Latium Morini – Amarone Campo Leon på Systembolaget

CampoLeonVinupplevelser lanserar nu Latium Morini – Amarone della Valpolicella ”Campo Lèon” i beställningssortimentet på Systembolaget. Ett vin som tidigare bara gått att beställa via deras egna hemsida.

Henrik Ungerths omdöme

En nykomling för några år sedan som verkligen tog oss Amaroneälskare med storm. Modern, fruktig, utåtriktad, fyllig, koncentrerad med en enorm koncentration av druvmust. Massor av russin och körsbär men ändå snyggt komponerad. Lite mörkare frukt än hos många andra Amarone. Campo Leon har runt 10% av druvan Oseleta i sig. Det märks. Oseleta ger verkligen vinet en push åt rätt håll. Vinet slog igenom med årgång 2004 och bjöd sedan på en lika delikat 2006 (som är helt perfekt nu) och nu kommer alltså 2009.

Jag provade den två dagar på raken. Jag vakumpumpade till dag 2. Luften gjorde susen. Redan första dagen var vinet efter 2 timmars dekantering väldigt bra. Dag 2 var det snäppet bättre. Det här är en helt fantastiskt bra Amarone om man dessutom ser till priset. Det finns ingen Amarone på bolaget just nu som är lika bra till samma eller lägre pris. Ingen är faktiskt ens i närheten.

Det är inget särskilt komplext vin idag. Men det kommer det att blir om 2-3 år. Köp en låda eller två och följ den. Campo Leon är riktigt gott redan nu och särskilt till julens alla kryddor. Vinet får riktigt högt betyg av både mig och Robert Parker och det går inte att motse att priset här delvis spelar roll. Jag tror aldrig jag har druckit en Amarone som är bättre för under 300:-. 95 poäng, en 5:a på vår skala.

Kommentar från vinupplevelser.se

Man kan beställa enstaka flaskor och få den levererad till sin butik, vilket normalt tar ca 5 dagar. Campo Lèon är ett underbart meditationsvin. Alternativt rekommenderar vi att även köpa hem lite lagrad parmesanost eller servera den till en smakrik grillad kötträtt. Årgång 2009 är redo att avnjutas redan nu men klarar 5-15 år ytterligare i källaren. Dekantera gärna 1-3 timmar innan och rekommenderad serveringstemperatur är 17-18 grader.

Latium Morini – Amarone Campo Leon 2009
Art.nr 73821
Pris 299:-

Hemsida: vinupplevelser.se