Ripasso – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika Ripasso med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Uppdaterad: 2017.10.10


The Fat Lady Sings Valpolicella Ripasso 2013 dot_h2 78921 dot_h2 119:-

85 poäng

Ett Ripassovin med en mjukare framtoning - Läs kommentaren
Ett Ripassovin med en mjukare framtoning och lite mer sötma i smaken. Det finns mycket av mörka, söta körsbär och torkad frukt i såväl doft som smak. Eftersmaken är lång och där märks fatlagringen på ett påtagligt sätt med vanilj, mörk choklad, örter och lite lakrits.
Man kan riktigt känna hur vinmakarna har försökt skapa en Amaronekänsla. Detta är en stil som blivit allt vanligare. Låt oss kalla det för den nya vågen-Ripasso och som sådan klarar sig vinet bra. Förutsatt att man gillar stilen. Vinet fungerar bra till hårdost med lite sälta och på egen hand. Till maten får man tänka till och se till att man får ingredienser som naturligt innehåller en viss sötma.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-03-01

Monti Garbi Ripasso 2012 dot_h2 5328 dot_h2 114:-

89 poäng

Årgången är bättre än 2011 - Läs kommentaren
Monti Garbi produceras av Tenuta Sant’Antonio. Årgången är bättre än 2011. Doften som möter oss är plommon, svarta vinbär, örter och en aning vanilj. Smaken är medelfyllig med inslag av russintoner och svarta vinbär samt viss krydda. Det här är ett lite elegantare vin som passar bäst till lite lättare rätter som ljust kött eller pasta. Vinet består av 75% Corvina och Corvinone, 20% Rondinella 10%, Croatina och Oseleta
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2015-01-02

iCastei Ripasso 2012 dot_h2 22409 dot_h2 119:-
4
91 poäng

Mycket doft och härlig eftersmak - Läs kommentaren
I Castei tillverkas av vinhuset Michele Castellani strax nordväst om Verona. Det är ett doftvänligt vin med en härlig doft av körsbär, kryddor och choklad. Smaken är fyllig med ett brett register av både läder, plommon, vanilj och russin, aningen stram men ändå välbalanserad och bjuder på en lång härlig eftersmak. En Ripasso som passar utmärkt till kött, lamm eller smakrika pastarätter. Glöm inte lufta 1 timme då det fortfarande är väldigt ungt. Vinet består av 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinara.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2015-01-02

Speri Ripasso 2011 dot_h2 72515 dot_h2 149:-

91 poäng

Kryddig Ripasso - Läs kommentaren
Kryddig Ripasso med fin fatkarraktär och elegant, ett rätt fram Ripasso som lämpar sig bra till mat, lagrade ostar och sällskap. Jag gillar även smaken/bitterheten av körsbärskärnor och en hint av kakao. Tror detta vin skulle kunna nå ytterligare en poäng med 2-3 års lagring. En ny favorit hos mig.
Bedömd 2015-01-20

Brigaldara Ripasso Superiore 2014 dot_h2 73156 dot_h2 139:-
4
92 poäng

Fyndläge! - Läs kommentaren
Förrädiskt ljus i doften då vintr trots färgen är en relativt kraftig ripasso med tydlig ton av torkad frukt. Mer tryck än tidigare årgångar jag testat. En förförisk sötma ligger som en matta över övriga dofter. Ett försök till beskrivning är lakritstuggummi blandat med smörkola (tro mig, doftar bättre än det låter). Någonting är väldigt annorlunda (in a good way) med denna årgång, kanske är det så enkelt att den hopplösa årgången resulterat i att bättre druvor än normalt hamnat i ripasson? Fyndläge!
Bedömd av Thomas Breding, 2016-12-15
Äldre årgångar

Brigaldara Ripasso Superiore 2011 dot_h2 73156 dot_h2 149:-
4
90 poäng

Färgen bedrar, då detta vin är ovanligt ljust för att vara en Ripasso. Detta vin är för mig en blandning av Superiore och Ripasso, det är ett Ripasso Superiore vilket innebär att det är gjort enligt ripassometoden men lagrat minst 12 månader på ekfat. Vinet har en härlig fräschör men samtidigt en tydlighet av dom torkade druvorna som förenas i en härlig harmoni. Smaker av fikon, röda och svarta bär, russin och toner av viol. Ett lättare Ripasso men med tydligt släktskap till vingårdens Amarone. Passar mycket bra till enklar maträtter.
Bedömd 2015-01-02


Ettore Righetti Ripasso 2012 dot_h2 79587 dot_h2 248:-

89 poäng

Doftrik Ripasso - Läs kommentaren
Doftrik Ripasso med trevliga tanniner. Detta vin är lite ungt och behöver dekanteras 30 – 60 minuter, då avtar de jordiga tonerna. Doften är mycket trevlig, torkad frukt och mörka bär, smaken är lite tunn men väldigt bra, lång eftersmak. Jag finner en fin balans mellan syra och tanniner och man känner pepprigheten som ett bra Ripasso till mat ska innehålla enligt mig. Detta vin säljs i kolli om 2 flaskor. Nytt betyg 2015-05-03 89p (tidigare 88 p).
Bedömd 2014-11-23

Monte Santoccio Ripasso Superiore 2011 dot_h2 75690 dot_h2 251:-

90 poäng

Friskt Ripasso - Läs kommentaren
Friskt Ripasso från Monte Santoccio, som har blivit en av mina favoritproducenter, mycket tack vare att Nicola går sin egen väg i sitt vinskapande, med influenser från de 11 åren han jobbade i Quintarellis vineri. Denna ripasso superiore är mycket elegant och underbara dofter av röda bär, men ändå inslag från dom torkade amaroneskalen, fina tanniner och en antydan till pepprighet i eftersmaken, mycket gott till mat, men lite för lätt för att få ett högre betyg, tror det kan bli bättre med lagring då det är slutet i början, rekommenderar ca 1 timmes dekantering. Uppdaterat  och med nytt betyg 2015-05-03 90p (tidigare 89 p).
Bedömd 2015-05-03

Villa Monteleone Ripasso Superiore Campo San Vito 2011 dot_h2 71716 dot_h2 257:-
4
91 poäng

Riktigt bra - Läs kommentaren
Riktigt bra Ripasso Superiore, fortfarande lite ung så jag dekanterade denna 1 timme. Det gav denna traditionella Ripasso en extra skjuts. När Ripasso smakar så här pass mycket då gillar jag denna vintyp, ett perfekt matvin. Jag gillar tonerna av kakao och cederträ i Villa Monteleones viner.
Bedömd 2014-11-14

Falezze Ripassso Superiore 2011 dot_h2 74490 dot_h2 245:-

88 poäng

Lite annorlunda stil - Läs kommentaren
Ett Ripasso som är ett mycket bra vin men en stil som är lite annorlunda, känns koncentrerat. Vinet doftar mineraler och torkade plommon men saknar den extra syltigheten. Det är samtidigt lite lättare i smaken än man är van från ett bättre Ripasso. Ett trevligt vin utan det lilla extra. Jag har svårt att sätta in detta i min lista på Ripasso. Det är som ett mellanting av allt, vilket gör det intressant, vad händer med lagring? Detta är ju ett Ripasso superiore som talar om att denna Ripasso är lagrad minst 1år på ek. Detta vin har legat 1,5 år på franka fat. Passar utmärkt till mat.
Bedömd 2014-12-20

Villa Spinosa ”Jago” Ripasso Superiore 2012 dot_h2 7192701 dot_h2 259:-

91 poäng

Lever helt och hållet på sin egna charm - Läs kommentaren
Detta är en Ripasso helt i min stil. Inga som helst ambitioner att bli amaronelik. Den lever helt och hållet på sin egna charm och det räcker mycket långt. Jag tycker att den känns både lite slankare och stramare än vad många andra Ripasso gör. Detta gör den också förträfflig såsom ett vin till vardaglig mat.
I doften hittar jag röda bär såväl körsbär som skogsbär. Ett hyfsat stort inslag av örter och kryddor. Små försiktiga spår från fatlagringen finns där också.
I munnen känns det slankare, lite stramare och med en liten syrligare karaktär än många andra ripassoviner. Smaken av syrliga körsbär dominerar. Samlingen skogsbär ger det en mörkare ton. Inslaget av örter är påtagligt. Det finns också en lätt liten pepprig ton som förhöjer njutningen. En alert och vital syra ger vinet en härlig friskhet liksom tanninerna, som småkrafsar i gommen. Eftersmaken är medellång och här får frukten och kryddorna sällskap av aningens mörk choklad, några krossade körsbärskärnor, lite, lite lakrits, en diskret blommig ton samt unset vanilj.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-10-10
Äldre årgångar

Villa Spinosa ”Jago” Ripasso Superiore 2011 dot_h2 7192701 dot_h2 249:-

91 poäng

Doften bjuder på en lite besk och örtig ton som inte känns ripasso-typisk. Men efter lite luftning börjar en spännande doftresa. Jag tänker ”grönt” när jag doftar: örter, selleri och lite omogna körsbär men sen lindas allt in av fat och vanilj. Det här är inget ripassovin i söt amaronestil utan ett mer subtilt vin som man behöver lägga lite tid på.
Smaken då? Testade först ganska nyöppnat utan tillbehör. Då var det mycket hallon i smaken och en ganska ung och bärig ton. Till mat var det ypperligt, inte för mycket och inte för lite av nånting. Efter maten, med en bit ost och ytterligare luft kommer plötsligt mer mogna körsbärstoner fram.
Ett mycket intressant och annorlunda ripassovin, inget för dig som vill ha en ”amarone light” med mycket socker, det här är mer stramt och krävande.
Bedömd av: Thomas Breding, 2016-04-14


Le Guaite di Noemi Ripasso 2008dot_h2 76852 dot_h2 429:-

93 poäng

Härlig Ripasso med mycket av allt - Läs kommentaren
En rubinröd färg fyller glaset. I doften finns mogna mörka hallon ett viss sting av körsbär. Med lite luft kommer kryddor och en härligt stor vaniljton som ligger kvar länge. Smaken är från start något syrliga björnbär. Viss vinbärs syra. Små små kittlande tanniner med lite viol mot slutet bildar en härligt varierande smakresa. Både doft och smak känns moget och tillgängligt direkt från start.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-11-15
Äldre årgångar

Le Guaite Valpolicella Ripasso 2007dot_h2 76852 dot_h2 429:-

94 poäng

Det första man möts av är en färg av mörkt tegel vilket man vanligtvis kanske inte hittar hos en Ripasso. Men detta är ingen vanlig Ripasso. Första dofterna kommer starkt i form av mogna skogshallon på ett lite smått rustikt sätt. Det finns söt lakrits som blandas upp med kryddor och torkade örter. Aningen alkohol känns (detta är trots allt 16% alkohol). Hela doften är mycket mjuk och angenäm. Smaken, här möts man av mogna bigarråer med en härlig syra men samtidigt mjuk. Här finns även björnbär och svartvinbär. Det hela avslutas med lite lakrists en nypa choklad och lite vindruvsskal. Mycket fylligt Ripasso som slår många Amarone med en otrolig bredd i både doft och smak.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-07-02


Mizzon Valpolicella Ripasso Superiore 2012dot_h2 73882 dot_h2 229:-

90 poäng

Ett otroligt elegant och välproducerat referensvin - Läs kommentaren
Denna ripasso består till 65% av Corvina, 20% Rondinella och 15% Corvinone. Färgen är vackert djupröd. I doften märker vi verkligen att man har lag fokus på att låta Corvinan vara i fokus. Doften innehåller övermogna körsbär, plommon, mandel och något floralt. Detta kompletteras av fina fatkryddor från stora franska fat. Smaken är en angenäm fint avstämd upplevelse. Balansen mellan syra, fruktighet och små fina tanniner är väl avvägd. Smaken är medellång. Här har vi inte någon Amarone-wannabe utan ett riktlinje för hur ripasso ska smaka. Detta vin skulle funka med nästan all mat som klarar ett rödvin. Ett mycket bra basvin att ta fram när man är osäker på vad som skulle passa. Lufta gärna en halvtimme innan servering men mycket mer behövs inte.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-09-07

Le Ragose ”Le Sassine” Ripasso 2013dot_h2 75235 dot_h2 277:-

91 poäng

Ett matvin som håller stilen - Läs kommentaren
Färgen är ljus och klarröd. Väldigt ljus för en ripasso. Doften bjuder på jordgubbar och körsbär blandat med mörkare bärtoner. Det finns också en jordighet. Smaken är elegant och väl avvägd. Det är åt det kryddigare hållet färgat av den slavonska eken. Det är ett vin med lite högre syra och rejält med små tanniner.
Detta är absolut inte en typisk ripasso utan ett vin som står på egna ben. Där man vant sig att ripasso är perfekta allroundvin som går både till mat och meditation är detta ett mer renodlat matvin, och ett bra sådant. Väljs med fördel till en lite kötträtt på vilt med lite fetare tillbehör.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-06-08
Äldre årgångar

Le Ragose ”Le Sassine” Ripasso 2010dot_h2 75235 dot_h2 259:-

91 poäng

Välj mat till vinet och inte tvärtom. Det här är ett riktigt bra matvin och många skulle inte gissa ripasso vid en blind prpovning. Färgen är klarröd och ljus för att vara ripasso. I doften har vi sedvanliga körsbär och lite andra mörka bär. Det finns också en jordighet och blött läder. Smaken är väldig elegant åt det lätta hållet utan att var enkel eller mjäkig. En hög syra och täta små tannier gör att man vill ha något till som kan väga upp vinet. i eftersmaken kommer en kakaobitterhet som är den enda likheten med Amarone.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-11-30


Damoli Giago Ripasso 2011dot_h2 77682  dot_h2 259:-

92 poäng

Wow vilket Ripasso! - Läs kommentaren
Färgen är nästan lika mörkt röd som storebror Amaronen från samma producent. Doften är härligt fruktig med mogna söta körsbär, blå plommon, lätt sötlakrits, vanilj och tobak. Det finns en sötma som drar tankarna mot knäck. Smaken är för vintypen riktigt lång och med djup och komplexitet. Det är lite mörkare frukt i gommen och detta följs av ett kryddigt avslut. Det är ett bra balanserat vin med mjuka tanniner. Detta är en fantastiskt bra Ripasso.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21

Torre d’Orti Ripasso Superiore 2015dot_h2 73260 dot_h2 222:-

91 poäng

En frisk Ripasso - Läs kommentaren
Mineraler, krut, örter och lite damm inleder doften. Inte så mycket frukt från start men den kommer efter lite luft i form av torkade frukter som dadlar och fikon. Smaken har vinbär och viol i kombination med ett lättare mjukt avslut. Efter luft kommer även viss syra från björnbär. Allt som allt en frisk Ripasso som passar mycket bra till mat.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-04-21

Brunelli Pa´Riondo Valpolicella Ripasso Classico 2014dot_h2 78500 dot_h2 202:-

91 poäng

Utan ambitionen att bli lik en Amarone - Läs kommentaren
Detta är en Ripasso utan ambitionen att bli lik en Amarone. Den lever helt och hållet på sin egna charm och förmåga. Den går i en matvänlig stil. Det vete katten om 2014 inte är den bästa av de årgångar jag smakat av Brunellis Ripasso. Den mörka frukten i form av körsbär, björnbär, vinbär, blåbär och blåa plommon bildar en underbar fruktkompott som vi kan känna i såväl doft som smak. Lägg till lite örter, kakao, svart te, espressokaffe och unset vanilj samt en bra syra och tanniner av en försiktig sort, så har vi ett vin som gjort för en mångfald av pastarätter, men även lite enklare kötträtter.
Ja det går alldeles utmärkt att njuta av det här vinet rakt upp och ner också.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-10-10