Sensorist Wine – Total kontroll över din vinlagring
Recension – Sensorist Wine Pack Large
Sensorist i korthet. Sensorist är en produkt där man med hjälp av sensorer kan mäta temperaturer och luftfuktighet på olika sätt och få det snyggt och prydligt presenterat för sig på nätet och via en gratis app för både iPhone och Android. Företaget är baserat i Köpenhamn, Danmark med en världsomspännande distrubition.
Sensorist erbjuder många olika lösningar men den som är skapad för vinlagring heter ”Wine Pack Large” och det är denna som vi kommer gå igenom nu.
Innehåll i paketet:
- 1 Sensorist Gateway
- 2 Trådlösa sensorer
- 1 Vinflaskssond
- 1 Strömadapter
- 4 x AAA Batterier
- Ethernet kabel
- Installationsanvisning
Installation:
I installationsanvisningen som medföljer får man en enkel steg för steg beskrivning som gör det enkelt att installera. Från det att man packar upp produkten till det att man har första mätningen i sin iPhone eller Android tar det faktiskt bara några minuter.
Gateway anslutes till ditt nätverks router eller bredbandsmodem.
När väl detta är gjort parar man med hjälp av en enkel knapptryckning ihop de båda sensorerna med gateway (en blinkande grön lampa övergår till fast lysande grönt när parningen är klar).
När detta är gjort kan man montera den medföljande sonden i en flaska med vatten eller vin (jag kan inte skicka in vad som helst i mitt skåp så det fick bli Trabucchi d’illasi Amarone 2006 :-)). Sätt sedan i sladden i en av sensorerna.
Jag placerade första sensorn på översta hyllplanet i mitt skåp, flaskan med sonden i mitten av skåpet.
Den andra sensorn placerade jag längst ned i skåpet för att få en så bra spridning på mätningarna i skåpet som möjligt.
Dags att koppla upp på nätet. Börjar med att gå till my.sensorist.com. Här registrerar man sig med sin e-post och lösenord. I steg två blir man ombedd att föra in serienumret för sin gateway så Sensorist ska hitta den och kunna publicera mätningarna. Här har Sensorist en smart lösning. Om du är på samma nätverk som din Gateway när du gör detta så känner Sensorist av det och du behöver inte skriva in serienummret utan kan bara klicka vidare på OK vilket jag gjorde. Om inte så skriver man in serienummret som står under din Gateway.
Nu är all installation klar och mätningarna är igång, det gick på allt som allt på under 10 minuter.
My.sensorist.com
Efter att man har loggat in på my.sensorist.com så finns det två huvudmenyer: Data och Settings.
Data
1. Overview
Här finns all data prydligt presenterad i en kortfattad form. Man kan se senaste mätningen för temperatur, luftfuktighet och sondtemperatur på alla sina sensorer. Här ser man även signalstyrka mellan sensor och gateway och även batterinivån på sensorerna.
(klicka för att se stor bild)
2. Graphs
Här kommer vi ner på mer detaljnivå i mätningarna och man kan se alla mätningar i ett diagram. Överst markerar man vilken sensor man vill se på och sen med hjälp av antingen tidsintervaller som är färigsatta på 6 timmar, 1 dag, 1 vecka, 3 månader, 6 månader och 1 år eller egen satt tid med hjälp av datum/tid funktionen. Här går även att lägga ett ”Overlay” /”Lager” i diagramet som visar en graf från en annan sensor. På så sätt kan man enkelt och överskådligt jämföra sensorernas värden mot varandra.
(klicka för att se stor bild)
3. Analytics
Här är en fördjupning av första ”Overview” sidan egentligen. Man kan se minsta konta högsta värden och när de inträffade under fliken ”Minimum & Maximum”. Man kan också se ”Avarage”/”Medel” där sensorist helt enkelt slår ut ett medel på alla värden. Den sista flilken ”Climate metrics”/”Klimat” är mer för de som använder Sensorist utomhus i olika syften.
(klicka för att se stor bild)
4. Alarms
Här ser man alla sina satta alarm. Dessa kan vara ack så viktiga och det är en väldigt bra funktion. För vinlagring bör t.ex. luftfuktighet ligga på minst 60% (rekommenderat är 75%) och temperaturer bör inte rusa ner eller upp från 12 grader mer än någon enstaka grad. Så utifrån hur ditt skåp, källare eller klädskåp beter sig så kan man se vart man bör sätta alarm. Om ett alarm sedan utlöses så får man en notification via appen och/eller via mail.
(klicka för att se stor bild)
Settings
1. My details
Här för du in all persondata om dig själv, byte av lösenord men även om du ska ha Celsius eller Fahrenheit. Man kan också välja hur man vill få notifikationer (exempelvis alarm) E-post och/eller via appen.
2. Device list
Här finns alla dina gateways, sensorer och sonder. Du kan sätta ordning på dom beroende på i vilken ordning du vill att de ska presenteras. Man kan namnge alla delar, göra dom off/online och gömma/visa.
3. Add gateway
Vill man ha fler gateways så gör man det här.
4. Alarms
Här sätter man sina alarm. Man väljer alarmen inviduellt till varje sensor och det man kan välja är ”Under” eller ”Över” det värde du sätter in Tex: Sensor ”Top shelf” -> Temperature -> Above -> 16 -> 60 minutes. Så i det exemplet så får jag en notifikation om graden på min översta hylla överstiger 16 grader celsius ihållande i 60 minuter.
5. Roles
Denna funktion är inte för Wine Pack Large
6. Delete
Här kam man radera mätdata från dina angivna tidpunkter. T.ex. kan man ta bort de första mätningarna om man testade sensorerna utanför sitt vinlagringsskåp/källare. Även här inviduellt för varje sensor.
Mobilappen
Mobilappen för iPhone och Android är en bantad version av my.sensorist.com. Här kan man inte göra några inställningar utan syftet med appen är att snabbt se sina senaste mätningar. I en meny överst i appen väljer man vilken sensor man vill se på. Där ser man även senste mätta grad, luftfuktighet och sondgrad. I den undre sektionen av appen så har man samma diagram som på my.sensorist.com och det går att se alla dina mätningar i grafen per dag/vecka/månad/år. Slidar man grafen åt sidan så får man se högsta/minsta mätning också detta per dag/vecka/månad/år.
Testobjektet
All min vinlagring sker i detta Climadiff Avintage 175. Den enda vetskapen om temperaturen i skåpet sker via en display högst upp och den har genom åren visat temperaturer som pendlat mellan 12 grader och 14-15 grader. Ingen luftfuktighet har mätts.
Vad visade mätningarna?
Efter en veckas mätningar i vinlagringsskåpet utan att ha rört någon inställning på själva vinlagringsskåpet eller på annat sätt försökt påverka mätningarna står det väldigt klart att jag behöver göra justeringar för att jag i mitt vinlagaringsskåp ska optimera förhållanden för alla vinflaskor.
1. Temperatur
Den viktigaste mätpunkten är sondmätningen då den mäter den exakta temperaturen på vinet i flaskan. Detta resultat visade ett medelvärde på 13.5 grader vilket inte är optimalt om man ska gå efter det rekommenderade 12 grader. Jag kommer nu sänka temperaturen i hela skåpet för att komma ned till denna nivå.
2. Luftfuktighet
Om temperaturen blir en liten justering så blir luftfuktigheten en stor justering. På den övre sensorn hamnade medelvärdet på 34% och på den undre sensorn hamnade medelvärdet på 44%. Båda dessa värden är på tok för låga. Risken att korken krymper, går sönder och släpper in luft är överhängande under 50% luftfuktighet och rekommendationen är att ha runt 75% luftfuktighet i skåpet för att säkerställa att korken inte torkar och släppper in luft som med tiden kommer förstöra vinet. Inte heller är det särskilt bra att ha för hög luftfuktighet då detta kan generera mögel på hyllor, korkar och etiketter. Så alarm kommer sättas på minst 50% och högst 80%. Åtgärd här blir att köpa in lavastenar som absorberar fukt och kommer höja luftfuktigheten. Man kan alternativt också sätta in ett tråg med vatten och eventuellt en svamp.
3. Jämnhet i mätvärden
Det är såklart för tidigt att dra en slutsats över medelvärden på bara en vecka men alla mätningar enskilt ser ut att hålla en väldigt jämn kurva vilket är ett gott betyg för vinlagringsskåpet. Lagrar man i en källare eller i ett vanligt skåp så kommer värdena gissningsvis att variera mycket mer under årets varma och kalla månader jämfört med ett vinlagringsskåp som är temperaturstyrt.
4. Skillnader i temperatur
En skillnad som man kan fundera på är att det övre hyllplanet är ca 1 grad celsius varmare än understa hyllplanet. Detta spelar förmodligen ingen roll alls men här skulle man ju kunna lägga de vinflaskor som skall lagras under längst tid på det understa hyllplanet.
5 Skillnader i luftfuktighet
Sensorn på den övre hyllan av skåpet visar värden på luftfuktighet 36% medans den på den understa hyllan visar 45% luftfuktighet. Att det är en skillnad gör nog inte så mycket så länge båda dessa värden är runt 75% men ändå ganska intressant att det skilljer 11% luftfuktighet från toppen till botten av skåpet.
Slutsats
Sensorist Wine Pack Large visar upp en fullständigt lysande helhet. Allt från en enkel och smart installation till djupa analyser av temperaturer på vinet i en flaska i ett vinlagringsskåp. Med innovativa och smarta lösningar leveras data på ett formidabelt sätt via nätet och appen. Ska man ha vin för långlagring om det så är i ett vinlagringsskåp, en vinkällare, en låda i garderoben eller i en jordkällare på landet så är Sensorist redskapet som säkerställer att alla dina viner har de optimala förhållandena.
Sensorist själva skriver ”The Sensorist devices are known to be highly addictive”.
And it is!
Betyg
Sensorist Wine Pack Large Pris € 200
Odiskutabelt 5/5! Absolut toppklass!
Mer läsning
Sensorist Wine Pack Large http://shop.sensorist.com/collections/packs/products/wine-pack-l
Sensorist på Facebook: http://www.facebook.com/sensorist
Sensorist http://sensorist.com/
Svensk återförsäljare: http://www.enotecaengelmark.se/?page_id=466