Vingårdsbesök – Bussola

Det strålande fina sensommarvädret håller i sig när vi tar oss vidare mot nästa mål på vår resa. Vi tar oss fram längs den östra sidan av Negrardalen på väg norrut. Vägen är kantad av vingård efter vingård, som ett lapptäcke i vackra grönskimrande färger. Vi når mitten av dalen och tar oss österut. Vid foten av de östra sluttningarna når vi så vårt mål. Bussola.

IMG_0616bbbb

Bussola

Historien om Bussola tar sin början 1977 då en ung Tommaso Bussola börjar jobba hos sin farbror Giuseppe Bussola på hans vingård. Detta leder till att de bestämmer sig för att börja producera vin tillsammans under namnet ”Bussola Giuseppe & Tommaso”. Produktion bestod till en början mestadels av enklare bulkviner.

Tommaso och Giuseppe fortsätter i cirka fem år med denna enklare produktion tills Tommaso 1983 tar över vingården från sin farbror. Från detta år sker många förändringar. Tommaso gör sin egen vinifiering, han tar till nya metoder och innovationer för att börja skapa Valpolicellas traditionella viner. De första vinerna som produceras går under initialerna ”BG” efter sin farbror. Efter cirka sex år, 1989, ändrar man namnet på vingården till ”Bussola Tommaso” och året efter, 1990, lanserar Tommaso ”TB” linjen. Den gårdsbetecknade Amarone ”Vigneto Alto” TB och Amarone Riserva TB ser då dagens ljus för första gången.

1995 börjar Tommasos fru Daniela att arbeta på gården. Detta är också året då Bussola deltar på Vinitaly, världens största vinmässa, för första gången. Detta ger effekt omgående och Bussola börjar bli känt världen över. Tommaso och Daniela arbetar passionerat under flera år och tar vingården vidare. 2001 köper de en vingård i Montecchio (Negrar) på 10 hektar. Detta är än idag deras enskilt största vingård.

Under 2003 sker stora utbyggnader på vingården, man ser över alla delar för att kunna utöka produktionen. Samma år ser även Bussolas bordeaux blend ”L’Errante” dagens ljus för första gången.

Tommaso och Daniela har även två söner, Giuseppe och Paolo. De båda bröderna börjar mellan 2005 och 2006 även de arbeta på vingården. De tar sig an familjeverksamheten och 2012 tar den äldste brodern Paolo över rollen som vinmakare av sin far. Giuseppe sköter tillsammans med sin mor allt det kommersiella. Tillsammans är de nu ett fullfjädrat familjeföretag som med hantverkskunnande och stor passion tar Bussola vidare in i framtiden.

IMG_0662bbbbIMG_0661bbbb

Kort om Bussola

Område: Negrar (mitten av Valpolicella)
Odlad mark: 14 ha
Årlig produktion: 70-80 000 flaskor
Grundat: 1977

Rundturen

Vi möter upp Giuseppe på gårdsplanen och kan inleda rundturen. Först tar vi oss igenom vinifieringsrummet. Här står höga inox-tankar på rad. Dessa sattes i bruk 2005 och gör fortfarande sitt jobb med att vinifiera alla vinerna. Vi går vidare ner mot lagringsrummet. När vi närmar oss känner vi på doften av fuktig vinkällare. Snart förstår vi varför, vi snor runt ett hörn och går nedför en svagt lutande gångväg. Till höger om oss blickar vi nu ut mot en fantastiskt vacker vinkällare. Höga stenvalv kröner ett majestätiskt rum där stora ekfat står sida vid sida i långa rader. Man blir hänförd över hur vacker en vinkällare kan vara. Vi vandrar omkring bland ekfaten och insuper atmosfären här. Giuseppe berättar att här ligger bland annat Recioto 60-80 månader i dessa fat innan de tas till buteljering.

Vi går vidare till ett rum med murade hyllor från golv till tak. Här, berättar Giuseppe, pågår iordningställandet av familjens egna historiska vinkällare. Här på hyllorna kommer de flesta av Bussolas viner och årgångar snart finnas representerade. Vi tar oss vidare upp till torkningsrummet ovanför vineriet. Från utsidan har denna del ett säreget utseende med väggar murade i mönster för att skapa gluggar så luft kan strömma genom. Vi tar oss in och möts av en härligt russindoft och träbackar i staplade rader. I dessa träbackar ligger nu druvorna från årets skörd till Amarone och Recioto på tork. Plastbackarna lite längre in i lokalen används till övriga viner. Torkningsrummet är just nu under en utbyggnadsfas som kommer så klart i en snar framtid.

Giuseppe berättar avslutningsvis att de från år 2020 kommer hyra ytterligare tre hektar mark i San Peretto (Negrar) för att kunna utöka produktionen. Ett nytt vinprovningsrum kommer även det att stå klart under denna tid.

IMG_0624bbbbIMG_0637
IMG_0622bbbbIMG_0611bbbb
IMG_0609bbbbIMG_0625bbbbIMG_0637IMG_0638bbbb

Provningen

Vi tar oss in till provningsrummet, ett spartanskt inrett rum med bord, en bänk och en vinkyl. Vinerna dukas fram och vi kan inleda vinprovningen.

Provningen innehöll:
• Bussola Valpolicella 2016
• Bussola Ripasso 2015
• Bussola Valpolicella Superiore 2012
• Bussola Amarone 2012
• Bussola Amarone ”TB” 2009
• Bussola Amarone ”Vigneto Alto” TB 2003
• Bussola Recioto 2012
• Bussola Recioto 2006
• Bussola Passito Peagnà

Vi inleder med Bussolas enklaste vin, en Valpolicella från 2016. Massor av frukt inledningsvis i doften som följer med i smaken där också vinbär och lingon är framträdande. Vidare över till Ripasso 2015. Här är det fortsatt mycket frukt i både doft och smak. Här finns även mörka bär, en viss pepprighet och små lätta tanniner. Näst på tur är Bussolas Superiore från 2012. Fruktig doft även här men också en stor del mandel. I smaken finns frukten i form av solmogna bigarråer. Lång eftersmak. Vi går vidare till en trippel av Amarone. Först ut, deras vanliga Amarone 2012. Russintoner och torkad frukt i doften. Fortsatt torkad frukt i smaken tillsammans med en härlig lakrits mot slutet. Mjuk i sin framtoning. Vi fortsätter med Amarone ”TB” 2009. Här finns massvis med både mogen- och torkad frukt i doften. Len mogen frukt även i smaken. Mycket trevlig Amarone. Den gårdsbetecknade Amaronen ”Vigneto Alto” 2003 är näst på tur. Med sin ålder på 16 år får man här en komplex frukt i doften som innehåller massvis med olika mogna- och torkade frukter. Lite mer åt bärhållet i smaken som också bidrar med viss syra och små lätta tanniner. Mycket trevlig även denna. Vi går vidare med en dubbel av Recioto. Först ut Bussolas vanliga Recioto 2012. Fruktnivån jackas upp en hel del och doften är massiv frukt. Här finns även en lite rustikare doft av tobak. Smaken är syltigt söt från inlagda frukter. Nästa Recioto, den betydligt äldre 2006 fortsätter i samma spår men här jackar vi upp frukten ännu mer. Både i doft och smak så är mätaren på max. Massvis med mogen söt frukt. En mycket trevlig Recioto för den som gillar söt frukt. Vi avslutar provningen med en Passito vid namn ”Peagnà”. Denna vita Passito har en härlig ton av bränd karamell och aprikos i doften. Smaken är fruktig med viss inlagd citrus. Bussola har skapat en stark röd tråd i sina viner, frukten. Och vilken frukt sedan, detta är bland de bästa fruktdrivna vinerna på marknaden.

IMG_0650bbbb

Några avslutande tips

Ett besök hos Bussola är mycket av allt. En tour med avslutande provning rekommenderas varmt. Vinerna är fantastiska på plats och en bra chans att få prova t.ex. deras Amarone ”Vigneto Alto” TB. Mer information om vingården och vinerna finns på: bussolavini.com

IMG_0653bbbb

Tack

Ett stort tack till den omåttligt gästvänlige Giuseppe som tog oss med på en mycket intressant rundvandring och en fantastisk vinprovning. Tack också till brodern Paolo som anslöt mot slutet.