Vingårdsbesök – Le Guaite di Noemi

Med ett fortsatt fantastiskt sensommarväder tar vi oss vidare i Valpolicella. Vi åker rakt västerut från Corte Canella och passerar den för tillfället uttorkade floden Progno d´Illasi vilket också innebär att vi lämnar den östligaste dalen Illasi och entrar nästa dal, Mezzane. Små snirkliga vägar leder oss in i dalen till nästa mål på vår resa, Le Guaite di Noemi.

Le Guaite di Noemi

Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner. Med mor och far har Noemi gjort en nystart från en redan stark grund och tillsammans fortsätter de nu att driva vingården med stor passion.

background_0

 

Kort om Le Guaite di Noemi

Område: Mezzane (östra Valpolicella)
Odlad mark: 10 ha (varav 3 ha går till vinerna)
Årlig produktion: 25 000 flaskor
Grundat: 2002

Rundturen

Vi svänger in på gårdsplanen till vingården och möts av Noemis mor Guilietta. Strax efter kommer Noemi med ett stort leende och hälsar oss varmt välkomna. Noemi berättar att det är mycket arbete just nu med skörden och att Noemis far Stefano är ute på fälten och jobbar. Noemi startar rundturen med att ta oss in i vineriet som är en egen byggnad i två våningar. På markplan sköts pressningen och jäsningen i ståltankar. Här får vi prova en nypressad druvjuice, alltså det absolut första stadiet i vinproduktionen. Det är sött, varmt och har en helt annorlunda smak. Mycket kommer hända med detta innan man häller upp det i ett glas så vi låter den få fortsätta sin resa och tar oss vidare till loftet. Här uppe blåser det ganska mycket från stora fläktar vars uppgift är att torka och hålla borta fukt på alla druvor som ligger här i backar för torkning. Här ligger druvor som Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseletta och Croatina. Vi provar de olika druvorna och man får en föraning om det färdiga vinet bara genom att smaka på dessa otroligt delikata druvor. Vi lämnar vineriet och tar oss nedför en liten sluttning som leder till odlingarna. Med tanke på jordmån och väder har man här valt att använda sig av den franska odlingstekniken Guyot. Fördelen med att man började använda Guyot just här var att man kom bort från bland annat mögelangrepp. Vi vandrar längst alléerna av vinrankor och slås av hur vackert allt är här. Vi tar oss sedan vidare till nästa byggnad där vinerna lagras i stora ekfat. Här sker även etikettering och packetering av de färdiga vinerna.

IMG_8401_2222IMG_8398_2222IMG_8410_2222IMG_8415_2222IMG_8414_2222


IMG_8429_2222
IMG_8432_2222IMG_8439_2222

Provningen

I samma hus ligger även rummet där vi ska prova vinerna. Klassiskt inrett och ett stort massivt träbord i mitten. Här står allt redan uppdukat när vi kommer in. Antipasti med lite olika lokala ostar och så vinerna såklart.

Provningen innehöll:
• Tano IGT 2011
• Valpolicella Superire 2009
• Ripasso 2008
• Amarone 2009
• Recioto 2008

Le Guaites samtliga viner har en otroligt tydlig fruktig identitet. Noemi som 2016 tog över efter sina föräldrar har även adderat sin touch till identiteten genom att exempelvis tona ned restsockerhalten för att få en lite elegantare struktur. Till provningen. Vi startar med Le Guaites enklaste vin, ett IGT. Detta som innan Noemi tog över hette ”Rosso Veronese” är nu omdöpt till Tano IGT efter Noemis häst. Här finns en fin balanserad ungdomlig friskhet som gör sig mycket bra till mat. Både Ripasso och Superiore som är näst på tur har samma friskhet men här finns även den där rustikt söta mörka fruktiga tonen som är så signifikant för Le Guaites viner. Mycket trevliga viner som är utomordentliga matviner men också för sig självt. Le Guaite Amarone 2009. Ja vad ska man säga, helt otroligt vilket välkomponerat vin, det är lite som att lyssna på ett klassiskt mästerverk, blunda och bara följa med. Denna Amarone har allt man för huvud taget kan önska sig i en Amarone; fruktighet, elegans, rustika toner, mognad, sötma och balans. Wow! Le Guaites Recioto avslutar provningen. Nu kan man kanske tro att toppen var nådd, men detta vin är precis lika bra fast i en söt skepnad. Här finns väldigt mycket frukt och en rustikt torkad eftersmak som växer och ligger kvar länge i munnen. Alla vinerna har den tydligt fruktiga identiteten som en röd tråd. De har också en hög kvalitet och balans, som en garantistämpel på att varje droppe vin kommer från ett gediget hantverk med massor av passion och kärlek.

IMG_8437_2222

Några avslutande tips

Om man ska besöka Le Guaite är tipset att boka en rundvandring med Noemi. Noemi är en fantastiskt bra guide så här får man lika delar upplevelse och kunskap. Vinerna ska självfallet provas om man besöker gården, gärna samtliga viner så man får uppleva den fruktiga identiteten fullt ut. En liten bonus är att även prova olivoljan som på sätt och vis startade denna fantastiska vingård. Mer information om vingården och vinerna finns på: leguaite.it

IMG_8425_2222

Tack

Ett jättetack till Noemi för denna upplevelse. Så mycket kunskap, upplevelse, skratt och glädje är det sällan man får ta del av, så stort tack!