Vingårdsbesök – Massaro Norma

År 2018 ringde in och planerna för en ny vinresa i Valpolicellas sagolika dalar tog sin början. Planerna blev till verklighet i oktober då flyget äntligen avgick till Verona och Valpolicella. Resan inleddes i Negrardalen, den mittersta delen av Valpolicella. Vi tar oss genom dalen på snirklande vägar mellan vinfälten och anländer tillslut vid en samling hus på en sluttning full av vinodlingar. Vi är framme hos Massaro Norma.

IMG_0390_bbbbb

Massaro Norma

Historien om Massaro Norma tar sin början under mitten av 90-talet. På denna tid arrenderade Quirino Corsi en bit mark för att odla druvor. Quirino gjorde detta med stor passion under 90-talet vilket hans son Valentino tog vidare då han tillsammans med sin fru Norma Massaro tog över 1998. I och med detta köptes marken också upp och en dröm om att kunna producera sitt egna vin föddes. Valentino och Norma sålde till en början sina druvor till vinproducenten Sartori. Samtidigt som de gjorde detta så arbetade de även med vinframställningen hos de goda vännerna familjen Cesari på vingården Brigaldara. Denna period var mycket lärorik och blev en bra grund för framtiden. Drömmen om att producera sitt egna vin och få stå på egna ben fanns dock alltid där.

Tillslut efter alla lärorika år hos Brigaldara så blir en del av drömmen verklighet när Valentino och Norma tillsammans med deras tre söner Riccardo, Alberto och Nicola 2015 ger ut sitt första egna vin. Då det under denna tid inte fanns ett eget vineri sker produktionen hos vännerna på Brigaldara. Produktionen är i en mindre skala, cirka 2000 flaskor men ökar år för år. På etiketten till vinerna så syns en lyra. Denna lyran representerar familjen med mamma Norma till vänster och pappa Valentino till höger. Strängarna representeras av sönerna Riccardo, Alberto och Nicola. Lyran är inte bara en symbol för familjen utan även något som historiskt gärna plockades fram när det serverades vin för att förgylla stunden lite extra. Namnet Massaro tas från mamma Norma Massaro som en hyllning till Norma och alla andra kvinnor som gör uppoffringar för att fullborda sina drömmar.

Det finns många planer för framtiden. Exempel på det är att de under en tid har börjat odla organiskt. Målet är att i framtiden vara en helt organisk vingård. Ett annat exempel är att utöka sin range av viner med en Recioto de år då skörden är extra bra.

Det finns en sista pusselbit kvar för att fullborda sin dröm och det är att kunna göra allt helt själva. För att kunna göra detta så behövs ett vineri så under 2018 startade bygget av ett eget vineri. Detta beräknas stå klart under inledningen av 2019. Drömmen blir till verklighet, en ny fullfjädrad vingård ser då dagens ljus.

IMG_0412_bbbbbbIMG_0383_bbbbb

Kort om Massaro

Område: Negrar (mitten av Valpolicella)
Odlad mark: 3 ha
Årlig produktion: 5000 flaskor
Grundat: 1998 (Första vinet 2015)

Rundturen

På den lilla gårdsplanen utanför familjens hem möttes vi av hela familjen förutom Valentino som var mitt uppe i skörden. Huset är beläget på en lång sluttning full av vinodlingar. Här på en avsats får man en fantastisk utsikt över dalen. Långt där nere, berättar Riccardo, ligger vineriet. Eller rättare sagt vad som kommer att bli vineriet för det är inte helt färdigbyggt. Trots detta fick vi ändå en snabb rundtur. Vi tar oss ner till vineriet med bil längs sluttningen och anländer till en byggarbetsplats. Här står virke och cementblandare om vart annat. Vineriet är bara ett skelett men Alberto beskriver alla de tomma rummen passionerat så att man ser allt framför sig; Torkrum, lagringsrum, provningsrum etc. Själva vineriet ligger vackert omsluten av vinfält. Här har man även en bra solexponering från morgon till kväll. Platsen, vineriet och miljön är otroligt vacker. Inte konstigt att Quirino en gång för länge sedan förälskade sig i denna plats.

MassaroIMG_0398_bbbbbIMG_0402_bbbbb IMG_0408_bbbbb

Provningen

Vi är hemma hos familjen i deras hem. En trappa ner hittar vi provningsrummet där allt är förberett med viner och antipasti. Provningen kan ta sin början.

Provningen innehöll:
• Valpolicella 2017
• Ripasso 2016
• Ripasso 2015
• Amarone 2015

Alla viner från Massaro känns unga och friska i doft och smak. Den inledande Valpolicella 2017 är lätt som en vårvind och har en tydlig identitet som följer med genom alla vinerna. De båda Ripasso av årgång 2015 och 2016 fortsätter i det lätta spåret men har även en rustik ton adderad. Den avslutande Amarone 2015, som lagrats tre år på barrique, är full av härliga bärtoner som bildar en fin syra. Elegant. Lagringspotentialen är stor och Amarone 2015 kommer med all sannolikhet utvecklas fint de kommande åren. Alla vinerna visade upp en tydlig identitet och bra spänst. Rakt igenom riktigt goda viner.

IMG_0378_bbbbb

Några avslutande tips

Om man ska besöka Massaro är tipset att boka rundtur och provning under senare delen av 2019 då det nya vineriet är på plats. Då allt är i en uppstart så är i skrivande stund inte deras site live ännu men förhoppningsvis inom kort massarovini.it

IMG_0397_bbbbb

Tack

Ett stort tack till Norma, Ricardo, Nicola och Alberto som tog sig tid för vinprovning och besök på byggnationen av vineriet. En fantastisk upplevelse.