Vingårdsbesök – Terre di Pietra

Solen sänker sig och färgar himlen över Valpolicella. Vi tar oss vidare på vår färd bland de vingårdstäckta dalarna. Resan går söder ut i Mezzanedalen, vi korsar gränsen och tar oss över till ett av Valpolicellas sydligaste områden, Marcellise. Här når vi till slut nästa mål på vår resa, Terre di Pietra.

Terre di Pietra

Beläget i den södra delen av Marcellise, strax öster om Verona ligger Terre di Pietra. Vingården består av boningshus, en äldre tegelbyggnad och ett vineri. Terre di Pietra är berättelsen om en dröm. En dröm om att göra sitt egna vin och att få göra det tillsammans med naturen och sin familj. Detta var Laura Albertinis dröm och tillsammans med sin make Cristiano sökte de efter att få den förverkligad. De startade 2007 i Cristianos garage i Torbe, Negrar. Detta gjorde de med druvor från en liten bit mark som Cristianos farbror hyrde. De använde endast tre tankar och kunde då få ut cirka 3.500 flaskor. Ett passionerat arbete gjorde att de steg för steg utvecklades för att slutligen kunna stå på egna ben. Åren gick och 2011 så startar de vineriet  Terre di Pietra i Marcellise. Direkt översatt betyder Terre di Pietra ”stenlandet” som är hämtat från ursprunget i Torbe, Negrar. I Torbe finns nämligen en speciell sten vid namn ”Pietra della Lessinia” som består av 73 lager. Dessa stenlager har alla ett namn. Från dessa lager har vinerna Roson, Mesal och Rabiosa fått sina namn. Man kan även se det i de färggranna strecken på flaskorna som representerar de olika lagren i stenen. 2011 blir vingården biodynamisk och 2015 tar de ytterligare ett steg i naturens tecken och producerar samtliga viner som Naturviner (ofiltrerat och helt utan tillsatser). Cristiano och Laura får under denna tid två döttrar, Anna och Alice. Dottern Anna gör några lekfulla målningar som senare får pryda två av vinerna. Etiketten med båda döttrarna tillsammans med morfar pryder deras Superiore ”Vigne del Peste” som är dedikerad morfar. Det vita Quercia Laboriosa bär på en målning av alla fyra i familjen som döttrarna dedikerade som en hyllning till sin mamma Laura.


family2
vigna1storia1

Kort om Terre di Pietra

Område: Marcellise (södra Valpolicella)
Odlad mark: 4 ha
Årlig produktion: 18 000 flaskor
Grundat: 2007

Rundturen

Cristiano möter upp oss vid den lilla gårdsplanen mellan de olika husen som utgör vingården. Skördetid råder även här så det är mycket att göra i säger Cristiano. Vi korsar gårdsplanen och beger oss till vineriet som ligger bakom ett av husen. Två stora dörrar leder oss in i en stor hall där vinerna vinifieras. Här finns några ståltankar men det är de stora fyrkantiga betongtankarna som fångar uppmärksamheten. De står uppradade efter varandra i vitt, mintgrönt och rött. En annorlunda men samtidigt mäktig syn. Det är som att man tagit den tusenåriga amforan och moderniserat den till en stor tank. Några fördelar med betong är att vinet kan andas och håller temperaturen under hela vinifieringen mycket bättre än i exempelvis ekfat. Cristiano berättar att vinet får en helt egen identitet i dessa betongtankar. Vi tar oss vidare mot provningsrummet. På vägen tar vi en avstickare in till ett rum med grusgolv. Det är som att vandra rakt in i ett museeum för här finns familjens privata vinsamling. Täcken av damm döljer många av vinerna som ligger uppradade på lite olika hyllor av sten och trä. Varje vinkel är som det vackraste fotot. Mycket mer rustik känsla än så här är svårt att få. Hela rundturen var mycket intressant och lärorik.


tempo2
IMG_8451_2222 IMG_8453_2222 IMG_8457_2222 IMG_8458_2222 IMG_8464_2222 IMG_8463_2222

Provningen

Provningsrummet ligger en våning upp med utsikt över betongtankarna. Cristiano tar fram fyra av deras viner och vi sätter igång provningen.

Provningen innehöll:
• Valpolicella Superiore ”Vigna del Peste” 2014
• Valpolicella Superiore ”Mesal” 2012
• Rosso Veronese ”Rabiosa” IGT 2011
• Amarone ”Rosson” 2010

Vi börjar med den enklaste, en IGT vid namn Rabiosa. Ett enkelt vin i sin struktur men man känner av den naturliga vinifieringen som ett litet rustikt tillskott i smak och doft. De två nästföljande Superiore skiljer sig både i stil och framställning. Vigna del Peste kommer här ifrån Marcellise medan Mesal kommer från Torbe som ligger i området Negrar. Det finns en tydligt rustik ton, nästan lite mineralig ton, som får en stark identitet i doft och smak. Båda är mycket trevliga och passar perfekt till mat. Avslutningsvis provar vi Amarone ”Rosson”. En lite annorlunda druvsammansättning med exempelvis 10% Teroldego gör att denna har en helt egen stil om man jämför med andra Amarone. Lägg där till den naturliga framställningen och man får en väldigt speciell Amarone. Inte så kraftfull som en Amarone kan vara utan mer mjuk och rund i doft och smak. Alla viner är mycket bra och när man lägger till historierna bakom med målade etiketter och stenen från Torbe, som fångar familj och natur, så får man en helhet som känns helt fantastisk.


IMG_8467_2222

Några avslutande tips

Vid ett besök hos Cristiano och hans familj så är rundturen ett måste. Då alla viner är biodynamiska naturviner så är en provning av alla deras viner ett starkt tips. Mer information om vingården och vinerna finns på: terredipietra.it

family6

Tack

Ett stort tack till Cristiano med familj för en fantastisk rundtur och provning som gav många fina minnen.