Sensorist Wine – del två, 1 år efter

För att ha en bra koll på lagringen av alla Amaroneflaskor startade jag för ett år sedan mätningar av luftfukt, lufttemperatur och flaskans innertemperatur i mitt vinlagringsskåp med hjälp av mätsystemet Sensorist. Jag kunde från start dra några snabba slutsatser, det var för varmt och det var för torrt i skåpet.

Sensorist

Temperaturen

För att få ner temperaturen och man har ett vinlagringsskåp så är det ju inte svårare än att vrida på reglaget, så det gjorde jag. Temperaturen tar cirka ett dygn innan den är stabil och man kan se om graden är exakt den man ville ha.

Övre hyllplan (28 feb 2015):
Lufttemperatur 14,7 -> 13,2
Innertemperatur flaska: 13,5 -> 12

Nedre hyllplan (28 feb 2015):
Lufttemperatur 13,7 -> 11,9

Resultatet av denna justering var till belåtenhet, 12 grader i innertemperatur är enligt många det optimala för lagring.

Luftfuktighet

För att få upp luftfuktigheten som från start var under 50 % i hela skåpet så krävs givetvis mer fukt. Detta kan man åstadkomma på flera sätt. Ställa in en skål med vatten, en blöt svamp eller fuktig lavasten. Då jag är starkt emot allt vad syntetiska material heter så valde jag en helt naturlig lavasten.

Lavasten
Detta naturliga material har många egenskaper och används i botten av akvarium, som värmefördelare på grillen etc. Till vinlagringsskåp så har den egenskapen att absorbera och bibehålla fukt. Detta görs genom att man placerar lavastenarna längst bak i rännan där kondensvattnet kommer ner i den bakre väggen på ett vinlagringsskåp. Innan användning ska lavastenarna blötas rejält sen ska de hålla igång själva med hjälp av kondensvattnet som bildas löpande från luftinförseln via filtret.

1-2 kg lavasten krossades i mindre bitar med en hammare  dränktes i vatten. Sen placerades dessa i rännan längst ned i skåpet (se bild nedan). Klart!

IMG_7833IMG_7835

Övre hyllplan (4 mar 2015):
Luftfuktighet  34 % -> 56 %

Nedre hyllplan (4 mar 2015):
Luftfuktighet 46 % -> 71 %

Resultatet var en enorm peak i nedre delen av skåpet medans övre delen fick en något mindre höjning. Målet att hamna över den magiska gränsen 50 % nåddes i hela skåpet och jag lät allt vara under en tid.

Mars – Oktober

Inga justeringar skedde under en längre period för att se hur skåpet reagerade över tid på justeringarna. Man kan här se att temperaturen höll jämn nivå över tid, de små utslagen man kan se i grafen är under en påfyllning/omplacering av flaskor. Luftfuktigheten ser man över tid att den dalar sakta sakta nedåt. Så här kommer nästa slutsats, luftfuktigheten bör underhållas.

21:a oktober

Då luftfuktigheten i nedre delen höll en jämn men godtagbar nivå fortsatt och övre delen nu hade dalat under 50 % strecket så satte jag in fuktad lavasten även på den övre hyllan för att försöka få en jämn nivå i hela skåpet.

Övre hyllplan (21 okt 2015):
Luftfuktighet 43 % -> 72 %
Lufttemperatur 13,9 -> 10,6
Innertemperatur flaska: 11,5 -> 10,5

Nedre hyllplan (21 okt 2015):
Luftfuktighet 58 % -> 58 %
Lufttemperatur 11,5 -> 113

Utslaget blev en rejäl peak i övre delen av skåpet medans nedre delen knappt påverkades.

1 år efter

Efter att ha gjort några justeringar och samtidigt låtit skåpet testas under längre tider så har jag nu ganska bra koll på hur det fungerar och kommer börja justera mer löpande om det behövs. Temperaturen är stadig under längre tid så den är enkel att hålla koll på. Luftfuktigheten däremot är något man behvöer sköta löpande om man vill ha en luftfuktighet upp mot 70-75 %. Här kommer jag nu börja regelbundet med några månaders mellanrum fukta lavastenarna lite för att hjälpa fukten på traven. Till detta ta hjälp av den utomordentligt bra funktionen med att sätta alarm i Sensorist om temperatur eller luftfukt understiger eller överstiger ett satt värde.

Slutsats

Att hålla koll på sina värden i skåpet med hjälp av Sensorist är verkligen en fröjd och man har verkligen total kontroll på alla värden. Allt man gör i skåpet ger utslag på sekunden och allt kan följas i dator och via appen i mobilen. Att under ett år ha följt detta har varit intressant och inte minst lärorikt. Jag vet nu ganska bra hur jag ska sköta mitt skåp vilket var syftet med utrustningen. Fortsatt kontroll med Sensorist och fortsatta små justeringar över tid för att vara så när de där optimala värdena som det över huvud taget är möjligt.

Bilder

Övre hyllplanet

Graf sett över ett år med lufttemperatur, innertemperatur flaska och luftfuktighet:

1

Max/min värden sett över ett år:

3

Medelvärdet sett över ett år:

4

Nedre hyllplanet

Graf sett över ett år med lufttemperatur, innertemperatur flaska och luftfuktighet:

2

Max/min värden sett över ett år:

5

Medelvärdet sett över ett år:

6