Recension – Climadiff Avintage 176 vinlagringsskåp

av175stor

Climadiff Avintage 176 vinlagringsskåp

Climadiff

Lite kort om Climadiff. Detta franska företag säljer idag mest vinlagringsskåp av alla i Frankrike och har även en stor marknad utanför Frankrike och har rötter i vinproduktion i flera generationer. Skåpen dom de gör kommer i lite olika modeller. De går från vanliga Climadiff skåp till deras premium märken Avintage och Diva. Skåpet jag ska recensera nu är av premium märket Avintage.

Teknisk data

  • 230 V
  • Årlig förbrukning: 106 kW
  • Energiklass: A
  • Ljudnivå: 37 dB

Storlek & Mått

  • Yttermått (LxBxH): 62x68x145 cm
  • Vikt: 60 kg

Utvändigt

Väl hemma efter att packat upp skåpet så är första intrycket direkt gedigen kvalitet. Hela skåpet är i svart finish. Högst upp över dörren finns det en display för temperatur. Det finns två lampor en som indikerar när kompressorn sätter igång och kyler, en som indikerar när skåpet ”värms upp” (om man ha skåpet stående i en temp som är kallare än vad det är i skåpet). Här finns också ett reglage för tempen. Jag rörde inte detta och i defaultläget så hamnar tempen på perfekta 12 grader. Längst till höger Climadiffs Avintage logo. Själva dörren är rejäl med en kanske lite rejält tilltagen dörrknopp som kanske är lite överdimensionerad mot själva dörren men det är en minor. Baksidan av skåpet finner man högst upp ett kolfilter som renar luftinförseln till skåpet. Här finns också skruvhål för distanser som man får med så det blir en luftspalt på ca 10-12 cm mot vägg. Längst ned ser man kompressorn som är monterad så den inte ska avge några vibrationer. Under skåpet finns det hjul och hela skåpet är förvånansvärt lätt att skjuta runt så det är enkelt att flytta, svårare givetvis om det är fullt med flaskor.

Invändigt

Efter att öppnat dörren så förstår man varför den här tillverkaren bara ägnar sig åt vinlagring. Här är allt verkligen avmätt och konstruerat så det ska fungera för vinlagring. På insidan av dörren finns en chateau målning samt ett stort vinföringsark och en krita så man kan skriva ned allt man har i skåpet. Finns kolumner för producent, vintyp, årgång, när det ska drickas o.s.v. Riktigt bra och användbart. Luften som kommer in i skåpet via kolfilter bildar luftfuktighet vilket märks på väggen längst bak i skåpet som är fuktig när man tar på den. I skåpet finns det spår på båda sidor för montering av hyllor, antingen fasta med dämpning som ”hängs” på eller utdragbara med räls som skruvas fast.

Hyllor

Detta är kanske det som är det lilla extra hos Climadiff då det är väldigt genomtänkt. Alla hyllor har lite olika egenskaper beroende på vad man har tänkt att lagra. En avgörande sak med både skåp och hylla är djupet, detta gör att man kan lägga flaskor neck to neck vilket man vanligtvis inte kan i någon vinkyl. Detta är mycket bra då man verkligen kan få plats med många flaskor även i mindre skåp. Till Climadiff Avintage 176 ingår 2 st Clayette Collector och 1 st Clayette Modulpelli. Beställde även en Clayette Premium med utdragbar räls.

Tänkte försöka ta en hylla i taget lite kort:

Clayette Collector

Detta är en solid hylla i Sapelli ädelträ. Ena sidan av den är gjord för Bordeaux flaskor (får plats 14 st) och andra sidan är gjord för Bourgogne flaskor (får plats 13 st). Hyllan i sig vilar på en vibrationsabsorberande hängning. När man lägger sina flaskor på den här hyllan så ligger dom verkligen säkert, mjukt och ostört. Riktigt bra hylla, känns gedigen och genomtänkt! (finns utdragbar räls att köpa till den också).

collectortillb

Clayette Modulpelli

Detta är en hylla också i Sapelli ädelträ som är väldigt variationsrik då man med hjälp av stavar bygger olika bredder så med den här hyllan så vågar jag påstå att man kan lägga vilken flaska som helst. Man får med en hel del stavar och 4 st olika moduler man sätter ned stavarna i beroende på vilken bredd man vill ha. Här kan man ha vanliga Bordeaux, Bourgogne men också Champagne och Magnum flaskor. Jag har valt att lägga Champagneflaskor här i en modul som är gjord för just Champagne och alla flaskor ligger stadigt och säkert även på denna hylla. Riktigt bra denna hylla och ett plus för att man kan bygga om den i en mängd olika former (finns utdragbar räls att köpa även till den också).

modulpellitillb

Clayette Premium

Detta är en lite enklare hylla med fast måttade stavar så här kan man inte lägga vad som helst, min tanke med denna då jag även har en utdragbar räls på den, är att lägga de flaskor som man tänkt dricka i den närmaste tiden. Rälsen gör att man inte behöver krångla in i skåpet om man har staplat flaskor. Här kan man bara dra ut den fullt ut och välja sin flaska. Även denna hylla i Sapelli ädelträ och känns gedigen.

premiumtillb

Clayette Comfort

Denna har jag inte och det är vad jag förstår den enklaste av hyllorna även om den påminner om Clayette Premium, den är förmodligen gjord för mindre skåp. En sak som dock är intressant är att Clayette Comfort har en ”halv-hylla”. Denna hylla skulle jag tro passa ypperligt längst ned i skåpet eftersom längst ned i skåpet har kompressor och annan mekanik tagit halva djupet längst in. Så längst ned precis innanför dörren finns det alltså plats för enkelrader med flaskor och det är lite svårt att få till det bra om man lägger dom direkt mot botten av skåpet så här skulle nog denna halv-hylla göra sig mycket bra.

conforttillb

conforttillb2

Slutsats

Som en sammanfattning av allt detta så vill jag säga att detta skåp med dess hyllor känns otroligt genomtänkt. Det andas kvalitet, hantverk och eftertanke. Efter att ha haft skåpet på några dagar och luftfuktigheten kommit igång, tempen på stadiga 12 grader och man öppnar dörren så är det faktiskt som att stoppa näsan rakt in i en vinkällare. Fuktigheten, doften av fat från sapelliträ gör att man inte är det minsta orolig för att vinerna i detta skåp kommer göra succé!

Mitt betyg av detta skåp är solklart 5/5!

Mer läsning om skåpet

Enoteka Engelmark (som säljer skåpet i Sverige)
http://www.enotecaengelmark.se/?page_id=159

Youtubeklipp som framförallt visar fördelarna med hyllplanen:
https://www.youtube.com/watch?v=QaASkVLk8Q0

Climadiffs egna sida
http://climadiff.com/en/ageing-wine-cellar-preservation-of-wine-model-climadiff-AV176A+.php

Teknisk spec:
http://climadiff.com/en/fiches_pdf/AV176A+.pdf