En helt vanlig tisdag

En helt vanlig tisdag samlades fem glada vinälskare hemma hos Toni Zalbo, nybliven ägare till Amaroneguiden, För att prova fyra viner i världsklass.

1
Från vänster: Daniel Bryntesson, Jonas Eriksson, Thomas Breding och Tobbe Claesson.

Vinerna som provades var

Masi Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone 1997
Quintarelli Rosso del Bepi 2005
Dal Bosco Le Guaite Di Giulietta Amarone 2006
Zýme Amarone Classico 2008

3

En på pappret helt fantastisk uppställning. Väl på plats ställde Toni fram sin ”Signaturpasta” bestående av pappardelle med frikadeller i tomatsås. Till det smygstartade vi med att prova ett annat av Zýmes viner, deras Valpolicella Superiore 2011. Ett otroligt balanserat och trevligt vin med en härlig doft av körsbär och röda bär. Smaken var till en början lätt och ljus med fina taniner men växte och blev ett riktigt fylligt vin som stannade i munnen förvånansvärt länge med tanke på första smakintrycket.

Första flighten

Efter maten var avdukad började vi provningen. Vinerna serverades blindt. Daniel säger direkt att glas nummer ett luktar som en Quintarelli medan Thomas trodde att det kunde vara en amarone från Brunelli. En otrolig doft, elegant och smaken är en välstämd symfoni som är svår att sätta ord på. Daniel fick rätt med sin gissning på Quintarelli.

I glas nummer två är doften helt annorlunda. Många ögonbryn lyfts i förvåning över den ljusa körsbärsdoften som blandas med florala toner och en touch av tjära. I provningens första skede var det nog ingen av oss som hade satt denna som vinare men det utvecklades fort i positiv riktning och det lite spretiga första intrycket försvann och lämnade ett väl avvägt vin med en fantastisk smak (inte traditionell Amarone). Detta var Zýmes Amarone Classico 2008.

Andra flighten

Två nya viner hälldes upp i glasen och i glas ett märktes på färgen att detta var ett vin som fått ligga i källaren några år. Doften här var en blandning av söta körsbär och bra portvin. Smaken är svår att beskriva. Härlig komplexitet med lena fina tanniner och en fin syra. Här var det Vaio 1997 glaset.

I andra glaset är doften kraftig och komplex. Väldigt fruktig med både körsbär och plommon. Kryddiga toner, där mörkt kaffe dominerade, var också där. Smaken var precis vad doften lovade, ett härligt kraftigt vin med fina tanniner. Nu var det Dal Bosco Le Guaite Amarone 2006.

Summering

Det var svårt att utse en vinnare i detta sällskap då alla viner var av absoluta världsklass. Spännande var att de flesta rösterna gick till ynglingen i sällskapet Zýme Amarone Classico 2008. Vi hoppas att få se denna i beställningssortimentet på Systembolaget snart.

Utöver alla härliga viner bjöd gästerna på härliga tilltugg i form av ostar och Ibericoskinka av högsta kvalitet. Värt att notera är att taleggio och trentino passar otroligt bra till Amarone. Kvällen bjöd också på ett par vinprover till men tungan var lite bedövad av alla smaker att en beskrivning av dessa inte skulle ge dem rättvisa.

2

Ett stort tack till vår värd Toni som bjöd på en kväll att minnas!

Vid pennan, Jonas Eriksson.