Kommande provningar, resa 2014, lagring och rekordmånga Amarone!

En rekordsommar! Bästa vädret på många år och inte på 15 år har jag druckit så lite Amarone en sommar som i år. Amarone och riktig värme har aldrig riktigt varit min favorit. Men. Desto mer förväntansfull är jag nu inför hösten och vintern. Dessutom är det så att årgång 2009 från många bra producenter är på väg ut. Det finns massor med information som vill få ut så här under säsongsstarten så håll ut, det är ett långt nyhetsbrev.

Höstens provningar

Den 29 och 30 november är det dags! Det blir höstens enda provningar från Amaroneguiden och Club Amarone. Vi kommer att byta lokal i Gamla Stan till Musikvalvet Baggen som ligger på Svartmannagatan 27. Vi får i den lokalen nu också tillgång till ett extra rum som är försett med bar! Förutom föreläsning och provning kommer vi också att erbjuda barhäng med superbra viner till väldigt förmånliga priser för de som vill stanna kvar och hänga med oss efter provningen.

Vinerna till provningen är inte bestämda men det blir fyra högklassiga Amarone samt ett bra välkomstvin. Vill du anmäla dig eller få mera info så maila mig! henrikungerth@hotmail.com. Pris 750:-/person. Begränsat antal platser.

Resa till Valpolicella 2014

Då var det bestämt. Det blir den 1-4 Maj. Vi håller på och finslipar programmet och återkommer med det snart. Jag har ju missat resorna både i år och förra året men nu är jag med och det ska bli otroligt roligt att tillsammans med Club Amarone (Fredrik och Martina) och glada, positiva gäster uppleva den enorma värme, goda mat och fantastiska viner som den årliga resan till Valpolicella innebär.

Intresseanmälan kan ni lämna redan nu. Program och definitivt anmälningsförfarande kommer snart. Priset är knappt 10 000:-/person och då ingår precis allt utan resan. Som en gäst sa 2010 på hemvägen ”den här resan gav konceptet all inclusive ett helt nytt ansikte”. Ja, vill ni läsa mer om resorna som varit så surfa in på clubamarone.se och låt dig lockas till en värld som vi har förmånen att göra till vår några dagar om året.

Att lagra Amarone

Jag får många frågor om lagring. Med all rätt. Detta är ett svårt ämne. När bör man dricka sin Amarone? Hur länge kan man lagra Amarone? Hur länge blir den bättre? Osv.

Det tog mig ungefär 10 år att komma fram till vilka som var mina favoritproducenter. Efter det så siktar jag numer in mig på att enbart lagra dessa och då endast från riktigt bra år. Inte från ”bra” år. ”Bra” år dricker jag omgående eller efter 1-2 år från inköp. Producent och årgång är alltså min utgångspunkt.

Sedan har jag kommit fram till att Amarone nästan alltid är som bäst när de är 8 till ca 12 år gamla från vad som står på etiketten. De bästa släpps normalt efter 4 år. Vilket innebär att man behöver lagra dom i ca 4 år. Efter 12-14 år försvinner frukten en hel del och äldre mognadstoner tar över. Väldigt gott på vissa Amarone. Inte alls gott på andra.

Om jag skall generalisera delar jag in Amarone för lagring i två grupper. De torra och eleganta samt de mera utåtriktade fruktiga.

De torra är väldigt få. Dessa blir alltid bättre med lång lagring. Dvs över 8 år. Två myket bra exempel på sådan Amarone är Speri och Corte Sant Alda. De eleganta har något mera frukt men behöver lika lång lagring och två mycket bra exempel här är Allegrini och Monte Ca Bianca från Begali. Bäst här är dock Casa dei Bepi från Viviani.

Sedan har vi den mera fruktiga och söta Amaronen. Här är det svårare. Variationen är större bland vinerna. En fruktbomb som Bussola ger mest när den är 5-10 år gammal (beror på årgång) medan viner som Musella, Zenato och Villa Monteleone nästan alltid är bäst rätt omgående efter släppet. Lagra 1 år och drick dom 5-10 år gamla.

Campo dei Gigli från Tenuta Sant Antonio är bäst från 7-10 års ålder. Ja, så här får man hålla på. Svårt att hålla ordning? Utgå då ifrån årgångarna.

2010
Nja. Jag avvaktar med betyg.

2009
De bästa släpps nu och inom ett år. Bör lagras. Väldigt bra årgång generellt. Jag går all in här.

2008
Drick nu. En riktigt bra årgång men inte för längre lagring än några år till.

2007
Synnerligen bra och elegant, balanserad årgång. Superårgång för torra och eleganta Amarone. All in om du föredrar denna typ av Amarone.

2006
Synnerligen bra och massiv, fruktig årgång. Superårgång för expressiva Amarone. All in!

2005
Nja. En blandning av 2003 och 2008. Drick nu.

2004
Superbra. Jag gick all in här för några år sedan. Otroligt bra årgång. Som en blanding mellan 06 och 07.

Äldre än så är numera svåra att få tag på, men 03 var väldigt varmt och bör drickas omgående. 2002 var uselt medan 2000 och 2001 var väldigt bra men båda har peakat. Enstaka kan fortsätta utvecklas och då tänker jag mest på mera traditionella Amarone som Campolongo di Torbe och Mazzano från Masi.

Rekordmånga Amarone på bolaget

Daniel och jag har räknat till 30 nya Amarone på bolaget sen senaste uppdateringen. Dessutom har det släppts nya årgångar på ytterligare 20 Amarone. Vi har ägnat stor del av Augusti att gå igenom majoriteten av dom. Betygen är uppdaterade och jag kan konstatera att bredden är större än någonsin.

Korrelerar priset med kvaliteten? Ja, nästan alltid. På vår fem-betygsskala får man gå upp till drygt 300 för att hitta några fyror. Men det finns också treor som kostar mellan 300-500. Under 200 är vinet nästan per automatik en tvåa. Jag önskar att det inte var så men tyvärr. Lägg gärna märke till detta med årgångarna. Ganska många från 2010 är nu tillgängliga och det är på tok för tidigt. Å andra sidan är de Amarone som nu är släppta från denna årgång sådana som ändå inte är särskilt bra och de blir marginellt bättre om några år så då kan man lika gärna dricka dem nu. Men helst inte alls.

Nej, har man råd med bil så har man råd med bensin var det en gång en sjungande raggare från Västgötaslätten som sa. Likadant här. Har man råd med Amarone för 179:- så har man råd med Amarone för 249:- eller mer. Ungefär där börjar det blir riktigt gott. Sedan är det en smaksak vilka runt 300-500 man gillar men värt att nämna är att det alltså även här finns Amarone som tyvärr inte riktigt håller vad prislappen säger.

Skall jag välja ut tre Amarone från de som finns på bolaget just nu som jag dessutom vill dricka i år blir det följande:

Viviani Casa dei Bepi 2007, 74922, 748:- Dekantera en timme.
Allegrini 2007, 75892, 435:-
Dal Forno 2006, 94925, 2499:-
Ja, du läste rätt. Det är inte en siffra för mycket..

Om jag skall välja ut två viner i en något rimligare prisklass blir det 74282, Brigaldara Case Vecie 2008 för 345:- och den gamla trotjänaren 28002 för 249:-, Tenuta Sant Antonio – Selezione Antonio Castagnedi 2009. Men, dekantera denna upp till två timmar!

Månadens Amarone

begali_amaroneMånadens Amarone är Begali – Monte Ca Bianca 2008. En modern Amarone. Doften är väldefinierad och elegant. Tydlig doft av körsbär, russin och kakao. Smaken är rund och fyllig med inslag av mogna körsbär och choklad.

Skall man dricka en modern, elegant Amarone från 2008 så är detta ett utsökt vin. Drickfärdig redan nu med en timmes dekantering. Årgången gör att det annars nästan övereleganta vinet visar lite mer kraft än vanligt vilket är en stor fördel om vinet dricks relativt ungt. Dvs nu.

Begali – Monte Ca Bianca 2008, 74924, 621:-
4

Vi på Amaroneguiden önskar dig en riktigt bra höst med många goda Amarone!