Vingårdsbesök – Ca’ la Bionda

Eftermiddagssolen bryter genom några molnslöjor och långa skuggor börjar breda ut sig över landskapet. Vi tar oss från Negrardalen rakt väster ut. Uppför sluttningarna tar vi oss till slut över krönet och kan blicka ut mot nästa dal, Maranodalen. En helt magisk vy med vingårdar i ett vidsträckt lapptäcke så långt ögat kan nå. Vi tar oss vidare mot dalens mitt. En bit norr om den lilla staden Valgatara når vi så vårt mål, Ca´ La Bionda.

IMG_0676bbbb

Ca’ la Bionda

Det hela började för över 100 år sedan när Pietro Castellani bestämde sig för att börja odla vindruvor. Året var 1902. Pietro arbetade här passionerat med vinframställning samt oliv- och körsbärsodlingar. Generation efter generation tog detta vidare. Förfinade och förbättrade under resans gång. Idag är det fjärde generation efter Pietro som sköter om vingården.

1999 avslutade Alessandro Castellani sina studier på det anrika institutet San Michele all’ Adige som anses vara Italiens främsta skola inom jordbruk och vinkunskap. Alessandro återvänder till vingården som hans far Pietro, som bär sin farfars fars namn, nu är ägare av. Alessandro med sin erfarenhet och kunskap tar rollen som vinmakare och börjar skapa viner. De första vinerna är från årgång 2000, ett av dem är Campo Casalvegri. En Cru från Casalvegri. Detta var den första Superiore som gjorts på enbart färska druvor i området. En annan Cru som Alessandro tar vidare är Amarone ”Ravazzol”. Denna skapades redan 1997 medans Alessandro studerade och är från start också en viktig del av Ca´ La Biondas viner.

Namnet på vingården, Ca’ la Bionda, kommer från Ca som är kort för Casa som betyder hus och La Bionda som betyder Blondinen. Alessandros farmors mor var nämligen blondin och bodde på vingården. Innevånarna i kringliggande byar kallade då vingården Ca’ la Bionda, fritt översatt ”Blondinens hus”.

2001 inleder Alessandro bygget av vineriet som det ser ut idag. Vineriet byggs av kalksten och på ett genomtänkt sätt där man utnyttjar nivåskillnader som gör att användandet av pumpar och andra logistiska hjälpmedel kan minimeras. Vineriet står klart 2008 och ligger precis bredvid det gamla vineriet som nu gjorts om till boningshus.

Redan från år 2000 inleder Alessandro arbetet med att göra hela vingården organisk. Med organisk menas att det är förbjudet att använda kemikalier och bekämpningsmedel på odlingarna. Detta är en svår process som oftast tar många år att få certifierad. Då kringliggande vingårdar använder sig av bekämpningsmedel som lätt kan blåsa över på närliggande odlingar får Alessandro köpa mark som har en funktion nästan som en brandgata mellan hans odlingar och sina grannar för att på så sätt garantera att alla odlingar är helt fria från bekämpningsmedel. 2012 börjar arbetet med att certifiera gården under ledning av Alessandros bror Nicola. Allt arbete ger till slut resultat när hela vingården 2016 blir certifierad organisk.

För att kunna hålla vingården organisk så har Ca’ La Bionda tagit hjälp av en lite ovanlig hjälpreda, får. Den lokala fårrasen ”Brogna” från Lessinia bergen sköter det arbete bekämpningsmedel annars gör. Fåren håller ogräs och annat ovälkommet borta. Fåren får mat och vingården hålls organisk. Win-win.

Familjen består idag av Alessandro som är vinmakaren och den som är kontakten utåt. Alessandros far Pietro som är ägare och jobbar på odlingarna. Nicola, Alessandros bror, utbildad Agronom och har hand om odlingarna. Till sist Alessandros fru Valentina som arbetar på kontoret och sköter mycket av det praktiska där.

IMG_0706bbbbIMG_0682bbbbIMG_0674bbbb


Kort om Ca’ la Bionda

Område: Marano
Odlad mark: 29 ha
Årlig produktion: 120 000 flaskor
Grundat: 1902

Rundturen

Vi anländer till vingården och möts av en schäfer vid namn Lilla som glatt viftande på svansen hälsar oss välkomna. Alessandro Castellani kommer strax efter och hälsar oss välkomna även han. Alessandro är en varm och hjärtvänlig människa som är väldigt passionerad i det han gör. Han berättar att skörden har gått bra och att de just nu är i ett ganska häktiskt slutskede av skörden.

Den stora gårdsplanen vi står på är som en stor avsats och här får man en vacker utsikt över Maranodalen. Vingården ligger otroligt vackert och med sina stora valv smälter den in i landskapet som den vore ett med naturen.

Vi tar oss genom långa rader av stora ståltankar och når packrummet där etiketteringen äger rum. Här står det för tillfället stilla men de många pallarna med flaskor vitnar om att här kommer det snart färdigställas viner.

Genom en stor port och ner under jord tar vi oss mot lagringsrummet. Här står stora ekfat uppradade i valvprydda salar. Det är ganska lågt i tak vilket förstärker vinkällarkänslan. Det är fuktigt, mörkt och kyligt. Det känns som att tiden stått stilla här i många år. Stilla och orört. Fylld av vinkällarens lugn tar vi oss upp till marknivå igen och nästa del av vingården där provningsrummet ligger.

IMG_0672bbbb

IMG_0708bbbb
IMG_0696bbbbIMG_0680bbbbIMG_0705bbbbIMG_0704IMG_0701IMG_0699IMG_0697

 

Provningen

Vi stegar tillbaka över gårdsplanen mot vinprovningsrummet som ligger i det som en gång var det gamla vineriet. Invändigt är det ombonat och själva provningsrummet påminner lite om ett klassiskt italienskt vardagsrum. Här står nu glasen redo. Vinerna finns i en behändig vinautomat på ena kortsidan. Vinprovningnen kan börja.

Provningen innehöll:
• Ca’ la Bionda Valpolicella 2017
• Ca’ la Bionda ”Casalvegri” Valpolicella Superiore 2016
• Ca’ la Bionda Ripasso 2015
• Ca’ la Bionda Corvina 2013
• Ca’ la Bionda Amarone 2013
• Ca’ la Bionda Amarone ”Ravazzòl” 2012
• Ca’ la Bionda Amarone ”Ravazzòl” 2013
• Ca’ la Bionda Recioto 2012

Vi inleder med den enklaste, en Valpolicella från 2017. En något svag frukt men desto mer mineraler i doften. Smaken har en del omogen frukt och en frisk syra. Nästa vin, den vingårdsbetecknade ”Caselvegri” Superiore från 2016. Här får man mycket mogen frukt och en svag klang av syrliga bär i doften.  Smaken är komplext elegant med en härlig syra mot slutet. Mycket trevlig superiore detta. Dags för Ripasso 2015. Här finns massor av mörk frukt och tobak i doften. Smaken går mot friska bär med en svag syra. Ett endruvevin står näst på tur, Corvina 2013. En blommig och örtig doft följer delvis med i smaken som även har moreller och det sötsyrliga i björnbär.

Tre Amarone står näst på tur. Först deras vanliga Amarone i årgång 2013. Doften är full av vanilj, ek och torkad frukt. Frukten återfinns även i smaken där en avslutning av syrliga bär bildar små lätta tanniner. Nästa Amarone, den gårdsbetecknade ”Ravazzòl” 2012. Har finns svamp, ek och en svag ton av mogen frukt i doften. Smaken är rik och fyllig. Torr men ändå fruktig och elegant. En härlig komplexitet. Den sista Amaronen är även den en ”Ravazzòl” men nu av en nyare årgång 2013. Doften är här mer fruktig och har en hel del bär i sig. Smaken är fyllig, komplex och har mer syra än den äldre 2012. Alla tre Amarone var mycket trevliga. Sista vinet i denna provning är Recioto 2012. Här finns frukt i doften men även en svag ton av mentol som bildar en friskare doft än vad man är van vid hos en Recioto. Smaken är full med mogen frukt, fikonmarmelad och även här en viss ton av mentol. Allt som allt en fantastisk provning med många bra viner. Häftigt också att alla vinerna har en väldigt egen stil.

IMG_0686bbbb


Några avslutande tips

Vill man besöka vingården så ta då kontakt med Alessandro för att boka in en tid. Ett besök nere i lagringsrummet är då ett tips tillsammans med en provning av alla deras viner. Mer information om vingården och vinerna finns på: calabionda.it

IMG_0692bbbb


Tack

Ett stort tack till Alessandro som med mycket kunskap och inlevelse gjorde besöket till ett fint minne.