Vingårdsbesök – Le Ragose

Eftermiddagssolen sänker sig och skapar skuggor över landskapet. Vi tar oss vidare på vår resa och denna gång går det uppför. I den sydöstligaste delen av Negrardalen tar vi oss 350 meter över havet till en av Valpolicellas högst belägna vingårdar, Le Ragose.

Le Ragose

Längs de östra sluttningarna av Negrardalen, cirka 350 meter över havet, ligger Le Ragose. På denna höjd är det svårt att odla. Vingården stod därför öde under en lång tid tills Arnoldo och Marta Galli köpte den år 1969. Ett hårt arbete satte genast fart och de planterade om båda vinfälten Le Ragose och Le Sassine som utgör odlingarna till vingården. Arnoldo och Marta satsade på att göra Valpolicellavin från start. Skörden må vara svårare här i de terrassodlade sluttningarna, men det har också sina fördelar. Vingården ligger ovanför den vanligt förekommande dimman som lägger sig som ett täcke över dalen under delar av vintern, på så sätt får man mer sol än andra vingårdar under denna tid. Klimatet här har dessutom en lägre luftfuktighet vilket gör det lättare att torka druvor.

Passionen Arnoldo och Marta lägger ned i arbetet ger frukt. Marta, även kallad ”La Signora del Vino”, får år 1990 utmärkelsen ”Winemaker of the World” av kollegor runt om i världen. Denna får hon bland annat för hennes hårda arbete med att få Valpolicellas viner på världskartan. Ett exempel på detta är hennes engagemang i att få Valpolicella DOC klassat. Hon var också med och startade organisationen VIDE vars syfte är att upprätthålla kvalité och tradition. Som en stark kvinnlig förebild i vinvärlden har hon även grundat och driver Le Donne del Vino, en internationell grupp för kvinnor inom vin. Marta sammanfattar sitt engagemang fint med orden ”Vid vinframställning är det inte ditt kön som räknas, det är din själ.”. Marta är även en tydlig ikon då hon pryder så väl Le Ragoses viner som den klassiska kakelväggen i entrén till vingården. Drivkraften tar vingården framåt och de är idag väletablerade. Marta och Arnoldos två söner Paolo och Marco tar med tiden sakta över och är de som idag driver vingården. Paolo är managern och Marco vinskaparen. Tillsammans tar de föräldrarna Arnoldos och Martas skapelse och vision vidare.

IMG_8699_2222
IMG_8695_2222
IMG_8690_2222

Kort om Le Ragose

Område: Negrar (mitten av Valpolicella)
Odlad mark: 40 ha (70 ha totalt)
Årlig produktion: 100 000 flaskor
Grundat: 1969

Rundturen

Väl framme vid den högt belägna vingården kan man inte göra annat än att beundra den fantastiska utsikten. En svag bris kommer över kullarna och man känner att luften är något svalare här uppe. Inga hus eller andra odlingar i sikte, här ligger vingården lite för sig självt.  Efter en liten stund kommer Marco ut och möter oss. Marco berättar inledningsvis vad det är vi tittar på, det är nämligen Le Ragoses nya odlingar. Det kommer ta lite tid innan denna del av odlingarna når sin fulla potential, men tid och tålamod är sällan ett problem här i Valpolicella, snarare tvärtom. Vi vänder oss mot gården och tar sikte mot vineriet. På vägen dit passerar vi den vackra stilistiska avbilden av Marta Galli som på några kakelplattor pryder entrén likt en ikon. Vi når vineriet som är en stor byggnad i två nivåer. I den övre delen ligger redan skörden som ska bli Amarone och Recioto på tork i stora plastbackar. Fläktar är i full gång för att kontrollera klimat och hålla fukt borta. I den nedre delen finns stora ståltankar som senare kommer att sätta igång jäsningen och ta vinets resa vidare. Bakom vineriet finns en stor gårdsplan som sätter samman vineriet med de andra husen på vingården. Vi tar oss över denna och in i nästa hus. Här finns lager, små kontor och provningsrum. Marco skyndar i förväg för att förbereda den stundande vinprovningen samtidigt som vi insuper den fridfullhet som råder på Le Ragose. Här på vingården hörs knappt ett ljud bara den stilla brisen och någon enstaka fågel i fjärran. Man fylls av ro och känner sig tillfreds.

IMG_8700_2222
IMG_8692_2222IMG_8704_2222IMG_8702_2222
IMG_8708_2222

Provningen

Marco tar oss in i provningsrummet. Här väntar ett bord, inga stolar och sju flaskor vin. Ingen pardon, dags att skrida till verket.

Provningen innehöll:
• Valpolicella Ripasso ”Le Sassine” 2013
• Valpolicella Superiore ”Marta Galli” 2013
• Amarone 2008
• Amarone ”Marta Galli” 2008
• Amarone ”Caloetto” 2008
• Amandorlato ”Raghos” 2007
• Recioto 2014

Vi inleder med den gårdsbetecknade ”Le Sassine” Ripasso. Här möts man av en kompott av körsbär, mörka bär och en fuktig ekton. Elegant i sin utformning med en något kryddig klang mot slutet. Vi tar oss vidare till Superiore ”Marta Galli” som är sälskapets friska fläkt. Här finns massvis med röda bär. Ett förhållandevis lätt vin som gör sig mycket bra till mat. Näst på tur är en djupdykning i Le Ragoses olika Amarone. Le Ragose gör tre Amarone i lite olika stilar och från olika områden. Deras vanliga Amarone inleder med en enorm styrka. Har har vi mycket doft och smak som förstärks av alkoholen. Torkade frukter, vaniljtoner och mörka bär. En härlig mix med en traditionell framtoning. Näst på tur är Amaronen ”Marta Galli”. Denna Amarone är dedikerad Marta själv och man kan förstår varför. Detta har en mycket mer elegant framtoning. Körsbär, lakrits, hallon, choklad i en mjuk mix. Det känns stort. Den sista Amaronen i samlingen bär på gårdsbeteckningen ”Caloetto” som kommer från odlingar 400 m.ö.h. Här har vi en helt annan ton, mycket mer mogen och fruktig. Mjukare och dovare än de två inledande. Alla tre Amarone är riktigt bra, olika på många sätt men samtidigt bär de på dofter och smaker som känns igen och bildar en röd tråd. Amandorlato ”Raghos” är näst på tur. Amandorlato, en Recioto som fått jäsa lite längre men ändå inte är torr nog för att kallas Amarone. Så någonstans mittemellan finner vi Amandorlato och det stämmer väl in i doft och smak. Här får man mycket av det söta men inte för sött och mycket av det rustika torra men inte för mycket. Det är lite lagom från båda sidor vilket gör den enormt spännande. Torkade frukter, vanilj, ek, mörka mogna frukter, listan kan göras lång. Mycket trevligt vin. Sist ut är Recioto som blir en perfekt övergång från Amandorlato för här fylls det på med de söta frukterna. En mycket mjuk nästan sametslik finish avslutar denna provning på bästa tänkbara sätt.

IMG_8706_2222

Några avslutande tips

Om man ska besöka Le Ragose så är tipset att ta kontakt med Paolo. Ett besök här är utöver själva vingården och vinerna lite av en naturupplevelse som man får som en bonus. Le Ragose har många spännande viner i många olika stilar så vill man prova och känna skillnader mellan stilar och vintyper så är en provning här ett starkt tips. Mer information om vingården och vinerna finns på: leragose.com

IMG_8695_2222

Tack

Ett stort tack till Marco som med sin outtömliga expertis som vinmakare gav oss en otroligt lärorik rundtur och provning.