Vingårdsbesök – Le Bertarole
En ny dag gryr. Vi tar oss vidare genom dalgångarna, denna gång västerut till Fumanedalen. En kuperad dal med fantastiska vyer över vingårdar och odlingar. Här hittar vi den lilla byn Le Salette och gatan Via Bertarole som tar oss fram till vårt nästa mål, Le Bertarole.
Le Bertarole
I utkanten av Le Salette i Fumane ligger Le Bertarole. Platsen ligger också mitt i regionen ”Classico” som utgör ungefär en tredjedel av Valpolicella. Vingården består av ett boningshus och vineriet. Gården är från 1400-talet men det var först på senare tid som Familjen Venturini kom in i bilden. Några hundra år senare, närmare bestämt 1923 köper familjen Venturini hela egendomen av greve Ravignani. Under denna tid producerade de mest vin för familj och vänner. Vinproduktionen går väldigt bra så 1993 tar Giordino Venturini ett till steg i utvecklingen då han grundar Le Bertarole och börjar sälja vinerna. Eftersom Venturini redan fanns som namn och vingård valde Giordino att döpa vingården till Le Bertarole. Giordino utvecklar vingården under många år. Han får under denna tid också två söner, Fabio och Marco. Den äldre brodern Marco anammar vintraditionen och blir utexaminerar Oenolog från Michele all´Adige som är en av sju vinskolor i Italien. Med sitt intresse och kunskap blir Marco från 2002 och framåt ansiktet utåt på Le Bertarole som han driver med sin far och bror. De har alltid haft ambitionen att växa och precis i detta nu, i december 2017, står det nya vineriet klart för att kunna öka produktionen och även ha möjligheten att ta emot besökare. Det nya vineriet är en häftig byggnad. Man kan bygga uppåt och på bredden men Giordino och Marco valde att bygga neråt, 15 meter närmare bestämt i sammanlagt tre våningar. Detta ger flera fördelar, de kan utnyttja gravitationen när de flyttar vin mellan våningarna, man får även en mer kostnadseffektiv lösning då mark i Italien är en dyr historia. Man får även en helt naturlig klimatkontroll då hela vineriet fungerar som en enda stor vinkällare. År 2017 är också året då alla Le Bertaroles viner blir certifierade som helt organiska. Att odla och tänka ekologiskt började Giordino med redan på 80-talet så tänket och visionen att vara en ekologisk vingård har alltid funnits hos Le Bertarole.
Kort om Le Bertarole
Område: Fumane (västra Valpolicella)
Odlad mark: 9 ha
Årlig produktion: 35 000 flaskor
Grundat: 1993 (Egendomen sedan 1923)
Rundturen
Marco möter oss vid gårdsplanen utanför sitt hus. Han påpekar lite irriterat att vi är väldigt sena men spricker snart upp i ett stort leende. Marco är en karismatisk glad ung man som alltid är nära till skämten, samtidigt har han en stor vinkunskap. Just idag är Marco lite excentrisk för han vill visa oss det som varit ett stort fokus den senaste tiden; det nya vineriet. Vi tar den lilla grusvägen ner från gårdsplanen till vineriet. Vi möts av ett stort hus men har lite svårt att förstå hur allt får plats i denna byggnad. Det blir således första frågan när vi kommer in. Marco ger ifrån sig ytterligare ett leende och tar oss till en hiss. Nu böjar man ana hur de tänkt. Från markplan har de nämligen byggt neråt 15 meter med 2 våningar under jord. Marco tar oss längst ner med hissen. Hela byggnaden är inte helt färdigställd så längst ner är det just nu lite byggarbetsplats men här finns redan många ekfat för det är här, förklarar Marco, som lagringen ska äga rum. Vi tar oss vidare till våning -1 där vinifieringen äger rum i ståltankar. Här finns även flaskor och lager. Ovanför markplan så tar vi nästa stopp på turen. Här sker torkningen av alla druvor. Stora fläktar står på för att hjälpa till i processen att hålla bort fukt. Marco har valt att använda träbackar till skillnad från många andra som använder sig av plastbackar av rent praktiska skäl. Det blir dock en avsevärd skillnad att se druvor torka på träbackar. En mycket mer rustikare och genuinare syn möter ögat och det känns som historiens vingslag fyller rummet. Här finns även en till väldigt speciell detalj. En spindel. Marco berättar att de har ett litet husdjur, eller rättare sagt flera tusen små husdjur. Dessa spindlar spinner givetvis nät och då specifikt på alla träbackarna med torkande druvor. Istället för att ta bort näten har Marco valt att behålla dem vilket gör att druvorna inte bara blir skyddade av tak och fläktar utan även av spindlarnas nät för efter några veckor är dessa träbackar helt vita av nät. Smart, idérikt och naturligt. Vi tar oss vidare ut från vingården och till en del av odlingen som ligger precis vid vineriet. Det ligger väldigt vackert mellan husen och kopplar ihop gården. Här finns en del druvor kvar som inte skördats ännu, då får man passa på att provsmaka. För det är något speciellt att prova druvorna på plats som sedan blir vinet man provar.
|
Provningen
Vi sätter oss vid dukat bord, Marco har förberett antipasto med egen salami och härliga lokala delikatesser. Vinerna för dagen står uppradade på bordet, alla med en etikett förutom en av dem som lite mystiskt helt saknar etikett.
Provningen innehöll:
• Valpolicella ”La Filagne” 2016
• Valpolicella Ripasso 2014
• AVDENTES FORTVNA IVVAT IGT 2012
• Amarone ”Cariano” 2012
• Amarone ”Le Marognole” 2012
• Recioto ”Le Giarette” 2012
Vi startar med det enklaste ”La Filagne” som är en vanlig Valpolicella. En syrlig touch av vinbär är signifikant, det är relativt torrt med viss friskhet från den bäriga tonen. Vidare till Ripasson som även den har en något syrlig inledning med skogsbär och moreller. Här finns också en torr elegans som bryter igenom och man får en ganska lång eftersmak. Nästa vin är utan etikett, Marco berättar glatt att vi ska få prova den stora nyheten för året, en IGT. Denna IGT bär på det latinska namnet Adventes Fortvna Ivvat som fritt översatt betyder ”Ödet stödjer modiga”. IGT har inte så mycket regler att förhålla sig till som andra viner i Valpolicella så här finns utrymme att vara kreativ, eller i det här fallet modig. Marco har i detta vin exprementerat och använt druvan Croatina som skördats sent för att få upp sockerhalten. Vinet är helt annorlunda jämfört med de två inledande vinerna. Här finns en svag sötma från torkad frukt, en nypa örter och en viol/lakrits avslutning . Den har helt klart en elegans och en väl avvägd syra som gör att den passar ypperligt till mat. Vidare till de två gårdsbetecknade Amarone; Cariano och Le Marognole. De båda har den eleganta stilen. Här finner man läder, tobak, bär med en härligt svartpepprig finish. Med en ålder på 5 år är de tillgängliga redan nu men kommer också vinna på lagring många år till. Sist ut är Recioto. Här har Marco skapat en Recioto som är betydligt torrare än många andra Recioto. Restsockerhalten är 69 g/l (vanligtvis är det minst det dubbla i en Recioto). Så den utmärker sig helt klart med avsaknaden av det söta men vinner istället på att man får en komplexare djupare rustik ton. Som en summering av alla vinerna så har Le Bertarole en tydlig röd tråd i sina viner och det är den torra elegansen. Alla vinerna var mycket bra, extra utropstecken till den nya IGTn, Adventes Fortvna Ivvat, som på sitt sätt personifierar den stil Marco nu utvecklar.
Några avslutande tips
I skrivande stund står det nya vineriet klart i Fumane och då Marco delvis byggde detta för att enkelt kunna ta emot besökare så är det verkligen ett tips att boka in en rundvandring i nya vineriet med efterföljande provning. Marco är en fantastisk guide med mycket humor och gedigen kunskap om vin så man får mycket av allt efter en rundvandring. Mer information om vingården och vinerna finns på: lebertarole.it.
Tack
Ett stort tack till Marco som med humor och expertis tog oss på en fantastisk rundtur och avslutande provning.