Den stora Glasprovningen samt Nyheter februari på Systembolaget

De sista 10 åren har jag druckit Amarone ur Orrefors Difference Primeur. Innan dess var det Riedel Vinum Shiraz som gällde. Nu ville jag en gång för alla ta reda på vilket glas som är bäst för Amarone. Men jag behövde hjälp. Min fästmö Lina och vännerna Tobbe och Anna utgjorde resterande del av den tysta, allvarliga panel som torsdagen den 20 februari skulle avgöra vilket glas som är världsbäst för Amarone.

Men innan dess behövde jag lära mig en del om glas och utesluta ett antal glasaspiranter till provningen. Så jag kontaktade Robert Seaton på Öl och Vinmagasinet på Odenplan. Själva epicentrum för vinglaskunskap i Sverige. Under några timmar på årets första soliga dag fick jag en mycket lärorik och trevlig lektion. Dessutom kunde jag avfärda ett antal glas av de 17 vi gick igenom. Stort tack Robert!

På 10 år har det hänt otroligt mycket i glasväg. Den världsledande glastillverkaren på finglas är Riedel och de har kommit igång ordentligt med glasprovningar i Sverige de sista åren, vilket har betytt mycket för kunskaperna om vinglasets betydelse för vinet. Jag skall inte gå in på tekniska saker här men glasmassan och glasets form är helt avgörande för hur vinet doftar och smakar. Allt detta får vi snart läsa mer om när Robert kommer ut med sin efterlängtade bok om ämnet.

Den här glasprovningen uppdagades i det trevliga diskussionsforum på Facebook som vi sedan någon månad har på Amaroneguiden. Jag bestämde mig för att prova ett antal vanliga glas och en gång för alla få fram vilket som är det bästa glaset för Amarone. När själva provningen ägde rum hade redan ett stort antal glas eliminerats.

Grundomgång

Vi var fyra stycken som provade glasen under klosterlik tystnad och med protokoll framför oss. Vi bedömde glasen utifrån; Doft, smak och utseende/känsla (uppdelat på fyra underkategorier). Betyget som gavs var 1-10 där 10 var bäst. Utseendet gav 1-3 poäng. Pris tog vi inte hänsyn till.

Vinet som vi provade i en första grundomgång var Amarone Roccolo Grassi 2006. Fem glas gick vidare till första final och där provade vi Amarone Casa dei Bepi 2006 från Viviani. Till slutfinalen gick tre glas vidare och där provade vi Amarone Il Fornetto 2004 från Accordini.

Slutfinal

glasprovning2De tre glasen i slutfinalen var:

  • Riedel Vitis Shiraz
  • Riedel Sommelier Bordeaux
  • Orrefors Difference Primeur

De två glas som också var med i första finalen men sedan föll bort var Riedel Vinum Shiraz och Riedel Hermitage. I slutfinalen kunde vi konstatera att det var oerhört jämnt. De två främsta glasen på bilden till höger. Vinnaren Riedel Vitis Shiraz och tvåan Orrefors Difference Primeur.

Glasen vid den stora glasprovningen
Grund
Final 1
Final 2
Riedel Vitus Shiraz 2007
85
68
77 (1:a)
Riedel Vinum Shiraz 1986
78
60
Riedel Big O (nytt glas utan fot) 2014
67
Riedel Sommelier Hermitage 1973
99
62
Riedel Sommelier Bordeuax 1961
86
68
72 (3:a)
Orrefors Difference Primeur 2002
98
67
74 (2:a)
Orrefors Difference Mature 2002
58
Ittala Essence Plus 2013
76
Ittala Essence 2001
76
GOVINO (amerikanskt Plastglas utan fot)
62
IKEA – Bordeauxkopia
72
IKEA
76
Standard (”bättre”) resturangglas
40
Kosta Boda Line
52
Bottega del Vino Verona Resturangglas
52

Maxpoäng var således 128 poäng (10 + 10×4 + 12×4). I finalerna var utseende enbart uppdelat på en kategori och inte fyra varför max poäng där var 92 (dvs 10 + 10×4 + 3×4)

Jag vill tillägga att denna provning inte på något sätt är sponsrad. Däremot har jag som nämnt fått låna några glas av Robert på Öl och Vinmagasinet på Karlbergsvägen i Stockholm. Sveriges utan tvekan bästa affär när man skall handla vinglas eller andra vintillbehör. Så gynna nu Robert istället för de stora börsintroducerade kapitalistkedjorna som bara bryr sig om vinstmarginaler och vars personal vet nada om vad de säljer. Robert är oerhört kunnig och tillmötesgående! Hälsa från mig! www.olochvinmagasinet.nu

Provade Amarone i februari

Under februari har jag provat följande Amarone för utvärdering här på Amaroneguiden:

Villa Girardi 2009, 75939, 291:-
4
Parker: 92p
Underbart gott men lite tidig. Blir bättre om 1-3 år. En Amarone som har lagom mycket av allt och topp 5 på bolaget i prisklassen. Bättre än 2008 som ändå fick toppbetyg i Italien.

Viviani Casa dei Bepi 2008, 74922, 750:-
4
Parker: 93p
Magnifikt vin från svårdefinierad årgång men likt alla Bepi bör det absolut ligga 2-3 år till! Det är säreget personligt, elegant men ändå med bra styrsel. Jag är osäker på långlagringspotentialen vilket gör att det inte får högsta betyg men jättebra som nästan alltid!

Marion 2009, 72020, 667:-
5
Parker: 94p
Denna månads bästa vin! Väldigt personligt som vanligt och med enorm lagringspotential men jag dekanterar lika gärna redan nu i 2-3 timmar och njuter fullt ut. Marion är en av de Amarone man måste prova någon gång. Vinet vinner på att ligga ett år till. Årgången knyter till det något just nu.

Le Bertarole 2009, 89293, 405:-
5
Parker: 93p
Jo, högsta poäng och den bästa Le Bertarole någonsin. Vi är många som följt detta vin under många år. Vi vet hur mycket Marco har kämpat. Vi vet att hans marker inte är de absolut bästa. Men vi vet också att han gör precis allt han kan för att få ett så bra vin som möjligt. Nu har han lyckats! Det är formidabelt och trots en suverän men nu knuten årgång går detta vin utmärkt att dricka nu. Dekantera och njut!