Amarone- och ostprovning med BonneVie ost och deli

När det gäller ost i kombination med Amarone så är tipset väldigt ofta, om inte alltid, en bit lagrad parmesan, en pecorino eller en annan smakrik hårdost. Kan det vara så att hårdostarna med parmesan i spetsen regerer och är det självklara valet till en Amarone? Vi på Amaroneguiden tänkte att vi kunde göra ett omfattande test för att se om så är fallet och samtidigt få en helhetsbild och känna skillnader från alla ostgrupper och typer.

Detta kan man göra genom att gå till sin lokala Konsumbutik och köpa på sig en färdigpackad ostbricka med oklart innehåll, eller så frågar man en riktig ostbutik och får tillgång till alla världens ostar. Vi tog det sistnämnda alernativet och frågade BonneVie ost och deli i sollentuna centrum. De tackade ja och tillsammans satte vi ihop en provning i deras ostbutik.

Medverkande

Från Amaroneguiden närvarade Daniel Bryntesson, Thomas Breding och Örjan Engelmark. Från Bonnevie ost och deli närvarade Per och Sanna Hednert som också är ägare av butiken.

033


Vinerna

För att få en så stor bredd som möjligt så valde vi Amarone med olika stilar, årgång och pris. Vi valde också att ta med en Recioto för att representera den vintypen.

Tenuta San’Antonio ”Selezione Antonio Castagnedi” Amarone 2011
Kommentar: En instegsamarone av modern stil. Yngst i startfältet.

Masi ”Vaio Armaron” Amarone 2007
Kommentar: Traditionell Amarone med klassiska toner som torkad frukt.

Tommaso Bussola Amarone 2006

Kommentar: Fruktbombernas fruktbomb. Representerar helt fullt ut den fruktiga stilen. Äldsta årgången i startfältet.

Falezze Recioto della Valpolicella 2011
Kommentar: En traditionell Recioto åt det sötare hållet från en bra årgång. 

IMG_8211 


Ostarna

Här valde vi ostar från ostgrupperna Grönmögel, Vitmögel, Kittost, Getost och Hårdost för att få en riktigt bra bredd för testet.

La Tur
Ostsort: Opastöriserad tremjölksost (av ko-, får- och getmjölk)

Ursprung: Piemonte nära Alba, Italien

Brie
Ostsort: Vitmögelost

Ursprung: Trakten kring Meaux, öster om Paris, Frankrike

Tallegio
Ostsort: Kittost

Ursprung: Lombardiet, Italien

Pecorino Sardo
Ostsort: Hårdost

Ursprung: Sardinien, Italien

Parmigiano Reggiano Vacche Rosse
Ostsort: Hårdost lagrad 36 månader

Ursprung: Regio Emilia, Italien

Cabraliego
Ostsort: Grönmögelost
Ursprung: Norra Spanien

020


Provsmakningen

För att får en rättvis bedömning så började vi med ett vin i taget och gick igenom alla ostarna från den ost som hade minst smak till den som hade mest smak. Alla gav en notering och ett betyg 1-5 på varje kombination. Vi bedömde alltså enbart kombinationen av vin och ost, inte osten eller vinet enskilt. Betygen nedan är snittbetyget från alla deltagare.
IMG_8220
IMG_8226        IMG_8210 


Tenuta San’Antonio ”Selezione Antonio Castagnedi” Amarone 2011

Ost

Kommentarer

Betyg

La Tur
Pepprig kombo, inget lyft
2halv (2,25)
Brie
För besk kombo mot alkoholen
2halv (2,25)
Taleggio
Besk start, komplext avslut, saltigt
3 (3)
Pecorino Sardo
Bra överlag, förväntad smak, nötig
3halv (3,25)
Parmigiano Vacche Rosse
Lite oljig kombo, lång eftersmak, gott!
4 (4)
Cabraliego
Besk finish
3 (3)

Masi ”Vaio Armaron” Amarone 2007

Ost

Kommentarer

Betyg

La Tur
Metallisk smak, Mjuk kombo
2halv (2,5)
Brie
Dålig kombo, platt fall
2 (1,75)
Taleggio
Pepprig kombo
3 (3)
Pecorino Sardo
Lyfte ostens syra, lite smak
2halv (2,25)
Parmigiano Vacche Rosse
Lite ”torr” kännsla, rustikt
3halv (3,5)
Cabraliego
Lyfte sötman, smakrik, Superkombo!
5 (4,75)

Tommaso Bussola Amarone 2006

Ost

Kommentarer

Betyg

La Tur
Syrlighet möter frukt
3halv (3,25)
Brie
Rund smak, sötman kommer fram
3halv (3.25)
Taleggio
Lyfter sötman, nötig, god kombo!
4halv (4,25)
Pecorino Sardo
Pepprig kombo, mjuk finish
3halv (3,25)
Parmigiano Vacche Rosse
Förlänger eftersmaken, Gott!
4 (3,75)
Cabraliego
Stickiga metalltoner kommer fram
3 (2,75)

Falezze Recioto della Valpolicella 2011

Ost

Kommentarer

Betyg

La Tur
Marmeladigt, syrligt mot sött
3 (3)
Brie
God start beskt slut
2halv (2,5)
Taleggio
Frukt med syrlighet
3halv (3,5)
Pecorino Sardo
God start, kortare eftersma, nötig
4 (3,75)
Parmigiano Vacche Rosse
Superkombo!
4halv (4,5)
Cabraliego
Bra och dålig, delade åsikter
2halv (2,5)

Slutsats

Vilken ost fungerade bäst till Amarone?

Av alla ostar som kombinerades med de tre amarone så var det verkligen olika resultat till de olika Amarone. Till den första Tenuta San’Antonio var Parmesan bäst, till Vaio var det Cabrialiego som var bäst och slutligen till den fruktiga Bussola så var det Taleggio som var bäst. Ser man på det totala snittet på den ost som hade högst snitt så blev det Parmesan som snittade högst. Värt att notera är att en fruktig Amarone som Bussola krävde mycket mjukare toner i form av den mycket trevliga gårds-Taleggion och en Vaio som behövde mycket smak i form av en krämig Cabraliego med massor av karaktär som också var kvällens överaskining, fantastiskt god! Så det finns uppenbarligen inget svar på frågan vilken ost som fungerar bäst för Amarone då det beror väldigt mycket på vilken stil av Amarone man väljer.

Vilken Amarone fungerade bäst till ostarna?

Om man ska vända på steken och ta fram den Amarone som snittade högst i kombination till ost så var det solklart Tomasso Bussola med sin något extrema fruktighet matchade ostarna mycket bra.

Hur gick det för Recioton?

På sidan av Amarone och ost matchningarna så ingick även en Recioto och ska man ta med denna i jämförelsen så blev den en god två med en total segrare i Tomasso Bussola. Recioto överlag fungerar ju väldigt bra till ost men värt att notera är att den inte fungerade alls bra till grönmögel, desto bättre till Parmesan där det blev en otroligt god matchning.

Ostar som bubblade på sidan

Utöver de ostar som ingick i provningen så testades även en hel del andra ostar på sidan om. En ”vanlig” parmesan lagrad 36 månader provades som var lite krämigare än den Vacce Rosso som vi hade i provningen. En grottlagrad Grueyere fick vara med också och fick en väldigt nötig kombination med vinerna. En till Peccorino testades också denna var dock alldeles för salt mot vinerna.

Så vad ska man då välja för ost till Amarone?

Ett säkert kort är alltid en bit Parmesan vilket visade sig i vår provning då den snittade högt på alla stilar av Amarone. Taleggio är också en bra ost till Amarone som även den snittade högt i vår provning. La Tur som dock hade en dålig dag denna gång fungerar också bra. Sen de på pappret knepigare kombinationerna, exempelvis Vaio och Cabralegio som fungerade otroligt bra, visar på att det lönar sig att prova även de knepigaste kombinationerna.

Till sist

Ett stort tack till Sanna och Per Hednert från BonneVie som passionerat berättade om allt som finns att säga om alla världens ostar och utlånandet av en hel ost- och deli till denna provning.

Bilder från kvällen

020 023 024 026 031 033 IMG_8210 IMG_8211 IMG_8212 IMG_8220 IMG_8224 IMG_8226 IMG_8231 IMG_8214 IMG_8230IMG_8228