Gambero Rosso 2018 ”Tre Bicchieri” i Stockholm

Grand Hôtel stod tillsammans med arrangören Nordic Wines värd för den årliga vinmässan ”Gambero Rosso 3 Bicchieri” som gick av stapeln måndag 15 januari. Klockan 17:30 slog den inbjudande Vinterträdgården åter igen upp sina dörrar och mässan kunde börja.

Lorenzo Ruggeri från Gambero Rosso hälsade alla välkomna. Den nya guiden som introducerades förra året ”Italian Restaurants Abroad” fick dela ut utmärkelser till restauranger och vinbarer i Stockholm. Bland annat utsågs fotbollsikonen Jesper Blomqvists Napolitanska pizzeria ”650 gradi” till bästa italienska pizzeria och för andra året i rad utsågs Mancini till bästa italienska restaurang.

IMG_5612Gambero_rosso

För er som inte vet vad Gambero Rosso är för något kan ni läsa mer utförligt här om vad de gör och hur betygen fungerar här.

IMG_5580

Till vinet

Det var sammanlagt 37 vingårdar representerade på mässan. Allt från Puglia i söder till Lombardiet i norr. Alla viner på mässan hade fått 2 eller de maximala 3 glasen (bicchieri) i guiden, här fanns således många på pappret kvalitativa viner. Alla vingårdar hade med sig 2-3 olika viner, så här fanns många viner att prova. Då vi på Amaroneguiden håller oss till Valpolicella följer här korta noteringar från bord 5 – 11 samt antalet glas de fick i årets upplaga av Gambero Rosso.

Bord 5 – Brigaldara

• Amarone della Valpolicella 2013 ???
Amarone della Valpolicella ”Case Vecie” 2012 ??
• Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2015 ??

En i Sverige välkänd producent hade två Amarone och en Ripasso på plats. Båda Amaronen var bra. Den ena, Case Vecie med lite mer tyngd och bredd och den andra visade upp en mycket bra årgång i 2013.

Bord 6 – I Campi

• Valpolicella Superiore Ripasso ”Campo Ciotoli” 2015 ???
• Soave Classico ”Campo Vulcano” 2016 ??
• Amarone della Valpolicella ”Campi Lunghi” 2013 ??

Soaven som är odlad i vulkanisk jord inledde. Mycket lätt Soave som har svårt att klara sig själv och behöver något till för att komma till sin rätt, men en trevlig frukt finns här och en stor dos mineraler. Ripasson ”Campo Ciotoli” chockerade ordentligt. Detta är inte vad man förväntar sig från en Ripasso. Så otroligt mycket mycket mer. Här finns massivis med rustika brända toner blandat med mörka torkade frukter och lakrits som avslutas med en lång pepprig eftersmak. En riktig toppripasso! Amaronen som följde kommer inte i sin rätt och får se sig slagen av lillebror Ripasso.

Bord 7 – Giusti Wine (finns inte i Sverige)

• Asolo Brut ??
• Antonio 2014 ??
• Umberto 2011 ??

En för Sverige kanske okänd vingård. De hade med sig ett mousserande och två rosso. Den mousserande inledde med en fruktig spänst fullt av porlande små bubblor. Här fanns också en mineralton och ännu mer frukt mot slutet. Mycket trevligt mousserande vin detta. De två röda inleder båda med mörka bär och en en lite syltig frukt. Enkla men samtidigt komplexa då de lagrats och fått ålder enligt Giustis filosofi. Både dofter och smaker kommer väl ut. En intressant vingård som man gärna vill utforska mer.

Bord 8 – Monte del Frá

• Custoza Superiore ”Ca del Magro” 2015 ???
• Amarone della Valpolicella Classico ”Lena di Mezzo” 2013 ??

• Valpolicella Classico Superiore Ripasso ”Lena di Mezzo” 2015 ???
En superiore från Custoza utanför Valpolicella inleder. Den har en enkel framtoning och känns lite tunn även om den har en del fruktighet som väger upp. Amarone och Ripasson från gårdsbetecknade ”Lena di Mezzo” var båda bra. Traditionell stil med mycket torkad frukt, örter och vanilj.

Bord 9 – Ottella

• Lugana Molceo Ris. 2015 ???
• Lugana Le Creete 2016 ??
• Valpolicella Ripasso ”Ripa della Volta” 2014 ??
Alla tre har en lätt framtoning. Lite unga i doft och smak med körsbär, björnbär och en viss del örter. Spännande vingård som numera finns i Sverige.

Bord 10 – Ruggeri & C

• Valdobbiandene Extra Dry Gustino B. 2016 ???
• Valdobbiandene Brut Quartese ??
Arego ??
Ruggeri som gör Prosecco i massor kom med tre av deras många mousserande. Arego, deras enklaste, inleder. Enkel i sin framtoning med en frisk lätt citrus annars ganska återhållsamt med smak och doft. Quartese näst på tur, en torr framtoning med en nypa citrusfrukter. Här finns även en torr mineralton mot slutet. Sist ut är Gustino B. som av Gambero Rosso blev framröstad till Italiens bästa Prosecco och man förstår varför. Mycket trevlig Prosecco detta. Mycket smak och den har en härligt porlande fyllighet som binder ihop och koncentrerar frukten på ett mycket bra sätt.

Bord 11 – Villa Spinosa

• Amarone della Valpolicella Classico Albastini 2010 ???
Villa Spinosa med ägaren Enrico på plats hade med sig sin Amarone 2010. Inledningsvis ganska alkoholstin så den behöver en hel del luft för att komma till sin rätt. Efter en del luft öppnar den upp sig och här finns många traditionella smaker som torkad frukt, fikon, dadlar och en del örter. Den är ung nu och kommer vinna mycket på lagring.

Sammanfattning

En som vanligt väl arrangerad vinmässa i den inbjudande Vinterträdgården med några av Italiens bästa viner. Från Valpolicella fick vi ta del av sammanlagt 7 vingårdar dock saknades en del som t.ex. Anselmi, Villa Sandi, Pieropan, Ca’Rugate, Ca’La Bionda och Marco Mosconi. De som fanns på plats bjöd på en hög kvalitet. Inte bara Amarone och Ripasso utan ganska många mousserande detta år. Det stora utropstecknet från mässan var I Campi Valpolicella Superiore Ripasso ”Campo Ciotoli” 2015, en riktigt bra Ripasso.

Bilder från kvällen

IMG_5580 IMG_5612 IMG_5581IMG_5618 IMG_5617IMG_5586