Vingårdsbesök – Damoli

Det är tidig morgon, en tunn dimridå ligger som ett mjukt täcke över landskapet. Solen är på väg upp och vi tar oss återigen in i Negrardalen. Vi möts av en fantastisk vy längs de västra sluttningarna när vi når vårt nästa mål, Damoli.

Damoli

I de västra sluttningarna av Negrardalen ligger Damoli. Här har familjen Damoli levt sedan 1623. Det gamla vineriet från just 1623 vittnar om detta. En historisk stenbyggnad som står där som ett monument av en svunnen tid. Vingården bär namnet ”Corte dei Merli” vilket fritt översatt betyder Koltrastarnas gård. Familjen Damoli har nämligen alltid kallats, i Merli,  Koltrastarna vilket man tydlgit kan se på Damolis flaskor där den svarta skönsjungande fågeln ständigt är närvarande. I denna tidiga del av historien gjordes vin i mindre skala. De närmaste 200 åren jobbade familjen från generation till generation med gården och vinerna utan att göra så mycket väsen om sig. Det var först när Gaetano Damoli tog över under slutat av 1800-talet som vinproduktionen kom igång på allvar.

Gaetano fick den 1 augusti 1910 sonen Francesco ”Checo” som kommer spela en stor roll i Damolis utveckling. Han började på 30-talet att utveckla vingården och vinerna. Detta fortsatte han med under hela sin över 70 år verksamma tid. Francesco får en son, Bruno, som går i sin pappas fotspår och fortsätter utvecklingen. Under 70-talet går det riktigt bra och hela vinproduktionen blomstrar. Francesco blir 1980 invald som ”Cavaliere del Recioto” (Riddare av Recioto) i sällskapet ”Sovrano e Nobilissimo Ordine dello Antico Recioto”. Sällskapet bildades år 1320 av Federico della Scala och dess funktion är att värna och informera om Recioto och Amarone. Under 80- och 90-talet läggs vinproduktionen lite på is. Man producerar dock fortfarande vin men bara för familjen. Runt milleniumskiftet börjar Brunos båda barn Lara och Daniele att få upp intresset för sitt arv, vinet. De börjar att exprimentera och hitta tillbaka till rötterna som Francesco skapat. År 2010 så är så äntligen Damoli åter i bruk. Daniele som är en utbildad Oenolog sköter vinmakandet. Lara berättar historien om Damoli och sköter all PR. Alltid närvarande är även pappa Bruno som tillsammans med sina barn tar Damoli vidare. Ett nytt vineri är just nu under uppbyggnad som man hoppas kunna starta under det första halvåret 2018.

IMG_8660_2222

Kort om Damoli

Område: Negrar (mitten av Valpolicella)
Odlad mark: 3 ha
Årlig produktion: 9 000 flaskor
Grundat: 2010 (vinproduktion sedan 1623)

Rundturen

En sprudlande glad Lara möter upp oss på gårdsplanen. Lara som är en historieberättare av rang, inleder rundturen med att berätta lite om vingårdens historia. Vi går ned mot odlingarna där vi möts av en bedårande utsikt. Här ser man hela Negrardalen med alla dess vingårdar. Vi provar några druvor som ännu inte skördats och vänder blicken mot väster. Här i sluttningen pågår ett febrilt arbete, ett nytt vineri är under uppbyggnad. Lara berättar att här kommer snart det nya vineriet stå klart, redo att ta hand om så väl viner som besökare. Just nu används huset redan då årets skörd ligger här för torkning. Vi tar oss vidare upp mot gårdsplanen, eller Corte dei Merli som den heter. Koltrastarnas gård. Vi passerar det anrika huset som utgör själen av vingården. Huset är det gamla vineriet och har stått här sedan 1624. Lara berättar att huset inte används längre men att det är en del av vingården, som ett monument av en svunnen tid. Vi tar oss in i den nybyggda delen av huset. En smal trappa tar oss ned mot vinlagringsrummet. Väggarna längs trappan pryds av tavlor med diplom. Det är utmärkelser som Laras farfar Francesco har fått under sitt långa aktiva liv. Väl på bottenvåningen finns ståltankar, lager och ekfat uppdelade på två rum. Vi tar oss vidare in i rummet längst in med alla ekfat och passerar ett stort emblem med koltrastar i golvet. Lagringsrummet andas verkligen vinkällare med alla ekfaten. I mitten av rummet står ett massivt ekbord uppdukat med viner inför den stundande provningen.

IMG_8641_2222IMG_8663_2222IMG_8638_2222IMG_8643_2222IMG_8667_2222IMG_8665_2222IMG_8668_2222IMG_8676_2222
IMG_8674_2222
IMG_8671_2222IMG_8683_2222

Provningen

I vinlagringsrummet hålls så vinprovningen. Sju viner står redo att provas. Laras bror, vinmakaren Daniele, ansluter med en oetiketterad flaska som tar oss från sju till åtta viner. Vi sätter oss till bords och inleder provningen.

Provningen innehöll:
• Bianco Veronese ”Biancheté” 2016
• Valpolicella ”La Moraria” 2016
• Valpolicella Ripasso ”Giago” 2012
• Rosso del Veronese ”Brigasco” 2011
• Amarone ”Checo” 2009
• Amarone ”Checo” 2010
• Amarone 2003
• Recioto ”1623” 2013

Vi inleder med ett spännande vitt vin, Biancheté. Detta vin är lite speciellt för det är gjort till 100% av den blå druvan Corvina. För att kunna få vinet vitt avlägsnar man skalen tidigt och får på så sätt ett vitt vin av en blå druva, Detta vin är oerhört mineralrikt. Mineralerna sköljs över en med en härligt mousserande våg och efterföljs av en hel del frukt. Det är spetsigt med alkohol inledningsvis men blir snabbt balanserat. Vidare till den enkla Valpolicella ”La Moraria”, ett lätt vin som förmedlade provningens ungdomlighet på ett bra sätt. Ett lätt vin med en frisk doft och smak. ”Giago”, en fantastisk ripasso. Här finns en spetsig rustik fruktighet som tillsammans med en härligt frisk ton bildar en bra balans. Damolis Rosso ”Brigasco” går även den i samma ton. Fruktigt, bärigt och friskt. Efter detta följer en Amaronekavalkad. Vi börjar med Damolis Amarone 2009 och 2010 som båda är mycket bra. Båda är åt det fruktdrivna hållet och man får en enorm fyllighet i smaken. Daniele som är vinmakaren tar efter dessa sedan fram sin oetiketterade 2003:a som vi får provra. Denna har allt de två inledande Amaronen har men med tillägget av en rustikt höstlig ton som vittnar om åldern på denna Amarone. Än mer av torkade frukter och lite ek. Fantastiskt bra och man inser snabbt att Damolis Amarone kan lagras länge. Vi avslutar med Recioton som är döpt efter vingårdens grundande 1623. Här får vi massvis med frukt och en smygande sötma som fyller ut vinet mycket bra. ”1623” avslutar provningen där historien en gång startade på en gårdsplan, Corte dei Merli.

IMG_8681_2222

Några avslutande tips

Under första halvan av 2018 förväntas det nya vineriet stå klart och det kommer att vara väl värt ett besök. Ta kontakt med Lara för en tour och provning. Lara är en fantastisk guide och man får verkligen mycket av historia och nyttig information under denna tour. Mer information om vingården och vinerna finns på: damolivini.com

IMG_8652_2222

Tack

Ett stort tack till Lara som med stor inlevelse tog oss från vingård till provning med många skratt på vägen. Ett stort tack även till Laras bror Daniele som anslöt under provningen och adderade sin expertis.