Amarone – topplista

Vi använder två typer av poängskalor. Den grafiska poängen 1-5 är främst till för att jämföra olika Amarone med varandra, går lite snabbare vid en direkt överblick i listan. Vi använder också den internationellt utbredda 100-poängsskalan som ger ett mer nyanserat betyg.
Läs mer

Det är viktigt att påpeka att många av de viner som har en trea är mycket bra viner men alltså inte av absolut högsta klass, vilket brukar räknas då ett vin når 90 poäng eller mer. Poängsättningen och kommentarerna är förstås subjektiva.

Årgången och lagringspotentialen är viktig. En regel är att inte dricka en Amarone förrän den är fem år gammal. Öppnar man den innan är det extra viktigt med 2-3 timmars luftning. De flesta Amarone mår väldigt bra av att ligga runt sju år, så en Amarone från 2010 bör drickas först 2017. Men vi syndar själva rätt ofta från denna regel och Amarone är ju ett vin som faktiskt går utmärkt att dricka ungt även om det som sagt är bättre efter några års lagring.

Uppdaterad: 2022.05.25


Selezione Antonio Castagnedi 2012 dot_h2 28002 dot_h2 259:-
3
88 poäng

Släppts alltför tidigt - Läs kommentaren
Den här har släppts alltför tidigt. Den behöver åtminstone något år på sig för att komma till den nivån som vi under årens gång blivit bortskämda med. Köper du 2012 så lägg undan den i källaren ett par år, däremot kan det fortfarande finnas kvar 2011:or ute i butikerna och dessa är mycket drickvänliga idag. 2011:orna gav vi på Amaroneguiden betyget 4 och 91 poäng.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23
Äldre årgångar

Selezione Antonio Castagnedi 2011 dot_h2 28002 dot_h2 259:-
4
91 poäng

Denna årgång är ett fynd! Detta är ett av de mest uppställda provningsviner i Amaronekretsar. Ett av systembolagets bästa Amarone under 300 kr. Trots sin ungdom är denna årgång mycket bra ock klarar 4:an redan nu men kan nog krypa upp ett par poäng till. Det är en mycket prisvärd Amarone men saknar det där lilla extra. Men jag har den ofta med på mina grundläggande provningar om Amarone och Valpolicella. Nytt betyg 2015-01-20, 7 månader efter min första 2011 provade jag denna igen, den har verkligen utvecklats, från en ung Amarone så hittar man nu mer mognadstoner, ska bli spännande att följa detta vin.
Bedömd 2015-01-20


Masi Costasera 2015 dot_h2 2345 dot_h2 299:-
3
89 poäng

En helt OK amarone i nuläget - Läs kommentaren
Det gjordes ingen Costasera 2014 och istället släpper Masi redan nu 2015. Jag har som riktmärke att en amarone behöver ha åtminstone en ålder av årtalet på flaskan + 5 för att komma till sin rätt. Jag försöker kompensera den unga åldern med rejäl luftning dvs bortåt tre/fyra timmar på karaff innan jag avnjuter vinet. Detta hjälper inte fullt ut. Det känns att Costasera har så mycket mer att ge än det som tar sig fram. I den något tillbaka hållna doften noterar vi mörka bär, en del vanilj, lite örter, aningens anis och torkad frukt (fikon, dadlar). I munnen är det mörka körsbär, lite skogsbär, en touch av svarta vinbär, lite örter, en hyfsad dos vanilj och kakao. Här finns en bra syra och en del tanniner. De senare bjuder ett fint motstånd utan att bli alltför närgångna. Eftersmaken är medellång med mera mörka bär, lite fikon och dadlar, mera örter, aningens lakrits, mörk choklad och några droppar espresso.
En helt OK amarone i nuläget, men jag tror på en mycket bra utveckling och redan om några år tror jag den bjuder på en fin vinupplevelse. Jag köper ett par flaskor som jag stoppar ner i källaren och plockar fram till julen 2022.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-12-29
Äldre årgångar

Masi Costasera 2013 dot_h2 2345 dot_h2 299:-
4
90 poäng

Costasera håller alltid en hög och jämn klass, men jag vill nog påstå att årgång 2013 är en av de bättre årgångarna som jag druckit. Jag lät vinet få två timmar på karaff innan jag började dricka det. Det börjar lite försiktigt, men ju längre kvällen går desto mer nyanser i doft och smak tillkommer. De mörka körsbären är på plats liksom blåa plommon och en del mörka skogsbär. Antydan till torkad frukt noteras, lite toner av kakao, vanilj, hemkola och en försiktig örtighet. Eftersmaken är sedvanligt amaronelång med mörka, söta körsbär, mörk choklad med en lätt bitterhet och så lite körsbärskärnor. Smakerna utvecklas och fördjupas under kvällen. Bra friskhet och med tanniner som bjuder trevligt motstånd.
Jag tror att den kommer att utvecklas fint de närmaste åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-12-29

Masi Costasera 2012 dot_h2 2345 dot_h2 299:-
3
89 poäng

Från start finns det mycket vaniljtoner i doften, detta förstärks med luftning och då kommer även örter, lite anis och en antydan till fikon. Smaken går distinkt mot mörka vinbär och syrlia moreller från start, med tiden kommer kakao, viol som avslutas med små tanniner och en viss pepprig finish. Det krävs cirka 3 timmars luftning för att den ska komma till sin rätt och även där känns den alldeles för ung och tillbakahållen, dofter och smaker är avtrubbade och man känner att något saknas. Så detta är en liten dipp jämfört med årgång 2011. För att få djupet och bredden Costasera normalt kan uppnå så behövs många års lagring.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-11-13

Masi Costasera 2011 dot_h2 2345 dot_h2 289:-
4
90 poäng

Så har då Costasera från den omtalade årgången 2011 kommit ut på Systembolagets hyllor. Ett ungt vin som behöver lite tid på sig. Gott redan idag, men det behövs en rejäl luftning (tre timmar i karaff). Jämfört med 2010:an så behöver 2011:an mer tid på sig. I doften hittas mörka körsbär, lite torkad frukt, kakao och tydliga inslag av fat. Mycket angenämt. I munnen är det förvånansvärt lätt, men det känns att det finns en hel del underliggande smaker. Efter några timmars luftning noterar jag mörka körsbär, blåa plommon, torkad frukt och lite örter. Vinet har en bra friskhet genom den behagfulla syran. Tanniner som bjuder på det där lilla motståndet ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är lång, men här blir det än tydligare att allt inte kommit upp till ytan. Dock kan vi redan nu pricka av lite torkad frukt, mörk choklad och krossade körsbärskärnor. Visst kan man njuta av Costasera 2011 redan idag, men det lovar så mycket mer för framtiden. Jag är övertygad om att den kommer att utvecklas, bli mer komplext och få ett större djup. Den når idag (mars 2016) precis upp till betyget 4.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-06

Masi Costasera 2010 dot_h2 2345 dot_h2 289:-
4
90 poäng

Precis som 2009:an är den nya årgången en av de bättre Costasera jag smakat. Fortfarande väldigt ung, men ändå finfina mörka körsbär, torkade örter, mörk choklad och en lätt ton av torkad frukt. Här finns också finlemmade tanniner som bjuder ett behagfullt motstånd. Tämligen lätt i sin struktur för tillfället. Med åren kommer 2010:an att utvecklas väl och när den mognar om tre/fyra år kommer den att få ett större djup och mer utvecklade smaker. Väldigt god redan idag!
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-11-16


Tommasi Amarone 2015 dot_h2 2235001 dot_h2 299:-
3
89 poäng

Ung amarone som till en början är lite sluten - Läs kommentaren
Detta är en ung amarone som till en början är lite sluten, men ju längre tid i glasen desto mer bjuder det upp. Den vill dock aldrig riktigt släppa loss på allvar. Det finns rätt mycket som aldrig tar sig upp till ytan.
I doften hittar vi mörka körsbär, en del mörka skogsbär, lite blåa plommon, en del örter och kryddor samt en del toner från fathanteringen. En tydlig alkoholton är där hela tiden. Inte så stickig utan mer av bär i sprit. Smaken går lite i samma stil som doften. De söta, mörka körsbären gör sig omedelbart påminda och nu förstärkta med romrussin och en del torkad frukt. Lite svartpeppar och örter noteras. Fin syra och närvarande tanniner. De senare bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång med mera söta, mörka körsbär, lakrits, mörk choklad och unset vanilj.
Jag tror den vinner på ett par års lagring. Vill du dricka den idag(våren 2020) så ge den bortåt tre timmar i karaff först.

Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2020-03-25

Äldre årgångar

Tommasi Amarone 2012 dot_h2 2235001 dot_h2 295:-
4
89 poäng

Detta är en välproducerad Amarone i klassisk stil. Som vanligt med unga Amarone slår alkoholen igenom lite i både doft och smak men redan efter dryga två timmar i karaffen är genomslaget nästan borta och fina körsbärsdofter kommer starkare. Doften har annars en del fat, kaffe och vanilj. Det finns också en del torkad frukt. Smaken är behaglig med en bra fruktighet tillsammans med små men trevliga tanniner. Avslutar med en påtaglig kakaobitterhet som passar väldigt fint och stannar ganska länge i munnen. Den snubblar på fyra poäng men når inte riktigt fram. Värd att prova igen om ett par år.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-03-15

Tommasi Amarone 2011 dot_h2 22350 dot_h2 289:-
4
90 poäng

Det här är en Amarone i en lite lättare stil, som säkert mår bra av något år i ryggläge, även om den är fullt njutbar idag. Behöver ett par timmar i karaff för att vädra bort den lilla tonen av alkohol som finns, då den är nyöppnad.
Doften utmärks av tydliga körsbär, torkad frukt (inte så mycket russin), lite kryddor(peppar), tobak och en del fat.
Smaken har de typiska amaroneingredienserna söta, mörka körsbär, torkad frukt, lite örter/kryddor och en del kakao. Det finns en pigg och bra syra. Fjäderlätta tanniner som bjuder ett trevligt motstånd. Eftersmaken är hyggligt lång, där den torkade frukten blir mer framträdande tillsammans med en sympatisk fruktsötma och med en mörk chokladbit i avslutet. Fatinslagen är ännu inte helt integrerade med frukten. Det är precis att vinet når en fyra/90p idag.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-12-12


Speri Amarone Classico 2013 dot_h2 74334 dot_h2 399:-

92 poäng

En mycket spännande framtid - Läs kommentaren
Speris amarone brukar behöva bli 8-10 år innan de börjar leverera, men redan som unga kan en skönja lite om framtiden. Jag provar därför den under två dagar.
Första kvällen får de upphällda glasen stå i tre timmar innan jag börjar smaka. Jag låter flaskan stå lite svalt under natten och med korken på. Detta gör susen och den andra kvällen bjuder vinet lite mer på sig självt. Riktigt gott faktiskt. Den första kvällen är det mycket försiktiga toner av körsbär, skogsbär, lite kryddor och örter, aningens torkad frukt och kakao. Den sista klunken den här första kvällen är den bästa. Jag börjar då ana att det här kan nog bli något stort. Kväll nr två börjar där den första slutade dvs nu kommer det fram lite mer tydliga amaronesmaker: mörka körsbär, björnbär, blåa plommon, örter, kryddor, kakao mm. Och så fortsätter det hela kvällen. Vinet blir bara bättre och bättre, men vi kan ändå känna att den har så mycket mer att bjuda på och som inte riktigt kan komma fram. Tanninerna är mer påtagliga än oss många andra amaroneviner även syra är lite större. Speris amarone från 2013 har en mycket spännande framtid.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-12-29
Äldre årgångar

Speri Amarone Classico 2009 dot_h2 74696 dot_h2 349:-

91 poäng

En mycket bra klassik Amarone men det behöver fler år i flaskan. Idag tar alkoholen 15% över och det hjälper inte med flera timmars luftning. Man känner att kraften finns där och det kommer bli ett riktigt bra vin om 3-7 år. Det doftar grön paprika, som vi vet kommer att lägga sig smaken finns där av mörka bär, choklad och lite örter. Speris Amarone brukar vara på topp när den är 8-12 år.
Jag drack denna mot 2008 och 2000 av samma vin, Där 2000 hamnade på 95 poäng och jag tror denna årgång 2009 kommer bli ännu bättre.
Bedömd 2015-01-20

Speri Amarone Classico 2008 dot_h2 81617 dot_h2 325:-

93 poäng

Doft av kryddor och torkade örter möter mig när jag efter 3 timmars luftning fått vinet att öppna sig, smaken är behaglig trots sin ungdom, tobak, torkad frukt och en del alkohol som kommer att integreras bara om ett par år. 2008 var en svalare årgång i Valpolicella men det märks inte här. Nu när 2009 också finns på Systembolaget har importören sänkt priset även på denna årgång till 301 kr flaskan, detta är ett vin som vinner mycket på lagring. Speris Amarone brukar vara på topp när den är 8-12 år.
Jag drack denna mot 2009 och 2000 av samma vin, Där 2000 hamnade på 95 poäng och jag tror denna årgång 2008 kommer bli minst lika bra.
Bedömd 2015-01-20


Brigaldara Amarone Classico 2012 dot_h2 73574 dot_h2 301:-
4
91 poäng

En stor och typisk amaronedoft - Läs kommentaren
Ett ungt vin som idag behöver luftas minst tre timma, men som säkert kommer att utvecklas en del.Når inte riktigt upp till 2011:ans nivå, men inte långt ifrån. En stor och typisk amaronedoft. Här finns mörk frukt, en hel del torkad frukt, lite örter och aningens vanilj. En kvardröjande ton av alkohol noteras dag ett, medan dag två är den kraftigt reducerad. I munnen återkommer den mörka frukten. Nu i form av söta, mörka körsbär(moreller), blåbär, björnbär och plommon. Inslaget av torkad frukt är påtagligt: fikon, dadlar, lite russin och katrinplommon. Ett visst inslag av örter och en försiktig ton av vitpeppar tycker jag mig känna. Det finns en bra syra som gör att vinet känns hyfsat friskt och aldrig är i närheten av att bli kladdigt. Små, nätta tanniner ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är lång med mera söta körsbär, lite romrussin, mörk choklad, och aningens espressokaffe. I avslutet finns en restsötma som är aningens för hög i min smak. En liten störande ton av alkohol finns det, framförallt den första dagen. Jag är ganska övertygad att den kommer att ha reducerats kraftigt inom något år.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-03-01
Äldre årgångar

Brigaldara Amarone Classico 2011 dot_h2 73574 dot_h2 299:-
4
92 poäng

Nyligen årgångsbyte till den mycket lovande årgången 2011. Det här är ett ungt vin, som egentligen behöver ytterligare något år på sig för att riktigt komma till sin fulla rätt. Redan nu finns det en hel del som imponerar: de mörka körsbären, den torkade frukten, den mörka chokladen och örterna. Även syran som ger vinet friskhet och de mjuka närvarande tanninerna sätter vi också upp på pluskontot. Eftersmaken är sedvanligt lång.
Trots att så många smaker finns där, så är de inte fullt utvecklade. Här finns massa nyanser vi anar och som inom något år kommer att förstärka intrycken. Likaså kommer helheten att bli mer elegant. Alkoholen är ännu inte fullt integrerad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23

Brigaldara Amarone Classico 2010 dot_h2 73574 dot_h2 299:-

92 poäng

Denna årgång av Amarone Classicon imponerar på mig många poäng bättre än 2008 som jag provade för ett par år sedan, har också druckit 2009 som inte alls är lika bra som denna.
Härliga Amaronetoner ett vin att njuta av men passar också till mat. För att vara ett sådant ungt Amarone imponeras jag mycket ett riktigt klassisk Amarone.
Gillar man Brigaldaras classico så är detta årgången att samla på, själv föredrar jag storebror Case Vecie även om denna årgång imponerade stort på mig!
Läs mer om Brigaldara, se Nyhetsartikel
Bedömd 2015-01-20


Latium Morini – Campo Leon 2013 dot_h2 73821 dot_h2 304:-

94 poäng

Fantastisk helhet med mycket av allt - Läs kommentaren
En härlig kombination av smörkola och hallon inleder doften. Doften går sedan gradvis över mer mot torkade frukter och mer rustikare toner. Härlig doft som växer! Smaken inleder med en viol- och lakritskombination. Detta efterföljs av en bärkompott av vinbär och björnbär som bildar en elegantare eftersmak än den mer fruktdrivna inledningen. En fantastisk helhet med mycket av allt. Årgång 2013 är snäppet bättre än föregående tre årgångar och det känns som Campo Leon är på väg mot glansdagarna i årgångarna 2006-2009.

Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2019-09-26

Äldre årgångar

Latium Morini – Campo Leon 2012 dot_h2 73821 dot_h2 304:-

93 poäng

En fantastiskt fruktig doft med vanilj, dadlar, fikon, örter och en hel del viol slår en från start och det håller i sig länge. Massor med fruktiga nyanser som gör att detta kan man utforska länge bara i doften. Smaken inleds med mörka björnbär som går över i en fruktig skogshallonston. Här finns även massor med mörka bär och mogna körsbär. Mot slutet kommer mörk choklad, viss antydan till lakritskola som avslutas med nymald svartpeppar. Finishen är väldigt smakrik och håller i länge. Årgång 2012 är riktigt bra och den håller sin höga nivå från årgång 2011. Den är bra redan nu och kommer vinna ytterligare på något års lagring.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-11-13

Latium Morini – Campo Leon 2011 dot_h2 73821 dot_h2 303:-

93 poäng

En ung och väldigt lovande amarone från en strålande årgång. I dagsläget lite för ung, men här finns mycket som påminner om en stor amarone, bara den får lite tid på sig. Den som vill dricka den idag får rådet att låta den lufta till sig i minst fyra timmar på karaff. Gör du det så får du detta:
Ett bra tryck i frukten och samtidigt stor elegans. Söta mörka körsbär, solmogna björnbär och mörka plommon, en hel del torkad frukt, russinen finns där men med en försiktig framtoning, delikata örter och små nätta toner från fatlagringen. Visst finns det en liten alkoholhetta, men inte så det stör. Syran är frisk. Eftersmaken magisk. Här finns den lilla bittra tonen från riktigt mörk kvalitetschoklad och körsbärskärnor, men samtidigt också en ljuvlig fruktsötma.
En av de bästa runt 300 kr. Och den kommer bara att bli bättre. Jag gissar på bortåt 95 p om ett par år.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-06-03

Latium Morini – Campo Leon 2010 dot_h2 73821 dot_h2 303:-

93 poäng

En strålande amarone med ytterligare utvecklingspotential. Den är nästan i klass med 2009:an, men ska den drickas idag så häll över den på karaff och låt den luftas i minst fyra timmar gärna längre. Annars lagra den ett par år och en stor vinupplevelse väntar på dig. Den är fortfarande en av de absolut bästa amaronevinerna runt 300 kr.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23

Latium Morini – Campo Leon 2009 dot_h2 73821 dot_h2 303:-

95 poäng

Modern, fruktig, utåtriktad, fyllig, koncentrerad med en enorm koncentration av druvmust. Massor av russin och körsbär men ändå snyggt komponerad. Det här är en helt fantastiskt bra Amarone om man dessutom ser till priset. Det finns ingen Amarone på bolaget just nu som är lika bra till samma eller lägre pris. Det är inget särskilt komplext vin idag. Men det kommer det att blir om 2-3 år. Jag tror aldrig jag har druckit en Amarone som är bättre i detta prisläge.
Se artikel: Campo Leon på Systembolaget
Bedömd av: Henrik Ungerth, 2014-09-01


Pieropan Amarone 2011 dot_h2 3030 dot_h2 354:-

91 poäng

Friskhet och ungdomlighet i frukten - Läs kommentaren
Det finns en friskhet och ungdomlighet i frukten som jag faller totalt för. Doften är frisk, lättsam och ungdomlig med tydliga drag av körsbär, lite torkad frukt, plommon, aningens örter, läder och en del kakao.
I smaken känner jag härliga mörka, söta körsbär, kompletterad med en lätt örtighet, torkad frukt och aningens kakao. En frisk och pigg syra. Fjäderlätta tanniner. Lång eftersmak med kirschiga körsbär i alkohol, körsbärskärnor, aningens russin och mörk choklad. Efterhand dyker det även upp mörka skogsbär, blåa plommon, russin och nötter. Den här Amaronen behöver ordentligt med luft (3-4 timmar). Jag tror också på att den kommer att utvecklas ordentligt med tiden och närma sig 95 poäng.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-12-22

Brigaldara Case Vecie 2010 dot_h2 74282 dot_h2 399:-

93 poäng

En härlig Amarone - Läs kommentaren
En härlig Amarone som kan drickas nu eller lagras i många år till. Färgen är rubinröd med en skiftning mot tegel längst ut i kanten. Doften är en riktig smocka av körsbär och russin med härlig kryddig tyngd bakom. Noterar en trevlig kakaobitterhet och mörkrostat kaffe. En antydan till kanel finns också. Allt har en bra balans utom en alkohol som sticker ut lite negativt. Smaken bjuder på just körsbär och andra röda bär medan kryddorna och den höga alkoholen ger tyngd. Fina lena tanniner och trevlig syra. Detta är ett mycket bra vin som har alla komponenter att tåla lång lagring. Idag är den lite för ung för att ha integrerat sin höga alkoholhalt och det drar faktiskt ner betyget något.
Bedömd av: Jonas Eriksson 2016-11-15
Äldre årgångar

Brigaldara Case Vecie 2009 dot_h2 74282 dot_h2 375:-

94 poäng

Grym årgång! Nära 5:a där den kommer vara inom ett år. Mycket elegant men också väldigt komplext. Provade denna vertikalt mot 2008 och 2007 för 3 veckor sedan och denna årgång är riktigt bra! Lätt värd den extra 50 lappen jämfört med Classico’n.
Läs mer om Brigaldara, se Nyhetsartikel
Bedömd 2014-11-11


Rosson 2007 dot_h2 70454 dot_h2 189:- (tidigare 393:-)

88 poäng

Årgång 2007 är en besvikelse - Läs kommentaren
Årgång 2007 är en besvikelse. 2006:an var lysande, men 07:an levererar inte alls på samma sätt. Vinet är väldigt slutet och lite kort.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-11-11

Serego Alighieri Vaio Armaron 2012 dot_h2 2419 dot_h2 399:-

95 poäng

Ungt som lovar mer - Läs kommentaren
Mörkt röd färg. Första anslaget är att detta är ett ungt vin. Vinet var också svalt när provningen inleddes men ju längre tiden led öppnades vinet upp mer och mer och efter ett par timmar kändes vinet som en klassisk Vaio.
Doften är vacker med mörka körsbär, plommon och en härlig sötma. Ungdomlig men redan fängslande. Kraftig smak med behagliga tanniner, körsbär, torkad frukt, fikon, plommon, kakao, kanel, tobak och peppar. Lång eftersmak med en finish som lovar mer.

Även om det är ett förhållandevis ungt vin känns det att det här vinet har mer att ge. Det känns som att Masi har lyckats producera ett riktigt bra vin med tanke på att förhållandena 2012 inte var de bästa. Under sommaren var det över 38 grader varmt under långa perioder med svår torka i både juli och augusti. Ingen toppårgång som 2011 och då är det kanske ironiskt att det är nu som Masi ser till att priset höjs med 300 kr/flaskan …

Generell försiktighet med 2012or är rådet men denna Vaio tror jag tillhör undantagen. Köprekommendation! Alkoholhalt 15,5%
Bedömd av: P-O Rabner, 2018-09-26

Äldre årgångar

Serego Alighieri Vaio Armaron 2011 dot_h2 2419 dot_h2 399:-

95 poäng

Det blev ingen årgång 2010 utav Vaio. Istället den hyllade årgången 2011. Visst är den ung idag t o m mycket ung. Den är ändå fullt njutbar redan idag, ja inte bara njutbar utan helt fantastisk bara den luftas ordentligt, vilket innebär runt fyra timmar på karaff. Gör man så blir det en stor vinupplevelse.
Såväl doft som smak är packad med mörk frukt, körsbär i första hand, men även blåa plommon och björnbär finns där. Inslaget av örter är tydligt. Den torkade frukten (inte så mycket russin) är påtagligt närvarande rakt igenom varje liten klunk. Eftersmaken är ljuvligt lång med körsbärens friskhet och fatinslaget med espresso, lyxchokladens lilla bitterhet och unset vanilj är märkbara. Här finns också tanniner, som just nu bjuder på ett härligt motstånd. Jag är ganska säker på att den här amaronen kommer att utvecklas de närmaste åren till en rent magisk historia. Svårigheten kommer att vara att låta den ligga ifred.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-10-03

Serego Alighieri Vaio Armaron 2009 dot_h2 2419 dot_h2 399:-

92 poäng

Vaio, en late bloomer och det märks tydligt i denna. Lite som att bita i en omogen frukt från start, mycket av det träiga och lite bittra kommer fram och ligger som ett lock på. Efter 3-4 timmar så öppnar den upp sig men bara så mycket så man får en glimt av vart denna är på väg. Här finner vi körsbär, vanilj och gula vildhallon i både doft. En härligt krusbärston smyger sig in i eftersmaken tillsammans med små lätta tanniner. Här finner vi även mörk choklad som tillsammans med fat avslutar smakerna. Denna har en riktigt bra grund för lagring och då gärna till 2020-2024.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-03-15


Serego Alighieri Vaio Armaron 2008 dot_h2 2419 dot_h2 399:-

96 poäng

Den nya årgången (2008) levererar amaronekänsla precis som alla tidigare årgångar av Vaio gjort. Vanligtvis behöver den bli runt tio år för att vara nära sin topp. Det är säkert så med 2008:an också, dock är den redan nu fantastiskt bra, bara den får ett par tre timmars luftning.
Doften är så där amaronehärlig utan att bli en övertydlig doftbomb.

Packad med mörk frukt, körsbär i första hand men även plommon och björnbär. En del örter. Underbar torkad frukt, fast inte så mycket russin och med ett tydligt inslag av fat.
Visst är det en ung amarone men med en förträfflig alert syra. Redan nu kommer det fram massor av smaker utan att det är i närheten av att bli för mycket.
Först ut är en läcker mörk frukt, där de söta mörka körsbären dominerar, medans solmogna björnbär tar sin plats i bakgrunden. En fin liten örtsamling tillsammans med torkad frukt dyker upp strax därpå. Visst finns det en liten ton av russin, men med betoningen på liten. Den torkade frukten har mer av fikon, dadlar och katrinplommon i sig. Eftersmaken är något enastående med körsbärens friskhet, fatisnlaget med espresso, den mörka lyxchokladens lilla bitterhet och unset vanilj.
Det här är bara så gott.

Lite kuriosa:
1 Vaio var det första amaronevinet som lanserades på Systembolaget
2 WineSpectator rankade Vaio 2008 som nr 8 bland världens viner 2015
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-12-02


Serego Alighieri Vaio Armaron 2007 dot_h2 2419 dot_h2 399:-

90 poäng

År efter år levererar denna Amarone. Årgång 2007 är ännu ganska återhållsam i såväl doft som smak. Vid 10 års ålder brukar Vaio vara nära sin topp. Jag drack en 2004:a tidigare i höstas och den var något enastående bra. I årgång 2007 har andelen Corvina minskat något och det har tillkommit en slatt Dindarella. Idag hittar vi en försiktig doft av mörka körsbär, lite torkad frukt, aningens örter och en svag ton av kakao. I munnen återkommer de mörka söta körsbären, örterna och den torkade frukten i form av fikon och russin. Lite tanniner som bjuder aningens motstånd. Eftersmaken är i nuläget lite kortare än vad den vanligtvis brukar vara. Ändå typisk på amaronevis med mörk frukt och ett inslag av mörk choklad. Den når precis betyget 4 idag. Min rekommendation är att köpa och lägga undan i två år.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-11-28


Corte del Pozzo Amarone della Valpolicella 2008 dot_h2 78892 dot_h2 399:-

90 poäng

Detta är en stor, kraftig och mäktig Amarone - Läs kommentaren
Detta är en stor, kraftig och mäktig Amarone, dessvärre har den en kraftig ton av alkohol idag. Bakom alkoholen hittar vi mörk frukt, lite violer, örter och en stor portion fat. I munnen får vi en explosion av smaker, som är kraftfulla och nästan får en att kippa efter andan. Det börjar med körsbär i sprit och örter, går över till torkad frukt med stora mängder russin, för att så småningom landa i espressokaffe, kakao, violer, mineraler och inte minst en rejäl dos fat. Syran är, som tur är, vital och skänker vinet friskhet. Tanninerna ytterst beskedliga. Eftersmaken är gigantisk lång. En amarone med portvinsliknande drag och med en alkoholhalt på 17,5%. Förhoppningsvis kan alkohol och frukt integreras, om den får vila i ytterligare något år.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-03-16

Zenato Amarone della Valpolicella 2016 dot_h2 32145 dot_h2 399:-
4
94 poäng

Härligt mogen ung Amarone - Läs kommentaren
En härlig mix av röda bär och en lätt touch av vanilj inleder doften. Här finns även en örtighet som binds ihop av läder och en liten nypa tobak. Smaken tar vid med vilda solmogna skogshallon och mogna röda bär i en härlig fruktighet. Det finns även en touch av syra från röda krusbär. Avslutet är svagt pepprigt. Zenato Amarone 2016 är en på pappret ung Amarone men det märks verkligen inte. Den känns redan nu fullt utvecklad och mogen. En mycket bra Amarone!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2021-01-18
Äldre årgångar

Zenato Amarone della Valpolicella 2014 dot_h2 32145 dot_h2 399:-
4
92 poäng

2014 var ett svårt år i Valpolicella. Många producenter gjorde ingen amarone, men Zenato gjorde det. Jag tycker att dom lyckats riktigt hyfsat. På näsan känns mörka bär, läder, tobak och lite våt jord. Efter en stund i glasen tillkommer lite torkad frukt och någon liten kryddighet. Precis som i doften är vinet lite knutet till en början. DSet behöver en hel del luft för att komma till sin rätt. Så småningom dyker det upp söta mörka körsbär, mörka skogsbär, lite torkad frukt och en del kryddor. Syran är bra. Tanninerna närvarande och nafsar runt i munhålan på ett förtjänstfullt sätt. Eftersmaken är lång på amaronevis med en riktigt god bitterhet i form av mörkchoklad, några droppar espresso och så de där körsbärskärnorna som jag verkligen gillar.
Ung idag, men kommer utvecklas fint de närmaste åren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-10-24

Zenato Amarone della Valpolicella 2013 dot_h2 32145 dot_h2 399:-
4
93 poäng

En julig doft inleder ifrom av fikon vanilj och en nypa örter. En härligt fyllig doft som skvallrar lite om en viss mognad. Från start så smaken lite återhållsammen bara efter en timme så blomstrar den ut i mogen mörk frukt. Här finns även en svag syra från svarta vinbär. En härlig helhet från start till mål. Den är trots sin något unga ålder mogen redan idag. För den som vill lagra kan denna Amarone bli mycket intressant redan om 1-2 år.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-10-12

Zenato Amarone della Valpolicella 2012 dot_h2 32145 dot_h2 399:-
4
94 poäng

En klassamarone som behöver något eller några år i källaren för att komma till sin rätt. Dricks den idag (2017) så ge den åtminsone tre timmar i karafff.
Visst är den ung och visst behöver den tid på sig, men här finns redan nu en hel del läckra attribut. De söta mörka körsbären sitter som de ska likaså en tydlig kompott på torkad frukt. Inslaget av örter, kakao och lakrits är angenämt. Den fina friska syran tillsammans med tanninsinslaget sätter vi på pluskontot.
Eftersmaken är lång på sedvanligt amaronevis. Här finns ett läckert litet bittert avslut som för våra tankar till riktigt mörk choklad och körsbärskärnor.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-05-09

Zenato Amarone della Valpolicella 2011 dot_h2 32145 dot_h2 399:-

95 poäng

Zenato har nu kommit i den hypade årgången 2011. Priset har faktiskt sänkts med 20 kr, vilket vi amaroneälskare uppskattar. En mycket ung amarone, trots sina fem år, men ge den bortåt fyra timmar i karaff, så levererar den redan i dag på ett strålande sätt. Till en början är det en diskret och försiktig doft. Ju längre tid den får i glaset desto mer dyker det upp: mörka körsbär, en hel del torkad frukt (inte så mycket russin), kakao och en del örter. Det finns också lite mer diskreta nyanser av läder och jord. Till en början är det lite knutet trots en luftning på dryga tre timmar, men det börjar så sakteliga bjuda upp. Först möts vi av söta, mörka körsbär, torkad frukt med en diskret russinton, örter, mörk choklad och lite försiktiga fat. Efter ytterligare en stund i glaset kommer mogna björnbär, blåa plommon och katrinplommon En bra syra ger vinet en stor friskhet. Det finns en liten fin stramhet hos den här amaronen, vilket är något jag uppskatter. Eftersmaken är lång, komplex och intensiv: mörk choklad, krossade körsbärskärnor, fikon/russin och aningens lakrits samt en kvardröjande fruktsötma. Så förbaskat gott.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-06

Zenato Amarone della Valpolicella 2010 dot_h2 32145 dot_h2 419:-

94 poäng

En mycket bra amarone, som fortfarande är väldigt ung, men som med bortåt tre timmars luftning presterar på toppnivå. I doften hittar man de typiska amaroneingredienserna av mörka körsbär, torkad frukt, blåa plommon och en del örter, men det finns också ett litet ovanligare inslag av regnvåt jord och läder. I munnen känns vinet ungt med en bra friskhet tack vare välbalanserade syror. Tanniner finns det och dessa är inte helt mjuka utan bjuder ett trevligt motstånd. Det överskuggande intrycket är ändå den läckra mörka körsbärsjuicen, som även innehåller en del torkad frukt (russin, fikon), katrinplommon, finmalda örter och mörk choklad. Eftersmaken är riktigt lång och intensiv, där både sötma och bitterhet vandrar hand i hand. Alkoholen 16,5% märks det inget av. Den är helt uppfångad av frukten. Vi tror på en bra utveckling de närmaste åren, där den når betyget 5 och upp mot 96-97 poäng.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-03-31


Le Bertarole Amarone ”Le Marognole” 2011 dot_h2 89193 dot_h2 407:-

92 poäng

Mycket trevlig Amarone som är åt det örtigare och kryddigare hållet - Läs kommentaren
Detta är en mycket trevlig Amarone som är åt det örtigare och kryddigare hållet. I doften är ekfat, rosmarin, läder och ceder i centrum. Bakom dem tyngre kryddorna finns också körsbär och en sötare doft åt honungshållet. Smaken är stor och väldigt traditionell. Smaken är kryddig och stor med fin syra och små lena tanniner. men här tyckte jag det var svårt att sätta fingret på vad som kom igenom. Denna är bättre att matcha till mat än många av dem modernare Amaronena. Denna Amarone bör få ligga till sig något år för att bli tydligare i sitt uttryck.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-03-30
Äldre årgångar

Le Bertarole Amarone ”Le Marognole” 2010 dot_h2 89193 dot_h2 407:-

92 poäng

Klassiskt Le Bertarole detta är en Amarone som jag har druckit under de senast 9 åren gillar deras traditionella stil, och det har blivit lite bättre varje årgång men topp 2009. Nu släpps 2010, importören skriver själv att den ska ligga minst till maj 2015, jag kan bara hålla med. Lite lättare än 2009 men absolut på väg att bli ett högkvalitativt Amarone. Men nu ska vi bedöma det här och nu då är det väl ungt jag skulle vänta 2 år för att få ut vinets potential, en härlig blandning av dofter fikon, läder katrinplommon och källare. Smaken mycket mörka och torkade bär samt choklad, lite hårda tanniner som kommer lägga sig närmaste året, även lite flyktig alkohol.
Bedömd 2014-12-12


Ettore Righetti Amarone 2011 dot_h2 79579 dot_h2 516:-
4
93 poäng

Modern Amarone med lång eftersmak - Läs kommentaren
Modern Amarone med lång eftersmak och med viss strävhet samt balanserad pepprighet. Fina tanniner, kakao och mörka bär. Doft av torkade örter och russin, choklad en mycket lätt bränd ton.
Bedömd 2015-06-11

Allegrini Amarone 2012 dot_h2 99509 dot_h2 449:-
4
94 poäng

En ung amarone som behöver lite tid - Läs kommentaren
Idag (våren 2017) är detta en ung amarone som behöver lite tid på sig för att riktigt komma till sin rätt. Minst tre timmars luftning rekommenderas. I början finns det en störande ton av alkohol men den avtar väsentlig ju längre tid vinet får i glaset.
Doften är stor och rätt så kraftig, men går aldrig över gränsen att bli övertydlig eller bombastisk. Här finns mörka bär, lite katrinplommon, örter, kryddor, läder, cederträ och någon liten blommighet. Rätt så komplex och inte utan elegans.
Allegrinis amarone har alltid en viss stramhet, särskilt som ung. 2012:an utgör inget undantag. Den är därför många gånger hyfsat matvänlig. För att vara en amarone.
I munnen är det den mörka frukten med körsbär, björnbär och aningens svarta vinbär som vi främst noterar. Lite knutet upplever vi vinet. Det finns ett spritigt inslag som i början är väldigt påtaglig, men dag två reducerats ordentligt, även om det inte försvinner helt. Örter, lite kryddor och kakao kan vi också notera. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna tar för sig lite mer än vad de vanligtvis gör i en amarone. Eftersmaken är lång med torkad frukt, söta körsbär och lite espresso. Avslutet har den där lilla bitterheten som vi förknippar med riktigt mörk choklad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-05-09
Äldre årgångar

Allegrini Amarone 2010 dot_h2 9513801 dot_h2 444:-
4
92 poäng

Från start en ganska syrlig körsbärig doft som med tid övergår till mer dova örtiga toner. Smakerna domineras av björnbär, körsbär, krusbär i en lite syrlig kompott. Syran finns där inledande men efter att vinnet fått lufta cirka två timmar blir det betydligt mjukare smak, här kommer nu mer vaniljtoner, lite örter och en eftersmak av laktits. Bra nu men bör lagras några år för att mogna till sig.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-10-26

Allegrini Amarone 2009 dot_h2 9513801 dot_h2 444:-
4
92 poäng

Allegrinis amarone hör till de mer eleganta och 2009 är inget undantag. En lite blommig och kryddig doft med inslag av viol. I smaken kommer det fram lite torkad frukt men även cederträ och svarta vinbär. I avslutet får vi ganska försiktiga men härliga tanniner. Det finns ett antal års lagringspotential i detta vin men redan nu levererar det massor. Det här är inte en amarone för dig som söker en russinsöt fruktbomb, Allegrini 2009 är en mer matvänlig och elegant variant.
Bedömd av: Thomas Breding, 2016-03-06


Mizzon Giuseppe Amarone Classico 2005 dot_h2 79260 dot_h2 469:-
4
94 poäng

Underbart drickfönster - Läs kommentaren
Vinet befinner sig nu i ett underbart drickfönster med sin mjuka framtoning och sina välbalanserade smaker. Jag tror inte att det kommer att utvecklas så mycket mer, men å andra sidan håller sig vinet på den här höga nivån i flera år.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23

Falezze Amarone 2010 dot_h2 74810 dot_h2 495:-
4
93 poäng

Nytt Amarone på Svenska markanden - Läs kommentaren
Nytt Amarone på Svenska markanden, och detta lovar gott men släpp för ungt, men har en bra kropp som kommer utvecklas så detta blir intressant att följa, redan nu 93 poäng. Mycket härlig doft av björnbär och örter, smaker av bland annat blåbär, torkad frukt lakrits, tanninerna finns där. Smaken ligger kvar länge, ett mycket välgjort vin.
Bedömd 2014-12-12

Viviani Amarone della Valpolicella 2009 dot_h2 71015 dot_h2 506:-
4
94 poäng

Fantastiskt mörkt vin - Läs kommentaren
Fantastiskt mörkt vin men tydlig doft av körsbär och kakao, vilket också känns i smaken, kakaon lägger sig lite efter 2 timmars dekantering. Detta är ett underbart vin, dock ungt men en koncentration och elegans som kännetecknar Vivianis viner. Smaken följer doften och detta är ett kraftigt och elegant Amarone med balanserade tanniner.
Bedömd 2014-12-20

Bertani Amarone 2007 dot_h2 92922 dot_h2 549:-
3
89 poäng

En Amarone från en av de första Amaroneproducenterna - Läs kommentaren
En Amarone från en av de första Amaroneproducenterna. Vinet har fått hela sex år på stora fat av slavonsk ek. Under 2000-talet har kvaliteten hoppat lite upp och ner. Årgång 2006 var alldeles lysande, men 2007 levererar inte på samma sätt. Kanske blir den bättre med åren. Den känns lite knuten och behöver lång tid för att öppna upp sig. Den lite stramare stilen tycker jag bara är en tillgång, men i 2007:an finns en ekbeska som drar ner helhetsintrycket. Visst finns här mörka körsbär, lite mörka skogsbär och en del kryddor, men i eftersmaken är det ekbeskan kommer fram.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-15
Äldre årgångar

Bertani Amarone Classico 2006 dot_h2 92343 dot_h2 501:-
4
93 poäng

En Amarone från en av de första Amaroneproducenterna. Vinet har fått hela sex år på stora fat av slavonsk ek. Det här är en lite annorlunda Amarone i en stramare stil och med mer återhållen fruktsötma. Trots sina nio år känns den fortfarande ung och blir nog som bäst om något år. Mycket god redan idag och genom den lite stramare framtoningen fungerar den utmärkt till vilt. I smaken finns mörka körsbär och lite mörka skogsbär och en del kryddor. Eftersmaken är lång och där kakao, espresso, aningens vanilj och söt lakrits förhöjer smakintrycken.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-02-23


Le Ragose Amarone 2009 dot_h2 51498 dot_h2 590:-
4
94 poäng

En Amarone i en lite slankare stil - Läs kommentaren
Detta är en amarone i en lite slankare stil med en mycket bra friskhet och detta trots att det gått tolv år sedan druvorna skördades. Min bedömning är att vinet inte riktigt nått sin topp, men inte är så långt därifrån och kommer sedan hålla sig där i åtskilliga år. Ingen brådska för den som ligger på några flaskor från 2009 (juni 2021).
Doften och smaken följs åt. Här finns en stor och väldigt läcker mörk frukt, där körsbären, björnbären, aningens svarta vinbär och blåa plommon bildar en charmant bas att stå på. Det fylls sedan på med lite örter och kryddor, kakao, någon torkad frukt (dock ej russin) och aningens, aningens steniga mineraler. Den trevliga syran och de behagfullt nafsande tanninerna bjuder på ett litet motstånd samtidigt som det ger vinet ryggrad och karaktär. Eftersmaken är formidabel med söta, mörka körsbär, katrinplommon och en härlig liten bitterhet från riktigt mörkchoklad och några körsbärskärnor.
Fantastisk god idag. Doft och smak sitter i väldigt länge. Tror, som jag skrev ovan, att någon ytterligare utveckling kan nog förväntas samtidigt som den kommer att hålla sig på den här höga nivån i många år till.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-18
Äldre årgångar

Le Ragose Amarone 2006 dot_h2 79350 dot_h2 555:-
4
94 poäng

En drickfärdig amarone i en ursprungstypisk stil. Den har en charmig och underbar friskhet. Härliga mörka körsbär med både sötma och syrlighet. Björnbär, blåbär, mörka plommon, örter, lite torkad frukt och kakao. Den genomgående fina syran och de tydliga men ändå mjuka tanninerna sitter där som de ska. Avslutet är på amaronevis långt och njutbart och med den där fina, lite småbittra tonen från kvalitetschoklad. Balansen och elegansen är i centrum.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-15


Monte Santoccio Amarone 2012 dot_h2 71695 dot_h2 554:-
4
93 poäng

Här möts elegans och komplexitet - Läs kommentaren
Det här är en ung amarone, som behöver luftas för att komma till sin rätt, men görs detta så blir det en magnefik amaronestund…. Här möts elegans och komplexitet. Det här är bara så gott, trots att alla dofter och smaker inte ännu är fullt utvecklade. Den här amaronen kommer att utvecklas fint de närmaste åren. Vi provade den under två dagar. Smakintrycken domineras av den mörka frukten: söta mörka körsbär, skogsbär (främst björnbär), blåa plommon och några svarta vinbär. Några stadiga nypor örter och kryddor blandar sig ganska tidigt med frukten på ett tilltalande sätt. Det finns en fin och bra syra som ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där och är tämligen mjuka, men bjuder ändå på ett försiktigt motstånd: Precis som jag vill ha min amarone. Lång och ljuvlig eftersmak med mera söta mörka körsbär, mogna björnbär, lite torkad frukt (inte så mycket russin mer fikon, dadlar), bitterljuv mörk choklad och några krossade körsbärskärnor. Någon liten ton av alkoholen kunde vi ana oss till den första dagen. Likaså kunde vi den första dagen känna en liten, liten ekbeska i avslutet, men dag två fanns inte en tillstymmelse av detta. Dag ett var det en riktigt bra amarone. Dag två hade den utvecklats till en alldeles lysande amarone. Min slutsats blir att den behöver lite mer luft än de två timmar vi gav den dag ett samt att om något år blir den storartad. Syran, de små nätta tanninerna och avsaknaden av russinsötma gör den här amaronen användbar till mycket mer än bara hårdostar. En viltgryta med ett mos på palsternacka eller jordärtskocka tror jag kan vara den ultimata maten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-12-04
Äldre årgångar

Monte Santoccio Amarone 2011 dot_h2 71695 dot_h2 557:-
4
92 poäng

Väldigt fruktig doft inledningsvis. Här finns också örter, peppar och lite nyslaget gräs. Från de mogna mjuka tonerna i doften blev det en besvikelse i smaken då syrliga svarta vinbär, halvmogna björnbär och moreller dominerar. Det finns en omogen ton med en besk eftersmak åt det metalliska hållet. Detta tyder helt klart på att denna är för ung men med en väldigt lovande potential. Om den får något års lagring så kommer den med all sannolikhet klättra 2-3 poäng till och matcha den inledande härliga doften i kvalitet och mognad.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-05-16

Monte Santoccio Amarone 2010 dot_h2 71695 dot_h2 557:-
4
94 poäng

I doften finns mörka körsbär, lite andra mörka skogsbär, blåa plommon, lite, lite torkad frukt, en del örter och kakao. Visst är doften stor, men inte så där maffigt kraftfull. Här finns mer elegans än kraft. I munnen känner man att vi har med en ung amarone att göra. Det finns en stor friskhet och de mörka körsbären är i centrum. Visst lite torkad frukt finns det, men den finns i bakgrunden någonstans. En lätt ton av örter, kakao och unset vanilj. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där, visserligen behagfullt mjuka, men bjuder ändå ett litet motstånd. Eftersmaken är lång och här finns på sluttampen den där lilla bitterheten från riktigt mörk kvalitetschoklad. Alkoholen är så gott som helt integrerad med frukten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-08-13


Massimago Amarone 2011 dot_h2 72802 dot_h2 573:-

95 Poäng

Imponerande Amarone! - Läs kommentaren
Imponerande Amarone som kombinerar elegans med saftiga mörka bär med stor kraft. Runda tanniner med en lång mörk eftersmak. En del syra som säkerligen kommer lägga sig med tiden (sparade en halv flaska till dagen efter vilket slog ut syran en del och mer frukt och mustighet kom fram). Russin, mogen körsbär- och marsipansötma kombinerat med en smula lakrits möter näsan. Välproducerad Amarone som håller väldigt hög klass och kommer nästan upp i samma nivå som kanonårgången 2009 (dock inte många så slår den magnifika årgången).
Bedömd av: Daniel Simone, 2015-07-12

Villa Monteleone Amarone 2009 dot_h2 89125 dot_h2 563:-
4
94 poäng

En typisk amaronedoft med mörka körsbär - Läs kommentaren
En typisk amaronedoft med mörka körsbär och lite torkad frukt i centrum. Bakom detta smyger en liten dovare ton av jord och läder. Blåa plommon och några örter samt toner från fathanteringen finns där i små elegant doftpustar.
I gommen känns frukten nästan lite solvarm. De söta, mörka körsbären fyller omgående munnen, men får snart sällskap med blåa plommon, skogsbär, örter och lite kakao. Inslaget av torkad frukt är tydligt, men inte övertydligt.Vinet har en bra friskhet genom den livgivande syran. Små, nätta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd.
Eftersmaken är riktigt lång och där återkommer de söta, mörka körsbären och den torkade frukten, men nu i sällskap av en liten lätt bitter ton från riktigt mörk choklad och körsbärskärnor. Alldeles i avslutet noterar vi aningens espressokaffe och unset vanilj.
Ett vin som inte behöver lagras utan är perfekt att dricka redan nu. Ge det bara två timmar i karaff.
Klarar säkert flera år till i källaren.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-08-22
Äldre årgångar

Villa Monteleone Amarone 2008 dot_h2 89125 dot_h2 566:-
4
94 poäng

Imponerande 2008:a, ett mellanår för många andra Amaroneproducenter, men Lucia gör det igen och levererar sin Amarone på topp!
Hade möjligheten att prova detta vin redan maj 2013 i hennes vineri, redan då kände man att detta skulle bli en bra årgång, fylld med torkade mörka bär och choklad. Nu öppnar den sig efter 3,5 timme i karaffen, så detta är ett vin att njuta av redan nu men kommer garanterat leverera många år framöver och kunna nå minst 96 poäng.
Bedömd 2014-12-12


Villa Spinosa Amarone Classico 2006 dot_h2 73405 dot_h2 579:-
4
93 poäng

Mycket fint balanserad - Läs kommentaren
En klassisk och ursprungstypisk amarone med tydliga drag av mörka söta körsbär, torkad frukt, örter och aningens portvinskänsla. Mycket fint balanserad. I eftersmaken en förförande liten bitterhet av riktigt mörk choklad eller krossade körsbärskärnor. Den klarar flera års lagring, men bra redan idag med ett par timmars luftning.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23

Le Guaite di Noemi Amarone 2010 dot_h2 78689 dot_h2 711:-
5
98 poäng

Magin fortsätter årgång efter årgång - Läs kommentaren
En härlig kompott av viol, björnbär och mörka bär inleder doften. Här finns även torkade örter och en härlig dillton. Dofterna avlöser varandra och man kan sitta länge bara med doften. Smaken är full av frukt i en otrolig bredd. Här återfinns björnbär med en touch av vanilj. Fikon, plommon, dadlar, skogsbär, röda frukter och solmogen jordgubbe. En lätt syra från krusbär avslutas med en härligt svartpepprig finish. Le Guaite di Noemi visar återigen upp sin skyhöga klass. Detta är helt klart en av de absolut bästa Amarone som finns på marknaden. Ett mästerverk!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2021-01-18
Äldre årgångar

Le Guaite di Noemi Amarone 2009 dot_h2 79156 dot_h2 666:-
5
98 poäng

En helt fantastisk doft av skogshallon och björnbär inleder. Dessa förstärks med luft och ackompanjeras då av en sammetslen vaniljton, torkad frukt, örter, knäckig mandel och en touch av sötlakrits mot slutet. Fullständigt enastående doftupplevelse. Mogna saftiga bigarråer, skogshallon och solmogna fikon inleder smaken i en härlig kombination. En silkeslen frukt ökar stegrande med luft och blommar ut i en symfoni av elegant frukt.

Årgång 2009 är mycket elegantare än tidiagre årgångar, samtidigt finns den för Le Guaite så signifikanta frukten intakt vilket skapar en fullständigt magisk helhet, wow!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-03-26

Le Guaite di Noemi Amarone 2008 dot_h2 74259 dot_h2 666:-
5
96 poäng

Årgång 2008, en årgång Noemi valde att avvakta med tills den var redo för marknaden. Ett smart val för den är mycket fin och mogen nu. Doften inleder med massor med dill och örter. Solmogna mörkröda frukter. Viss antydan till viol mot slutet i doften. Smaken är mycket mogen direkt från start. Massvis med frukt så som plommon, fikon och det söta från björnbär. Det finns en svag syra också som stabiliserar smaken. Le Guaite visar återigen upp en otroligt hög nivå på sin Amarone som år efter år håller absoluta toppklass.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2019-10-24

Le Guaite di Noemi Amarone 2007 dot_h2 79156 dot_h2 666:-
5
96 poäng

Härlig mörk ton i färgen. Doften är stor och enormt fruktig, här kan man sitta länge bara med doften. Här finns vanilj lakrits hallon, cederträ, mörka mogna jordgubbar och lite damm. Smaken är otroligt mjuk och fruktig precis som doften antyder. Mörka mogna Bigarråer inledningsvis. Efter cirka en timme kommer mjuka härliga russintoner. Fikon dadlar katrinplommon i en lite smått syltig kompott. Svartpeppar i en finish som ligger kvar länge. Detta är årgång efter årgång en sagolikt bra Amarone som hela tiden leverar på en mycket hög nivå.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-11-15

Le Guaite di Giulietta Amarone 2006 dot_h2 76419 dot_h2 649:-
5
96 poäng

Enormt mjuk sametslen fruktig doft med inslag av örter. Smaken är full av saftiga frukter. Här finns svarta vinbär, små inslag av melon och äpple. Sötma från ren druvjuice. Här finns torkade dadlar, russin, fikon i massor. Detta är en symfoni av frukt i alla dess former med en lång eftersmak. Allt igenom en fantastiskt härlig Amarone full av doft och smak.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-06-16

Le Guaite di Giulietta Amarone 2003 dot_h2 75180 dot_h2 582:-
4
93 poäng

En helt drickmogen amarone. Ja, det är nog så att den befinner sig på sin topp just nu, så det är inget att stoppa i källaren. Jag dricker den här med stort välbehag nu och något år framåt.
Här finns en fyllig och djup smak med bra tryck i frukten läs söta mörka körsbär. Lägg till torkad frukt, plommon, aningens örter och lite fat. En bra fruktsötma som för mina tankar åt Reciotohållet, men med frisketen i behåll. Eftersmaken är lång och elegant med torkad frukt, choklad och någon liten blommighet.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-15


Trabucchi d´Illasi Amarone 2009 dot_h2 75708 dot_h2 579:-

93 Poäng

En helt underbar amarone - Läs kommentaren
En ekologisk Amarone från de östra delarna av Valpolicella. Den går i en liten stramare stil än vad många andra amarone gör, men här finns friskhet och ordentligt tryck i frukten. I doften mörka bär, örter, blåa plommon, lite torkade frukter och så i bakgrunden nyponrosor. I munnen är det de mörka bären: körsbär, björnbär, lite blåbär och hallon som lämnar stora avtryck. Efterhand fylls det på med lite örter och kryddor, en del torkad frukt, kakao och söt lakrits. Den härligt långa eftersmaken är ett kapitel för sig med läckra söta mörka körsbär och torkad frukt. Avslutet har den där bitterljuva tonen som jag bara älskar: körsbärskärnor, riktigt mörk kvalitetschoklad och någon droppe espresso.
En helt underbar amarone helt enkelt.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-10-12
Äldre årgångar

Trabucchi d´Illasi Amarone 2008 dot_h2 75708 dot_h2 582:-

92 Poäng

En rejäl dos med ek inledningsvis som gradvis går över till parfym och avslutas med en lika rejäl dos muskotnöt, en intrssant berg-och-dalbana i doften. Smakmässigt går den mot torkad frukt, svarta vinbär med en liten beska. Här finns även körsbär och mer av ek som även var så framträdande i doften. Just nu lite ung men kommer att utvecklas ytterligare och klättra någon poäng till om något år.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-04-14

Trabucchi d´Illasi Amarone 2007 dot_h2 75708 dot_h2 582:-

95 Poäng

Detta är blott andra gången vi ser Trabucchi’s Amarone på svenska marknaden. Årgång 2006 var den första. Vingården ligger i östra Valpolicella där det generellt produceras mer fruktintensiva och kraftfulla Amarone. Denna faller in under den kategorin, minst sagt! Personligen uppskattar jag denna typ mest av de olika Amaronetyperna vilket gör detta till en ny favorit! Wow! Utan dekantering levererar den direkt explosivitet och väldigt lite elegans. Under kvällen öppnar den sig än mer och ger mig superkoncentrerade körsbär och saftiga mörka bär, vilket även återspeglas i doften. Ljuvligt len i gommen. Oerhört lång och kraftig eftersmak som ligger kvar ovanligt väldigt länge i munnen. Årgång 2007 bedöms av importören att nå sin topp runt 2016-2018 men är verkligen redo att njutas av nu.
Bedömd av: Daniel Simone, 2015-07-07


Brunelli, Campo Inferi Riserva 2012 dot_h2 78499 dot_h2 641:-

94 poäng

Elegant och komplex - Läs kommentaren
Det första vi slås av är att Inferi inte alls blommar ut på samma sätt som Titari. Inferi känns lite mer stum och sluten, som om den kräver längre luftning och mer tid för att komma till sin rätt. Lite av det händer också under kvällen, där Inferi hela tiden växer, men upp till Titaris höjder når den inte den här kvällen.
Men visst, här finns en elegant och komplex doft av mörka bär, lite torkad frukt, kakao och någon liten kryddighet.
I munnen känns de typiska körsbären, söta och mörka. Här finns också mörka plommon och lite andra mörka bär. Vi noterar både örter och mörk choklad samt torkad frukt. En fin syra ger bra friskhet. Finlemmade och mjuka tanniner. Eftersmaken är lång, men inte riktigt samma djup som vi fann i 2011:an.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-11-06
Äldre årgångar

Brunelli, Campo Inferi Riserva 2011 dot_h2 78499 dot_h2 641:-

96 poäng

Återigen en magisk amarone från Brunelli. Årgång 2011 är inget annat än fantastisk. Även om jag håller storebrodern Titari något lite högre. Visst är 2011:an ung och visst kommer den att utvecklas något pinnhål till, men redan idag är den väldigt, väldigt bra bara den får ett par timmar i karaff.
Doften är rent förförisk. Den fina körsbärstonen, det lilla örtinslaget, den torkade frukten och inslaget av kakao får mig att dra på mungiporna. Faktiskt lustfyllt att sticka ner nosen i glaset och sniffa gång på gång. I munnen är det en rätt så kraftfull smak av mörka bär (körsbär, björnbär, blåbär) som omgående omfamnar oss. Visst är den kraftfull men på det där eleganta sättet som Brunellis amarone så ofta är. Det blir aldrig för mycket, bara stort och njutbart. Här finns också lite örter, någon liten krydda, torkad frukt och lite toner av kakao som tillsammans med den fina syran och de nätta tanninerna ger ett litet återhållsamt intryck. Eftersmaken är lång, riktigt lång med söta mörka körsbär, en tydlig torkad frukt och bitterljuv mörk choklad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-11-16

Brunelli, Campo Inferi Riserva 2010 dot_h2 78499 dot_h2 644:-

96 poäng

Den nya årgången av Inferi är faktiskt idag (sept 2015) snappet bättre än storebrodern Titari. Trots sin ungdom har den redan utvecklats till en femstjärnig amarone. I doften hittar vi körsbär, örter, lite torkad frukt (inga russin) och en del kakao. En elegant och härlig doft. I gommen är det ett kraftfullt vin med en viss stramhet. En väldigt läcker syra skapar en gedigen friskhet. De små nätta, men alerta, tanninerna gör att det finns ett försiktigt motstånd. Redan nu en underbar balans mellan den fräscha mörka frukten, de finlemmade örterna, den lite sötaktiga torkade frukten och den bitterljuva chokladen. Eftersmaken är riktigt lång.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-11-23

Brunelli, Campo Inferi Riserva 2009 dot_h2 78499 dot_h2 644:-

96 poäng

En väldigt bra Amarone, som ligger strax efter storebroder Titari.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-11-11


Marion Amarone 2014 dot_h2 72020 dot_h2 671:-

94 Poäng

Fruktig med elegans - Läs kommentaren
Den inledande doften är söt av mörk mogen frukt och en touch av björnbär. Doften går snabbt över i viol som är den doften som dominerar. Fantastisk doft! Smaken har som doften också mycket mogen mörk frukt, här finns även viss syra från moreller och röda krusbär. Mot slutet kommer även en lakritston som avslutar mjukt och inte alls så pepprigt som en Amarone annars kan vara. Helheten är elegant med vissa element av omognad vilket borgar för bra utveckling under något års lagring.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2019-09-26
Äldre årgångar

Marion Amarone 2009 dot_h2 72020 dot_h2 671:-

95 Poäng

Väldigt personligt som vanligt och med enorm lagringspotential men jag dekanterar lika gärna redan nu i 2-3 timmar och njuter fullt ut. Marion är en av de Amarone man måste prova någon gång. Vinet vinner på att ligga ett år till. Årgången knyter till det något just nu.
Bedömd av: Henrik Ungerth, 2014-09-01


Bussola TB Amarone Riserva 2011 dot_h2 79979 dot_h2 1125:-

97 Poäng

En smakupplevelse vi drömmer om, då vi tänker Amarone - Läs kommentaren
Doften är stor och intensiv med en massiv fruktmatta som bas, där vi känner körsbär, plommon, skogsbär och en del torkad frukt. Här finns i mindre portioner örter, kryddor, kakao, kokos, mandlar, aningens svart te, unset vanilj och torkade rosor. Mycket komplex doft. Detta är ett riktigt sniffarvin.
Vi blir helt hänförda av det vi känner i gommen. Det är ju en sådan här smakupplevelse vi drömmer om, då vi tänker Amarone. Det startar med en stor och delikat mörk frukt, där vi särskilt noterar de söta, mörka körsbären, de solmogna björnbären och de blåa plommonen. En samling torkade örter spetsar till intrycken. I mellanpartiet hittar vi en del torkad frukt: fikon, dadlar, katrinplommon och aningens russin. Den fina syran och de sammetslena tanninerna bjuder på det där försiktiga motståndet som jag gillar. En lång, komplex och formidabel eftersmak försätter oss nästan i trans. Här finns mer söta, mörka körsbär, en nätt liten kryddighet och torkad frukt som nu får sällskap av riktigt mörk kvalitetschoklad, någon droppe espresso och körsbärskärnor. Visst är det mycket smaker, men så elegant förpackade att de kommer lite stötvis.
På etiketten står det alkohol 17%. Ofattbart. Vi noterar inte överhuvudtaget alkoholen, så omfamnad av frukten är den.
Den kan nog utvecklas lite till och den här höga nivån håller den säkert i ett decennium.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-18
Äldre årgångar

Bussola TB 2008 dot_h2 79468 dot_h2 749:-

94 Poäng

Bussola´s Amarone TB brukar normalt vara en riktig fruktbomb med en sötma utöver det vanliga, det gäller inte årgång 2008 som har en lägre restsockerhalt än vad vi är vana vid. Efter 2h luftning är den fortfarande lite sluten i sin doft men bjuder dock på underbara toner av tuggtobak, vanilj och sommaräng. Smaken är annorlunda jämfört med tidigare årgångar och bjuder på mer saltlakris och tobak och mindre av den klassiska sötman som vi är vana vid.
Detta är ett vin som ska njutas för sig själv eller möjligen tillsammans med lite chark och ostsnacks inte till mat då den är alldeles för kraftig och kommer att ta över maten.
En Bussola ska drickas relativt ungt även om denna årgång har en hel del tanniner.
Vinet görs på druvorna Corvina, Corvinone, 75% Rondinella, 20% och övriga druvor, 5%. Vinet lagras därefter på ekfat i 36 månader.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2016-04-14

Bussola TB 2007 dot_h2 79468 dot_h2 749:-

95 Poäng

En av mina fem absoluta favoriter. Väldigt speciell och egen Amarone. Ett mastigt vin från en elegant årgång. Kan lätt gå fel men här blev det rätt! Har du aldrig provat Bussola så bara måste du köpa en flaska!
Bedömd av: Henrik Ungerth, 2014-09-01


Viviani Amarone Casa dei Bepi 2011 dot_h2 74922 dot_h2 755:-

96 Poäng

Smaker och dofter i total harmoni - Läs kommentaren
Doften är så där amaronemagisk den bara kan vara och den växer hela tiden. Inte så där bombastik fruktdriven. Kraft i dofterna och samtidigt elegans är ju lite av Claudios adelsmärke. Här finns mörka bär, örter, kakao, lite torkad frukt och blåa plommon. Smakmässigt levererar den stordåd trots sin ungdom och det är just i frukten: mörka körsbär, björnbär, skogsbär, blåa plommon som ungdomligheten finns. Nåväl. Syran finns där med ungdomlig friskhet. Smånafsande tanniner som ännu inte blivit sammetslena, men vi vet att så blir fallet om något år. Eftersmaken är formidabel med mera söta, mörka körsbär och solmogna björnbär, lite torkad frukt med bara en antydan till russin, finstämda örter, söt lakrits och på det ett underbart avslut med en liten bitterhet från mörk choklad, och någon liten espressoton.
Just kraften och elegansen samt smaker och dofter i total harmoni är det som gör den här amaronen till något alldeles extra.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-01-15
Äldre årgångar

Viviani Amarone Casa dei Bepi 2010 dot_h2 74922 dot_h2 755:-

93 Poäng

Doften är som att fylla en fuktig duk med ekplankor, vanilj, dill, varma kastanjer och en omogen fruktton. Komplexa och härliga dofter. Smaken är ganska återhållsam med mörka bär, syra från svarta vinbär. Små små lätta tanniner. En elegant finish med mycket vildhallon som ligger kvar länge. ”Casa dei bepi” levererar alltid även om denna årgång är snäppet sämre än tidigare årgångar.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-08-29

Viviani Amarone Casa dei Bepi 2009 dot_h2 74922 dot_h2 755:-

95 Poäng

Balanserad, len och mjuk med tät frukt. Ett rikt vin med väldigt fina tanniner. Intensiv palett av mörka bär, plommon, körsbär, mörk choklad och örter. Kryddig med en lätt lakrits ton. Trots sina 16% alkohol så göms den väl. Ganska torr och väldigt lång i sin eftersmak. Saknar lite av Vivianis karaktäristiska kraftfulla doft just nu, men här finns potential som alltid. 2009 är fortfarande ungt och kommer naturligtvis utvecklas än mer med tiden, vilken jag rekommenderar att den får göra. Åtminstone 8-10 år, dvs 2017-2019. Går definitivt att låta den ligga längre. Viviani har alltid levererat stort från hela sitt sortiment, och i synnerhet Casa dei Bepi som ligger på de flesta Amaronenördars topplistor, så också min. 4p nu, förmodligen 5p om något år!
Bedömd av: Daniel Simone, 2015-07-21


Brunelli, Campo del Titari, Amarone 2015 dot_h2 78498 dot_h2 757:-
5
96 poäng

En fantastisk amaroneupplevelse - Läs kommentaren
Vi kan omedelbart konstatera att det här är en mycket ung Amarone, som behöver ordentligt med tid för att visa upp sitt rätta jag. Bortåt fyra timmar i karaff kan vara lämpligt.
Doften börjar med jord, höstlöv och läder för att så småningom bjuda på en förförisk mörk frukt, som är förstärkt med örter, kryddor, fikon, dadlar och aningens russin. Vi kan även notera i mycket små doser, men ändå tydligt, någon hemkola och unset vanilj. Alkoholen (16,5%) känns också, fast inte stickande. Jag vet av erfarenhet att den integreras med frukten allt eftersom tiden går.
I munnen är det söta mörka körsbär, mogna björnbär, lite svarta vinbär, blåa plommon och skogshallon som dominerar intrycken. Frukten börjar redan nu anta ett magiskt format. Örter, kryddor bl a svart peppar och torkad frukt (inte så mycket russin) förstärker intrycken. Även i smaken känns alkoholen. Absolut inte stickande. Vital och bra syra ger en skön friskhet. Tanniner som krafsar i munhålan bjuder ett trevligt motstånd. På detta det bästa av allt. Eftersmaken!! De ljuvligaste söta, mörka körsbären, ett lätt kryddigt inslag, mörk choklad, några doppar espresso, körsbärskärnor och katrinplommon. Lång utdragen eftersmak.
Kväll nummer två, när flaskan stått halvfylld ett dygn, levererar Titari en fantastisk amaroneupplevelse.
Slutsatsen blir att de resterande flaskorna får vila i källaren åtminstone ett år. Du som är nyfiken att testa redan idag får rådet att hälla upp vinet på karaff och låta det stå i fyra timmar innan du börjar njuta av det.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-18
Äldre årgångar

Brunelli, Campo del Titari 2013 dot_h2 78498 dot_h2 760:-
5
96 poäng

Den nya årgången 2013 är återigen ett mästerverk signerat Luigi Brunelli. Visst är den väldigt ung, men ge den två till tre timmar i karaff så levererar den redan nu en stor vinupplevelse. En underbar doft där de mörka bären står i centrum ackompanjerade av örter, läder, våt jord, lite torkad frukt, hemkola och kakao. I munnen känns en intensiv och ljuvlig smak av mörka körsbär, björnbär, hallon, några blåbär, lite svarta vinbär och blåa plommon. När frukten tonat ner sig lite kommer örter, kryddor och kakao. Här finns en bra syra som skänker friskhet. Tanninerna som nafsar i gommen och bjuder motstånd. Precis som jag vill ha det. Eftersmaken är formidabel, där frukten och kryddorna får samsas med mörk choklad, espressokaffe, sötlakrits och körsbärskärnor.
En fantastisk amarone redan idag och att den kommer att utvecklas ytterligre är jag helt säker på.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-05-25

Brunelli, Campo del Titari 2012 dot_h2 78498 dot_h2 760:-
5
96 poäng

Än en gång imponerar Brunellis Titari på mig. Det är fortfarande ett ungt vin, som behöver ett par timmar på karaff, men då visar det också upp hela sitt register. Visst kommer det att utvecklas bra de närmaste åren. Erfarenheten visar dock att Titari inte ska sparas för länge. Den optimala åldern ligger vid 7-9 år beroende på årgång. Doften är stor, komplex och fylld av en läcker mörk frukt, som tillsammans med lite läder, jord, örter, torkad frukt, kakao och aningens kolasås gör det till en ljuvlig sniff- och doftupplevelse. Någon liten alkoholton kan vi initialt skönja, men inte alls på samma sätt som 2011:an uppvisade vid motsvarande tidpunkt. Det är när vi tar den första klunken, som vi nästintill blir hysteriskt upprymda. Vilken fantastisk amarone! Vilken intensitet och kraft i smakerna! Den komplexa frukten: söta mörka körsbär, solmogna björnbär, några svarta vinbär, blåa plommon och ett sällsamt inslag av skogshallon får oss att jubla. Lägg på lite örter och torkad frukt tillsammans med den trevliga syran och finstämda tanninerna, så går vi nästan upp i brygga. Tanninerna är särskilt värt att nämna. De är visserligen avrundade och tämligen mjuka, men ändå påtagliga och bjuder det där lilla motståndet, som en kvalitetsamarone ska ha enligt vår bok.
Eftersmaken är packad med söta mörka körsbär, någon liten, liten ton från russin och den bitterljuva smaken av riktigt mörk choklad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-11-06

Brunelli, Campo del Titari 2011 dot_h2 78498 dot_h2 760:-
5
97 poäng

Ett ungt vin som behöver luftas rejält. I dagsläget (sep 2016) bortåt fyra/fem timmar. Gör man på det viset ger Titari en magisk vinupplevelse.

Här finns en mörk ton som genomsyrar doftintrycken. Doften är stor och kraftfull, men utan att bli pompös eller gå till överdrift. Massor av mörka, körsbär, björnbär, lite hallon, finmalda kryddor, något läder och aningens vanilj från faten. Den torkade frukten finns där så klart, men spelar andra fiolen och då med främst dadlar, fikon, katrinplommon och en försiktig russinton.

I munnen är det den jungfruliga mörka frukten i form av söta, mörka körsbär, solmogna björnbär och lite vinbär som dominerar. Snart så tillkommer örter, svartpeppar och mineraler (steniga). Detta är en amarone långt från överdådiga, russinsöta saker. Titari har en liten stramare stil med tanniner som visserligen är tämligen mjuka och avrundade, men ändå ger det där behagliga motståndet. Det finns en fin syra, som ger vinet en härlig friskhet. Eftersmaken är magisk med mera körsbär och torkad frukt. Precis som i doften är det främst dadlar, fikon, katrinplommon och en liten nätt ton av russin. Här finns också lite espressokaffe och den härliga lilla bitterheten från kvalitetschoklad.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-09-07

Brunelli, Campo del Titari 2010 dot_h2 78498 dot_h2 764:-

95 poäng

I gommen känns vinet ungt. Ja nästan lite väl ungt. Mörk frukt i form av körsbär, blåa plommon och björnbär är det första vi noterar. Sedan en rejäl omgång torkad frukt med tydliga toner av russin. Det finns betydligt mer av detta i denna årgången än vad det gjorde i 2009:an. Örter, kakao  och ett inslag av fat kan vi också notera. Eftersmaken är som sig bör lång och en utdragen parad av diverse torkade frukter. Alkoholen är inte helt infångad av frukten. Bra syra och snälla tanniner.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2015-10-31

Brunelli, Campo del Titari 2009 dot_h2 78498 dot_h2 760:-

Parker: 98 poäng

En av Systembolagets tre bästa Amarone. Komplexitet, kraft och elegans. Allt förenat i denna exklusiva Amarone.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-11-11


Alteo Amarone 2008 dot_h2 71821 dot_h2 779:-
4
94 poäng

En ekologisk amarone, men också ett kraftpaket - Läs kommentaren
En ekologisk amarone, men också ett kraftpaket. Hela gommen fylls av smaker. Vi noterar söta mörka körsbär, blåa plommon, katrinplommon, torkad frukt och någon nypa örter. Eftersmaken är gigantisk med mörk choklad, fat, aningens svartpeppar och en liten fin lakritston. På gränsen till att det blir för mycket, men det hela räddas av den fina syran, som gör att vinet känns friskt.
Alkoholen är hela 17,5%. Idag är den inte helt infångad av den formidabla frukten.
svårt att kombinera med mat, men till hårdostar så funkar det bra. 7-8 cl räcker länge, länge….
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-16

Roccolo Grassi Amarone 2013 dot_h2 72172 dot_h2 850:-
5
96 poäng

Ett nytt mästerverk - Läs kommentaren
Två timmar i karaff och så häller vi upp den. Den börjar lite slutet, men växlar upp hela tiden. Efter fyra timmar är den alldeles lysande och ändå är den bara i sin linda. Den kommer de närmaste åren att utvecklas till en gigant. Doften har en bra friskhet med mörka bär i centrum. Lite örter, läder, regnvåt jord, torkad frukt, aningens kakao och steniga mineraler kan vi i små doser notera i den eleganta doften. Ju längre tid i glaset desto mer nyanser noteras. I munnen är det så klart de söta mörka körsbären som tar kommandot uppbackat av en en elegant syra och med tilltalande tanniner, som bjuder ett försiktigt motstånd. Precis som i doften utvecklas smakerna med fler nyanser ju längre tid vinet får i våra glas: björnbär, hallon, örter, någon liten svartpepparton, en samling torkade frukter, kakao, vaniljkola och kaffe. Eftersmaken är redan nu magisk. De söta mörka körsbären, katrinplommonen, fikonen, svartpeppar och så det lite bittra, gudomliga avslutet med mörk choklad, espressokaffe och körsbärskärnor förflyttar oss in i en annan värld. Vi måste buga oss för Marco Sartori som gjort ett nytt mästerverk.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-01-15
Äldre årgångar

Roccolo Grassi Amarone 2012 dot_h2 72172 dot_h2 850:-
4
95 poäng

Jag lät den få nästan tre timmar på karaff innan vi avnjöt den tillsammans med några hårdostar. En ung amarone kan vi omedelbart konstatera. Enastående friskhet och med ett ordentligt tryck i de välbalanserade smakerna. Just den unga friska mörka frukten parad med elegans är ju något av Roccolo Grassis signum. Doften är förvånansvärt utvecklad redan nu och levererar mörka bär, lite torkad frukt, blåa plommon, aningens piptobak samt en del lättsamma örter och någon liten pepparton. En viss alkoholton finns där, men inte alltför påtaglig och definitivt inte störande. I gommen är det full attack av härlig mörk frukt, örter och kryddor, aningens vanilj och med en gigantisk eftersmak. Just i eftersmaken kommer de söta mörka körsbären tillsammans med fikon och dadlar. I avslutet en underbar bitter ton av ljuvlig högprocentig mörk choklad. Precis som i doften finns en här en liten alkoholhetta. Inget jag stör mig på och jag vet ju att alkoholen inom något år kommer att vara infångad av frukten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-01-15

Roccolo Grassi Amarone 2011 dot_h2 72172 dot_h2 856:-
4
94 poäng

Alldeles för ung. Ett toppvin av denna kaliber borde få vila ett par år till innan den kommer på marknaden. Betyget skrivs utifrån tredje dagen i öppen men pumpad flaska. Detta motsvarar troligen runt 8 timmar i karaff. Vinet är otroligt kraftfullt och komplext. Det finns så otroligt många dofter och smaker att det är svårt att greppa enskilda. I doften finns körsbär, rostade kastanjer, mörkare bär, kakao och en liten antydan till vanilj. Smaken är stor och kraftfull med bra tanniner och den stannar riktigt länge i munnen. Starten är fruktig där körsbär dominerar. Avslutet är kryddigare med en härlig rostad ton tillsammans med en kakaobitterhet. Detta är en mycket bra årgång. Köp den inte för att drickas nu utan om några år. Gissningsvis kommer detta vin att levererar riktigt stort från 2019 och många år framöver.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-03-30

Roccolo Grassi Amarone 2009 dot_h2 72172 dot_h2 856:-
5
96 poäng

Ett superelegant vin som samtidigt har stor komplexitet och kraft trots sin relativa ungdom. Ett av få amaroneviner där den moderna stilen på något märkligt sätt förenas med de klassiska Amarone-attributen. Lysande redan nu (efter några timmars luftning) men bör lagras 3-5 år.
Bedömd av: Thomas Breding, 2014-12-22


Guiseppe Quintarelli 2006 dot_h2 71580 dot_h2 2318:-

94 poäng

En slumrande jätte som inte vaknat riktigt ännu - Läs kommentaren
Man möts först av en dammpust direkt hämtad från vinkällaren. Mycket damm, ek i doften samtidigt som vaniljtoner och örter sipprar igenom och bilder en komplex och intressant doftupplevelse. Smaken går distinkt över till vinbär, mogna björnbär och lite hallon. Sötman finns där mot slutet och kommer i form av russin och en touch av hallon. Allt avslutas med en ganska starkt svartpepprig finish. Trots att 2006 är en mogen årgång så är inte denna riktigt mogen ännu. Det finns mycket potensial i denna så den kommer att utvecklas ytterligare och klättra 1-2 poäng till om något år.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-04-14
Äldre årgångar

Guiseppe Quintarelli 2004 dot_h2 71580 dot_h2 2213:-

97 poäng

Det här är min första Quintarelli, så jag har svårt att jämföra den med andra årgångar, däremot kan jag jämföra den med de femtiotal andra amarone jag druckit. Det är nog varje amaronenörds önskan att någon gång få testa en Quintarelli. Doften är så kraftfull och komplex att jag nästan tappar andan. En kraftfull tung doft av mörka körsbär och torkad frukt gör en första anstormning, sedan smyger sig örter, kakao, söt tobak, lakrits och en lätt ton av rök fram. Varje ny sniff ger ytterligare en dimension till vinet. I munnen dominerar de mörka körsbären, örterna och den torkade frukten. Det är tunga och kraftfulla smaker, som samtidigt är eleganta och ytterst välbalanserade. Trots sina tio år känns vinet väldigt ungt, vilket beror på en nätt och fin syra som ger vinet en friskhet. Eftersmaken är lång, lång, lång… Ju längre tid vinet får i glaset desto mer upptäcker man: mörka skogsbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad, nötter… Kan ett vin vara värt  drygt 2 200 kr? Det beror nog på vilken plånbok man har. En upplevelse utöver det vanliga det får man.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2014-11-28


Dal Forno Romano Amarone 2006 dot_h2 95318 dot_h2 2510:-
5
98 poäng

Det tätaste, djupaste, mest koncentrerade vinet - Läs kommentaren
Det tätaste, djupaste, mest koncentrerade vinet i regionen. Det första som slår mig är den otroligt mörka, nästan svarta färgen. Väl i glaset möts jag av en kraftfull fantastisk nästan berusande doft, där finns en palett av det mesta man kan önska sig. På lite håll så hittar man toner av vanilj och söta mogna björnbär, med näsan närmare glaset så kommer en armada av russin, tjära, kryddor, lakrits, mörka körsbär och mörk choklad. Väl i munnen fullkomligt exploderar smakerna! Som en resa till månen, det vill aldrig ta slut, det är bara att åka med och njuta hela vägen. Det är otroligt väl balanserat och alkoholen är trots sina 17% helt integrerad i frukten. Det här är ett vin som kommer att fortsätta utvecklas 15-20 år till.

Ett dyrt vin men en fantastisk upplevelse.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2015-01-06


Ferragù Amarone 2010 dot_h2 73538 dot_h2 890:-
4
95 poäng

Kraftig Amarone som med luft når höga höjder - Läs kommentaren
Det första som man känner i doften är en stark doft av laktits-viol med lika stora delar av varje. Man hittar också mycket vanilj i doften, odefinierad torkad frukt och lite fuktigt trä som i en vinkällare. Smaken bjuder inledningsvis, cirka 2 timmar, på en ganska alkoholstark första touch med körsbär och viss syra från skogsbär. Efter 4 timmar ändrar smaken karaktär ganska radikalt och kommer ut i sin fulla blom. Nu hittar man frukt i sockerlag, mycket russin, dadlar och fikon. Eftersmaken är lång och mild. Tanninerna från start är kvar men kraftigt reducerade. Detta behöver luft, minst 4 timmar men då når det också en enorm bredd i doft och smak som lovar gott för framtida lagring.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-03-19

l´Amarone Buglioni 2008 dot_h2 82776 dot_h2 429:-
3
89 poäng

En kraftfull och fruktdriven Amarone i en postmodern stil - Läs kommentaren
En kraftfull och fruktdriven Amarone i en postmodern stil med en fruktsötma som drar åt reciotohållet.
Doften är intensiv och packad med söt, mörk frukt. Här finns tydliga russintoner och lite annan torkad frukt samt ett inslag av vanilj.
Smaken är kraftfull, väldigt mjuk och domineras av en sötaktig mörk frukt. Vinet är inte sött men här finns en fruktsötma som ger den associationen. Rejält inslag av torkad frukt med en stor dos russin, körsbär i likör och lite örter. Det finns en syra som ger friskhet, vilket uppskattas. I eftersmaken, som är rejält lång, hittas såväl lakrits som mörk choklad. Lite rostade fat med en touch av vanilj finns där också.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-30

Domìni Veneti ”Vigneti di Jago” Amarone 2008 dot_h2 83212 dot_h2 477:-
4
93 poäng

Lättare att kombinera med mat - Läs kommentaren
Det här är en amarone, som i sin framtoning känns lite stramare och slankare, vilket gör den lättare att kombinera med mat. Den som vill ha amarone till ett stycke grillat kött ska absolut prova den här.
Doften har en intensiv och inbjudande ton av riktigt mörka bär, plommon, kryddor, kakao och lättrostade fat.
I gommen återkommer de mörka bären: körsbär, björnbär, blåa plommon. Det finns en liten kryddig twist, som verkligen är läcker. Syran är bra och ger vinet friskhet. Inslaget av tanniner är mer påtagligt än i många andra amarone. Naturligtvis är de runda och mjuka, då det är en amarone vi har att göra med. Eftersmaken är lång och har den där härliga lilla bitterheten som känns igen från högkvalitativ mörk choklad.
Lite torkad frukt finns det, men i mycket sparsam omfattning. Det som finns går åt katrinplommon, aprikos och fikon, medan tonen av russin nästan lyser helt med sin frånvaro.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-03-30

Damoli Checo Amarone 2011 dot_h2 74937 dot_h2 555:-
4
95 poäng

Med två/tre timmars luftning redan idag ger en stor upplevelse - Läs kommentaren
Trots sina nio år är det här en en amarone, som jag faktiskt upplever som ung och med en potential att utvecklas en hel del till. I nuläget(mars 2020) tycker jag den behöver ett par timmars luftning för att riktigt komma till sin rätt.
I doften hittar vi mörka körsbär, lite plommon, några björnbär, en hel del örter och kryddor, aningens läder och tobak samt lite, lite vanilj.
Smakerna är lite återhållsamma initialt, men efterhand kommer det mer och mer: söta, mörka körsbär, skogsbär, blåa plommon, örter, kryddor och lite torkad frukt. Bra friskhet. Tanniner som gör sitt jobb och bjuder trevligt motstånd. Eftersmaken är lång med mera söta, mörka körsbär, kryddor och torkad frukt. Nu får dom sällskap av bitterljuv mörk choklad, några droppar espresso och krossade körsbärskärnor.
Det här är en amarone i en stil jag uppskattar. Visst finns här mycket mörk frukt, men inte överdådigt. Och visst är det massor av smaker, men väldigt välbalanserade. I gommen ger det en känsla av värme och fyllighet. Jag tycker kanske att smakerna inte trots allt är fullt utvecklade och djupnat, vilket de med all säkerhet kommer att göra inom två till tre år. En amarone som med två/tre timmars luftning redan idag ger en stor upplevelse, men för den med god karaktär och som kan vänta runt två år ligger en magisk upplevelse på lut.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2020-03-25
Äldre årgångar

Damoli Checo Amarone 2009 dot_h2 70975 dot_h2 499:-
4
95 poäng

Här är en 2009:a som klarar lagring. En djupt och vacker mörkröd färg. I doften är det riktigt mogna söta körsbär, plommon och russin blandat med trevlig krydda från fat med vanilj och lätta rostade toner. En fin tobaksdoft finns också. Smaken är stor med fin balans. Tanninerna är ganska sträva men passar riktigt bra till tyngden i vinet. Även i smaken är det mogna körsbär och plommon som får störst utrymme men det är ett riktigt komplext vin som döljer massa andra frukter och kryddor. Denna dracks över tre dagar där flaska vaccumpumpades och vinet blev bara bättre och bättre.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21

Damoli Checo Amarone 2006 dot_h2 70975 dot_h2 499:-
4
94 poäng

En bra amarone med tyngd. Det första intrycket av doften är att det finns mer ek än jag förväntat mig. Bakom den ganska kryddiga eken gömmer sig mörkare och härliga dofter. Utöver dem, för amarone, vanliga körsbären och kakao känner jag björnbär, plommon, tobak och en touch av söt lakrits. Smaken är kraftig med en bra balans mellan syra, sötma och tannin. Det är fylligt och smaken utvecklar sig långt efter att den har försvunnit ner i svalget.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-05-16


Zymé Riserva Amarone – La Mattonara 2004 dot_h2 70975 dot_h2 2750:-
5
97 poäng

En av de stora, en fantastisk Amarone - Läs kommentaren
I glaset är färgen mörkt röd nästan åt det svarta hållet. Från start doftar det massor av vanilj och fikon i en fantastisk kombination. Här finns även en stor dos av mandel som mot slutet övergår i en smörkola. Alla dessa ljuvliga dofter har samtidigt ett underliggande rustikt inslag av fuktig vinkällare med exotiska träslag. Full pott vad gäller doften! Smaken är trots sin ålder ung och spänstig inledningsvis. Mogna bigarråer som avslutas med små lätta tanniner. Efter ca 3 timmar i luft öppnar smaken upp sig och tanninerna försvinner nästan helt och ger plats åt en helt sammetslen kombination av björnbär och vanilj. Här finns även vinbär, örter, fikon och dadlar. Allt avslutas med en mjukt pepprig finish. Smaken är härligt komplex och man kan sitta länge och lirka med smakerna så sammansättningen är otroligt välgjord.

Detta en av de stora, en fantastisk kombination av dofter och smaker som integrerar med varandra i en sagolik helhet.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-01-24

Äldre årgångar

Zymé Riserva Amarone – La Mattonara 2003 dot_h2 70975 dot_h2 2750:-
5
97 poäng

Det känns som att kliva in på ett bageri, dofterna som möter en är som en expressbiljett till himmelen. Det fullkomligt strömmar av av körsbär, plommon, blåbär, vanilj, smör, kanel, söt piptobak, whiskey och örter. Wow det är sällan man möts av en så massiv men ändå välbalanserad doftpalett. Att Zyme´s Mattornara är ett stort vin märks redan när man lyfter flaskan som är både större och tyngre än en vanlig standarbutelj, den innehåller inte mer men känns som en liten magnum. När berusningen från alla dofter lagt sig är det dags att bekanta sig lite djupare, färgen är härligt röd, djup och ganska klar. Väl i munnen kommer en riktigt lång och silkeslen smak av torkade röda bär, hallon, kaffelikör, vanilj, björnbär och en aning anis. Tanninerna finns där men är mjuka och sammetslena och vinet är väl balanserat. Mattonara görs endast de riktigt bra åren, druvorna kommer från vingårdar som är 30-50 år gamla, där vinstockarna beskärs för hand och gödslas med organisk gödsel. Druvorna är 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella, 10% Oseleta, 5%. Croatina. Druvorna torkas naturligt i 3 månader på speciella bambuställningar innan jäsningen, efter jäsningen så lagras vinet på Slovenska fat i 9 år, det buteljeras sen det 10e året och får ligga ytterligare 12 månader innan det släpps.
Det här är ett fantastiskt vin för meditation framför brasan en sen höstkväll, jag ger det 97 poäng idag men om 2-3 år kommer det att vara en klockren 98 poängare.
Bedömd av: Tobbe Claesson, 2016-04-11


Boscaini Amarone della Valpolicella Classico 2010 dot_h2 82054 dot_h2 299:-
4
90 poäng

En fruktig och modern basamarone - Läs kommentaren
En fruktig och modern basamarone för vettigt pris. Doften är trevligt fruktig med bakgrundskryddor som tobak och vanilj. Smaken är åt det syltiga moderna hållet där körsbär dominerar men det finns också smaker av mogna hallon och jordgubbar. På slutet kommer en liten trevlig fatkryddighet tillsammans med lite kakaobitterhet. En trevlig ny bekantskap som kan drickas nu då den troligen tappar mycket av sin fräscha fruktighet med lagring.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-06-16

Marco Mosconi Amarone 2011 dot_h2 71255 dot_h2 633:-
4
93 poäng

En härlig Amarone med potential att växa - Läs kommentaren
Detta är en elegant Amarone där frukt, syra, kryddighet och tannin är väl balanserad och med detta tror jag att denna kommer att växa och bli bättre under många år framöver. Den är dock väldigt drickbar redan nu.

I doften finner man körsbär, hallon, plommon och en hint av svartavinbär. Det finns också en bra kryddighet där vanilj och svartpeppar är tydligast. Den visar också sin ungdom genom att släppa fram lite alkohol och det finns också spår av grön paprika.

Smaken är stor och riktigt trevlig. Mycket av dofterna går igen i smak. Ett långt avslut där man känner kakaobitterhet och lite rostade kaffesmaker. En liten beska förknippad med den gröna paprikan i doften dyker upp och stör en aning men denna kommer att vara borta om ett par år.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-07-02


Zymé Amarone 2011 dot_h2 70993 dot_h2 1090:-
4
94 poäng

Elegant fruktig Amarone - Läs kommentaren
Stor doft som fyller glaset och rummet. En häftig rustik doft fullt av örter, ek och vanilj inleder. Med luft utvecklas vaniljen till en sammetslen vaniljdoft som är oerhört trivsam. Smaken inleds med körsbär och lite syrliga hallon. Här finns även lingon och några omogna frukttoner mot slutet. Eftersmaken fylls av en kombination av körsbär och svartpeppar. Frukten förstärks med luft samtidigt som vinet behåller en hög elegans. Den är bra nu och kommer att vinna på något års lagring då den troligtvis kommer klättra några poäng till. Mycket trevlig Amarone detta!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-03-26
Äldre årgångar

Zymé Amarone 2008 dot_h2 70993 dot_h2 1090:-
5
96 poäng

Det första man möts av är en stor bred härlig doft. Det fyller inte bara glaset utan även rummet. Här har vi härliga dofter av örter med dill, viss ek, en häftig viol lakrits kombination, salt lakrits och torkade frukter. Otroligt komplex och mångfacetterad doftupplevelse. Smaken går mot det fruktdrivna hållet. Fylligt och ”mjukt” med torkad persika, vildhallon, syra från svarta vinbär och en lång härlig eftersmak av torkade dadlar, fikon och russin. Helheten är fantastisk rakt igenom och man får mycket av allt, ett stort vin. Ett stort Amarone!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2016-08-29


Rizzardi Amarone 2009dot_h2 91245 dot_h2 264:-
4
90 poäng

En av de bättre amarone under 300 kr - Läs kommentaren
Det här är en av de bättre amarone under 300 kr. Den behöver dessutom inte lagras utan är drickklar. Ge den bara dryga två timmar i karaff för att vädra bort den lilla tonen av alkohol. Det finns en ganska stor och kraftig doft av körsbär, romrussin, torkad frukt samt lite läder.
I munnen är det den kraftiga smaken av söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, lite hallon och katrinplommon som dominerar intrycken till en början. Efterhand dyker det upp örter/kryddor, kakao och torkad frukt. Här finns en bra syra som ger vinet friskhet. Tanninerna finns där, men är så sammetslena de nu kan vara.
Eftersmaken är på amaronevis riktigt lång och utdragen. Fruktsötman från mörka körsbär i kombination med bitterheten från mörk choklad och körsbärskärnor är väldigt påtaglig och läcker. Visst finns här inslag från fathanteringen, men inte så att det stör. Vi känner lite, lite vanilj, någon espressoton samt aningens russin.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-10-26

Cecilia Beretta Terre di Cariano 2010dot_h2 3122 dot_h2 319:-
3
89 poäng

Tydlig ton av russin - Läs kommentaren
Doften har de typiska mörka körsbären, men också ett tydligt inslag av kryddor, romrussin och toner från fatlagringen.
I munnen återkommer de söta mörka körsbären tillsammans med torkad frukt, örter och katrinplommon. Det finns en tydlig ton av russin. Syran är bra och skänker vinet friskhet. Tanninerna är ordentligt avrundade och mjuka. Eftersmaken är lång. Körsbären och russinen blir än mer tydliga. Nu märker vi också den mörka chokladen, körsbärskärnorna, lite espressokaffe och aningens vanilj och kanel. Vinet dricks under två dagar. Dag två har syrans friskhet reducerats och russinen dominerar allt mer.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-10-26

Brigaldara Riserva 2007dot_h2 73816 dot_h2 749:-
4
95 poäng

Brigaldaras prestigeamarone - Läs kommentaren
Brigaldaras prestigeamarone som är med bland dem riktigt stora. Färgen är ljus för en Amarone med rödbrun nyans. Doften är härlig med en mogen ton och härliga körsbär blandat med russin och fikon. Till det en doft av nybryggd espresso, tobak och gräddkola. Smaken är härligt komplex med så mycket att det är svårt att urskilja enskilda komponenter. Stannar riktigt länge i munnen och då märktes riktigt mogna plommon. Den höga alkoholen och mognaden för tankarna åt en bra cherry. Med sina extremt höga 17,5% är det förvånande att så lite alkohol slår igenom. Men lite kommer igenom och för mig stör det upplevelsen lite. Ett roligt vin att följa utvecklingen på efter flaskan öppnats. Har aldrig märkt en så tydlig dipp i ett vin som denna visade efter dryga två timmar. Den reste sig igen efter 4 timmar och gav en ny upplevelse.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2016-11-15

La Fontanina 2012dot_h2 2336 dot_h2 399:-
3
89 poäng

Ett ungt vin som behöver lite tid på sig - Läs kommentaren
Doften är inte så jättestor, men ändå tydlig. Här finns mörk frukt i form av blåa plommon, körsbär och björnbär. En försiktig ton av örter/kryddor noteras. Lite fikon och aningens cederträ. I munnen får vinet inte den där amaronetyngden. Förvånansvärt slankt med en stor syra som får oss att tänka på slånbär. Smakerna vill inte riktigt släppa loss. Visst kan vi ana oss till de vanliga attributen: körsbär, mörka skogsbär, plommon, örter, choklad och torkad frukt, men dom blommar inte ut. Eftersmaken är knappt medellång och har inte den komplexiteten jag önskar av min amarone. Där finns såväl en liten bitterhet som en fruktsötma, men dom gifter sig inte riktigt. Den höga alkoholen är hyfsat, om än inte helt, integrerad med frukten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2016-12-22

Villa Canestrari Amarone A 2008dot_h2 78648 dot_h2 305:-
3
88 poäng

En Amarone av ett ovanligare snitt - Läs kommentaren
En Amarone av ett ovanligare snitt. Betydligt slankare än vad man vanligtvis stöter bland Amarone-viner, därtill mer stram. Återhållsam frukt, bra med tanniner, fin syra och gott om örter och lite mörk choklad. Ett mycket pepprigt avslut med lite mörk frukt.
En ganska otypisk Amarone. Med detta sagt är det ändå ett gott och väldigt matvänligt vin.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-01-11

Villa Canestrari Plenum 2008dot_h2 78647 dot_h2 382:-
4
91 poäng

En bra amarone i en lite stramare stil - Läs kommentaren
Även om doften inte är stor och omfamnande är den ändå väldigt amarone-typisk.
I doften märks initialt mörka bär, främst körsbär, sedan örter och kakao. Här finns också lite läder och gammalt hö.
I munnen är det mörk frukt med tydliga körsbär, blåa plommon, svartavinbär, björnbär och blåbär som främsta signum. Här finns gott om örter och lite kryddor. Den här amaronen har en stor friskhet genom en bra syra. Här finns även mer tanniner än vad man vanligtvis stöter på hos en amarone, vilket resulterar i ett småstramt intryck. Lång eftersmak med mörk choklad, lite espressokaffe, söta mörka körsbär och körsbärskärnor. Försiktiga spår av torkad frukt kan vi också notera.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-01-11

Villa Canestrari 1888 Riserva 2007dot_h2 78644 dot_h2 603:-
4
95 poäng

Maffig, kraftfull och fruktspäckad amarone - Läs kommentaren
Detta är en maffig, kraftfull och fruktspäckad amarone. Allt detta utan att göra avkall på elegansen. Doften är packad med mörk frukt, lite örter, en del torkad frukt, lite mandlar och kakao. Någon liten ton av vanilj, höstlöv och våt jord. Inte en pust av alkoholen (16%).
I munnen är det en gigantisk mörk fruktsmak, där de söta mörka körsbären tillsammans med solmogna björnbär omgående förför oss. En komplex fruktsmak som också innehåller blåbär, mörka plommon, lite svarta vinbär och en ansenlig del torkad frukt. Här finns en fin syra som ger vinet den behövliga friskheten. Små nätta tanniner gör att vinet känns sammetslent, men ändå med ett litet behagfullt motstånd. Eftersmaken är riktigt, riktigt lång. Söta mörka körsbär, torkad frukt i form av dadlar, fikon, finstämda russin och lite katrinplommon. I avslutet finns den där lilla bitterheten som en riktigt bra amarone ska ha. Jag förknippar den med mörk choklad(70-80%) och några krossade körsbärskärnor. Några droppar espressokaffe som tillsammans med unset vanilj påminner oss om fatlagringen på ett elegant sätt.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-01-11

Tenuta Santa Maria Valverde 2009dot_h2 73990  dot_h2 511:-
4
94 poäng

Maffig, kraftfull och fruktspäckad amarone - Läs kommentaren
Ljusare Amarone som överraskar med annorlunda stil. Färgen är ljusare än vad vi vant oss vid i Amarone. I doften är det körsbär i fokus. Kryddor av ek finns där, något nötig ton med lite honung i bakgrunden. I smaken framträder också körsbären mest. Har mjuka trevliga tanniner. Smaken är lång och i eftersmaken finns en rostad ton tillsammans med hasselnöt. Ett mycket trevligt vin och något som definitivt sticker ut hakan på både smak- och doftfronten. Blev förvånad att den innehåller så mycket som 15% Oseleta då jag har kommit att förknippa denna druva med mörkare stil och tuffare tanniner.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2017-02-21

Musella Amarone Riserva 2012dot_h2 75441 dot_h2 499:-
4
93 poäng

Detta är en riktigt bra amarone med bra tryck i frukten - Läs kommentaren
Detta är en riktigt bra amarone med bra tryck i frukten. Den går i en lite stramare stil, vilket är något jag uppskattar. I doften finns de typiska mörka körsbären, lite läder, några små portioner torkad frukt, lite trevliga örter och kryddor samt kakao, aningens vanilj och hemkola. I munnen är det de mörka bären som tar kommandot. Det startar med söta mörka körsbär och tar sedan vägen över solmogna björnbär, blåbär och skogshallon för att landa i mogna blåa plommon. Efterhand tillkommer små nypor örter och kryddor samt en försiktig ton av torkad frukt. Bra friskhet och väluppfostrade tanniner som bjuder ett motstånd i gommen sätt vi upp på pluskontot. Eftersmaken är amaronelång med mera söta, mogna körsbär. Den torkade frukten (russin, dadlar, fikon) blir tydligare. I avslutet lite mörk choklad, några droppar espresso och aningens lakrits. Väldigt gott!
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-10-24
Äldre årgångar

Musella Amarone Riserva 2011dot_h2 75441 dot_h2 399:-
4
93 poäng

Årgång 2011 känns fortfarande väldigt ung trots sina sju år. Syran är distinkt och skapar en stor friskhet. Tanninerna finns där på ett påtagligt sätt, nafsar runt i munhålan och bjuder samtidigt ett rejält motstånd. Det känns att det här är på väg mot något stort, men ännu inte nått ända fram. Med detta sagt så känns dofter av mörka bär, blåa plommon, tydliga medelhavsörter och inslag från fathanteringen. I munnen startar det med söta mörka körsbär, lite skogsbär och blåa plommon. Efterhand tillkommer några nypor örter, lite torkad frukt, kakao och lakrits. Eftersmaken är lång på amaronevis och med ett litet bittert avslut i form av körsbärskärnor och riktigt mörk choklad. Det känns så tydligt att smakerna har påbörjat sin utveckling, men ännu inte blommat ut för fullt. En klassamarone med bra utvecklingspotential. Mina kvarvarande flaskor ska få vila i två år, men sedan…………..
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-05-25

Musella Amarone Riserva 2009dot_h2 75441 dot_h2 399:-
4
94 poäng

En väldigt bra amarone som går i en lite stramare stil. Musella har förmågan att kombinera en magnifik frukt och fruktsötma med både friskhet och lite stramhet.Vi hittar, i såväl doft som smak, en hel del mörka, söta körsbär, blåa plommon, lite försiktig torkad frukt, några små nypor örter och varsamma toner från fathanteringen. Det finns en tilltalande friskhet genom en trevlig syra. Försiktiga men ändå aktiva tanniner. En formidabel eftersmak med mera söta körsbär, lite körsbär i sprit (nej alkoholen är inte störande), gott om torkad frukt med ett tydligt inslag av russin alldeles i slutet och så den där underbara lilla bitterheten från mörk choklad och körsbärskärnor.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-03-01


Masi Costasera Riserva 2013 dot_h2 70017 dot_h2 589:-
4
95 poäng

En fantastisk amarone - Läs kommentaren
En fantastisk amarone. Visserligen mycket ung idag, men med ordentlig luftning (4-5 timmar på karaff) är den fullt njutbar redan nu. Jag drack den under fem dagar och dag fyra och fem var den rent magisk.Den bjuder dag fem på en rent förförisk mörk frukt med främst söta, mörka körsbär, björnbär, lite svarta vinbär och några hallon och blåbär. Torkad frukt i form av katrinplommon, russin, dadlar och fikon. Finstämda ört- och kryddsamlingar. Eftersmaken hysterisk lång och där frukten får sällskapa med högkvalitativ mörk choklad, några droppar espresso och småbittra körsbärskärnor. En härlig friskhet och med tanniner som bjuder ett försiktig motstånd. Du som har god karaktär låter flaskorna vila i tre år och jag lovar dig en stor vinupplevelse.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-12-29
Äldre årgångar

Masi Costasera Riserva 2011 dot_h2 70017 dot_h2 589:-
4
95 poäng

En ung och mycket lovande amarone från det klassiska året 2011. Den här mår egentligen bäst av att få vila i ytterligare tre år, men du som redan idag vill smaka den rekommenderas att hälla upp den på karaff fyra timmar innan avnjutandet. Doften är lite försiktig, men ändå har den de tydliga amaronedragen: mörka körsbär, torkad frukt, örter och kakao. Jag tycker också det finns en något mörkare nyans, där tobak, läder och jord dyker upp. I munnen börjar smakerna lite försiktigt och blir tydligare ju längre tid vinet får i glasen. Här finns både kraft, komplexitet och elegans. Med detta sagt så kan vi sammanfatta smakerna: Ungdomlig frukt där vi främst noterar söta mörka körsbär, mörka skogsbär och blåa plommon. Här finns också en hel del örter och torkad frukt. Bra syra och tydliga tanniner, vilka ger den här amaronen en extra ungdomlig stramhet. Eftersmaken är sagolik lång med ännu inte fullt utvecklade smaker, men ändå finns den där fina fruktsötman, torkade frukten och den läckra bitterheten från högkvalitativ mörk choklad. Visst tusan är det väldigt gott idag, men med all säkerhet kommer den här amaronen att utveckla sig till något alldeles extra med några år på rygg i källaren. Idag 95 p men om ett par tre år ytterligare 2-3 p. Ett måste i varje amaroneälskares källare.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-03-01

Masi Costasera Riserva 2007 dot_h2 99581 dot_h2 471:-
5
96 poäng

I en alldeles underbar drickfas just nu (feb 2017) och kommer så att förbli i ett par år framåt. Lite mognadstoner har infunnit sig och smakerna har därmed djupnat och rundats av. Här finns de ljuvligaste söta mörka körsbär man kan tänka sig, blåa plommon, björnbär, en hel del torkad frukt(fikon, dadlar, russin), katrinplommon och ett par nypor örter. En bra friskhet tack var en fin syra och mjuka och lena tanniner. Eftersmaken är stor och magisk med mera söta körsbär, torkad frukt med en tydlig russinton, krossade körsbärskärnor, riktigt mörk choklad och unset espresso. Den här dricker jag innan jag börjar med mina 2006:or.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-03-01

Masi Costasera Riserva 2006 dot_h2 72054 dot_h2 551:-
5
96 poäng

Med tre timmars luftning presterar 2006:an på ett alldeles strålande sätt. Den går i en lite stramare stil än många andra amarone, tack vare att tanninerna är lite mer distinkta än vad vi möter hos många andra amarone. En stor maffig doft av mörka bär, torkad frukt, lite örter, söt piptobak och kakao får vi ta del av, då vi sticker dit nosen och tar en sniff. I munnen är det söta mörka körsbär, blåa plommon, björnbär, en hel del torkad frukt(fikon, dadlar, russin), katrinplommon och ett par nypor örter. En bra friskhet tack var en fin syra och så de distinkta tanninerna som bjuder på ett så härligt tuggmotstånd. Eftersmaken är stor och magisk med mera söta körsbär, torkad frukt och en liten bitterhet som påminner om krossade körsbärskärnor, riktigt mörk choklad och unset espresso.En amarone av högsta klass, som dessutom har många goda år framför sig och det finns ytterligare utveckling. Tror jag.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-03-01


Torre d’Orti Amarone 2018dot_h2 78540 dot_h2 466:-
4
95 poäng

En ung Amarone med stor potensial - Läs kommentaren
En härligt Amarone i sin ungdom som kommer utvecklas fint de närmaste åren. I doften finns skogssvamp, vinkällare, blött trä och mörka frukter i en härligt kompott. Smaken blir mer fruktigt med björnbär, fikon, skogshallon. Små tunna tanniner. Detta är en utmärkt start för en ung Amarone vilket båda gott för framtiden!
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2022-05-25
Äldre årgångar

Torre d’Orti Amarone 2013dot_h2 78540 dot_h2 444:-
4
94 poäng

En härligt stark doft av svartvinbär inleder följt av en svag slöja av sötlakrits. Här finns även en kryddighet som med luft får en dillkaraktär. I smaken så är körsbär dominerande från start och bidrar till en härlig sötma. Här finns även en svag syra från krusbär som bildar en fruktig men också elegant smak. Det hela avrundas med mörk choklad och örter. Detta är en ung men mogen Amarone som är mycket bra just nu.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2020-01-27

Torre d’Orti Amarone 2012dot_h2 78540 dot_h2 444:-
4
94 poäng

Doften inleds med lakrits och hallon i en härlig kombination följt av en koncentrerad ton av svarta vinbär. En ljuvlig fyllig doft som håller länge. I smaken så återfinns lakrits, hallon från doften samt mörka bär från start. Efter lite luft kommer även en vanilj- och fikonkombination följt av en örtig finish. Detta är en väl sammansatt Amarone som har en härlig fyllighet där alkoholen är helt integrerad med frukten. Den är bra nu och här finns dessutom mycket potential så den kommer att utvecklas och klättra någon poäng till med 1-2 års lagring.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-04-21


Le Ragose Caloetto 2009dot_h2 51500 dot_h2 666:-
4
95 poäng

Helt enkelt en alldeles lysande Amarone - Läs kommentaren
Vi möts omgående av en stor och omfamnande doft med massor av mörk frukt. En stilfull samling örter och kryddor kan vi notera liksom aningens kakao och unset söt piptobak.
Det är när vi tar den första klunken, som vinet verkligen möter upp till våra högt ställda förväntningar. Här har Le Ragose låtit kraft, elegans och den underbara balansen samsas till ren amaronemagi. Detta är inget annat en fantastisk amarone med sin kraftfulla och intensiva fruktsmak (mörka körsbär, björnbär, blåa plommon, hallon). De fina örter och kryddorna, där svartpeppartonen utmärker sig. Den finstämda syran och de lena tanninerna bjuder på ett försiktigt motstånd. Och på detta en eftersmak som tar andan ur oss med den lilla bittra tonen av riktigt mörk choklad och körsbärskärnor parad med söta mörka körsbär och aningens torkad frukt. Helt enkelt en alldeles lysande Amarone.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-08-18
Äldre årgångar

Le Ragose Caloetto 2007dot_h2 71767 dot_h2 666:-
5
96 poäng

Färgen har en mörk rubinröd ton. Jag upplevde färgen i årgång 2006 som mörkare.
Här finns ett bra tryck i doften. Stor, kraftig och inte utan elegans, men aldrig överdådig. Massor av mörk frukt, gott om örter, någon liten fläkt från våt jord och så lite svartpeppar.
Smaken är fantastisk. En klassamarone. Den känns något stramare än 2006:an och därmed går den i en typisk Le Ragose-stil. Det känns också som att det finns något mindre fruktsötma i 2007. Smaken är intensiv med mörka körsbär, skogsbär, blåa plommon, kakao samt lite kryddor. En delikat syra ger Caloetto en bra friskhet. Tanninerna är mer närvarande än i många andra amarone. Tillsammans med syran ger det vinet en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är riktigt lång på amaronevis. Det är först här vi känner lite torkad frukt (inte så mycket russin), söta, mogna, mörka körsbär, några krossade körsbärskärnor samt den bitterljuva smaken från riktigt mörk choklad.
Att alkoholen uppgår till 15,5% känns inte det minsta. En mycket välbalanserad och harmonisk Amarone, som kommer att utvecklas något ytterligare. Fast egentligen behövs inte detta när det smakar som Caloetto 2007 gör. Ett måste för varje amaroneälskare.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2017-05-09


Rizzardi Calcarole Amarone 2006dot_h2 76427 dot_h2 559:-
4
95 poäng

Magisk Amarone från den utmärkta årgången 2006 - Läs kommentaren
Mörkröd tegelton nästintill svart i färgen. I doften så möts man inledningsvis av viol och lakrits i stora mängder. Efter en tid kommer även tobak inlagda körsbär vanilj, fikon, dadlar. Doften är helt underbar och man kan sitta länge med bara doften av denna Amarone. I smaken finns inledningsvis bigarråer, svarta vinbär och örter. Från öppning till cirka en timme så växer detta vin enormt i både doft och smak. Vid en timme så finns mjuka sametslena toner av dadlar fikon mogna mörka körsbär. Här finns även en svagt rustik ekig ton som går mer åt det söta än det torra. Efter en timme är den på sin topp och efter cirka två timmar avtar den. Detta är en helt magisk Amarone från den utmärkta årgången 2006. Den är på topp nu men kan kanske utvecklas något till närmaste året.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2017-12-04

Corteforte Amarone Classico Riserva 2011dot_h2 78306 dot_h2 685:-
4
92 poäng

Vinet är lite småstramt och bjuder inte riktigt upp - Läs kommentaren
Vinet är lite småstramt och bjuder inte riktigt upp. Inte dåligt på något vis, men jag får inte den komplexiteten och det djupet jag förväntar mig av en riktigt bra Amarone. Doften är väl i och för sig som den ska vara med fina mörka bär, kryddor, kakao och någon twist av torkad frukt.
Det är när jag smakar på vinet som det infinner sig en liten besvikelse. Visst finns här mörk frukt från körsbär, blåa plommon och skogsbär, men inte det djupet och den intensiteten som jag förväntar mig av en Riserva. Lite så var det för tre år sedan, då jag drack 2008:an, men då växlade vinet verkligen upp dag två. Den här gången händer inte detta. Inslaget av örter och kryddor tar en stor plats och låter inte frukten få den plats den ska ha. Eftersmaken är medellång. Frukten känns alltjämt lite återhållen, mera örter och kryddor som får sällskapa med mörk choklad, espressokaffe och sötlakrits.
Det kan vara så att vinet behöver ytterligare några år för att mogna och släppa fram frukten.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2021-01-18
Äldre årgångar

Corteforte Amarone Classico Riserva 2008dot_h2 78306 dot_h2 614:-
4
92 poäng

Vinet provades under två dagar och visade upp sig i två olika skepnader. Dag ett tog örterna överhand, men viss fanns det en kompakt och stor mörk frukt i såväl doft som smak. Ju längre tid i glaset desto mer medicinalörter. Dag två tar frukten kommandot omgående och behåller det hela kvällen. Vi noterar körsbär, björnbär, plommon och blåbär. Visst är det ett stort inslag av örter, men hela tiden underordnad frukten. Medicinalörterna från kvällen innan dyker aldrig upp. Syran lika vital dag ett som dag två. Tanninerna även nu närvarande fast alldeles mjuka och lena precis som under gårdagen. Eftersmaken känns både längre och mer komplex. Här finns söta mörka körsbär, blåa plommon, mörk choklad, lite espressokaffe, lakritsen känns mer söt idag och unset torkad frukt kan även noteras.
Ikväll riktigt bra och vi känner oss därmed nöjda.
Lite konfunderade blir vi.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-01-02


Corte Canella Amarone 2012dot_h2 77349 dot_h2 695:-
4
91 poäng

En lättare Amarone med en elegant finish - Läs kommentaren
Inledningsvis en örtig doft med dill och oregano. Med luft kommer vanilj och eleganta toner av skogsbär. Smaken inleds med en stor dos bigarråer och följs av mörka bär med vis friskhet från vinbär och en nypa viol som bildar en elegant finish. Detta är en lättare Amarone vilket öppnar upp för att klara av ett större spektra av kombineringar till tilltugg och maträtter. För att komma till sin fulla rätt bör den luftas i cirka två timmar. Det finns några omogna toner i den vilket skvallrar om att denna kommer bli ännu bättre med några års lagring.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-02-22

Villa Erbice Amarone 2007dot_h2 75786 dot_h2 399:-
4
94 poäng

En härligt fruktig Amarone - Läs kommentaren
En kompott av örter, mogen frukt, vanilj, läder och en touch av ek inleder i doften. Viss spetsig alkohol från start. Med luft integreras dofterna med alkoholen och lyfter doften ett snäpp högre i en mer koncentrerad ton. Smaken är från start till mål fruktdriven. Här finns fullt av mogen frukt som körsbär, skogshallon, dadlar och fikon. Smaker och dofter är väldigt fruktiga och når sin fulla styrka vid cirka 2 timmars luftning. En mycket trevlig fruktdriven Amarone som är riktigt bra just nu.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-02-22

Mazzi Amarone vigneto Punta di Villa 2013dot_h2 78473 dot_h2 495:-
4
93 poäng

Ett ungt friskt vin med bra utvecklingspotential - Läs kommentaren
Årgång 2013 börjar med en trevlig doft av bär i en lite ljusare nyans än vad en vanligtvis förknippar med amarone. Körsbären finns där liksom diverse skogsbär. Ett nyanserat inslag av örter och kryddor. Lite torkad frukt, några sommarblommor och kakao kan vi också notera. Vi tar den första lilla klunken och hela munhålan fylls av körsbär, skogsbär, örter och några kryddor. Lite torkad frukt finns där någonstans också. Ett ungt vin med en stor friskhet visar på en bra utvecklingspotential. Smånafsande tanniner. Precis som vi vill ha det. I den långa eftersmaken får den härliga frukten sällskap med mörk choklad, lakrits, espresso och torkade rosor. Här finns också lite torkade frukter. Avslutet har både en liten söthet och bitterhet som är väldigt tilltalande. Gott är det!!
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-04-13

Mazzi Amarone Castel 2013dot_h2 79189 dot_h2 550:-
4
94 poäng

En ung amarone med bra friskhet - Läs kommentaren
En ung amarone med bra friskhet och stor utvecklingspotential, men redan idag fasligt god. Här finns en intensiv fruktighet. Doften domineras av en stor och läcker kompott av mörka bär, några blåa plommon, lite örter och kryddor samt något litet inslag av torkade rosor. Visst är det en stor och fin amaronedoft, men det är ändå när jag smakar vinet som jag verkligen faller för det. Hela gommen fylls av en massiv attack av söta mörka körsbär, björnbär, blåbär och plommon. Det hela piffas upp med örter och kryddor. Lite torkade frukter med unset russin i baksätet. Det finns en syra som ger vinet en bra friskhet. Små, nätta tanniner som bara småkrafsar runt i gommen, men bjuder ett motstånd som jag verkligen uppskattar. Eftersmaken är stor och ljuvlig. Här återkommer de söta, mörka körsbären och de solmogna björnbären. Den torkade frukten är lite mera tydlig. Ett finstämt inslag av örter och ett bitterljuvt avslut av mörk choklad och toner från espressokaffe spetsat med någon droppe vanilj blir lite av pricken över i:et.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2018-04-13

Le Bertarole Podere Cariano 2013dot_h2 74029 dot_h2 377:-
4
93 poäng

En frisk och ärlig Amarone till maten - Läs kommentaren
En frisk och ärlig Amarone till maten.

Färgen är djupt rubinröd.

Doften är trevlig men känns lite återhållen efter två timmar på karaff. Efter 4 timmar har det öppnat sig lite mer men vinet visar sin ungdom genom att inte riktigt öppna sig. I dofterna finns söta mogna körsbär, lite hallon och torkad frukt tillsammans med en lätt örtighet.

Smaken domineras av mörka söta körsbär tillsammans med hallon och ett mörkare inslag. Det har en frisk syra och trots sin unga ålder är det väldigt litet alkoholgenomslag. Tannierna är små men tydliga och smaken stannar ganska länge i munnen med en kakaobitterhet i avslutet,

Vinet fungerar bra till kötträtter där man vi ha lite lättare sås och köttet i fokus.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2018-04-27


Villa Spinosa Amarone Classico Red Label 2012 dot_h2 71214 dot_h2 367:-
4
93 poäng

Ljus, mogen och kraftfull - Läs kommentaren
Det första man slås av är den väldigt ljusröda färgen som mer för en till tankarna att detta är ett enkelt bordsvin än en Amarone. Men man blir lurad, för doft och smak säger något helt annat. Doften inleder med skogshallon och körsbär samt en del vilda örter. Viss ek över tid. Smaken är fullt mogen direkt ur flaskan och inledningsvis möts man av mogna biggaråer, mörka bär och viss touch av hallon. Som en svag slöja under detta finns en viol som stegrar mot slutet. Detta är en mogen härlig Amarone i traditionell stil som levererar en mycket bra helhet.
Bedömd av: Daniel Bryntesson, 2018-08-24

Brunelli Amarone 2016 dot_h2 70259 dot_h2 389:-
4
91 poäng

Det här är Brunellis instegsamarone - Läs kommentaren
Det här är Brunellis instegsamarone. Årgång 2015 var riktigt bra men 2016 är ännu bättre. Jag vill nog påstå att det är den bästa årgången dom gjort av denna deras ”vanliga” amarone. Trots sin unga ålder tycker jag den är drickfärdig redan nu. Visst är det så att det är just ungdomligheten och friskheten som jag attraheras av. De mörka körsbären som dominerar smakintrycken har också en liten syrligare framtoning. Lite örter och kryddor kan vi notera liksom ett försiktigt floralt inslag. Den är något enklare, något lättare och har en ljusare frukt än Brunellis båda riservor. Den har sin alldeles egna charm. Den ska drickas hyfsat ung. Något år till i källaren gör nog ingen skada, men definitivt inget jag långlagrar.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-08-23

Casteloro Amarone 2016 dot_h2 74208 dot_h2 169:-
3
88 poäng

En av de billigaste Amarone på Systembolaget - Läs kommentaren
En av de billigaste Amarone på Systembolaget. Jag är skeptisk till amarone i det här prissegmentet, men Casteloro överraskar mig positivt. Faktiskt en av de bättre budgetamarone jag smakat dvs i prisklassen under 200 kr.
Fields Wine Company står som producent därför att dom äger varumärket Casteloro. Dom har i samarbete med Cantina Negrar tagit fram den här amaronen. Den är gjord på druvblandningen Corvina (70%), Corvinone (15%) och Rondinella (15%). Druvorna har torkats i cirka tre månader. Vinet har fått ligga till sig i 24 månader på stora Botti.
I doften hittar vi mörka bär främst körsbär och björnbär. Lite örter och kryddor noterar vi liksom vanilj, kaffe och kakao. En hyfsat trevlig amaronedoft med andra ord. I munnen känns det att det är en ung amarone med en trevlig fyllighet och bra friskhet. De söta mörka körsbären är på plats liksom en del andra mörka bär. Vi noterar precis som i doften lite örter och kryddor. Här finns inslag av nypon, russin, espresso och mörk choklad. Eftersmaken är hyfsat lång.
Visst kan vi förvänta oss en viss utveckling de närmaste två/tre åren, men inget för långlagring.
Det som skiljer den här amaronen från många av de bättre amarone är främst att den saknar djupet i smakerna, komplexiteten i doft och smak samt elegansen. Inte minst eftersmaken är ofta så mycket längre och komplexare.
Vi sammanfattar detta som ett trevligt vin med hyfsad amaronekänsla.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-08-23

Bolla Amarone Riserva Le Origini 2013 dot_h2 73426 dot_h2 389:-
4
92 poäng

Trevlig Amarone med bra tryck i frukten - Läs kommentaren
Bolla är en av de äldsta och därmed klassiska producenterna i Valpolicella. Det här är deras riserva, vilket betyder att den lagrats i lite mer är fyra år innan den buteljerades.
Doften är präglad av den mörka frukten, men också inslag av läder, lite tobak, en del örter och kryddor samt aningens torkad frukt noteras.
Det är ett bra tryck i den mörka och generösa frukten. Jag noterar mogna, mörka körsbär, blåa plommon, björnbär och blåbär. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. Vinet har en bra friskhet. Behagfulla tanniner finns som bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är amaronelång med mera mörka bär, torkad frukt, mörk choklad, kryddor och lite espressokaffe.
Jag sammanfattar det hela som en god och trevlig amarone med bra tryck i frukten. Kanske kan den utvecklas något det närmaste åren, men detta är inget jag långlagrar.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-08-23

Ca´La Bionda – Ravazzòl Amarone 2013 dot_h2 72085 dot_h2 600:-
4
94 poäng

Ljuvlig ekologisk Amarone - Läs kommentaren
En ekologisk amarone. Sedan milleniumskiften har dom arbetat efter organisk-biologiska metoder, men blev certifierade först 2016. Det är en amarone på de klassiska druvorna corvina, corvinone, rondinella och molinara. Det här är ett ungt vin, men fasligt gott redan nu. Ge det åtminstone två till tre timmar i karaff innan servering och du får ett stort vin i ditt glas. Jag tror också att det kommer att utvecklas fint de närmaste åren.
Doften är stor och komplex med en alldeles underbar mörk frukt i centrum. Här finns lite läder, regnvåt jord, tobak, örter och kryddor samt några finstämda toner av torkad frukt. Riktigt ljuvligt att bara sitta och småsniffa på. Smaken går i samma riktning som doften. Den är stor och komplex med en intensiv och kraftfull mörk frukt i centrum, där vi särskilt noterar de söta, mörka och mogna körsbären, men även solmogna björnbär, lite blåbär och hallon samt tydliga blåa plommon. Här finns en finstämd samling örter och kryddor liksom ett delikat inslag av torkad frukt. Vinet känns genom den eleganta syran väldigt friskt. Tanninerna är behagfullt mjuka. I den långa eftersmaken får vi mörk choklad, någon droppe espresso, lite mer körsbärskärnor och en avslutande lite söt körsbärskyss.
Bedömd av: Jan-Christer Jansson, 2019-10-13

Vantorosso Amarone della Valpolicella classico 2016 dot_h2 55859 dot_h2 535:-
4
95 poäng

En riktigt elegant och klassisk Amarone - Läs kommentaren
En riktigt elegant och klassisk Amarone.

Färgen är vackert röd ända ut i kanten. Inga dragningar mot varken lila eller brunt.

Doften är ganska kraftig med varma körsbär i spetsen som följs upp av florala inslag mot ros och lite viol. Det finns även lite fatkryddighet som stärker. Inte den mest komplexa Amaronen men en väldigt fin balans.

Smaken är klassisk Amarone där en varm kraftig frukt, fin syra och en bitterhet jobbar tillsammans. Vinet har små tydliga tanniner och har ett medellångt avslut.

Detta är ett ”måste prova vin” för alla som gillar Amarone då det är en bra referens på hur en klassisk sådan ska smaka. Dricks med fördel till hårda lagrade ostar och någon bit italiensk chark.
Bedömd av: Jonas Eriksson, 2022-05-25