Superiore – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika Superiore med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Uppdaterad: 2018.04.13


Speri Sant’Urbano Valpolicella Superiore 2010 dot_h2 76483 dot_h2 159:-

91 poäng

Rent vin med mycket frukt - Läs kommentaren
Rent vin med mycket frukt och en härlig doft. Jag känner dofter av sura körsbär (Moreller), torkade örter och tobak. Smaken är underbar med en frisk syra, torkade körsbär, lite bitterhet av tobak och jag anar lite läder? Ett vin i min smak, där druvorna har fått torka 20-25 dagar. 5% Molinara gör vinet lite ljusare än vad vi är vana på senare tid. Detta eftersom många producenter har övergett denna druvan i Valpolicella då den inte längre måste ingå i de klassificerade vinerna.
Bedömd 2015-01-02

Massimago Superiore Profasio 2011 dot_h2 72219 dot_h2 273:-
4
92 poäng

Fruktigt & doftbomb - Läs kommentaren
Fruktigt & doftbomb är mina starkaste intryck från detta vin som kräver minst 1 timmes dekantering. Liksom Camillas Amarone så har detta vin en fantastisk doft där man känner jordgubbar och körsbär. Smaken är lätt och frisk. Man känner verkligen corvina-druvan i detta vin. Mycket uppfriskande till lättare rätter eller som meditation. Massimago är verkligen en vinmakare att hålla ögonen på. Mycket spännande viner.
Bedömd 2014-11-16

Viviani Campo Morar 2013 dot_h2 73504 dot_h2 360:-

93 poäng

Ett underbart vin redan i dag - Läs kommentaren
Jag tycker verkligen Claudio fått till det med årgång 2013. Visst har tidigare årgångar varit utmärkta, men den här känns ovanligt bra, vilket inte säger lite. Kanske inte samma kraft som i 2012:an, men istället får vi en elegans och komplexitet som jag verkligen uppskattar.
De mörka frukten med söta, mörka körsbär, björnbär och lite andra skogsbär spelar en central roll i såväl doft- som smakpaletten. Örter, blåa plommon, kakao, espresso, unset torkad frukt och sötlakrits kan vi också notera. Det finns en bra syra och smånafsande tanniner. En underbar lång eftersmak sätter vi också på pluskontot.
Ett underbart vin redan i dag, särskilt om det får någon halvtimme i karaff. Och ännu bättre! Jag tror det kommer utvecklas ytterligare.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-01-15
Äldre årgångar

Viviani Campo Morar 2012 dot_h2 73504 dot_h2 361:-

91 poäng

Campo Morar var den första Superioren som erhöll 3 Bricchieri i vinbibeln Gambero Rosso. Den nya årgången är ännu väldigt ung. Den har en fin körsbärsdoft. Här finns även en del örter och lite kakao. I munnen är det en ljuvlig, lite komplex och väldigt elegant druvjuice vi får ta del av.
Det börjar med körsbär, blåbär och björnbär. Det stöter till en del örter och aningens kryddor. Eftersmaken är lång och här får den mörka frukten sällskap av kakao, espressokaffe, plommon och lite sötlakrits. Syran är distinkt och samtidigt elegant. Tanninerna hyggligt avrundade, men inte helt lena. Syran och tanninerna gör det här till ett förträffligt matvin.
Ge vinet en timme i karaff innan det serveras.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23


Roccolo Grassi Superiore 2013 dot_h2 73504 dot_h2 360:-

94 poäng

En av Systembolagets allra bästa Valpolicella Superiore - Läs kommentaren
En av Systembolagets allra bästa Valpolicella Superiore. Återigen levererar Marco Sartori ett fantastiskt vin. Vi provar den under två dagar. Låt oss omgående konstatera att det här är en ung Superiore med en stor och härlig friskhet, men också lite återhållsam till en början. Åtminstone var det så den kändes den första dagen. Under onsdagen (dag två) kommer det fram alltmer dofter och smaker, men med bibehållen friskhet och fräschör. Den har de där typiska dragen som RG:s Superiore får väldigt bra årgångar och som jag är så förälskade i. Den underbara frukten, den fina elegansen, den lilla tonen av vitpeppar och mineraler från vulkanjorden. Så underbart gott. En komplex frukt växer fram dag två med körsbär, björnbär, blåbär, syrliga tranbär och något litet skogshallon. Örter och kryddor finns där i fingerborgs stora proportioner. En underbar syra. Tanninerna markerar sin närvaro. Fast riktigt bitande blir dom aldrig, mer att de bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång och efter en tid i glaset dyker både mörk choklad, torkad frukt, körsbärskärnor och unset espressokaffe upp. Det finns mer att ge tror vi. Väldigt ung fortfarande och en mycket spännande utveckling de kommande åren med en bra lagringspotential. Fast redan idag, med ordentlig luftning, fantastiskt gott.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-12-04
Äldre årgångar

Roccolo Grassi Superiore 2011 dot_h2 73504 dot_h2 361:-

94 poäng

Wow vilket vin, fantastiskt bra. Denna årgång är den bästa jag har provat, den är som RG Superiore ska vara, kraftfull men ändå den härliga syran från Corvinan. Doftar både färska druvor och russin, smaken är så balanserad och dom eleganta tanninerna gör detta vin fulländat i sin enkelhet. Perfekt både till mat och ensamt till en bit bra Parmesan.

6 månader senare upplever jag en viss mognad och djup i smaken och en tydligare doft, där färska druvor utvecklats och fått mer tyngd. Syran har lagt sig lite och ett lenare vin har trätt fram. Utveckling mao. Detta kan nog bli riktigt riktigt bra med något år till på hyllan. Rekommenderas! /Daniel
Bedömd 2014-12-05 / Daniel Simone, 2015-06-25


Guiseppe Quintarelli Superiore 2009 dot_h2 71836 dot_h2 644:-

94 poäng

09 känns redan som en fullträff från Quintarelli - Läs kommentaren
2009 har visat sig vara en klart lurig årgång där många producenter lyckats bättre med Superiore och Ripasso än med Amarone. Nu är det dags för Quintarelli att bekänna färg. En kryddig (peppar!), örtig och lite köttigt animalisk men samtidigt söt lakritsdoft möter oss i glaset. Med andra ord en väldigt komplex doft som man kan ägna en lång stund åt att bara försöka ta in och analysera. Initialt är den lite oväntat explosiv i smaken, sedan körsbär och torkad frukt-toner som avslutas med otroligt snygga tanniner. Känns fortfarande lite ung och ofärdig men extremt lovande. Superiore blir inte mycket bättre än så här, 09 känns redan som en fullträff från Quintarelli och den tål ett antal års lagring till.
Bedömd av: Thomas Breding 2018-01-02
Äldre årgångar

Guiseppe Quintarelli Superiore 2006 dot_h2 71836 dot_h2 649:-

90 poäng

Så balanserat & komplext. Dock så tycker jag det känns lite ungt, vilket är ovanligt med viner från Quintarelli, då de brukar släppas när de är redo att drickas. Men det kan bero på den enorma elegans jag tycker detta vin har idag. Ett meditationsvin. Kommer troligtvis utvecklas på flaska ett tag till. Doften är lite sluten men när den kommer så är det en njutning för både näsa och gom. Som ett Superiore ska vara, friskt med en komplicerad palett av smaker.
Bedömd 2014-11-16


Speri Valpolicella Classico Superiore La Roverina 2012 dot_h2 74977 dot_h2 109:-
3
87 poäng

Fruktigt och Friskt - Läs kommentaren
Fruktigt och Friskt med toner av moreller med en aningen kryddighet, svartpeppar, liten behaglig strävhet/tanniner från faten och smak av körsbörskärnor. En mycket bra Valpolicella Classico Superiore.
Bedömd 2015-04-06

Allegrini Valpolicella Superiore 2013 dot_h2 6010 dot_h2 109:-
3
88 poäng

Mycket trevligt Valpolicella Superiore - Läs kommentaren
Mycket trevligt Valpolicella Superiore med en härlig frukt. Smaken är ungdomlig men en nyans av fat och brända druvor, finner även lite peppriga toner och små tanniner. Ett kort vin men lättsamt till mat och prat. Passar mycket bra till sommaren grillade rätter.
Bedömd 2015-06-24

Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore TB 2011 dot_h2 7072301 dot_h2 279:-
4
90 poäng

Trevligt vin som dock fortfarande är ganska ungt - Läs kommentaren
Efter 2 h luftning så möts vi av en doft bestående av körsbär, lakrits och tobak blandat med en alkalisk doft, en blandning som påminner om engelsk konfekt. Doften är både stor och tydlig och det är svårt att få nog. I gommen så möts vi av mörka bär, russin, tjära, kryddor och kaffe, där finns en hel del tanniner och viss beska, alkoholen sticker ut en del och är inte helt integrerad ännu. Det är ett trevligt vin som dock fortfarande är ganska ungt och kommer må bra av att få ligga några år till.
Vingården ligger i Valpolicella Classico i närheten av staden Negrar. Vinet är gjort på 50% Corvina, 40% Rondinella och 10% Molinara och andra druvor. Vinet har lagrats 18 månader på ekfat.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2016-04-14
Äldre årgångar

Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore TB 2010 dot_h2 7072301 dot_h2 279:-
4
92 poäng

Doften är kryddig och fylld av torkad frukt och en intressant touch av läder och (håll i er) leverpastej men låt oss kalla det ”järn” då det låter roligare. Smaken har den typiskt fruktigt mustiga Bussola-stil som vi är vana vid men med lite mer syra och körsbär. Man kan tycka att 6 år är lång tid att vänta på en Valpolicella men det här klarar nog 6 år till.
Bedömd av: Thomas Breding, 2016-04-14


Marco Mosconi Superiore 2012 dot_h2 75818 dot_h2 321:-
4
92 poäng

Mycket trevligt vin med potential - Läs kommentaren
Färgen är riktigt djupt runbinröd. Doften Har den renaste körsbärsdoften jag känt blandat med plommon och andra mörka bär. En kryddighet av peppar, kakao och ett litet stänk anis stärker upp bilden. Smaken är mjuk och fin med runda fina tanniner. Det är en bra syra i vinet som upplevs friskt. På minussidan är att vinet inte nått sin fulla potential ännu. Det upplevs lite återhållet, kraften som anas i doften vill inte riktigt slå igenom i munnen. Detta vin kan med fördel lagras.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-06-08
Äldre årgångar

Marco Mosconi Superiore 2011 dot_h2 75818 dot_h2 321:-
4
90 poäng

När jag får lukta på vinet tror jag nästan att det är en amarone. Doften är stor med Körsbär, plommon, pepprighet och vanilj. Att detta vin har legat 24 månader på fransk ek märker man i både doft och smak. I munnen är vinet förvånansvärt milt i förhållande till doften. Smaken är elegant med en härlig balans mellan frukt, syra, sötma och kryddighet. I smaken känner man Körsbär och vanilj som stämmer med doften men också hallon och lite mörkare bär. Fatkryddan finns även i smaken men inte lika distinkt som i doften.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Ferragú Valpolicella Superiore 2013 dot_h2 72253 dot_h2 395:-
4
94 poäng

En stor och kraftig Superiore i modern stil - Läs kommentaren
En stor och kraftig Superiore i modern stil. Färgen är riktigt mörkt röd med blå-lila kant. Doften är kraftig med mycket mörka frukter och bär, tobak och vanilj. Ett litet stick av alkohol finns också där innan den fått några timmar luft. Smaken är riktigt kraftig där dem mörka frukterna dominerar först för att sedan få ge vika för en härlig kryddighet. Det är rejäla tanniner och den går riktigt bra ihop med lite fetare charkuterier. Den här står sig väl mot många Amarone.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21
Äldre årgångar

Ferragú Valpolicella Superiore 2012 dot_h2 74966 dot_h2 419:-
4
94 poäng

En riktig smakbomb som toppar många Amarone - Läs kommentaren Doften är kraftig av frukt, frukt och mera frukt. Bakom allt detta finns det också rikligt med kryddor där vanilj är tydligast i ett vin med sådan bredd att det annars är svårt att urskilja enskilda dofter och smaker.

Smaken är kraftfull och stannar länge i munnen. Vinet har riktigt riviga och härliga tanniner. Ett modernt och oblygt vin som levererar en riktig smocka av smaker.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Zymé Valpolicella Classico Superiore 2015dot_h2 72847 dot_h2 360:-
4
92 poäng

Passar bra både till mat och som soffvin - Läs kommentaren
Färgen är röd åt det ljusa hållet. Doften är fruktig med mogna röda bär där traditionella körsbär tar täten följd av lite hallon det finns också en hint av muskot i bakgrunden. Smaken är mycket mörkare än och tyngre än doften antyder. Det är fina små tanniner och en bra syra. Passar bra både till mat och som soffvin, då gärna med en bit parmesan eller annan vällagrad hårdost till. Smaken är medellång. Passar att njuta av direkt men kan också ligga några år.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-03-26
Äldre årgångar

Zymé Valpolicella Classico Superiore 2013dot_h2 72847 dot_h2 360:-
4
92 poäng

En elegant Superiore med mer smak än den ljusa färgen antyder. Färgen är ljust rubinröd. Doften domineras av röda bär som hallon, röda vinbär och sura körsbär. Bakom detta finns lättare kryddor, där peppar och vanilj är tydligast. Även i smaken är det röda bär som dominerar. Vinet har mer tyngd i smaken än man tror när man tittar på färgen. Medellång smak med små fina tanniner.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21

Zymé Valpolicella Classico Superiore 2012dot_h2 72847 dot_h2 375:-
4
92 poäng

Ett vin som växer under upplevelsen. Färgen på vinet är rubinröd. Doften har dem traditionella körsbären och en syrlighet som drar tankarna till hallon. Det finns även viol, tobak och mild ek. Smaken är i första skedet ljus och fin med röd frukt. Sedan smyger mörkare frukt, plommon och björnbär, på en innan ett ganska fint kryddigt avslut som stannar länge i munnen. Vinet har bra syra och bra små tanniner. Vi drack vinet över två dagar med pumpning och vinet hade tappat sin frukt och blivit väldigt kryddigt dag två. För dig som gillar kryddigt vin med mycket ek är det värt att prova men jag personligen tycker att vinet hade tappat sin bästa smak dag två. Matmässigt går det bra till nöt och vilt samt till lagrade hårda ostar.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-10-03


Torre D’Orti Morari Valpolicella Superiore 2015dot_h2 71944 dot_h2 333:-
4
93 poäng

Stort och ganska kraftfullt vin med tydliga amaronelikheter - Läs kommentaren
Morari är ett stort och ganska kraftfullt vin med tydliga amaronelikheter. Det här är ett ungt vin, som med all säkerhet kommer att utvecklas en hel del. Med detta sagt levererar det ändå en stor vinupplevelse och slår de flesta amaroneviner under trehundringen med hästlängder. I doften hittar vi en intensiv mörk frukt, en hel del torkad frukt, lite örter samt aningens kakao och vanilj. Visst kan vi ana alkoholen, men redan nu är det mesta infångat av den kraftfulla och eleganta frukten. I munnen möts vi av en maffig dryck med ordentligt tryck i den mörka frukten, där mörka körsbär, plommon, björnbär, blåbär och några små skogshallon utgör en fin kompott. Inte riktigt fullt utvecklade, men ändå redigt gott idag. Lite kryddor med aningens vitpeppar vid fronten. Gott om torkad frukt. Någon försiktig ton av balsamico noteras också. En bra syra skänker friskhet åt vinet. Tydliga väl avrundade och mjuka tanniner bjuder på ett härligt motstånd. Lång eftersmak med mera frukt, mineraler och torkad frukt. Visst är det här lilla kraftpaketet väldigt gott redan idag, men det kommer att utvecklas bra de närmaste åren.. Så den som har en god karaktär och kan låta flaskorna få vila något år kommer att bli rikligt belönad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-10-10

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Sanperetto 2015dot_h2 76798 dot_h2 235:-
4
91 poäng

Ett ungt vin med utvecklingspotential - Läs kommentaren
Det som först noteras är den fina och ”rena” körsbärsfrukten, men efterhand tillkommer lite mörkare skogsbär. I doften finns inslag av läder, piptobak och en hel del örter. Smaken av blåbär, björnbär, slånbär, örter och en tydlig ton av svartpeppar dominerar i gommen. I avslutet en finstämd bitterhet som för tankarna till 80-procentig choklad och körsbärskärnor. Ett ungt vin som med all säkerhet kommer att utvecklas ytterligare de närmaste två till tre åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-04-13

Mazzi Valpolicella Classico Superiore Poiega 2015dot_h2 76776 dot_h2 279:-
4
93 poäng

En mycket god och trevlig Superiore - Läs kommentaren
En mycket god och trevlig Superiore med en härlig mörk körsbärsfrukt i såväl doft som smak. Här finns gott om blåa plommon, björnbär och så lite blåbär. I munnen känns den överraskande mjuk med tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd. Bra syra som ger en fin friskhet. Örter, lite kryddor, mörk choklad, sötlakrits, aningens vanilj och espresso noteras i den komplexa eftersmaken.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-04-13