Vingårdsbesök – Corte Canella

Med en varm septembersol och en svag bris i ryggen går resan vidare i det natursköna östra Valpolicella. Vägen slingrar sig mellan odlingar och gårdar. Slutligen är vi framme i det lilla byn Cellore och gatuadressen Via Canella som med sitt namn avslöjar vårt nästa mål på vår resa; Corte Canella.

Corte Canella

Likt Marco Mosconi är Corte Canella beläget med ena foten i Soave och andra foten i Valpolicella. Själva vingården ligger i det lilla byn Cellore, här har man exempelvis den anrika vingården Dal forno Romano som granne bara ett stenkast bort. Namnet Canella kan man tro kommer från Kanel, som det betyder på svenska, men det är faktiskt hämtat från gatan Via Canella där vingården är belägen. Vingården drivs av Francesco, hans fru Adriana och deras döttrar Gloria och Veronica. Francescos passion för vin resulterade i att han 2009 började producera viner. Odlingarna för de röda vinerna är belägna nära vingården här i Cellore, medan odlingarna för de vita vinerna återfinns lite längre bort på andra sidan gränsen i distriktet Soave.

Gården
IMG_8364_2222IMG_8366_2222

Kort om Corte Canella

Område: Illasi (östra Valpolicella)
Odlad mark: 16 ha
Årlig produktion: 20 000 flaskor
Grundat: 2009

Rundturen

Veronica möter upp oss vid grinden med ett stort leende. Skörden är i fullgång berättar Veronica, så det är mycket att göra. Vi tar oss runt till baksidan av vingården där man får en fantastisk utsikt över odlingarna. Man använder sig av både Pergola Veronese och det franska Guyotsystemet på odlingarna och skörden sker för hand. Vi tar oss sedan vidare in i vineriet. Stora ståltankar prydligt uppställda på rad är det första vi möts av. Här kommer snart sjuda av aktivitet när årets skörd ska börja sin resa i dessa tankar. Vi tar oss vidare till lagringsrummet där ekfaten vilar inför framtida tappning till flaska. Man får känslan av familj och traditioner när man går runt här.

IMG_8375_2222IMG_8372_2222IMG_8379_2222

Provningen

Väl framme vid provningsrummet möts vi av ett stort träbord där en delikat antipasto står uppdukad. Vi får frågan om vilka viner vi vill prova och då Corte Canella ligger i både Soave och Valpolicella så vill vi gärna prova viner från båda områdena.

Provningen innehöll:
• Soave ”La Vero” 2016
• Valpolicella 2016
• Valpolicella Superiore 2013
• Amarone 2012
• Recioto ”Le Sóre” 2013

Den inledande Soave ”La Vero”,  som har hämtat sitt namn från just Veronica, innehåller druvorna Garganega och Trebbiano. Druvorna får torka i 20 dagar innan pressning vilket ger den mer kraft och det märks när man provar. Blommor och citrustoner men samtidigt en rustik knäckig touch från torkprocessen. Mycket trevligt vin både till mat och för sig självt. Vidare till vinerna från Valpolicella. Både Valpolicella och Superiore har en traditionell framtoning med en elegant struktur av ungdomlig fruktighet vilket gör dem till utmärkta viner till mat. Amaronen från 2012 var också den i traditionell stil, och med sina 17% alkohol adderaras även en hel del kraft. Den känns mogen redan nu men kommer vinna på något års lagring.  Avslutningsvis provade vi Recioto ”Le Sóre”, ”Sore” betyder syster och är dedikerad till just alla systrar. Druvorna torkar i hela 5 månader innan de pressas. En mycket smakrik Recioto med en bra balans mellan det söta och det lite mer rustika och eleganta. Det man tar med sig från provningen är den genomgående fina kvalitén samt bredden, här har man ett vin till alla tillfällen.

IMG_8384_2222

Några avslutande tips

Om man vill besöka Corte Canella så är tipset att ta kontakt med Veronica direkt och boka in en rundvandring och provning. Då de som sagt har vin även från Soave så är tipset att prova detta också. Corte Canella har idag ingen svensk importör men man kan såklart handla på plats. Mer information om vingården och vinerna finns på: cortecanella.it/en/

IMG_8389_2222

Tack

Ett stort tack till Veronica som tog sig tid med oss mitt i skörden och bjöd på en mycket trevlig rundvandring och provning.