Vingårdsbesök – Marco Mosconi

En solig sensommardag i september inleder Amaroneguiden en rundresa bland Valpolicellas vingårdar. Det är mitt under skördetid och vingårdarna sprudlar av aktivitet. Vi kommer under nio fredagar framöver dela med oss av våra upplevelser från olika vingårdar, stora som små, runt om i Valpolicella. Först ut i vår serie är Marco Mosconi.

Marco Mosconi

Beläget i området Illasi med ena foten i Valpolicella och den andra i Soave ligger vingården Marco Mosconi. Vingården är omgärdad av kullar fulla av odlingar. Här driver Marco vingården med hjälp av sin fru Valentina. I tre generationer har man framställt vin men det var först 2006 som Marco startade i egen regi. Vingården i sig är stilfull och elegant med sina valv och pelare i tegel och sten.

IMG_8330_2222IMG_8291_2222IMG_8342_2222

Kort om Marco Mosconi

Område: Illasi (östra Valpolicella)
Odlad mark: 13 ha
Årlig produktion: 42 000 flaskor
Grundat: 2006

Rundturen

Marco och Valentina möter upp oss vid vingården och vi får ett hjärtligt välkomnande. De berättar att skörden är i sin slutfas och det är mycket jobb. Marco och Valentina börjar med att ta oss ner till källaren där allt vin lagras i stora ekfat. Här får vi ta del av en fatprovning av Amarone och Superiore, båda från årgångarna 2015 och 2016. Otroligt häftigt att få ta del av dessa direkt från ekfaten. Efter detta kikar vi på årets skörd som ligger och torkar på vinden. Marco berättar att han har övergått från träbackar till plastbackar för att bland annat förenkla rengöring. Vi provar några druvor och slås av hur ofantligt goda druvorna är innan de pressas och görs till vin. Hela vineriet är förhållandevis litet vilket gör att det känns väldigt nära inpå, man får känslan att allt är genuint och hemma.

IMG_8294_2222IMG_8312_2222 IMG_8311_2222 IMG_8307_2222 IMG_8305_2222

Provningen

Väl framme vid provningsrummet får vi välja vad vi vill prova. Då Marco Mosconi ligger i både Soave och Valpolicella tänker vi oss ett axplock från båda områdena.

Provningen innehöll:
• Soave ”Corte Paradiso” 2016
• Soave ”Rosetta” 2015
• Valpolicella ”Montecurto” 2016
• Valpolicella Superiore 2013
• Amarone 2012
• Recioto di Soave 2013

Kort kan nämnas att vinerna från Soave levererade en härlig fruktighet. Amaronen som var årgång 2012 kändes såklart ung men den var bra redan nu och kommer utvecklas ännu mer med lagring. Om man ska ta något vin från provningen och säga något mer om så ska helt klart deras Recioto di Soave 2013 nämnas och hyllas. En helt enastående guldfärgat elixir som verkligen skimrar i glaset. Dofter och smaker som bokstavligt talat exploderar i orange mogen frukt och brända karameliserade toner mot slutet. Detta är ett helt fantastiskt vin.

IMG_8315_2222

Några avslutande tips

Om man ska besöka Marco Mosconi är tipset att boka en rundvandring, man får en mycket bra bild över vingården och vinerna. Missa heller inte att prova deras viner från Soave med Recioto di Soave i spetsen. Mer information om vingården och vinerna finns på: marcomosconi.it/mosconi_en

Tack

Ett stort tack till Marco och Valentina för en mycket trevlig rundvandring och provning med många skratt på vägen.