Bussolaafton

En kylig höstkväll samlades åtta förväntansfulla vinentusiaster för att prova viner från det fruktdrivna vinets okrönte kung, Tommaso Bussola. Den anrika Iskällaren stod nu som många gånger förr upp i all sin prakt när man steg in i värmen och satte sig till bords där Amaroneguidens Toni Zalbo välkomnade med ett friskt glas Zýme Metodo Classico.

img_2713

Kort om Tommaso Bussola

I närheten av staden Negrar i Valpolicella Classico har Tommaso Bussola sina 21 hektar stora egendom. Bussola producerar här tio olika viner, allt från vanlig Valpolicella till Amarone och Recioto. Tommaso med sin fru Daniela och sina två söner håller idag i produktionen.

Bussolaprovningen

Vi hade ett mycket intressant startfält med hela bredden av Bussolas viner, allt från Valpolicella Classico till Amarone.

img_2745img_2718

Kvällens fyra viner:

 Bussola Valpolicella Classico 2014
 Bussola Amarone Classico 2010
 Bussola L´errante 2009
 Bussola Amarone ”Vigneto Alto 2007

Bussola Valpolicella Classico 2014

b_valpolicellaKommentar
Enklaste vinet i samlingen. Det är ett lätt vin men har lite mer doft och smak än vad man är van vid hos en Valpolicella. Lite syrliga körsbär inleder och blommar ut i en mängd olika bär. Fortsatt hög syra som svagt planar ut med tiden. Små lätta tanniner mot slutet.

Betyg
3

 

 

 

Bussola Amarone Classico 2010

Kommentar
Den enklaste av Bussolas tre Amarone. Här möts man av en rejäl dos ek. Doften fullständigt domineras av ek, det tar lite tid i glaset innan man hittar andra dofter som torkad frukt och örter. Smaken är även den dominerad av ek, vinkällare, damm men kommer också här ut i torkade frukter.

Betyg
4

 

 

 

Bussola L’errante 2009

Kommentar
Från en enkel Valpolicella till en ek dominerad Amarone blev det en rejäl fruktbomb med L’errante. En enormt fruktig doft av mörka mogna bär och frukter. Smaken har nästan recioto karaktär, enormt fylligt med massor av mogna mörka frukter som dadlar, fikon och russin.

Betyg
4

 

 

 

Bussola Amarone ”Vigneto Alto” 2007

Kommentar
Bussolas topp-amarone, här har vi ett enormt komplext vin. I doft och smak känner man igen Bussolas fruktdrivna stil men på ett, som många nämnde, återhållsamt sätt vilket gör att man kan sitta länge och lirka i komplexiteten för att hitta nyanser. Mörka morgna frukter dominerar med en örtig finish. Ett stort vin, en stor Amarone!

Betyg
5

 

 

 

Bussola Recioto och Passito

img_2749Vi hade fyra viner till själva provningen men avslutade med att ta in Bussola Recioto 2011 och Bussola Peagna Passito. Recioton var fantastiskt bra och levererade fyllig mogen frukt i massor. Peagna också den bra med en härlig friskhet i det söta.

Betyg Bussola Recioto 2011
5

Betyg Bussola Reagna Passito
4

 

 


Mer vin blev det…

Sin vana trogen plockade Toni fram fler viner under kvällen. Pannlampa på, in i mörkret och några vändor senare hade vi provat fler fantastiska viner.

img_8936Zýme Metodo Classico 2010
Ett bubbel som är så mycket mer än ett bubbel. Den har något rustikt i doft och smak som tillsammans med det fruktiga bildar en mycket intressant mousserande kombination.

 

 

img_2756Zýme Kairos 2011
En 15 druvors blandning som bildar en härligt elegant helhet med alla sina vita och röda druvor. I doft och smak finns inledningsvis körsbärstoner med viss syra som går över till svagt torkade frukter och en kryddig finish med en söt klang.

 

 

img_2761Zeni Cruino 2011
Svaga dofter av körsbär inledningsvis. Viss syra från björnbär och körsbären är fortsatt med och övergår i en svagt kryddig finish. Aningen sträva tanniner. Enkel i sitt utförande.

 

 

…och goda tillbehör

Det bör även nämnas några rader om tillbehören då de under kvällen matchade alla viner mycket bra. Det blev lite av ett knytkalas där alla plockade med den ena läckerbiten efter den andra. Vi fick en Burrata med rostade pinjenötter, salt och olivolja som passade mycket bra till alla viner. Den nästan självklara hårdosten Trentino som många anser vara den bästa hårdosten till Amarone var inget undantag ikväll, denna krämiga korsning av Parmesan och Västerbottenost matchade Amarone och Recioto mycket bra. Många olika salami provades och här var det en fänkålssalami som stod ut med mycket smak, även den matchades mycket bra med alla viner. Som pricken över i serverade Toni en kladdkaka som tillsammans med Bussola Recioto 2011 skapade en fullständigt magisk kombination!

Tack

Stort tack till alla som gjorde den här kvällen till en magisk afton med mycket av allt. Extra stort tack till Toni som återigen visade upp sin generositet och brinnande passion för våra älskade viner från Valpolicella!

Bilder från kvällen

img_2753img_2739 img_2744img_2713img_2718img_2723