Superiore – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika Superiore med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Uppdaterad: 2021.08.26


Speri Sant’Urbano Valpolicella Superiore 2010 dot_h2 76483 dot_h2 159:-

91 poäng

Rent vin med mycket frukt - Läs kommentaren
Rent vin med mycket frukt och en härlig doft. Jag känner dofter av sura körsbär (Moreller), torkade örter och tobak. Smaken är underbar med en frisk syra, torkade körsbär, lite bitterhet av tobak och jag anar lite läder? Ett vin i min smak, där druvorna har fått torka 20-25 dagar. 5% Molinara gör vinet lite ljusare än vad vi är vana på senare tid. Detta eftersom många producenter har övergett denna druvan i Valpolicella då den inte längre måste ingå i de klassificerade vinerna.
Bedömd 2015-01-02

Massimago Superiore Profasio 2011 dot_h2 72219 dot_h2 273:-
4
92 poäng

Fruktigt & doftbomb - Läs kommentaren
Fruktigt & doftbomb är mina starkaste intryck från detta vin som kräver minst 1 timmes dekantering. Liksom Camillas Amarone så har detta vin en fantastisk doft där man känner jordgubbar och körsbär. Smaken är lätt och frisk. Man känner verkligen corvina-druvan i detta vin. Mycket uppfriskande till lättare rätter eller som meditation. Massimago är verkligen en vinmakare att hålla ögonen på. Mycket spännande viner.
Bedömd 2014-11-16

Viviani Campo Morar 2015 dot_h2 73504 dot_h2 354:-

93 poäng

Ungt och inte fullt utvecklade smaker - Läs kommentaren
Det här är ett ungt vin med ännu inte fullt utvecklade smaker. Med detta sagt är det ändå ett högklassiskt vin som redan nu är fasligt gott. Kanske inte lika mycket kraft i doft och smak som de första årgångarna jag drack. Nu mer verkar Claudio prioritera elegansen.
Doften är försiktig och det krävs en stund i glasen innan det släpper loss. Vi får då en fin mörk frukt, en del örter, lite espressokaffe och någon liten bit vaniljkola
I munnen är den mörka körsbärsfrukten väldigt tydlig och efterhand förstärks den med lite björnbär och andra mörka skogsbär. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. Både syran och de lätt nafsande tanninerna indikerar att här finns utveckling att vänta samtidigt som det ger signal om ett vin som går bra ihop med diverse kötträtter. I eftersmaken återkommer de mörka körsbären men nu i sällskap av mörk choklad, espressokaffe och någon liten bit sötlakrits.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-01-15
Äldre årgångar

Viviani Campo Morar 2013 dot_h2 73504 dot_h2 360:-

93 poäng

Jag tycker verkligen Claudio fått till det med årgång 2013. Visst har tidigare årgångar varit utmärkta, men den här känns ovanligt bra, vilket inte säger lite. Kanske inte samma kraft som i 2012:an, men istället får vi en elegans och komplexitet som jag verkligen uppskattar.
De mörka frukten med söta, mörka körsbär, björnbär och lite andra skogsbär spelar en central roll i såväl doft- som smakpaletten. Örter, blåa plommon, kakao, espresso, unset torkad frukt och sötlakrits kan vi också notera. Det finns en bra syra och smånafsande tanniner. En underbar lång eftersmak sätter vi också på pluskontot.
Ett underbart vin redan i dag, särskilt om det får någon halvtimme i karaff. Och ännu bättre! Jag tror det kommer utvecklas ytterligare.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-01-15

Viviani Campo Morar 2012 dot_h2 73504 dot_h2 361:-

91 poäng

Campo Morar var den första Superioren som erhöll 3 Bricchieri i vinbibeln Gambero Rosso. Den nya årgången är ännu väldigt ung. Den har en fin körsbärsdoft. Här finns även en del örter och lite kakao. I munnen är det en ljuvlig, lite komplex och väldigt elegant druvjuice vi får ta del av.
Det börjar med körsbär, blåbär och björnbär. Det stöter till en del örter och aningens kryddor. Eftersmaken är lång och här får den mörka frukten sällskap av kakao, espressokaffe, plommon och lite sötlakrits. Syran är distinkt och samtidigt elegant. Tanninerna hyggligt avrundade, men inte helt lena. Syran och tanninerna gör det här till ett förträffligt matvin.
Ge vinet en timme i karaff innan det serveras.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23


Roccolo Grassi Superiore 2013 dot_h2 73504 dot_h2 360:-

94 poäng

En av Systembolagets allra bästa Valpolicella Superiore - Läs kommentaren
En av Systembolagets allra bästa Valpolicella Superiore. Återigen levererar Marco Sartori ett fantastiskt vin. Vi provar den under två dagar. Låt oss omgående konstatera att det här är en ung Superiore med en stor och härlig friskhet, men också lite återhållsam till en början. Åtminstone var det så den kändes den första dagen. Under onsdagen (dag två) kommer det fram alltmer dofter och smaker, men med bibehållen friskhet och fräschör. Den har de där typiska dragen som RG:s Superiore får väldigt bra årgångar och som jag är så förälskade i. Den underbara frukten, den fina elegansen, den lilla tonen av vitpeppar och mineraler från vulkanjorden. Så underbart gott. En komplex frukt växer fram dag två med körsbär, björnbär, blåbär, syrliga tranbär och något litet skogshallon. Örter och kryddor finns där i fingerborgs stora proportioner. En underbar syra. Tanninerna markerar sin närvaro. Fast riktigt bitande blir dom aldrig, mer att de bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång och efter en tid i glaset dyker både mörk choklad, torkad frukt, körsbärskärnor och unset espressokaffe upp. Det finns mer att ge tror vi. Väldigt ung fortfarande och en mycket spännande utveckling de kommande åren med en bra lagringspotential. Fast redan idag, med ordentlig luftning, fantastiskt gott.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-12-04
Äldre årgångar

Roccolo Grassi Superiore 2011 dot_h2 73504 dot_h2 361:-

94 poäng

Wow vilket vin, fantastiskt bra. Denna årgång är den bästa jag har provat, den är som RG Superiore ska vara, kraftfull men ändå den härliga syran från Corvinan. Doftar både färska druvor och russin, smaken är så balanserad och dom eleganta tanninerna gör detta vin fulländat i sin enkelhet. Perfekt både till mat och ensamt till en bit bra Parmesan.

6 månader senare upplever jag en viss mognad och djup i smaken och en tydligare doft, där färska druvor utvecklats och fått mer tyngd. Syran har lagt sig lite och ett lenare vin har trätt fram. Utveckling mao. Detta kan nog bli riktigt riktigt bra med något år till på hyllan. Rekommenderas! /Daniel
Bedömd 2014-12-05 / Daniel Simone, 2015-06-25


Guiseppe Quintarelli Superiore 2009 dot_h2 71836 dot_h2 644:-

94 poäng

09 känns redan som en fullträff från Quintarelli - Läs kommentaren
2009 har visat sig vara en klart lurig årgång där många producenter lyckats bättre med Superiore och Ripasso än med Amarone. Nu är det dags för Quintarelli att bekänna färg. En kryddig (peppar!), örtig och lite köttigt animalisk men samtidigt söt lakritsdoft möter oss i glaset. Med andra ord en väldigt komplex doft som man kan ägna en lång stund åt att bara försöka ta in och analysera. Initialt är den lite oväntat explosiv i smaken, sedan körsbär och torkad frukt-toner som avslutas med otroligt snygga tanniner. Känns fortfarande lite ung och ofärdig men extremt lovande. Superiore blir inte mycket bättre än så här, 09 känns redan som en fullträff från Quintarelli och den tål ett antal års lagring till.
Bedömd av: Thomas Breding 2018-01-02
Äldre årgångar

Guiseppe Quintarelli Superiore 2006 dot_h2 71836 dot_h2 649:-

90 poäng

Så balanserat & komplext. Dock så tycker jag det känns lite ungt, vilket är ovanligt med viner från Quintarelli, då de brukar släppas när de är redo att drickas. Men det kan bero på den enorma elegans jag tycker detta vin har idag. Ett meditationsvin. Kommer troligtvis utvecklas på flaska ett tag till. Doften är lite sluten men när den kommer så är det en njutning för både näsa och gom. Som ett Superiore ska vara, friskt med en komplicerad palett av smaker.
Bedömd 2014-11-16


Speri Valpolicella Classico Superiore La Roverina 2012 dot_h2 74977 dot_h2 109:-
3
87 poäng

Fruktigt och Friskt - Läs kommentaren
Fruktigt och Friskt med toner av moreller med en aningen kryddighet, svartpeppar, liten behaglig strävhet/tanniner från faten och smak av körsbörskärnor. En mycket bra Valpolicella Classico Superiore.
Bedömd 2015-04-06

Allegrini Valpolicella Superiore 2013 dot_h2 6010 dot_h2 109:-
3
88 poäng

Mycket trevligt Valpolicella Superiore - Läs kommentaren
Mycket trevligt Valpolicella Superiore med en härlig frukt. Smaken är ungdomlig men en nyans av fat och brända druvor, finner även lite peppriga toner och små tanniner. Ett kort vin men lättsamt till mat och prat. Passar mycket bra till sommaren grillade rätter.
Bedömd 2015-06-24

Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore TB 2015 dot_h2 71964 dot_h2 395:-
4
93 poäng

Bästa versionen av detta vin på länge - Läs kommentaren
Mörk fin färg i glaset.

Man skulle kunna strunta i att dricka det här och bara dofta, det är en speciell och otroligt förförisk doft som känns skogig (tänk träd, mossa, regnblöt vandring) och karamellfruktig på en gång.

Man blir som sagt lyrisk av doften och smaken gör oss verkligen inte besvikna. Det som hade kunnat vara en sockerbomb (finns nästan lite recioto i doften) är istället en härlig mix av torkad (men inte för söt) frukt, tobak, sötlakrits och choklad och ett litet tannin-sting på slutet (som skvallrar om att detta nog tål att lagras). Bästa versionen av detta vin på länge.
Bedömd av: Thomas Breding, 2021-01-22

Äldre årgångar

Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore TB 2011 dot_h2 7072301 dot_h2 279:-
4
90 poäng

Efter 2 h luftning så möts vi av en doft bestående av körsbär, lakrits och tobak blandat med en alkalisk doft, en blandning som påminner om engelsk konfekt. Doften är både stor och tydlig och det är svårt att få nog. I gommen så möts vi av mörka bär, russin, tjära, kryddor och kaffe, där finns en hel del tanniner och viss beska, alkoholen sticker ut en del och är inte helt integrerad ännu. Det är ett trevligt vin som dock fortfarande är ganska ungt och kommer må bra av att få ligga några år till.
Vingården ligger i Valpolicella Classico i närheten av staden Negrar. Vinet är gjort på 50% Corvina, 40% Rondinella och 10% Molinara och andra druvor. Vinet har lagrats 18 månader på ekfat.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2016-04-14

Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore TB 2010 dot_h2 7072301 dot_h2 279:-
4
92 poäng

Doften är kryddig och fylld av torkad frukt och en intressant touch av läder och (håll i er) leverpastej men låt oss kalla det ”järn” då det låter roligare. Smaken har den typiskt fruktigt mustiga Bussola-stil som vi är vana vid men med lite mer syra och körsbär. Man kan tycka att 6 år är lång tid att vänta på en Valpolicella men det här klarar nog 6 år till.
Bedömd av: Thomas Breding, 2016-04-14


Marco Mosconi Superiore 2012 dot_h2 75818 dot_h2 321:-
4
92 poäng

Mycket trevligt vin med potential - Läs kommentaren
Färgen är riktigt djupt runbinröd. Doften Har den renaste körsbärsdoften jag känt blandat med plommon och andra mörka bär. En kryddighet av peppar, kakao och ett litet stänk anis stärker upp bilden. Smaken är mjuk och fin med runda fina tanniner. Det är en bra syra i vinet som upplevs friskt. På minussidan är att vinet inte nått sin fulla potential ännu. Det upplevs lite återhållet, kraften som anas i doften vill inte riktigt slå igenom i munnen. Detta vin kan med fördel lagras.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-06-08
Äldre årgångar

Marco Mosconi Superiore 2011 dot_h2 75818 dot_h2 321:-
4
90 poäng

När jag får lukta på vinet tror jag nästan att det är en amarone. Doften är stor med Körsbär, plommon, pepprighet och vanilj. Att detta vin har legat 24 månader på fransk ek märker man i både doft och smak. I munnen är vinet förvånansvärt milt i förhållande till doften. Smaken är elegant med en härlig balans mellan frukt, syra, sötma och kryddighet. I smaken känner man Körsbär och vanilj som stämmer med doften men också hallon och lite mörkare bär. Fatkryddan finns även i smaken men inte lika distinkt som i doften.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Ferragú Valpolicella Superiore 2013 dot_h2 72253 dot_h2 395:-
4
94 poäng

En stor och kraftig Superiore i modern stil - Läs kommentaren
En stor och kraftig Superiore i modern stil. Färgen är riktigt mörkt röd med blå-lila kant. Doften är kraftig med mycket mörka frukter och bär, tobak och vanilj. Ett litet stick av alkohol finns också där innan den fått några timmar luft. Smaken är riktigt kraftig där dem mörka frukterna dominerar först för att sedan få ge vika för en härlig kryddighet. Det är rejäla tanniner och den går riktigt bra ihop med lite fetare charkuterier. Den här står sig väl mot många Amarone.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21
Äldre årgångar

Ferragú Valpolicella Superiore 2012 dot_h2 74966 dot_h2 419:-
4
94 poäng

En riktig smakbomb som toppar många Amarone - Läs kommentaren Doften är kraftig av frukt, frukt och mera frukt. Bakom allt detta finns det också rikligt med kryddor där vanilj är tydligast i ett vin med sådan bredd att det annars är svårt att urskilja enskilda dofter och smaker.

Smaken är kraftfull och stannar länge i munnen. Vinet har riktigt riviga och härliga tanniner. Ett modernt och oblygt vin som levererar en riktig smocka av smaker.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Zymé Valpolicella Classico Superiore 2015dot_h2 72847 dot_h2 360:-
4
92 poäng

Passar bra både till mat och som soffvin - Läs kommentaren
Färgen är röd åt det ljusa hållet. Doften är fruktig med mogna röda bär där traditionella körsbär tar täten följd av lite hallon det finns också en hint av muskot i bakgrunden. Smaken är mycket mörkare än och tyngre än doften antyder. Det är fina små tanniner och en bra syra. Passar bra både till mat och som soffvin, då gärna med en bit parmesan eller annan vällagrad hårdost till. Smaken är medellång. Passar att njuta av direkt men kan också ligga några år.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-03-26
Äldre årgångar

Zymé Valpolicella Classico Superiore 2013dot_h2 72847 dot_h2 360:-
4
92 poäng

En elegant Superiore med mer smak än den ljusa färgen antyder. Färgen är ljust rubinröd. Doften domineras av röda bär som hallon, röda vinbär och sura körsbär. Bakom detta finns lättare kryddor, där peppar och vanilj är tydligast. Även i smaken är det röda bär som dominerar. Vinet har mer tyngd i smaken än man tror när man tittar på färgen. Medellång smak med små fina tanniner.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21

Zymé Valpolicella Classico Superiore 2012dot_h2 72847 dot_h2 375:-
4
92 poäng

Ett vin som växer under upplevelsen. Färgen på vinet är rubinröd. Doften har dem traditionella körsbären och en syrlighet som drar tankarna till hallon. Det finns även viol, tobak och mild ek. Smaken är i första skedet ljus och fin med röd frukt. Sedan smyger mörkare frukt, plommon och björnbär, på en innan ett ganska fint kryddigt avslut som stannar länge i munnen. Vinet har bra syra och bra små tanniner. Vi drack vinet över två dagar med pumpning och vinet hade tappat sin frukt och blivit väldigt kryddigt dag två. För dig som gillar kryddigt vin med mycket ek är det värt att prova men jag personligen tycker att vinet hade tappat sin bästa smak dag två. Matmässigt går det bra till nöt och vilt samt till lagrade hårda ostar.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-10-03


Torre D’Orti Morari Valpolicella Superiore 2019dot_h2 71824 dot_h2 350:-
4
93 poäng

Fruktig Superiore med härlig komplexitet - Läs kommentaren
Detta är en Superiore med mycket av allt. I doften kan man hitta massvis med olika toner om man tar sig tiden. Här finns mörka bär i olika former, en nypa anis, viss ekton och torkade frukter med fikon i spetsen. Smaken fortsätter i samma spår från fikon och och mörka bär nu med björnbär som ledande. En härligt Superiore som är häftig att utforska!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2022-05-25
Äldre årgångar

Torre D’Orti Morari Valpolicella Superiore 2016dot_h2 71944 dot_h2 333:-
4
93 poäng

Precis som den föregående årgången (2015) är det här en stor och kraftfull Superiore med tydliga amarone-likheter. Den är ju också gjort uteslutande på druvor som torkats i cirka tre månader. Vad som gör att den inte kan kallas för amarone är bl a att den endast fått ligga ett år på barriquer istället för de obligatoriska två åren.
Ett ganska så ungt vin med en stor intensitet i frukten och med en fin friskhet. Detta gäller både doft och smak. I doften finns en stor och intensiv mörk frukt, som sällskapar med en del torkad frukt, kryddor bl a vitpeppar, lite örter (lagerblad), aningens kakao, unset vanilj och lite balsamico-toner. Den höga alkoholen (17%) känns förvånansvärt lite i vare sig doft eller smak.
Smaken ja! Den är väldigt komplex och som jag skrev tidigare väldigt amarone-likt. Den domineras av en stor, kraftig och intensiv frukt med tydliga söta, mörka körsbär, blåbär, solmogna björnbär och blåa plommon. Några nypor örter och kryddor finns det och precis som i doften är det i första hand vitpeppar och lagerblad som känns. Här finns en del torkad frukt i form av dadlar, sviskon och lite russin. Eftersmaken är stor med en liten fruktsötma, elegant russinton som blandas med bitterheten från espressokaffe, riktigt mörk choklad och körsbärskärnor. Den höga alkoholen kan precis anas, men är i huvudsak infångad av frukten.
Ett vin som är underbart idag och som jag tror kommer att utvecklas en del de närmaste åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-10-13

Torre D’Orti Morari Valpolicella Superiore 2015dot_h2 71944 dot_h2 333:-
4
93 poäng

Morari är ett stort och ganska kraftfullt vin med tydliga amaronelikheter. Det här är ett ungt vin, som med all säkerhet kommer att utvecklas en hel del. Med detta sagt levererar det ändå en stor vinupplevelse och slår de flesta amaroneviner under trehundringen med hästlängder. I doften hittar vi en intensiv mörk frukt, en hel del torkad frukt, lite örter samt aningens kakao och vanilj. Visst kan vi ana alkoholen, men redan nu är det mesta infångat av den kraftfulla och eleganta frukten. I munnen möts vi av en maffig dryck med ordentligt tryck i den mörka frukten, där mörka körsbär, plommon, björnbär, blåbär och några små skogshallon utgör en fin kompott. Inte riktigt fullt utvecklade, men ändå redigt gott idag. Lite kryddor med aningens vitpeppar vid fronten. Gott om torkad frukt. Någon försiktig ton av balsamico noteras också. En bra syra skänker friskhet åt vinet. Tydliga väl avrundade och mjuka tanniner bjuder på ett härligt motstånd. Lång eftersmak med mera frukt, mineraler och torkad frukt. Visst är det här lilla kraftpaketet väldigt gott redan idag, men det kommer att utvecklas bra de närmaste åren.. Så den som har en god karaktär och kan låta flaskorna få vila något år kommer att bli rikligt belönad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-10-10


Mazzi Valpolicella Classico Superiore Sanperetto 2015dot_h2 76798 dot_h2 235:-
4
91 poäng

Ett ungt vin med utvecklingspotential - Läs kommentaren
Det som först noteras är den fina och ”rena” körsbärsfrukten, men efterhand tillkommer lite mörkare skogsbär. I doften finns inslag av läder, piptobak och en hel del örter. Smaken av blåbär, björnbär, slånbär, örter och en tydlig ton av svartpeppar dominerar i gommen. I avslutet en finstämd bitterhet som för tankarna till 80-procentig choklad och körsbärskärnor. Ett ungt vin som med all säkerhet kommer att utvecklas ytterligare de närmaste två till tre åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-04-13

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega 2015dot_h2 76776 dot_h2 279:-
4
93 poäng

En mycket god och trevlig Superiore - Läs kommentaren
En mycket god och trevlig Superiore med en härlig mörk körsbärsfrukt i såväl doft som smak. Här finns gott om blåa plommon, björnbär och så lite blåbär. I munnen känns den överraskande mjuk med tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd. Bra syra som ger en fin friskhet. Örter, lite kryddor, mörk choklad, sötlakrits, aningens vanilj och espresso noteras i den komplexa eftersmaken.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-04-13

Le Guaite di Noemi Superiore 2011dot_h2 72398 dot_h2 333:-
4
92 poäng

En superiore med härlig frukt att meditera med - Läs kommentaren
En superiore med härlig frukt att meditera med.
Glasets innehåll har en vacker rubinröd färg med en dragning åt rost i kanten.
Doften är känns redan innan man satt glaset till näsan. Kraftfull och fruktdriven med massor av mogna körsbär. Man anar redan i doften att det är bra syra i vinet. Det är inte mycket krydda i doften men en lite pepprighet sticker ändå ut.
Smaken är precis som doften kraftfull och syrligheten från doften bekräftas. Frukten från doften blandas med en mineralitet från järn och granit. Vinet stannar länge i munnen. På totalen är detta ett välbalanserat vin direkt ur nyöppnad flaska. Vinet provades över två dagar och det var markant plattare dag två trots att flaskan vakumpumpades.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2020-05-26

Brunelli Valpolicella Superiore 2019dot_h2 70915 dot_h2 203:-
3
89 poäng

Slankare stil med en mycket frisk framtoning - Läs kommentaren
Jag föredrar det här vinet när det är lite svalare. På vinterhalvåret så jag kyler ner det till 14 grader och på sommaren till 12 grader. Allt enligt rekommendation från Alberto. Det är en Superiore i en lättare och slankare stil med en mycket frisk framtoning och med en härlig körsbärsaktig frukt i centrum. I såväl doft som smak hittar jag utöver körsbären även lite mörka skogsbär och blåa plommon. Det finns en tydlig ton av örter och någon liten kryddighet. I eftersmaken tillkommer aningens mandlar och precis i avslutet även lite violer.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-26
Äldre årgångar

Brunelli Valpolicella Superiore 2018dot_h2 70915 dot_h2 203:-
3
89 poäng

Det här är en Superiore i en lättare och slankare stil med en mycket frisk framtoning och med en härlig körsbärsaktig frukt i centrum. Vi noterar också lite mörka skogsbär och blåa plommon. Det finns en tydlig ton av örter och någon liten kryddighet. I eftersmaken tillkommer aningens mandlar och precis i avslutet även lite violer.
Jag föredrar det här vinet när det är lite svalare, så jag kyler ner det till 14-15 grader.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-22


Ca`La Bionda Casa Vegri Valpolicella Superiore 2016dot_h2 79450 dot_h2 266:-
3
89 poäng

Ett trevligt och gott vin - Läs kommentaren
Färgen går i en lite mörkare rubinröd nyans.
I doften hittar vi omgående lite läder och jord, men det dröjer inte länge förrän vi möts av mörka lite sötare körsbär av typen moreller, men även andra skogsbär, några örter, en liten kryddighet och aningens nedtonade fatinfluenser noteras.
Vid den första klunken kan vi omgående notera mörka lite söta körsbär och skogsbär. Precis som i doften återkommer i små portioner lite örter och kryddor. Det finns en härlig friskhet genom den behagliga syran. Mjuka, men ändå tydliga, tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd.Eftersmaken är medellång med återkommande söta, mörka körsbär, örter och kryddor och en liten ton av kakao. Avslutet har en skön liten bitterhet likt körsbärskärnor.
Ett trevligt och gott vin, som funkar utmärkt till diverse stekar och grillat kött.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-22

Ernesto Ruffo Valpolicella Superiore 2014dot_h2 79586 dot_h2 543:-
4
95 poäng

En alldeles enastående Valpolicella Superirore - Läs kommentaren
Ja detta är en alldeles enastående Valpolicella Superirore. Av alla de Superiore jag smakat håller jag Ernesto Ruffos Campogadis högst. Doften är stor och intensiv med en komplex mörk frukt i centrum. Här finns örter, kryddor, läder, jord, piptobak och krossad sten i väl avvägda portioner. Även aningens vanilj, kola och kanel kan vi precis ana oss till. Så stort, så mäktigt att en enda sniff får oss att sitta och småle för oss själva.I munnen tar det nästan andan ur oss. Det finns kraft men den är underordnad elegansen. Redan vid den första lilla klunken möts jag omedelbart av en stor, rätt så kraftfull frukt där de mörka körsbären, de mogna björnbären och de blåa plommonen står i centrum. Strax därpå några små nypor örter och kryddor. Rakt igenom en bra friskhet med fjäderlätta tanniner. De senare bjuder ett behagfullt motstånd. I den långa eftersmaken ännu mera mörka bär, lite choklad, en finstämd ton av svartpeppar, lite vanilj och kola, några torkade frukter och aningens sötlakrits. Detta är bara så gott. Samspelet kraft, balans och elegans är det som gör vinet så stort.
Kanske kan det utvecklas något mer, men att det kommer hålla den här mycket höga nivån i många år till är jag övertygad om.
Ibland räcker bara orden inte till. Har jag med min doft- och smakbeskrivning lyckats förmedla den eufori som hustrun och jag kände då vi njöt av det här vinet? Hoppas det.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-22

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2018dot_h2 12385 dot_h2 139:-
3
85 poäng

En alldeles enastående Valpolicella Superirore - Läs kommentaren
80% Corvina, 10% Rondinella, 10% Sangiovese. Svag i doft men stark i smak, vann något under kvällen. Det här är ett drickfärdigt vin som säkert kan ligga några år till men det är överkurs. Doften är mjuk, rund och fylld av röda bär med något alkohol som finns där utan att störa. Smaken är på classicosätt fyllig. Första intrycket är kåda, vanilj, plommon, med lagom syra. Pepparrotslingonen (se nedan) gav syran en skjuts och blev friskare utan att störa. Med tiden blev smaker av röda bär mer framträdande. Vinet blev bättre av att luftas!

Vi drack det till älgfärsbiffar med pepparrotslingon. Det blev en riktigt bra kombination! Vinet är mycket prisvärt idag.
Bedömd av: P-O Rabner, 2021-01-05