Vingårdsbesök – Damoli, ett återbesök

Solen sänker sig på sin bana när resan går vidare bland Valpolicellas gröna kullar. Vi tar oss fram genom Negrardalen på bekanta vägar längs de västra sluttningarna. Snart svänger vi in på en liten gårdsplan. Det var ett år sedan vi var här, på koltrastarnas vingård. Damoli.

IMG_0439_bbbb 2

Damoli

I de västra sluttningarna av Negrardalen ligger Damoli. Här har familjen Damoli levt sedan 1623. Det gamla vineriet från just 1623 vittnar om detta. En historisk stenbyggnad som står som ett monument av en svunnen tid. Vingården bär namnet ”Corte dei Merli” vilket fritt översatt betyder Koltrastarnas gård. Familjen Damoli har nämligen alltid kallats, i Merli,  Koltrastarna vilket man tydligt kan se på Damolis flaskor där den svarta skönsjungande fågeln ständigt är närvarande. I denna tidiga del av historien gjordes vin i mindre skala. De närmaste 200 åren jobbade familjen från generation till generation med gården och vinerna utan att göra så mycket väsen om sig. Det var först när Gaetano Damoli tog över under slutat av 1800-talet som vinproduktionen kom igång på allvar.

Gaetano fick den 1 augusti 1910 sonen Francesco ”Checo” som kommer spela en stor roll i Damolis utveckling. Han började på 30-talet att utveckla vingården och vinerna. Detta fortsatte han med under hela sin över 70 år verksamma tid. Francesco får en son, Bruno, som går i sin pappas fotspår och fortsätter utvecklingen. Under 70-talet går det riktigt bra och hela vinproduktionen blomstrar. Francesco blir 1980 invald som ”Cavaliere del Recioto” (Riddare av Recioto) i sällskapet ”Sovrano e Nobilissimo Ordine dello Antico Recioto”. Sällskapet bildades år 1320 av Federico della Scala och dess funktion är att värna och informera om Recioto och Amarone. Under 80- och 90-talet läggs vinproduktionen lite på is. Man producerar dock fortfarande vin men bara för familjen. Runt milleniumskiftet börjar Brunos båda barn Lara och Daniele att få upp intresset för sitt arv, vinet. De börjar att exprimentera och hitta tillbaka till rötterna som Francesco skapat. År 2010 så är så äntligen Damoli åter i bruk. Daniele som är en utbildad Oenolog sköter vinmakandet. Lara berättar historien om Damoli och sköter all PR. Alltid närvarande är även pappa Bruno som tillsammans med sina barn tar Damoli vidare. Ett nytt vineri är just nu under uppbyggnad som man hoppas kunna starta under det första halvåret 2019.

IMG_0418_bbbbIMG_0428_bbbb

Kort om Damoli

Område: Negrar (mitten av Valpolicella)
Odlad mark: 3 ha
Årlig produktion: 10-12 000 flaskor
Grundat: 2010 (vinproduktion sedan 1623)

Rundturen

Vi är i svenska mått jättesena så Lara höjer på ena ögonbrynet och undrar strängt om vi vet vad klockar är när vi tar oss över gårdsplanen. Ögonbrynet byts dock snabbt ut mot ett stort leende. Ett Italienskt sätt att driva med svensk punktlighet. Benvenuto! utbrister Lara och kramar om oss alla samtidigt. Strax efter kommer även Laras bror Danielle med ett lika stort leende på läpparna. Vi är hemma hos vänner. Sist vi var här för ett år sedan så hade byggnationen av ett nytt vineri tagit sin början. Vi inleder rundvandringen med att ta oss mot vineriet. På vägen passerar vi det gamla vineriet från 1623. En alltid lika mäktig syn med de rustika väggarna full av historia. Strax innan vi är framme möts vi av Lara och Danieles far Bruno som är på väg hemåt med en del av skörden på sin röda traktor. Han hälsar glatt när han swishar förbi.

Lara och Daniele berättar om de stora översvämningarna som drabbade området i september. Vägen ner mot vineriet var då som en flod och det hade forsat in vatten i det nya vineriet. Lyckligtvis blev inget skadat och de kunde rädda allt som fanns där.

Väl framme vid vineriet ser vi att arbetet går framåt. Det som återstår är att flytta över ståltankar och även lagret av flaskor. Förhoppningsvis sker detta under inledningen av 2019.

Damoli har även tagit fram nya etiketter. Fantastiskt vackra stiliserade teckningar kröner nu varje flaska. Lara gav oss förklaring till alla dessa.

Damoli_Bianchete_new_label Damoli_Valpolicella_new_label Damoli_Giago_new_label
Damoli_Rosso_BrigascoDamoli_Checo_Amarone_new_labelDamoli_Recioto_new_label

Bianchete
Namnet i sig står för området och namnet på den vita jord som finns här. På etiketten syns en bild över en corvinadruva där ena halvan föreställer just denna vita jord.

Valpolicella ”Moraria”
Namnet står för området nära vingården och är även ett dialektalt namn för mullbärsträd. Mullbärsträdets löv användes förr i tiden för att mata silkesmaskar. Silkesmaskarna som tillslut blir till fjärilar och lämnar trädet. Detta ögonblick är fångat på etiketten.

Ripasso ”Giago”
Namnet är det historiska namnet för området Jago som fanns på en venetiansk karta från 1600-talet som också kröner detta vin. Det är också en hyllning till familjen som har en flera hundra år lång historia i Jago.

Brigasco
Namnet kommer från Brigasca och är området där vingården är belägen. Symbolen för Brigasca återfinns på vingården i en stensköld gjord av den lokala stenen Tufa. Denna stensköld pryder nu även vinflaskan.

Amarone ”Checo”
Namnet är en hyllning till farfar Francesco som också gick under namnet Checo dei Merli. Merli betyder som bekant koltrast och på etiketten syns Checos hatt, en koltrast och vinrankor som på ett fint sätt sammanfattar arvet från Checo.

Recioto 1623
En hyllning till huset där familjen levt i århundraden. På etiketten syns huset och trädet/familjen.

Vi tar oss ned mot provningsrummet. Här är allt sig likt från förra året. Det ikoniska emblemet i golvet med koltrasterna, alla diplomen på väggarna och inte minst alla stora ekfat som ringar in bordet där vinerna står uppdukade, redo att provas.

IMG_0436_bbbbIMG_0433_bbbb
IMG_0437_bbbbIMG_0449_bbbb

Provningen

Vi slår oss ned runt bordet och börjar reda ut ordningen vi ska prova vinerna. Innan vi börjar berättar Lara att ännu en person är på väg. Det dröjer någon minut sen kommer ett välkänt ansikte in genom dörren. Marco Venturini från vingården Le Bertarole. Marco kommer sällan tomhänt, ej häller denna kväll. Med sig har Marco hela Le Bertaroles range av viner. Det är med andra ord uppdukat för en batalj.

Provningen innehöll:
• Damoli Bianco Veronese ”Biancheté” 2016
• Damoli Valpolicella ”La Moraria” 2017
• Le Bertarole Valpolicella 2017
• Damoli Valpolicella Ripasso ”Giago” 2013
• Le Bertarole Ripasso 2015
• Damoli Amarone ”Checo” 2011
• Le Bertarole Amarone ”Le Marognole” 2013
• Le Bertarole Amarone ”Cariano” 2013
• Damoli Rosso del Veronese ”Brigasco” 2012
• Le Bertarole IGT special 2017
• Le Bertarole IGT 2012
• Damoli Recioto ”1623” 2015
• Le Bertarole Recioto 2012

Damolis vita ”Biancheté” inleder denna provning. Detta är ett oerhört mineralrikt vitt vin som skapar en mycket frisk upplevelse. En bra start. Med de båda Valpolicella så kan vi börja att jämföra de olika vingårdarna. Här har vi en rustik och körsbärstonad Damoli och en fruktig mogen Le Bertarole. De skiljer sig ganska mycket men är båda mycket trevliga i sin framtoning. Vi går vidare till de båda Ripasso. Båda har en tydlig ton av vinbär. Damoli mer åt mullbär medan Le Bertarole är mer åt vinbär med touch av vanilj. Tre Amarone är näst på tur. Damoli har nyanser av källare, vanilj och björnbär medan Le Bertarole Cariano går mer mot en svag viol med små tanniner mot slutet. Le Bertarole Marognole känns mer traditionell med torkad frukt och viss syra från röda bär. Näst på tur är tre stycken IGT. Marco har med sig en special IGT utan etikett från 2017. Det är samma vin som hans IGT 2012 men tappad direkt från fatet. 2017 levererar mycket lakritsrot, tobak, läder och viss frukt medans 2012 känns mer mineralig. Lite omvänt vad man trodde. Damoli har en tydlig frukt och en touch syra från bigarråer. Avslutningsvis provar vi bådas Recioto. Damoli är full av frukt och har en tydlig sötma. Le Bertarole är mer återhållsam med frukten och är mer elegant än söt. Två helt olika Recioto men båda goda på sitt sätt. En fantastisk batalj där alla är vinnare. Fantastiska viner rakt igenom. Extra kul att Marco kunde ställa upp och ta med sig sina viner till denna provning.

IMG_0453_bbbbIMG_0456_bbbb

Några avslutande tips

Under första halvan av 2019 förväntas det nya vineriet stå klart och det kommer att vara väl värt ett besök. Ta kontakt med Lara för en tour och provning. Lara är en fantastisk guide och man får verkligen mycket av historia och nyttig information under denna tour. Mer information om vingården och vinerna finns på: damolivini.com

IMG_0445_bbbb

Tack

Ett stort tack till Lara och Daniele som med sin sprudlande energi och inlevelse visar upp vingård och viner på ett utomordentligt bra sätt. Ett extra tack också till Marco Venturini som anslöt med sina viner till provningen. En kväll att minnas!