Vingårdsbesök – Le Guaite, ett återbesök

En lätt dimma ligger över landskapet i den tidiga morgontimmen när vi tar oss österut från basen i Negrar mot nästa mål. Efter en timmes färd når vi Mezzanedalen. Backe upp och backe ned går vägen längs vingårdar där skörden är i full gång. Slutligen svänger vi in på en bekant gårdsplan, Le Guaite. Vi är hemma hos Noemi Pizzighella.

IMG_0474_bbb

Le Guaite di Noemi

Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner. Med mor och far har Noemi gjort en nystart från en redan stark grund och tillsammans fortsätter de nu att driva vingården med stor passion.


IMG_0492_bbb

Kort om Le Guaite di Noemi

Område: Mezzane (östra Valpolicella)
Odlad mark: 10 ha (varav 3 ha går till vinerna)
Årlig produktion: 30 000 flaskor
Grundat: 2002

Rundturen

Noemi hälsar oss välkomna på gårdsplanen. Det är förhållandevis varmt ute så vi tar oss in till det betydligt svalare provningsrummet. Här på en glasskiva ligger alla Le Guaites olika druvsorter och jordprover utplacerade. Corvina, Oseleta och Rondinella tillsammans med kalksten och jordprover. Mycket intressant att se allt samlat såhär.

Noemi som sedan 2016 kan titulera sig Sommelier berättar att hon nu genomför WSET (en bredare vinutbildning) och studier för att få diplom i jordbruk . Det märks att Noemi brinner för att lära sig allt inom vinbranschen.

Nya etiketter till alla viner gjordes 2016. Noemi berättar att hon inspirerats mycket av konstnären Miró vilket syns i de abstrakta formerna som pryder etiketterna. Under förra årets rundtur fick vi se Cabernet Sauvignon på torkning vilket Noemi lite hemlighetsfullt inte nämnde så mycket mer om då. Förklaringen står nu på bordet framför oss. Tisbe. Ett helt nytt vin gjord på torkad Cabernet Sauvignon. Processen är den samma som med Amarone. Torkning sker i tre månader varpå den lagras på fransk barrique i tre år samt 18 månader på flaska. Även denna pryds av en abstrakt etikett föreställande ansiktet av en kvinna. Noemi berättar att detta vin representerar det eleganta och feminina. Nytt för i år är också Amarone 2008. Denna årgång som inte lanserades förra året då den fortfarande var obalanserad. Istället släpptes årgång 2009 som var redo då. Nu anses årgång 2008 vara redo för att släppas på marknaden vilket kommer ske under inledningen av 2019.

Noemi berättar att vädret under året har varit gynnsamt vilket återspeglats i en bra skörd. I skrivande stund kom också beviset på detta då årets skörd av Amarone och Valpolicella vinifierats. Resultatet är mycket bra. Det bådar gott för framtiden.

Under 2018 har Noemi gjort en del resor, en betydande sådan var till USA där hon visade upp sina viner. Detta resulterade i att Noemis viner numera finns i hela fem delstater.

IMG_0458_bbbIMG_0459_bbbIMG_0460_bbbIMG_0461_bbbIMG_0462_bbbIMG_0463_bbbIMG_0464_bbb

Provningen

Vi sätter oss till bords. Här står allt prydligt uppdukat. Alla vinerna förstås men också en riklig antipasi i form av Gorgonzola, Bresaola, Mortadella och den gudomligt goda lokala osten Monte Veronese. Utöver nykomlingen Tisbe så finns här även ett till nygammalt vin vid namn Solitario. Detta är en Amandorlato som inte görs varje år. En på pappret magisk uppställning står framför oss, dags att börja.

Provningen innehöll:
• Tano IGT 2012
• Valpolicella Superiore 2010
• Ripasso 2009
• Amarone 2008
• Amarone 2009
• Tisbe IGT 2013
• Solitario 2011
• Recioto 2009

Vi inleder med Noemis enklaste vin, Tano IGT. Detta vin har en tydlig björnbärston som också tillsammans med vinbär ger vinet en härlig syra. Näst på tur är Valpolicella Superiore 2010. Här finns en tydlig frukt men också viol och lakrits. Härlig komplexitet i ett så enkelt vin. Frukten fortsätter även i nästa vin, Ripasso 2009. Här tillkommer även vanilj och örter i en härlig mix. Näst på tur är två olika årgångar av Amarone. Årgång 2009 som sedan länge finns på marknaden och 2008 som medvetet släpps senare i början av 2019. Vi börjar med 2008. I doften finns en härlig frukt inkapslad i en fuktig källare. Smaken är full av mogna hallon och vanilj. Fantastiskt bra! 2009 fyller rummet med en sagolik doft av torkade frukter som också följer med in i smaken. Här blommar den även ut i björnbär, mullbär och vanilj. Magisk! Näst på tur är nykomlingen Tisbe. Från start en härlig doft av vanilj. Frukt finns här också i form av passionsfrukt och en touch av fikon mot slutet. Smaken domineras av skogshallon och en elegant struktur byggs upp av syra från mörka bär. Elegant! Näst på tur är en Amandorlato vid namn Solitario. Här får man en härlig doftkombo av svamp, lagerblad och vildhallon. Tankarna tar en direkt till skog och höst. Smaken är full med fyllig mogen frukt, en stor del är soltorkade russin. Den är söt men inte som en Recioto utan mer åt en sötare version av Amarone. Intrycken är många när vi ger oss på dagens sista vin. Recioto 2009. Här kommer frukten fullt ut direkt från start. Doften har massvis med mörka mogna frukter, örter och vanilj. Russin i smaken även här och den känns syltig men med en karaktär, som en pralin. Mycket trevlig. Noemi har verkligen lyckats med sin fruktiga identitet som är tydlig i alla hennes viner. En helt magisk provning full av intryck.

IMG_0465_bbb

Några avslutande tips

Om man ska besöka Le Guaite är tipset att boka en rundvandring med Noemi. Noemi är en fantastiskt bra guide så här får man lika delar upplevelse och kunskap. Vinerna ska gärna provas på plats och ett extra starkt tips är att då prova nykomlingen Tisbe. Mer information om vingården och vinerna finns på: leguaite.it

IMG_0478_bbb

Tack

Stort tack till Noemi som tog sig tid att hålla en fantastisk provning med allt därtill.