Vingårdsbesök – Marion

Vi fortsätter vår resa. Längs sluttningarna av den natursköna dalen Marcellise i östra delen av Valpolicella tar vi oss fram under en strålande sol. Vi svänger in på en gårdsplan och möts av en stor beige växtbeklädd fasad med stora valv och röda detaljer. Vi är framme hos Marion.

IMG_0506bbb

Marion

Beläget i Marcellise ligger vingården i nedre delen av en sluttning. Egendomen har funnits här i flera hundra år. För cirka 500 år sedan levde här en greve vid namn Marioni. När greve Marioni gick bort började folket i Marcellise kalla egendomen för Marion vilket det heter än idag. På den tiden producerades det inget vin, det skulle dröja lång tid innan det skedde. Familjen Campedelli köpte egendomen 1986. Familjen engagerade sig i fastigheter under denna tid men sonen Stefano Campedelli, som då endast var 22 år, började drömma om något annat, att en dag kunna producera sitt eget vin här. Efter en tid började så Stefano tillsammans med sin fru Nicoletta att skrida till verket för att uppnå sin dröm. Som ett första steg började de arbeta på fälten. Här planterade, skördade och sålde de vindruvor åt andra vingårdar. Ett litet vineri i egendomen började så småningom att användas och tillslut kunde de 1995 buteljera sitt första vin som lanserades året därpå under namnet Marion. Detta blev startskottet på Marions vinsaga. Stefano och Nicoletta arbetade passionerat vidare och kunde år 2006 öppna ett helt nytt vineri bara ett stenkast från den gamla fastigheten. Detta följdes upp av ännu ett vineri 2018.

Marion har under åren arbetat med duktiga vinmakare. Det började med en viss Celestino Gaspari (numera ägare av Zymé) som satte sin prägel på vinerna. Idag är det vinmakaren Damiano Peroni som enligt Stefano adderar elegans, långt liv och drickbarhet till vinerna. Peroni har med sin stil prisats och är en stor bidragande faktor till Marions framgång.  Produktionen ökar för varje år och idag producerar Marion närmare 120 000 flaskor om året till 27 länder världen över.

IMG_0559bbbIMG_0554bbbIMG_0503bbbIMG_0510bbb

Kort om Marion

Område: Marcellise (östra Valpolicella)
Odlad mark: 27 ha
Årlig produktion: 120 000 flaskor
Grundat: 1986

Rundturen

Det pågår en febril aktivitet när vi anländer till vingården. Skörden är i full gång och det lastas flaskor på lastbilar. Vi möter upp med vår värd Alessio och kan börja touren. Vi börjar med att ta oss genom vineriet. Vineriet är maffigt och det märks att Marion är en stor producent. Här står ståltankar i långa rader i den höga entréhallen fyllda till bredden av årets skörd. Vi tar oss vidare in till lagringslokalen. Även här känns allt stort. Rader av stora slovenska ekfat står prydligt uppställda för framtida lansering. Man slås av att det är ordning och reda här. Inte en detalj är på fel plats.

Vi tar oss vidare in i lagret. Här på några av hyllorna står lådor märkta Corte Lavel. Detta är en vingård på 11 hektar som Stefano och Nicoletta 2017 köpte av samma familj som de köpte sin Marion av 1986. Stefano berättar att detta inte är en ”branding” av en ny vinserie utan en helt egen vingård med egna viner, helt separerat från Marion. Corte Level är ett nystartat projekt som har framtiden för sig.

Vägg i vägg med lagret ligger provningsrummet. Hundratals flaskor i precisa mönster pryder här väggarna och bildar en härlig atmosfär. Vi sätter oss till bords för att inleda vinprovningen.

IMG_0543bbbIMG_0514bbbIMG_0512bbbIMG_0520bbbIMG_0528bbbIMG_0538bbbIMG_0541bbbIMG_0517bbb

Provningen

Stora valvformade fönster förser provningsrummet med ett härligt ljus när vi sätter oss till bords. Vinprovningen kan börja.

Provningen innehöll:
• Marion Bianco 2017
• Marion Valpolicella Borgomarcellise 2016
• Marion Valpolicella Superiore 2014
• Marion Cabernet Sauvignon 2014
• Marion Teroldego 2014
• Marion Veneto Rosso Calto 2011
• Marion Amarone 2014
• Marion Passito 2007

Alessio inleder med att hälla upp Marions vita vin Marion Bianco från 2017. Dofter av päron och mineraler binds samman med en smak av citrus för att avslutas med en lätt lakritstouch. Förhållandevis torrt men samtidigt läskande. Vidare provar vi Marions enklaste röda vin, en Valpolicella vid namn Borgomarcellise. Mycket frukt i doften bland annat jordgubb, smaken är fortsatt fruktig men får också en syrlig bärtouch mot slutet. Nästa vin är en Superiore från 2014. Då denna har några år på nacken får man också en lite örtigare rustikare doft, smaken går mot torkad frukt inledningsvis och avslutas med en körsbärsklang. Från samma år kommer nästa vin, en Cabernet Sauvignon. Här kommer frukt och svamp i en härlig doftkombo som i smaken övergår till friska röda bär. Näst på tur är ännu ett endruvsvin, denna gång på 100% av druvan Teroldego. En ganska ovanlig druva i Valpolicella. I både doft och smak får man ett ganska kryddigt intryck. Viss frukt som får en fin pepprig finish. En rosso vid namn Calto från 2011 är näst på tur. Här har vi ett lite äldre vin och det ger avtryck direkt i doften med en rustik torkad frukt, smaken fortsätter på samma spår med mörka röda frukter och avslutas med en svag syra från körsbär. Amarone 2014 tar oss vidare i vinprovningen. En ung Amarone som inleder med skogssvamp, svag frukt och viss örtighet i doften. Smaken går mer mot mogna körsbär som med små fjäderlätta tanniner får en pepprig avslutning. En Passito bianco från 2007 avslutar provningen. En härlig bränd doft av inlagd frukt och torkad aprikos lyfter sinnena, smaken är söt, mjukt knäckig och en touch av inlagda druvor. Från början till slut fantastiska viner som fick krönas med den avslutande Passiton som plockade fram det lilla extra.

IMG_0547bbb

Några avslutande tips

Marion arbetar för tillfället på en ny hemsida så vill man komma i kontakt med dem om information eller ett besök så går det bra att maila direkt till dem på info@marionvini.it. Ett besök här med tour och avslutande provning är ett starkt tips, verkligen minnesvärt. Hemsidan kommer förhoppningsvis att vara klar i en snar framtid, då går det att läsa mer även där: marionvini.it

IMG_0551bbb

Tack

Stort tack till vår värd Alessio för en fin tour och en mycket trevlig vinprovning. Stort tack också till Stefano och Nicoletta Campedelli. En dag att minnas.