Villa Monteleone – Amarone 2006 och Recioto 2005

Det har nu gått 14 dagar sedan vi kom hem från vår kombinerade Verona/Valpolicella resa. Häromdagen hade vi några gäster på besök. Det var väl ingen som blev förvånad att vi bjöd på ett glas Amarone till osten och lite Recioto till chokladdesserten. Det kändes självklart att det skulle vara viner från Villa Monteleone, då det var där vi bodde i en vecka.

Valpolicella2014 054015016

AnnKi och jag besökte Villa Monteleone första gången i april 2008 på en resa med Club Amarone. Det blev en omedelbar förälskelse. Vi har sedan återvänt ett par gånger med Club Amarone, men de senaste gångerna har vi rest på egen hand och hyrt gårdshuset för 800 euro för en vecka. Vi har då varit två familjer.

Lucia RaimondiVi bokar alltid en lunch med vinprovning tillsammans med ägarinnan Lucia Raimondi. Vi får då god mat och goda viner, men även en trevlig stund med intressanta samtal.

Villa Monteleone ligger i den lilla byn Gargangago ca en halvtimmes bilresa väster om Verona. 7 ha förfogar man över och producerar runt 45 000 flaskor om året.

VM producerar fyra viner:
– Valpolicella Classico
– Ripasso
– Amarone
– Recioto

Vår senaste resan kan du läsa om här.

2006 Amarone della Valpolicella

012Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Vinet har legat 36 månader på franska ekfat.
Vi har druckit alla årgångar av VM:s Amarone från 2001 till 2008. Dock ej 2002. Jag tror att dom precis som så många andra inte gjorde någon amarone det året. Årgång 2005 belönades med tre glas i Gambero Rosso. Mina favoriter är 2006 och 2007.
Det är dags att åter knyta bekantskapen med årgång 2006.

Vi möts omgående av en stor och varm doft, som tilltar under kvällen. Här finns massor av söta, mörka körsbär, en hel del torkad frukt i form av russin och fikon samt en del toner av kakao. Allt komponerat med stor elegans.

013Smaken  är helt fantastisk. Rund och fyllig och med en friskhet som blandas med de underbaraste mörka körsbär man kan tänka sig. Nya smaker gör sig påminda efter hand: mogna skogsbär, torkad frukt (dadlar, fikon, russin), lite katrinplommon och en del nyplockade örter. Lite sammetslena tanniner ger vinet stadga och användbarhet till mer än hårdostar.
Eftersmaken är gigantisk lång och alldeles på slutet dyker den där lilla bittra tonen upp som vi förknippar med högklassisk mörk choklad.

Detta är amarone när den är som bäst.
Betyg 5

2005 Recioto

Druvorna har torkat några månader längre än de druvor som används till amarone. Jäsningsprocessen stannar av då vinet är runt 12-13% och kvar blir en restsötma. Den här recioton har legat runt 36 månader på franska ekfat samt ytterligare ett år på flaska innan den släpptes ut på marknaden.

010Vi har alltid haft ett gott öga till Villa Monteleones Recioto ända sedan vi första gången i april 2008 provade en flaska. I vår bok är det en av de allra bästa. År efter år har den levererat. Årgång 2005 har vi druckit ett flertal gånger och även den här kvällen tar den alla med storm. Vi njuter av den ihop med hustruns nybakade chokladfandanter. Choklad och recioto är i vårt tycke en oslagbar kombo.

Här doftar det av torkad frukt, söta körsbär samt lite kaffe och kakao. Smaken är söt men samtidigt frisk. Det är det här vi gillar med en bra Recioto, den sällsamma friskheten parad med sötma. Vi känner mörka körsbär, torkad frukt (främst russin), kaffe och en del kakao. Eftersmaken är riktigt lång och hela tiden finns friskheten där tillsammans med körsbären och den torkade frukten. Detta är bara så gott!!

Betyg 4+