Månadens Amarone – Campo del Titari 2007 från Brunelli

brunelli1Familljen Brunelli har gjort vin sedan 1936. Vingården leds idag av sonen Alberto. De tolv hektar mark man äger ligger i byn San Pietro in Cariano i södra delen av Valpolicella. Brunelli har en väldigt tydlig personlig karaktär på sina viner.

Man gör tre Amarone och alla tre är mera traditionella-klassiska än moderna. Dvs att de har mer av torkad frukt och mogna toner i sig än de mera fruktintensiva post-moderna viner som slagit igenom så stort de sista åren.

Brunelli sätter kvaliteten på druvorna helt i centrum och uttaget är mycket lågt. Deras två bästa viner heter Amarone Campo Inferi och Amarone Campo del Titari. Den sistnämnda är något mera massiv i sin struktur.

brunelli2Vinet har fått sitt namn från en häst som familjen har ägt en gång. Därav hästhuvudet på den snygga etiketten. Det görs ungefär 3000 flaskor Titari varje år och det produceras endast riktigt bra år.

Vinet har en ganska vanlig druvsammansättning med ett mycket intressant undantag. Man tillsätter även ca 10% Sangiovese (Toscanas huvuddruva) i vinet. Det är synnerligen lyckat och ger vinet en ton av mörka bär som få få andra Amarone har. Vinet ligger på franska ekfat i 36 månader och sedan på flaska ett år. Trots att stilen är mera åt det gammaldags, traditionella hållet går vinet utmärkt att dricka direkt när det släpps. Men dekantera i två timmar.

Campo del Titari är för mig ett sk meditationsvin. Jag dricker det i lugn och ro när jag läser bok eller lyssnar på klassisk musik. Faktum är att familjen Brunelli låter just klassisk musik ljuda i vinkällaren för att vinet skall bli harmoniskt. Ja, det här är bara så superbra på alla sätt. Men vänta dig ingen fruktbomb utan mera en sofistikerad, balanserad, elegant men mycket kraftfull upplevelse av hur en riktigt bra Amarone doftade och smakade när det bara fanns två TV-kanaler.

Brunelli Amarone Campo del Titari 2007, 71749, 666:-
5

Nyheter på Systembolaget

Det släpps två Amarone nu i mars. Men hoppa dessa!

Villa Righetti 2010, 75184, 219:-
Ett mycket bra vin men en halvbra Amarone.

Lenotti 2008, 74462, 299:-
Kostar 299:- men är inte värd det på något sätt.