Gambero Rosso ”Tre Bicchieri” i Stockholm

FullSizeRenderGrand Hôtel stod tillsammans med arrangören Nordic Wines värd för vinmässan ”Gambero Rosso 3 Bicchieri” som gick av stapeln måndag 16 januari. Klockan 17:30 slog den inbjudande Vinterträdgården upp sina dörrar och mässan kunde börja.

Lorenzo Ruggeri från Gambero Rosso inledde med att hälsa alla välkomna och passade på att introducera en ny guide ”Italian Restaurants Abroad” där Gambero Rosso kommer utse de bästa italienska restaurangerna världen över. Dagen till ära utsågs det tre stycken i Stockholm. Utmärkelsen för Bästa Pizzeria gick till Giro Pizzeria Napoletana, Bästa Vinbar gick till Adria och Bästa Restaurang gick till Restaurang Mancini.

För er som inte vet vad Gambero Rosso är för något kan ni läsa mer utförligt här om vad de gör och hur betygen fungerar här.

IMG_3401

Till vinet

Det var sammanlagt 39 vingårdar representerade på mässan. Allt från Puglia i söder till Lombardiet i norr. Alla viner på mässan hade fått 2 eller de maximala 3 glasen (bicchieri) i guiden så här fanns många på pappret kvalitativa viner. Alla vingårdar hade 2-3 olika viner var med sig så här fanns många viner att prova. Här nedan följer ett urval av alla de viner som provades.

Allegrini

• Amarone della Valpolicella 2012 ???
• La Grola 2013 ??
• Valpolicella Classico Superiore 2014 ??

En trevlig Amarone med årgång 2012 gjorde bra ifrån sig. Lite spetsiga frukttoner men den var bra. Behöver något år till och kommer bli mycket intressant att följa.

Bertani

• Amarone della Valpolicella Classico 2008 ???
• Secco Bertani Vintage Edition 2013 ??
• Secco Bertani Vintage Edition 2014 ??

Amaronen med årgång 2008 som släpps senare i vår var lite blygsam och tillbakahållen. Den hade som många andra på mässan behövts luftas.

Dal Cero Tenuta di Corte Giacobbe (finns inte i Sverige)

• Soave Sup. Vign. Runcata 2014 ???
• Soave Corte Giacobbe 2015 ??
• Valpolicella Superiore Ripasso 2014
??
En vingård i gränstrakterna mellan Valpolicella och Soave. Från Valpolicella hade de en Ripasso från 2014 som var lite typisk ripasso men lite åt det mer elegantare hållet. De hade även med två Soave som var mycket bra, speciellt ”Runcata” som med mycket mineraler och frukt bildade en härligt krispig finish.

Monte del Frá

• Custoza Superiore Ca’del Magro 2014 ???
• Valpolicella Classico Superiore Ripasso ”Lena di Mezzo” 2014 ??

Amarone della Valpolicella Classico ”Lena di Mezzo” 2012 ??
En lakritstung Ca’del Magro Superiore från 2014 gjorde bra ifrån sig, mycket ovanlig i sin framtoning med sin dominerande lakritston. Amarone från 2012 var lite light i doft och smak. Behöver något år till för att mogna.

Ottella (finns inte i Sverige)

• Lugana Molceo Ris. 2014 ???
Amarone della Valpolicella ”Ripa della Volta” 2013 ??
• Valpolicella Ripasso ”Ripa della Volta” 2013 ??
Amarone hade mycket tanniner, kändes mycket ungt så ett par år gör den gott. Ripasson, ett bra matvin. Enkel och lätt i doft och smak.

Tenuta Sant’Antonio

• Amarone della Valpolicella ”Campo dei Gigli” 2012 ???
Amarone della Valpolicella Sel. Antonio Castagnedi 2013 ??
Valpolicella Sup. Ripasso ”Monte Garbi” 2014 ??
En trotjänare med sitt äss ”Campo dei Gigli” i spetsen. Årgång 2012 var bra, ett lyft från tidigare årgångar. Ung såklart och behöver något år till men denna kommer bli intressant att följa.

…och några  bubbel

Villa Sandi (finns inte i Sverige)

• Cartizze Brut V. La Rivetta ???
Prosecco di Treviso Il Fresco Brut ??
Valdobbiandene Prosecco Sup. 2015 ??
Cartizze Brut V.La Rivetta bjöd på ett lite rustikare bubbel med karaktär. Mycket bra. Även två enklare Prosecco som var ok.

Bellavista

• Franciacorta Pas Opere 09???
Ett av de mest bubbeltäta bubbel som provats. Lite rustikare i smaken där åldern kom in på ett bra sätt men här var det bubblor som dominerade fullständigt.

Contadi Castaldi

• Franciacorta Zero 2012???
Mässans kanske bästa bubbel. Här fanns frukt och syra i en härlig mix. Väl kyld var den riktigt bra.

Sammanfattning

Häftig lokal med mycket rymd. Man kunde gå runt i lugn och ro och prova. Representanterna från vingårdar och importörer bjöd på mycket information och det blev många intressanta samtal där även entusiastiska vinprovare deltog. Vinerna som provades under kvällen var bra överlag men hade både toppar och dalar. Tyvärr så gick en del vingårdar hem tidigt vilket gjorde att man missade en del vingårdar helt. Sen om man även ser till de som fick utmärkelsen detta år så saknades en hel del intressanta vingårdar som t.ex. Villa Spinosa, Rizzardi, Viviani, Speri, Tedeschi, Masi, Mosconi och Begali. Så startfältet från Valpolicella var helt klart bantat på mässan.

En väl ordnad tillställning med många intressanta upplevelser och en stämningen som var på topp.

Bilder från kvällen

IMG_3404IMG_3398 IMG_3402IMG_3403

 

 

 

 

 

 


IMG_3404
image3IMG_3406

image2image4image10image11image6 image7image1