Kryddor och örter kommer ganska omgående. Det finns en friskhet som för tanken till syrliga körsbär. Lång eftersmak med en fin fruktsötma som paras med anis, mörk choklad och den där bitterljuva tonen från krossade körsbärskärnor.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-10


La Grola 2012 dot_h2 42334 dot_h2 Rött dot_h2 169:-
3
88 poäng

Ett friskt och bra vin som är helt drickfärdigt nu - Läs kommentaren
Doften är hyfsat stor med tydliga körsbärstoner, men här finns också svarta vinbär, kryddor och en del inslag från fathanteringen.
I munnen återkommer körsbären och de svarta vinbären, men nu förstärkta med björnbär och blå plommon. Här finns en hel del kryddor. Syran är bra och ger vinet en ordentlig friskhet. Trevliga tanniner smånafsar i gommen. Eftersmaken är medellång och det är först i den som vi noterar drag från fatlagringen.
Även om det kan kännas lite inställsamt, så är det inte som mesigt.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-07-02

Masi Brolo Campofiorin Oro 2011 dot_h2 32361 dot_h2 Rött dot_h2 209:-
4
91 poäng

Ett trevligt och bra vin för sommarens grillövningar - Läs kommentaren
I doften finns tydliga aromer av mörka körsbär, kakao och kryddor. Ett visst inslag av fatlagringen kan vi också notera. I gommen känns det lite stramare med tydligare tanniner. Här finns en hel del mörka körsbär, blåa plommon och skogsbär. Gott om örter/kryddor. En bra syra samt en eftersmak som är något längre än medel och där mörk choklad, lakrits och lite espressokaffe kommer fram.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-07-02


Äldre årgångar

Masi Brolo Campofiorin Oro 2010 dot_h2 32361 dot_h2 209:-

88 poäng

Bra Dubbeljäst vin med tydligt inslag av örter och plommon även lite lakrits här har vi en del tanniner och bitterhet av kakao och körsbärskärnor. Druvsammansättningen är Corvina 80 %, Rondinella 10 %, Oseleta 10 %, där Oseletean verkligen gör skillnad i detta vin.
Annars är det stora skillnaden mot det vanliga Campofiorin är att druvorna kommer från en och samma vingård, Brolo di Campofiorin, i byn Valgatara di Marano. Detta är som många andra MASI viner för ungt här gäller det att lagra för att få fram det bästa.
Bedömd 2015-03-01


Damoli Brigasco 2011 dot_h2 76964 dot_h2 Rött dot_h2 377:-
4
93 poäng

Torkad Merlotdruva i en fin IGT - Läs kommentaren
Torkad Merlotdruva i en fin IGT. Färgen är djupt klar röd. Doften är kraftfull och fruktig med Körbär, Plommon och björnbär tydligast. Bakom frukten döljer sig lite peppar och en hint av kanel. Smaken är härligt fyllig, något torrare än doften gav förväntning om. Men annars återkommer mycket av doften i smak där också lite violer anas. Det är ett mycket välbalanserat cin med fin syra, små tanniner och trevlig fruktighet. Vinet fungerar bra till mat eller ostbricka men också som meditationsvin utan tilltugg.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-01-15
Äldre årgångar

Damoli Brigasco 2006 dot_h2 70884 dot_h2 Rött dot_h2 349:-
4
91 poäng

Brigasco är ett spännande IGT-vin. Tillverkas nästa som en Amarone men får 20% Merlot i blandningen. Doften är stor med härliga mognadstoner. Mörka mogna körsbär och viol dominerar men det finns också en fatkryddighet och spår av mynta.

Smaken är stor och härlig med fin syra, lagoma tanniner och peppar. Den stora smaken gjorde att jag förväntade mig ett längre avslut och blev därför lite förvånad när den försvann snabbare än väntat. Vinet är drickfärdigt nu men står sig nog bra i många år till.

En välbalanserat och trevligt IGT åt det eleganta hållet som definitivt är värt att prova.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Santoccio Rosso 2014dot_h2 71939 dot_h2 Rött dot_h2 279:-
4
92 poäng

Ett underbart vin som är väldigt likt en amarone - Läs kommentaren
Ett underbart vin som är väldigt likt en amarone. Endast torkade (90 dagar) druvor har använts, men det ingår inga rondinella-druvor och andelen andra druvor (Sangiovese/Cabernet Franc/Merlot) utgör 30% och därmed får det inte kallas för Amarone.
Det doftar av mörka körsbär, blåa plommon, lite torkad frukt, en del fat och några små nypor örter.
I munnen är det den mörka solvarma frukten som dominerar: körsbär, björnbär, lite svarta vinbär. Vi noterar den torkade frukten och det trevliga örtinslaget. Tanninerna är tydligare, mer distinkta och smånafsar på ett sätt som de inte gör hos en amarone. Vinet har en bra friskhet. I eftersmaken (något längre än medel) känns fatlagringen med mörk choklad och lite espresso samt örter och mer mörk frukt.
Detta är helt enkelt riktigt gott och klarar av, genom sin ryggrad av tanniner och finstämd syra, en rejäl köttbit från grillen.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-08-19

Rosato LaMolinara 2015dot_h2 74351 dot_h2 Rose dot_h2 157:-
3
88 poäng

Ett mycket trevligt och spännande rosévin gjort på druvan Molinara. - Läs kommentaren
Ett mycket trevligt och spännande rosévin gjort på druvan Molinara. Färgen går i en mörk hallonröd ton. Väsentligt mycket mörkare än de flesta andra roséviner. Doften är väldigt diskret, när vi plockar fram vinet ur kylskåpet. I takt med att tempen stiger kan vi ana oss till körsbär, hallon och smultron. En försiktig sommarblommighet i bakgrunden. I munnen är det friskt med en bra syra, men utan att kännas det minsta vasst. Här finns röda bär: körsbär, smultron, lite hallon och röda vinbär. Någon lite ört och tydliga steniga mineraler. Det finns en fyllighet, som gör att det drar mer mot rödvin är mot rosé. I eftersmaken får vi lite blodapelsin. Ett annorlunda rosévin, men i en stil som vi gillar. Friskt och törstsläckande. Vi började med ett glas ute i solskenet. Fortsatte med ett glas till vår Ceasarsallad. Vinet funkade alldeles utmärkt såväl i sin ensamhet som till maten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-08-23

Massimago Magó 2018dot_h2 75049 dot_h2 Mousserande dot_h2 242:-
4
91 poäng

Ett underbart bubbel - Läs kommentaren
Ett underbart bubbel från Massimago i östra delen av Valpolicella. I doften hittar vi
jordgubbar/smultron, nektariner, steniga mineraler och aningens citrus. I munnen är det friskt, torrt, charmigt och lättdrucket. Här finns en härlig fruktig smak av jordgubbar, smultron, något litet hallon, en del gula stenfrukter och gott om mineraler. De senare med förtecken av kalk och makadam. En vital syra som aldrig blir ansträngande. I eftersmaken finns den fina lilla bittra tonen av blodgrape.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-26
Äldre årgångar

Massimago Magó 2014dot_h2 75049 dot_h2 Mousserande dot_h2 220:-
4
91 poäng

Valpolicellas enda mousserande vin som till 100% är gjort på den klassiska druvan Corvina. Färgen har en liten ovanligare ton. Visst finns den rosa tonen där, men den går i en aprikos/nektarin nyans. Doften skickar aromer av jordgubbar/smultron, nektariner, steniga mineraler och aningens citrus. I munnen är det friskt. Torrt så klart. Här finns en härlig fruktig smak av jordgubbar, smultron, något litet hallon, en del gula stenfrukter och gott om mineraler. De senare med förtecken av kalk och makadam. En vital syra som aldrig blir ansträngande. I eftersmaken finns den fina lilla bittra tonen av blodgrape samt krossade körsbärskärnor.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-08-23


Le Guaite di Noemi Tano IGT 2013dot_h2 78313 dot_h2 Rött dot_h2 222:-
4
91 poäng

Både god och charmig - Läs kommentaren
Det här är ett vin utan torkade druvor och inga ekfat inblandade. Vi får ett vin med en härlig friskhet och ”renhet”. Det här är en stil som jag finner både god och charmig. Vinmakaren litar på den fina druvjuicen och låter den spela huvudrollen.
En intensiv doft där frukten står i centrum. En mix av såväl röda som mörka bär, men visst finns det lite finstämda örter och en viss kryddighet också. På sluttampen kommer det också såväl steniga som lite kritiga mineraler.
I munnen har det en fin friskhet. Väldigt piggt. Smakerna är välutvecklade och med en bra intensitet samtidigt som vinet känns slankt och drickvänligt. Mörka körsbär som med syran från röda krusbär och röda vinbär ger en svalkande känsla. Några små nypor örter och kryddor ökar på komplexiteten.
Ett enkelt, okomplicerat och drickvänligt vin till lite enklare pastarätter, men också svalkande de ljumna sommarkvällarna.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-22
Äldre årgångar

Le Guaite di Noemi Tano IGT 2011dot_h2 78313 dot_h2 Rött dot_h2 222:-
4
91 poäng

Härlig vanilj- och hallonmix inleder doften. Antydan till viss jordgubb finns också. Den fruktiga doften har en mineralig slutklang. Smaken går inledningsvis mer mot bär än frukten som doften skvallrade om. Här finns röda krusbär, och vinbär som tillsammans med moreller skapar en lätt syrlig ton. Med luft något mjukare och lite mer mogna körsbär kommer fram.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-08-24

Le Guaite di Noemi Tano IGT 2010dot_h2 78313 dot_h2 Rött dot_h2 222:-
4
91 poäng

Doftar lagrat, man känner ålder, mycket kryddor och damm från start. Efter en timme kommer lite mer frukt in och vinet öppnar upp sig. Komplex doft med körsbär, vinbär och lite lakrits. Smaken är återhållsam inledningsvis med viss syra från bigarråer och skogsbär. Efter en timme är det mesta av syran borta och vi har en härligt fyllig mjuk smak som passar perfekt till mat.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-11-15


Zymé 602020 2016dot_h2 72163 dot_h2 Rött dot_h2 450:-
4
94 poäng

Oj vilken bra årgång av detta vin - Läs kommentaren
Oj vilken bra årgång av detta vin.
Vinet är mörkt rött med en dragning åt lila i kanten.
Doften är riktigt kraftfull med både röda och mörka bär. Körsbär och vinbär mixas på ett härligt sätt med mogna blå plommon och blåbär. En fin kryddighet där en mild kanel blandas med lite gröna örter som mynta.
Smaken är kraftfull och komplex med mycket fina tanniner. Syra och fruktighet blandas med pepprighet och färska örter. Det är ett långt och behagligt avslut. Vinet är lite spretigt och grönt från nyöppnad flask men jämnar till sig med luftning och blir riktigt bra. Har provat flera årgångar av detta vin och detta är bäst med god marginal. Kan njutas nu med luftning men lämpar sig också väl för lagring.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-05-26
Äldre årgångar

Zymé 602020 2012dot_h2 72163 dot_h2 Rött dot_h2 420:-
4
94 poäng

Här anger namnet procentandelen av de tre druvoorna som vinet innehåller. Cabarnet Sauvignin, Cabarnet franc och Merlot. Färgen är djupt mörk röd. Doften är fruktig med Vinbär och mörk frukt och lite blåbär. En lie örtigt kryddighet. Kraftfull och trevlig doft. Smaken är varm och fruktig åt det syltiga hållet. i munnen finns det ljusa bär och plommon följt av ett långt kryddigt avslut med en trevlig pepperighet. Det är ganska riviga tanniner som uppskattas av mig. Trevligt välbalanserat vin med.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-01-15

Zymé 602020 2011dot_h2 72163 dot_h2 Rött dot_h2 420:-
4
94 poäng

Det här är ett spännande vin gjort på 60% Cabarnet Sauvignon, 20% Cabarnet franc och 20% Merlot där Merlotdruvorna får torka 20-30 dagar. Färgen är djupt mörkröd med dragning åt lila. Doften får nästa full pott. En härligt rödfruktig varm doft med en märkbar men inte störande alkohol. Härligt komplex med en tyngd av härlig kryddighet där peppar är tydligast. Bör luftas minst 2 timmar innan den öppnar sig ordentligt alkoholen integrerar sig bättre. Smaken är stor och lång med härligt riviga tanniner. Här finns både röda bär men också mörkare frukter som björnbär och plommon. Det är ett riktigt fruktigt vin som har en bra tyngd i sin kryddighet och pepparn från doften kan även märkas i smaken. Lite ungt vin fortfarande och det ska bli riktigt intressant att prova om ett par år igen.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-11-30


Zyme Metodo Classico 2013dot_h2 77034 dot_h2 Mousserande dot_h2 410:-
4
93 poäng

Mousserande vin till maten, ett vinnande koncept - Läs kommentaren
Mousserande vin till maten, ett vinnande koncept.
Färgen är ljust gyllene utan tendenser åt grönt. Små bubblor porlar fint i glaset.
Doften är fräsch och fruktig. En svag brödighet från jäst täcks upp av kraftig fruktighet där röda äpplen som för tankarna till Red Delicious är i spetsen. Det finns också inslag av sötare stenfrukt som persika och aprikos.
Smaken är förvånansvärt torr och syrlig efter man doftat på vinet och speglar sockerhalten på 1 gram/liter i vinet. Det är alltså ett väldigt torrt vin. Äpplen går igen i smaken men nu är det gröna syrliga äpplen som dominerar. Man känner även viss citrus. En svag underton av brödighet från jästen känns av på ett positivt sätt i smaken också.
Detta är ett riktigt trevligt Metodo Classico med en torrhet som får mig att vilja öppna en flaska till den ångade torskryggen eller till tapas med syrliga smaker. Har provat flera årgångar av detta vin och det är en jämn kvalitet som Zymé levererar.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-05-26
Äldre årgångar

Zyme Metodo Classico 2011dot_h2 77034 dot_h2 Mousserande dot_h2 399:-
4
93 poäng

Färgen är ljust gulgrön med små pärlande bubblor. Vinet doftar uppfriskande med tropiska frukter, blommighet , syrliga äpplen och nybakat bröd i doften. I munnen är det en fint avvägd syra och bra fruktighet och medellångt avslut. Doftens frukter går igen i smakerna. Det finns en mineralitet och tyngd i vinet som är mycket positiv. Ett mycket trevligt bubbel som passar både som fördrink och till ostbricka.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-01-02

Zyme Metodo Classico 2010dot_h2 77034 dot_h2 Mousserande dot_h2 399:-
4
93 poäng

Färgen är ljust gulgrön med fina små bubblor. Doften är trevligt fräsch med brödighet och jäst. Det är också en härlig blommig sötma i doften samt lite tropiska stenfrukter. Smaken är medellång, krispig och trevlig med brödigheten tydligast från doften. Det är också en härlig krydda. Det är många men små bubblor i vinet och detta vin växer faktiskt efter en stund i glaset även om det är ett kapprace mot att bubblorna tar slut. Ett riktigt bra bubbel som slår många franskan namnstarkare moussernade viner på fingrarna.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-12-22


Torre d’Orti Rosso 2020dot_h2 78318 dot_h2 Rött dot_h2 195:-
4
92 poäng

Fantastisk Rosso! - Läs kommentaren
Detta är en Rosso utöver det vanliga. Den har massvis med doft och smak. I doften finns massor med mogna frukter både färska och torkade, här finns en kryddighet som tillsammans med frukterna skapar en härlig komplexitet. Smaken har även den frukten men nu ackompanjerad av olika bär som Björnbär och vinbär. En touch av vanilj avslutar en sametslen smak. Detta är en otroligt bra Rosso!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2022-05-25
Äldre årgångar

Torre d’Orti Rosso 2018dot_h2 78318 dot_h2 Rött dot_h2 195:-
4
90 poäng

Ett vin att som ska drickas ungt och i stora klunkar - Läs kommentarenEtt vin att som ska drickas ungt och i stora klunkar. Färgen är djupt röd med en draging åt lila i kanten som stämmer väl med vinets unga ålder. Doften är härligt fruktig med både röda och mörkare bär. Det finns sedvanliga körsbär blandat med björnbär, blåbär och lite plommon. För ovanlighetens skull är det en tydlig drivdoft i vinet också. Det finns subtila kryddor av peppar och lite tobak men det är frukten som är i fokus. En viss alkoholhetta kommer igenom. I munnen är vinet medelfylligt. Det fortsätter att bygga på frukt med både blåbär och björnbär i smaken. Vinet är väldigt lent, knappt märkbara tanniner. Det är fin balans mellan frukt och syra och man vill dricka vinet i stora klunkar. Detta vinet gör sig bra till lättare maträtter, en bra spaghetti pomodoro till exempel.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-02-12

Torre d’Orti Rosso 2016dot_h2 78318 dot_h2 Rött dot_h2 185:-
4
92 poäng

En härligt vild bärdoft inleder med skogshallon i spetsen. Här finns även en mineralig ton. Mot slutet kommer en söt ek- och vaniljton som avslutas med en svag lädertouch. Smaken fortsätter det doften påbörjade med en stor skopa björnbärssylt som med röda vinbär får en fin balans av sött och syrligt. Mot slutet finns en svartpepprig finish. Härlig rosso som har en mycket trevlig helhet
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-08-24

Torre d’Orti Rosso 2015dot_h2 78318 dot_h2 Rött dot_h2 185:-
4
92 poäng

Härligt fruktig med en kyddig touch - Läs kommentarenDoften inleder med en mineraldoft som ganska fort övergår till en fruktig ton som tar över helt med en kaskad av mörka bär, hallon, vinbär och torkade frukter. Hallon, jordgubbar och vinbär återfinns i smaken som tillsammans skapar en härligt fruktig helhet. Allt avslutas med en svartpepprig finish med lång eftersmak. Med lite luftning kommer även nya dofter och smaker som dill- och vaniljtoner. Detta är en riktigt bra Rosso som har det där lilla extra.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-04-21

Brunelli Campo del Maestro 2018dot_h2 74045 dot_h2 Rött dot_h2 284:-
4
93 poäng

Ett alldeles enastående vin - Läs kommentaren
Ett alldeles enastående vin, som kommer att utvecklas fint det närmaste året för att sedan stanna där i flera år. Jag tycker det mår bra av en kortare luftning, så jag häller upp vinet och låter det få runt 30 min i glasen innan vi börjar njuta av vinet. Färgen går i en mörk och djup rubinröd ton. Doften börjar lite försiktigt med läder, jord och höstlöv, men ganska omgående är det den mörka frukten som tar kommandot. Efterhand tillkommer örter och kryddor i små finstämda portioner. Ytterligare en stund senare kan vi notera aningens kakao, vanilj och viol. I munnen återkommer de mörka bären i form av mörka, söta körsbär, mogna björnbär, blåbär, svarta vinbär och lite blåa plommon. Några små nypor örter och kryddor piffar upp anrättningen. Det är ju så här jag känner vinet sedan tidigare och så jag vill ha det. Syran ger vinet friskhet. Tanninerna är där och smånafsar i munhålan och bjuder det där motståndet jag gillar. I den långa, komplexa eftersmaken får de mörka bären sällskap av mörk choklad, lite lakrits, några droppar espresso, aningens torkad frukt och körsbärskärnor. Fantastiskt gott. Jag vill påstå att det är få amarone under trehundringen som matchar det här vinet.

Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-26
Äldre årgångar

Brunelli Campo del Maestro 2017dot_h2 74045 dot_h2 Rött dot_h2 284:-
4
93 poäng

Vi konstaterar omgående att vi har ett ungt vin i glasen. Vi tycker färgen verkar vara lite ljusare än vad vi minns att tidigare årgångar varit. Visst är det mycket vi känner igen. Den fina frukten med de mörka bären, örter och kryddorna, den pigga syran och de finstämda tanninerna. Allt är på plats på sedvanligt vis.
Doften börjar lite försiktigt med jord och läder för att ganska omgående släppa fram en fin bärsamling, lite örter och kryddor, aningens vanilj och hemkokt kola. Doften tilltar i styrka ju längre tid det får i glasen. I munnen återkommer de mörka bären. De söta mörka körsbären först och efterhand fylls det på med björnbär, svarta vinbär, blåa plommon och blåbär. I små väl avvägda portioner kommer det örter och kryddor. Syran ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna nafsar runt i munhålan på ett förtjänstfullt sätt. Eftersmaken är riktigt lång och i små doser får vi torkad frukt, mera söta körsbär, mörk choklad, aningens vanilj, någon droppe espresso och lite körsbärskärnor. Allt förpackat på ett ytterst elegant sätt.
Årgång 2017 ger ett elegantare intryck än tidigare årgångar. Fantastisk gott redan nu (mars 2020), men ge det några månaders vila och jag tror en stor vinupplevelse väntar på dig.

Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2020-05-25

Brunelli Campo del Maestro 2016dot_h2 74045 dot_h2 Rött dot_h2 264:-
4
93 poäng

Årgång 2016 skiljer sig druvmässigt lite från föregående årgångar. Druvmixen för 2016 är Corvina (40%), Oseleta(20%), Rondinella(5%) samt 5 procent vardera av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc (10%). Andelen Corvina är lägre och andelen Oseleta högre liksom andelen Cabernet Franc är högre och Rondinella lägre. Sammantaget ger detta ett vin som blir lite kraftigare och lite mer tanninrikt. Vinet har en stor friskhet och har en “renare” frukt med tydliga mörka och lite syrliga körsbär i fokus, men här finns också inslag av björnbär och svarta vinbär. Örter och kryddor piffar upp intrycken. Syran är perfekt balanserad mot den ljuvliga frukten. Eftersmaken är lång och smått magisk med körsbärskärnor, lite kakao, aningens espressokaffe och unset vanilj. Vansinnigt gott!

Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-08-23

Brunelli Campo del Maestro 2015dot_h2 74045 dot_h2 Rött dot_h2 264:-
4
93 poäng

Årgång 2014 var den första årgången av detta vin så där hittar den nyfikne lite om druvor och framställning.
Ett ännu ungt vin som nu (jan 2019) behöver luftas ordentligt för att komma till sin rätt. Jag gav det två timmar i karaff. Men oj vilket vin det blev. Kraftfullt men ändå med stor elegans.
Doften domineras av den mörka frukten, men också förstärkt med våt jord, kryddor, aningens vanilj och hemkola samt lite kakao.
I smaken framträder en samling bär: mörka körsbär, mogna björnbär, svarta vinbär, blåbär och blåa plommon. Gott om örter och kryddor. I den komplexa eftersmaken återkommer de mörka bären och kryddorna, men nu i sällskap av mörk choklad, lite espressokaffe, någon stenig mineral, unset vanilj och försiktiga toner av torkad frukt.
Det är bara att konstatera att det är ett sjutusan till vin. Ännu ett toppvin från Luigi Brunelli

Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-01-15

Brunelli Campo del Maestro 2014dot_h2 74045 dot_h2 Rött dot_h2 264:-
4
93 poäng

Ett nytt vin från Brunelli. Årgång 2014 är alltså den första årgången av det här vinet.
Här har använts nio olika druvor, även om andelen Corvina(40%) är störst. Druvorna har torkats i cirka fyra månader innan själva vinifieringen. Vinet har fått ligga och mogna i nästan två år på franska barriquer innan det tappats på flaska.
Det här ett ungt vin som behöver flera timmars luftning för att helt komma till sin rätt.
Färgen har en djup rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.
Strax efter upphällning finns det i doften en väldigt tydlig ton av alkohol, men redan efter någon timme är den väsentligt nedtonad, för att tre timmar senare bara anas. Mörka bär, jord, örter och kryddor följer oss hela kvällen. De mörka körsbären dominerar, men här finns också björnbär och lite svarta vinbär. Vi känner även lite vanilj, hemkola och kako i doften. En stor och magnefik doft, som har många gemensamma drag med amarone.
Smaken har också till en början en tydlig alkoholton, men den är som bortblåst redan efter någon timma. Här finns såväl kraft som komplexitet och inte heller utan elegans.
Bären dominerar smakintrycken totalt. I början väldigt unga och mer åt röda skogsbär. Efterhand en mörkare ton där söta körsbär i form av bigarråer och moreller tar över, men björnbär, svarta vinbär och skogshallon finns med i smakpaletten fast på ett lite försiktigare vis. Kryddor, ett uns vanilj, steniga mineraler och någon torkad frukt bidrar på ett diskret sätt. Eftersmaken är stor, kraftfull och riktigt lång. Kryddorna blir nu ett mer påtagligt inslag tillsammans med de söta mörka körsbären. Den lilla bitterheten av mörk choklad, espressokaffe och krossade körsbärskärnor är ju bara så läcker. Alldeles i sluttampen en Cabernet Franc bitterhet också.
Ett enastående vin. Visserligen ungt idag och det har sin tjusning. Vi är övertygade att vinet kommer utvecklas väl de närmaste åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-08-22


Le Bertarole AVDENTES FORTVNA IVVAT 2012dot_h2 78649 dot_h2 Rött dot_h2 299:-
4
93 poäng

En härlig nykomling som vågar vara annorlunda - Läs kommentaren
En härlig nykomling som vågar vara annorlunda. Färgen är härligt rubinröd med en tendes mot tegel i kanten. Doften är kraftig och angenäm. Tydligast av kryddorna är lakrits som påminner om stensöta samt lite enbär.. Det är en trevlig fruktighet av mörka bär med blåbär i spetsen. Smaken följer doften och för tankarna till skogen med tydlig smak av blåbär och med lakrits som känns igen från doften. Det är riktigt bra tanniner och fin syra i vinet som gör detta till et utmärkt matvin. Smaken är medellång till lång. Detta är ett riktigt trevlig vin som utmanar klassiska Valpolicellasmaker på ett bra sätt. Roligt att få ett 100% Croatina vin
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-01-15

Damoli Bianchete 2016dot_h2 72143 dot_h2 Vitt dot_h2 222:-
4
90 poäng

Ett fräscht matvin av druvan Corvina - Läs kommentaren
Ett fräscht matvin av favoritdruvan Corvina. Färgen är väldigt ljus. Hade det inte varit för en svag grön ton hade man kunnat tro att det är vatten i glaset. Doften är syrlig och mineralisk med citrus åt grapefrukt och lite blyerts. Smaken går väl ihop med doften. En hög syra gör att den passar bra till skaldjur. Läskande och fräscht. Ganska kort eftersmak. Kul att prova vinet som görs på druvan som normalt sett endast producerar röda viner.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-02-22

Villa Monteleone Atelier Rosso II Editiondot_h2 73044 dot_h2 Rött dot_h2 268:-
4
93 poäng

Ett riktigt gott vin som har stora likheter med Amarone - Läs kommentaren
Atelier II Edition är gjord på årgångarna 2013, 2015 och 2016. De två senaste årgångarna har ju ett väldigt gott ryckte nere i Valpolicella. De tillför det här vinet en mycket stor ungdomlighet med en ung, fräsch fruktighet och med årgång 2013 kommer det lite mognadstoner, kraft och djup i doft- och smakpaletten.
Redan vid den första sniffen noterar vi likheter med en bra amarone. Här finns varma, mörka bär, lite läder och jord, en viss örtighet, några nypor kakao och aningens katrinplommon. Doften är ganska så stor och därmed väldigt tydlig utan att bli överdådig. I munnen är det de söta, mörka körsbären som omedelebart stormar fram tätt följs av björnbär, blåa plommon, några enstaka svartavinbär och hallon. Tydliga amaronevibbar!! Här finns också lite örter och kryddor, små nyanser av torkad frukt och viss stenig mineralitet. Bra syra och små, nätta tanniner. Eftersmaken är lång med mera mörk frukt och kryddor, som förstärkts med mörk choklad och sötlakrits.
Ett riktigt gott vin som har stora likheter med amarone. Kanske någon mindre sötma och aningens stramare, vilket underlättar när en ska välja lämplig mat.
Det är väldigt gott nu och kan nog utvecklas något det kommande året, men det här är inget jag långlagrar utan mina flaskor dricker jag de närmaste fem åren.

Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2020-03-25
Äldre årgångar

Villa Monteleone Atelier Rosso I Editiondot_h2 73044 dot_h2 Rött dot_h2 269:-
4
94 poäng

Villa Monteleone har skapat en Rosso där de har blandat deras egna Amarone från årgångarna 2012, 2013 och 2014. Lägg därtill 10% av druvorna Teroldego och Cabernet Franc. En på pappret salig mix. Vid första doften så kommer en djup fruktighet. Röda äpplen dominerar och följs åt av stora portioner lakrits och läder. Mot slutet kommer även är härlig örtig ton. Smaken följer doftens fruktiga spår och här finns massivs med solmogna körsbär tillsammans med en svag syra från vildhallon. Även i smaken återfinns lakritsen som sakta går över till en pepprig avslutning. Sammantaget är detta ett vin som bär kraften och fylligheten från storebror Amarone men är samtidigt lite lättare och elegantare än en Amarone. Härligt vin med mycket av allt!

Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-08-23


Le Guaite di Noemi Solitario 2011dot_h2 7595701 dot_h2 Rött dot_h2 1111:-
5
98 poäng

Ett mästerverk - Läs kommentaren
Le Guaite di Noemi gör vissa årgångar detta vin som är någonstans mellan Amarone och Recioto, en Amandorlato.

Direkt från start kommer massvis med frukt. Det är solmogna, torkade och kanderade frukter som tillsammans bilder en helt fantastisk doftupplevelse. I denna doftvärld kan man stanna länge och hitta mer och mer frukter. Det är lite som att gå i ett drömskt fruktlandskap och botanisera av alla väldens frukter. Med denna värld tryggt mot ryggen fulländar smaken hela upplevelsen. Här är det som att ta ett bett i en av dessa drypande färska frukter och känna hur smakerna fullständigt exploderar i munnen. För att nämna några smaker så finns här solmogna vildhallon, mörka plommon och björnbär. Detta smakar mer Amarone än en Amarone smakar Amarone, och detta är ingen Amarone. Detta är ett mästerverk som med sin symfoni av frukt skapar en fullständigt harmonisk helhet.


Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2020-05-26


Ernesto Ruffo Basaltico 2016dot_h2 7812101 dot_h2 Rött dot_h2 523:-
4
94 poäng

Ett makalöst gott vin med en komplexitet och kraft som får oss att häpna - Läs kommentaren
Ett makalöst gott vin med en komplexitet och kraft som får oss att häpna.
Färgen är väldigt tät och går i en mörk rubinröd nyans. Doften är stor och komplex med massor av mörka bär i centrum. Här finns också en del kryddor, lite enbär, kakao, aningens lakrits och ett kryddmått vanilj. Ljuvligt att bara sitta och sniffa på. I gommen blir det än mer uppenbart vilket sagolikt vin detta är. Stor elegans och kraft på en och samma gång. Det startar med en intensiv bärsmak, där vi främst noterar mörka körsbär, björnbär, skogsbär och blåa plommon. Efterhand dyker det upp örter och lite kryddor, där svartpeppar är särskilt tydlig. Eftersmaken är lång. Ja nästan gigantisk med mera mörka bär, örter och svartpeppar, men också mörk choklad, sötlakrits, körsbärskärnor och unset vanilj. En tillräcklig syra håller friskheten upp. Det skulle lätta kunna bli för mycket av det goda, men inte här. Syran och de fjäderlätta tanninerna balanseras mot den enastående frukten och de andra smakerna.


Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-26

Brunelli Overnight Brut Nature Millesimato 2020dot_h2 51920 dot_h2 Mousserande dot_h2 267:-
4
92 poäng

Ett riktigt gott och trevligt mousserande vin - Läs kommentaren
Brunellis senaste skapelse är en Spumante, som lanserades i april 2021. Ett riktigt gott och trevligt mousserande vin är den korta sammanfattningen.
Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen. Denna korta macerationen ger vinet den trevliga rosa färgtonen samt bidrar till den charmiga doften och smaken. Vinet är gjort med ”Metodo Charmat Lungo” dvs den andra jäsningen äger rum i stora trycktankar och inte på flaska, men med en mycket längre (6-7 månader) jäsningsprocedur än vad som är vanligt för en Prosecco. Syftet är att det ska åldras väl under 2-3 år samt ge en djupare och mer komplex smak, vilket jag tycker Brunelli lyckats med. Ingen dosage.
I den friska och pigga doften hittar jag massor av smultron, lite hallon, tydliga tutti-frutti vibbar, aningens citrus, några brödsmulor samt unset rosor och skolkrita.
Jag slås av den härliga friskheten, tillgängligheten och charmen i det här bubblande rosévinet. De röda bären med smultron, hallon och jordgubbar tar omedelbart kommandot i gommen. Lite citrus, aningens persika, mariekex, någon liten örtighet och unset krita kan vi också notera. I avslutet får vi en hygglig portion blodgrape. En redig törstsläckare!
Charm och karaktär som paras med drickvänlighet och tillgänglighet gör det här till en given sommarfavorit.


Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-26