Månadens Amarone samt nyheter på Systembolaget

Denna artikel innefattar en längre presentation av Månadens Amarone. Den anrika producenten Brigaldara. De har inte haft någon regelbunden importör i Sverige på länge, men sedan förra året har Winemarket och dess grundare Staffan Dahlgren börjat importera de två fantastiska Amarone som Brigaldara gör.

WinemarketStaffanDahlgren

Staffan har en gedigen bakgrund från branschen och det är med stor glädje jag vid mitt besök hos Winemarket kan konstatera att han verkligen lyser upp när han pratar om Brigaldara. Utbudet av Amarone är idag större än någonsin. Tyvärr är kvaliteten inte alltid den bästa. Nåja, jag brukar ju säga att en Amarone alltid är ett bra vin men inte alltid en bra Amarone. Brigaldara kom förstås med i min bok med sina två Amarone. Men det var bara 52 av nästan 250 Amarone som platsade. Huset gör två Amarone och månadens vin är deras Amarone Classico.

Så här beskriver importören vinet

”Lätt tegelröd färg. Intensiv syltig doft med fat, choklad och kaffe. Kraftfullt och fylligt. Smak av torkad frukt såsom fikon och russin Lång komplex eftersmak av torkad frukt och rostat kaffe. Kan med fördel dekanteras”

Väldigt talande beskrivning som dock skulle kunna passa in på några andra Amarone också. Jag brukar alltid försöka komma ihåg tid och plats för mina stora vinupplevelser. Just med Brigaldara minns jag det som igår. Det var en sen vårkväll på Piazza Erbe i Verona. Vi skulle gå 20 meter till Palazzo Maffei och äta en avslutande middag på en fyra-dagars resa till Valpolicella och Verona.

fl_brigaldaraclassicoÅret var 2008. Jag hade druckit vinet hemma i Sverige innan dess. Men hade då inte varit överförtjust. Nu hade vi 2 timmar på oss och jag gick in i baren och tittade på hyllorna på väggen och valde en flaska Brigaldara. Årgång 2004. Som vanligt i Italien (på de flesta ställen) så dekanterade man inte vinet. Dom vill ju att man skall ”följa utvecklingen av vinet”. Med stora glas och två timmar så kände jag att det ändå var ett bra läge att testa detta ganska tunga vin.

Det som sedan följde var en två timmar lång totalupplevelse av hur en perfekt Amarone är. Precis som Staffan beskriver så är vinet syltigt och fylligt men också med en väldigt fin struktur och en påtaglig alkoholhalt av 16% som dock inte alls är negativ på något sätt. Frukten är väldigt fin och påtaglig och balanserar upp alkoholhalten bra. Frukten är mörkare än hos många andra Amarone. Vilket ger vinet en mer traditionell touch.

Ja, sedan jag drack Brigaldara på Osteria Verona längst upp på Piazza Erbe köper jag den ofta och det gör heller inget att priset är relativt väldigt bra. Just nu finns 2008 på marknaden. Varunummer 73574, 295:- och jag ger vinet 4/5

Brigaldara Amarone Classico, 2008, 73574, 295:-
4

2008 är en bra årgång om man vill dricka nu eller inom några år. Men inte för längre lagring och det är bara därför vinet inte får 5 poäng. Missa heller inte släppet av husets prestigeamarone Case Vecie i maj. Detta säregna, mera eleganta vin kommer att lanseras med årgång 2007 till rena reapriset. Jag återkommer med info om detta i slutet av april.

Fakta om Brigaldara – Källa Winemarket.se

I den lilla byn San Floriano i Maranodalen ligger Brigaldara. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte” som arbetar för att bevara kvaliteten i amaroneproduktionen i regionen.

Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullarna och allt sedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara börja producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd.

Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren. Både Amarone Classico och Amarone Case Vecie har fått hela 3 glas i vinbibeln Gambero Rosso. Läs mer på www.brigaldara.it

Nyheter på Systembolaget

Villa La Mattarana 2009, 71972, 199:-
3
En av de första från ett väldigt bra år men tidigt släppt.

Campagnola 2008, 79143, 249:-
3

Zonin 2008, 79126, 249:-
3

Caterina Zardini 2008, 79142, 399:-
3

Villa Rizzardi 2008, 95327, 295:-
4
Bra som vanligt och tillsammans med Brigaldara de bästa från 2008 i prisklassen. Tycker nog att Brigaldara är något bättre dock.

Brunelli, Campo Inferi 2008, 71402, 594:-
4
Endast årgången gör att det inte är en femma. Prova bredvid Titari.

Brunelli, Campo del Titari 2007, 71749, 666:-
5
Klassisk Amarone i säregen stil för traditionalisten. Gudomligt bra!