Amaroneprovning extra allt

En solig vårdag samlades sju entusiastiska och förväntansfulla vinälskare i den dovt upplysta Iskällaren i Solna, för en på pappret väldigt intressant Amaroneprovning. Vi från Amaroneguiden, Josephine Edelskog från Gate Report och gäster inledde med välkomstvinet Massimago ”Mago” mousserande. Innan provningen serverades även Tonis fantastiska pasta.

Provningen

Provningen var halvblind, d.v.s. vi visste om vilka Amarone som var med men inte i vilket glas. Alla Amarone luftades ordentligt innan. Glasen för kvällen var Riedel Vitis Shiraz.

MIDS8007

Kvällens fyra Amarone:

Le Ragose Amarone 2006
Trabucchi d´Illasi Amarone 2008
Quintarelli Amarone 2006
Zýme ”La Mattonara” Amarone 2003

Le Ragose Amarone 2006

IMG_2242_fixDoft
Här möts man av en rejäl dos av gröna oliver. Här finns också en del ek/fat karaktär och en stilla fruktighet.

Smak
Smaker som vildhallon, svarta vinbär och körsbär dominerar. Små lätta tanniner mot slutet.

Betyg
4
93 poäng

 

Trabucchi d´Illasi Amarone 2008

IMG_2239_fixDoft
En rejäl dos med ek inledningsvis som gradvis går över till parfym och avslutas med en lika rejäl dos muskotnöt, en intrssant berg-och-dalbana i doften.

Smak
Fortsatt ekig även i smaken men här finns också vinbär, torkad frukt och en klang av körsbär mot slutet. Det ligger en liten beska över smaken vilket antyder att denna är för ung just nu men har en god potential för framtiden.

Betyg
 4
92 poäng

Quintarelli Amarone 2006

IMG_2236_fixDoft
Man möts först av en dammpust direkt hämtad från vinkällaren. Mycket damm, ek i doften samtidigt som vaniljtoner och örter sipprar igenom och bildar en komplex och intressant doftupplevelse.

Smak
Smaker som vanilj, vinbär och syrliga björnbär. Här finns också sötma från russin och hallon. Finishen är svartpepprig, nästan lite stark i kombination med alkoholen.

Betyg
4
94 poäng

Zýme ”La Mattonara” Amarone 2003

IMG_2253_fixDoft
En mogen sametslen doft full av örter och då särskilt dill. Mogna plommon, mörka bär blommar ut i en liten symfoni. Denna kan man dofta på mycket, och länge!

Smak
Precis som doften är smaken mjuk och len. Här finns vanilj, torkad frukt, lite fat en dos björnbär och andra mörka bär. Smakerna bokstavligt talat exploderar. Wow!

Betyg
5
97 poäng

Slutsats

Alla Amarone levererade väldigt bra men på olika sätt. Quintarelli och Zýme visade upp en härlig doft inledningsvis och var de som mognade först efter luftning. Trabucchi var till en början lite trött i doften men hämtade upp sig senare under kvällen. Le Ragose var också lite slumrande inledningsvis i doften men fick senare fart. Smakmässigt så gick Zýme på knock och levererade en fantastisk bredd. Quintarelli som man vanligtvis är väldigt bortkämt med ska leverera hög klass, halkade ner lite på smaken. Trabucchi levererade mer än i doften och kom sakta till sin rätt även om denna är för ung just nu vilket drar ner på helhetsintrycket. Le Ragose lurade bakom de andra länge under kvällen men tog sig uppåt med en rejäl hävstång i sin helhet mot slutet.

Solklar vinnare för kvällen är Zýme ”La Mattonara” Amarone 2003 som i giganternas kamp mot Quintarelli Amarone 2006 gick på knock i första ronden. Le Ragose Amarone 2006 som sent kom till sin rätt och tillsammans med en bra årgång och sin härliga helhet var vassare än Trabucchi d´Illasi Amarone 2008 som med sin unga årgång hamnade sist om man nu ska rangordna.

Bubblare under kvällen

Efter denna sagolika provning så slutade vi inte där utan provade igenom en hel del andra mycket goda viner eller vad sägs om dessa: Massimago ”Mago”, Le Ragose Cabernet Savignon 2010, Zýme Trinaltri Passito 2010, Mizzon Passito, Le Guaite di Noemi Recioto, Le Guaite Valpolicella Ripasso 2007, Viviani ”Campo Morar” Superiore 2012. Av dessa stack Le Guaite di Noemi Recioto ut med sin fantastiska smakexplotion. Från samma vingård fick vi även prova Le Guaite Valpolicella Ripasso som också den var helt fantastisk. Även Mizzon Passito, Le Ragose Cabernet Savignon gjorde gott ifrån sig. En liten besvikelse var Vivianis ”Campo Morar” som inte riktigt kom till sin rätt.

IMG_2289

Tilltugg med klass

Det bör även nämnas att det tilltugg vi hade under kvällen fungerade mycket bra med alla viner. Vi hade finfina handgjorda Grissini , en helt fantastisk Iberico svart som natten och ostar med den sagolikt goda Trentino i spetsen.

Tack

Ett stort tack till alla deltagare under kvällen och framförallt Toni som omåttligt generöst både dubblade och tripplade provningen under kvällen. En kväll att minnas.

MIDS8039

Bilder från kvällen

MIDS8011 MIDS8012 MIDS8013 MIDS8014 MIDS8027 MIDS8030IMG_2262_fix IMG_2272_fix

Fotografer: Daniel Bryntesson och Tobbe Claesson