Vingårdsbesök – Le Ragose, ett återbesök

Uppför går vägen under en klarblå himmel. Den gröna lummiga naturen byts gradvis ut mot ett kargare och stenrikare landskap. Vi når till slut toppen av den östra delen av Negrardalen och kan blicka ut över en bekant vy, vingården Le Ragose.

 IMG_0563_bbb

Le Ragose

Längs de östra sluttningarna av Negrardalen, cirka 350 meter över havet, ligger Le Ragose. På denna höjd är det svårt att odla. Vingården stod därför öde under en lång tid tills Arnoldo och Marta Galli köpte den år 1969. Ett hårt arbete satte genast fart och de planterade om båda vinfälten Le Ragose och Le Sassine som utgör odlingarna till vingården. Arnoldo och Marta satsade på att göra Valpolicellavin från start. Skörden må vara svårare här i de terrassodlade sluttningarna, men det har också sina fördelar. Vingården ligger ovanför den vanligt förekommande dimman som lägger sig som ett täcke över dalen under delar av vintern, på så sätt får man mer sol än andra vingårdar under denna tid. Klimatet här har dessutom en lägre luftfuktighet vilket gör det lättare att torka druvor.

Passionen Arnoldo och Marta lägger ned i arbetet ger frukt. Marta, även kallad ”La Signora del Vino”, får år 1990 utmärkelsen ”Winemaker of the World” av kollegor runt om i världen. Denna får hon bland annat för hennes hårda arbete med att få Valpolicellas viner på världskartan. Ett exempel på detta är hennes engagemang i att få Valpolicella DOC klassat. Hon var också med och startade organisationen VIDE vars syfte är att upprätthålla kvalité och tradition. Som en stark kvinnlig förebild i vinvärlden har hon även grundat och driver Le Donne del Vino, en internationell grupp för kvinnor inom vin. Marta sammanfattar sitt engagemang fint med orden ”Vid vinframställning är det inte ditt kön som räknas, det är din själ.”. Marta är även en tydlig ikon då hon pryder så väl Le Ragoses viner som den klassiska kakelväggen i entrén till vingården. Drivkraften tar vingården framåt och de är idag väletablerade. Marta och Arnoldos två söner Paolo och Marco tar med tiden sakta över och är de som idag driver vingården. Paolo är managern och Marco vinskaparen. Tillsammans tar de föräldrarna Arnoldos och Martas skapelse och vision vidare.

IMG_0596bbbIMG_0601bbbIMG_0597bbb

Kort om Le Ragose

Område: Negrar (mitten av Valpolicella)
Odlad mark: 40 ha (70 ha totalt)
Årlig produktion: 100 000 flaskor
Grundat: 1969

Rundturen

Det var nästan exakt ett år sedan vi var här senast. Vid denna tidpunkt hade en hel del nya plantor sats i området närmast vingården. Dessa har nu vuxit till sig och bildar en grön oas i det annars karga landskapet. Bakom oss slås dörren till vingården upp och ut stiger den omåttligt karismatiske Paolo Galli. Till skillnad mot hans något försiktige broder Marco som vi träffade för ett år sedan är Paolo raka motsatsen. Med yviga rörelser och en brummande stämma hälsar han oss välkomna. Han berättar att de nu är klara med skörden och att det var en bra sådan. Paolo stegar iväg mot vineriet, det gäller att hänga på för här går det undan både fysiskt och verbalt. Paolo berättar med stor entusiasm om vingården samtidigt som vi tar oss runt på vår rundtur. Det märks att Paolo drivs av sin passion till vinet, han älskar detta. Vi når torkrummet som blir vår första anhalt. Här är fläktarna i full gång med att hålla bort fukt. Druvorna ligger i stora backar och kommer göra så i cirka tre månader innan de tas vidare för produktion av Amarone. Strax nedanför torkrummet ser vi pressen och det stora rummet med ståltankar där vinifieringen äger rum. Här är det nu helt stilla. Allt arbete är för stunden klart så nu är det bara en hantverkare meckande på en traktor som är det enda som rör sig.

Här på baksidan av vingården får man en av Valpolicellas absolut vackraste utsikter. Här ser man ut över Negrardalen med alla vingårdar utspridda som ett lapptäcke. Paolo stannar upp vid en avsats och pekar nedåt. Han förklarar att det stora ovädret som drabbade dalen tre veckor tidigare slog till även här. Meterhögt vatten skapade en flod som drog igenom vineriet och nedför branten under vingården. Det syns tydligt vart vattnet har forsat fram. Paolo berättar att Le Ragose har turen att ligga högt upp och dessutom på en sluttning vilket i detta fall gjorde att vingården och odlingarna klarade sig helt oskadda.

Vi tar oss vidare mot provningsrummet. På vägen pratar Paolo mycket om allt det genuina i vinhantverket. Till exempel, berättar Paolo, är det bara Le Ragose tillsammans med en handfull andra gårdar som inte säljer några druvor till andra producenter. Det finns en stolthet i detta vilket verkligen syns när Paolo berättar vidare. Han nämner också att han inte gillar att marknaden världen över sätter trender som får vingårdar att ändra på sina viner för att tillfredsställa denna marknad. Le Ragose, konstaterar Paolo, kommer aldrig ändra på sina viner. Här är det viktigare att hålla på traditionen, vingårdens själ. Vi närmar oss provningsrummet. Nu precis som för ett år sedan slås man över lugnet som finns här. Allt är tyst och fridfullt. Harmoniskt.

IMG_0579bbbIMG_0569bbbIMG_0577bbbIMG_0578bbbIMG_0587bbbbbbb

Provningen

Paolo tar med oss in till provningsrummet, ett avskalat rum med ett bord utan stolar. Ett handfat, några glas och massor med vinflaskor. Paolo plockar fram dagens viner och vi skrider till verket.

Provningen innehöll:
• Le Ragose Valpolicella 2017
• Le Ragose Valpolicella Ripasso ”Le Sassine” 2014
• Le Ragose Amarone 2008
• Le Ragose Amarone ”Marta Galli” 2008
• Le Ragose Amarone ”Caloetto” 2008
• Le Ragose Cabernet Sauvignon 2015

Vi inleder med Le Ragoses enklaste vin, en Valpolicella från 2017. Här finns mycket skogsbär i både doft och smak. Den bäriga smaken medför även en frisk syra. Vidare provar vi den gårdsbetecknade ”Le Sassine” Ripasso 2014. I doften finns svamp, örter, peppar och torkad frukt. Smaken har en friskare touch med lingon och vinbär. Näst på tur står en trio av Amarone. Samma Amarone och årgångar provades här för ett år sedan. Spännande att se vad som har hänt på ett år. Den vanliga Amarone 2008 har helt klart lugnat ner sig sedan förra året, nu är den mognare med dofter av svamp, choklad och ek. Smaken har en härligt körsbärston. Nästa Amarone ”Marta Galli” håller precis som förra året en hög elegans men samtidigt har nu även torkad frukt adderats i både doft och smak. Sista Amaronen ”Caloetto” avslutar Amaroneflighten. Även denna har utvecklats bra från förra året. Här har vi nu även mogna bigarråer, tobak, mer frukt och lite läder. Vi avslutar provningen med ett vin som vi inte provad förra året, ett endruvevin på Cabernet Sauvignon. Detta vin har mycket frukt i doften tillsammans med en mjuk ton av vanilj. Små lätta tanniner, mogen frukt och viss syra från svara vinbär i smaken. Fantastiska viner rakt igenom. En stark röd tråd av en rustik och elegant frukt som bröderna Paolo och Marco skapat känns igen i alla deras viner.

IMG_0585bbb

Några avslutande tips

Om man ska besöka Le Ragose ta då kontakt med Paolo Galli som normalt sett har hand om besöken. Det är ett fint besök, inte vara vingården utan även resan hit. Mer information om vingården och vinerna finns på: leragose.com

IMG_0604bbb

Tack

Ett stort tack till Paolo som med sin fantastiska karisma och expertis gjorde vår rundtur och provning till något att minnas.