Nyhetsartikel – Provning, Resa, Topplista och Brigaldara x3

Efter en rekordlång (och rekordvarm) sommar med rekordlite Amarone är vi nu tillbaka med ett nyhetsartikel om vinet vi älskar!

Amaroneprovning Gamla Stan Stockholm

Höstens enda provning och föreläsning från Amaroneguiden blir på Musikvalvet i Gamla Stan i Stockholm lördagen den 22 November, 18.30. Fyra utsökta Amarone kommer att provas bredvid en fyllig Ripasso. Pris 750:- per person. Anmälan till henrikungerth@hotmail.com
Det är redan ett antal förhandsanmälda så vill du vara säker på plats boka snabbt.

Resa Maj 2015

Resa till Amaroneland! Datum för nästa resa är nu satt och det blir den 14-17 Maj 2015. Mer info och slutgiltigt program kommer inom kort. För första gången kommer vi bl.a att besöka MASI och få en privat audiens i underjorden som få andra har fått. Förhandsanmälan till resan går bra att göra till martina@italybywine.com

Vår Topplista och Årgångssida uppdaterade

Listan över Systembolagets bästa Amarone är helt uppdaterad nu i Augusti. Många kända namn men också någon ny och synnerligen bra Amarone. Även Årgångssidan är uppdaterad.

Göteborg!

Jag gästar Göteborg och nya Barrique Wine Bar tisdagen den 24 November. För mer info och anmälan se www.barrique.nu

Amarone x3 från Brigaldara

brigaldara_flaskorBrigaldara – en väldigt klassisk producent som faktiskt har hela tre Amarone att erbjuda. Det unika är att alla dessa tre är riktigt bra. Om man skulle plocka ut alla producenter som har tre Amarone vardera och sätta poäng på dessa så är det bara någon enstaka producent som kommer upp i lika många eller kanske fler poäng.

Brigaldara är ganska okänd i Sverige men det skall vi ändra på nu. Deras viner är nämligen väldigt bra och dessutom är två av deras tre Amarone synnerligen bra prissatta i Sverige. Den tredje är en raritet som är väl värd sina 750:- SEK.

Hur började det då? Jo, namnet Brigaldara hittar man första gången i arkiven 1260 och det var då benämningen på ett antal lador, en villa och ägorna runt villan. Vi hoppar till 1929 då familjen Cesari köpte villan och marken. Först på 1970-talet började man göra vin på ägorna och sedan 1979 gör man sitt eget vin.

Idag produceras tre Amarone från Brigaldara. Deras Riserva är en sällsynt raritet där druvorna torkas enligt den traditionella metoden. Dvs att naturen får påverka torkningen nästan som den vill. Detta gör att detta vin blir synnerligen komplext. Vinet håller 17,5 % och ligger på fat I fem år.

Amarone Riserva

Riservan är fyllig med en underbar traditionell ton av mörka torkade druvor. Synnerligen komplex men ändå med härlig ton av tydliga körsbär. Finns att beställa via privatimport och jag rekommenderar verkligen att prova denna unika Amarone. Läs mer här!

Amarone Case Vecie

Amarone Case Vecie 74282, 348:- finns just nu i Sverige från den superbra årgången 2009 och detta är det mest eleganta vinet de gör. Jag har gett den högsta poäng på Amaroneguiden och det är verkligen ett suveränt elegant vin. Många eleganta Amarone har en tendens att bli lite meningslösa. Inte Case Vecie. En härlig balans med bra komplexitet och tydliga frukter. Detta är verkligen något för finsmakaren! Vinet håller 17,5% och lagras på fat i tre år. Druvorna till detta vin kommer från något kallare sluttningar än de andra varför vinet följdriktigt har mindre av explosivitet i sig men mer av elegans och komplexitet.

Amarone Classico

Brigaldara’s Amarone Classico, 73574, 298:- är ett resultat av druvor som exponeras extra mycket för solljus och druvurvalet är därefter väldigt noggrant. Detta är en tung, sammetslen, kraftigt koncentrerad Amarone på alla sätt. En expressiv Amarone där den tydliga frukten maskerar alkoholen förnämt vilket gör att vinet ändå inte upplevs som för kraftigt. För att maximera fruktkoncentrationen används enbart stora ekfat och lagringstiden är tre år. Alkoholhalten varierar från årgångar men är mellan 16%-17.5%. Just nu finns utmärkta 2009 att köpa i Sverige. Detta vin kan med fördel drickas nu och sedan följas i många år. Mycket bra lagringspotential!