Brunelli Wines – ett vingårdsbesök

Valpolicella2014 140Vi har nyss kommit hem från vår tio dagar långa resa till Verona och Valpolicella. Den som vill läsa hela vår berättelse får klicka in sig på JC:s Vintankar.

Innan vi åkte ner mailade jag till Brunelli och önskade få ett besök med visning av vingården samt en provning och med tider som passade oss. Dagen därpå ett svarsmail, där vi var inbokade på torsdag kl 10. Bifogat fanns en karta om hur man lättast går från Villa Monteleone (det var där vi bodde) till Brunelli. Detta kallar jag service.

Solen gassade när vi gav oss iväg ifrån Villa Monteleone. En vandring på knappa trettio minuter genom vinfälten och där på gårdsplanen stod Alberto och tog emot oss.

Valpolicella2014 064Alberto Brunelli

Alberto är fjärde generationen som sysslar med vinproduktion, men familjen har varit verksam på den här platsen långt tidigare bl.a med häst- och boskapsuppfödning och annan agrar verksamhet. Minns jag rätt så har dom idag runt 12 ha i San Pietro in Cariano samt 2 ha i Custoza (någon mil söder om Gardasjön).

Våra kunskaper om Amarone och Valpolicellaviner är väldigt olika, men Alberto anpassade detta efter de som hade minst förkunskaper. Vi fick en mycket pedagogisk genomgång. Här är det en genomgång av torkningsprocessen.

Valpolicella2014 145
Valpolicella2014 146

Lagring  av vinerna sker på olika stora fat och olika långt beroende av vilket vin man gör.

Valpolicella2014 158

Valpolicella2014 163Korkmaskinen

Den här maskinen hjälper bl.a till med korkning av vinet, vilket fick mig att fråga om inställning till kork kontra skruvkapsyl. Albertos uppfattning är att viner som ska lagras och utvecklas i flaskan så finns det inget alternativ till korkning. Här gäller hygien och noggrannhet. Viner som ska drickas inom en snar framtid, så fungerar skruvkapsyl alldeles utmärkt, dock ställer regler som de styrande (Konsortiet) i Valpolicella bestämt till det bl a får inte Classico skrivas på etiketten om inte kork använts.

Miljötänket

Jag glömde fråga om inställningen till organisk-, biologisk- , biodynamisk odling eller vad man nu väljer att kalla det. Väl hemma mailade jag frågan och dan därpå fick jag Brunellis syn. Att bli certifierade är krångligt och fyllt av mycket italiensk byråkrati, vilket en liten odlare inte hinner med. En hel del av certifieringsorganisationerna tillåter kemiska preparat och bland en del odlare är det mer en del i marknadsföringen än försök att minska kemikalieanvändningen. Han skriver så här i mailet:

Today, we do not use herbicides, we make mechanical works of the soil or with a new system of water pumper at high pressure to remove the grass next to the vines, we adopt the integrated pest management (useful insects), the sexual confusion for the moth (=tignola), and organic system to enrich the soil (organic or selected mixtures of seeds).

Valpolicella2014 166Alberto påpekar också att sedan 2010 har dom solpaneler som svara för 50% av deras energianvändning. För nästan alla viner (utom för Amaronen) har dom gått över till flaskor som har en lägre vikt. Slutsatsen är att här finns ett Miljötänkande och agerande för en hållbar vinproduktion.

Provning av viner

Vi provade sex viner under Albertos ledning. Ett vitt vin, en Ripasso, de båda topp-amaronevinerna samt två söta (en Recioto och ett vitt).

2012 Caranium

Valpolicella2014 170Ett vin som till 100% är gjort på druvan Garganega, samma druva som använts för Soaveviner. Brunelli äger 2 ha vinodlingar i Curtoza strax söder om Gardasjön, där man bl a odlar Garganega. Druvorna plockas när dom är rejält mogna, nästan övermogna.  Detta för att kunna få fram mer smaker och större komplexitet. Vinet har fått fem månader på 225 hl barriquer av ek innan buteljering. Färgen är halmgul.

I doften hittar vi såväl frukt som kryddor. Vi tycker oss känna äpple, aprikos, aningens lime och en hygglig dos nyplockad salvia. I bakgrunden finns ett floralt inslag av vita blommor bl a jasmin. Trevligt!

Smaken är mycket frisk med trevlig frukt och härliga kryddor. Mycket av doften går igen i smaken, men det vi faller för är nog friskheten parad med de finmalda örterna. I eftersmaken finns en lätt ton av honung.
Vi bestämmer oss omgående för att ett par flaskor måste med hem. Vi tänker oss skaldjur eller örtkryddad lax. Mmmm…

Det här vinet vill Brunelli ha 8 euro för. Det är mycket vin för dom pengarna!!
Betyg 4

2012 Ripasso Pariondo

Valpolicella2014 172Druvblandningen är 65% Corvina, 25% Rondinella och 10% Corvinone. Vinet har fått mogna tolv månader på 35 hl stora ekfat. Efter buteljering har vinet fått vila sex månader på flaska innan det är redo för marknaden.

En rätt så hygglig Ripasso med mörk frukt i centrum: körsbär, björnbär, lite blåbär, aningens svarta vinbär och plommon. Lite kryddor hittar vi också. Medellång eftersmak där toner av kakao, kaffe och unset vanilj visar sig.

Priset på gården är 11 euro.
Betyg 4-

Brunellis två toppamarone – Inferi och Titari

Valpolicella2014 183Båda är fantastisk goda. Lite unga idag och som jag tror med en stor utvecklingspotential.

Druvsammansättningen är lite olika, men framförallt är det jorden de växer i som gör vinerna olika.

Den vänstra är jord från marken där druvor växt, som använts till Inferi. Jorden är mer lerrik (Red Clay) och kalkstenarna (limestone) är mindre.

Jorden till höger från marken där druvor till Titari odlats. Ingen lera och kalkstenarna ligger i stora bitar. Ja, delvis som flak.

2009 Campo Inferi

Valpolicella2014 174Druvsammansättningen är Corvina 70%, Rondinella 25% och Corvinone 5%. Druvorna har torkats i ca fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i en låg temperatur. Vinet får sedan mogna i ca 36 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet ligga till sig på flaska i ca ett år.

Vi möts av en elegant och stor doft, där de mörka körsbären tillsammans med milda toner av kakao och lite torkade örter dominerar. Vi anar oss till lite torkad frukt, inte särskilt mycket russin. Det vattnas i gommen. Smaken är kraftfull och elegant på en och samma gång. Mörk frukt: körsbär, björnbär och plommon. Finmalda örter. Alldeles sammetslena tanniner och en friskhet som vi gillar. Alkoholen (16,5%) är helt inbakad i frukten. Riktigt lång eftersmak med lite kakao, kaffe och torkad frukt.

Ruggigt gott redan i dag, men kommer att utvecklas ytterligare. Lite mjukare än kamraten Titari. Alberto uttryckte det som lite mer feminint, men genuspedagogen i oss uttrycker det som lite mjukare och rundare.

Priset hos Brunelli 37 euro.
Betyg 5- (om ett eller två år är minustecknet borta.

2009 Campo Titari

Valpolicella2014 176Druvsammansättningen är här Corvina och Corvinone 75%, Rondinella 15% och Sangiovese 10%.
Torkning, jäsning, lagring påminner mycket om den för Inferi. Ekfaten (barriquer) som Titari ligger på är nya och av ek från Allier.
En härlig, kraftfull doft av mörka körsbär, hallon/björnbär, lite kryddor och aningens vanilj. Precis som hos Inferi så kan vi precis ana oss till lite torkad frukt, dock ej russin.
I munnen känner vi de söta mörka körsbären, solmogna björnbär, lite örter och en lätt ton av mineraler. Titarin har lite mer muskler, är lite kraftfullare och aningens stramare. Här finns lite mer tanniner, naturligtvis mjuka och lena på amaronevis. En syra om ger vinet en extra friskhet. Eftersmaken är gigantisk lång med kakao, aningens kaffe och vanilj, men den mörka frukten spelar ändå huvudrollen. Detta är en amarone med en liten robustare struktur, men ändå med en elegans av sällan skådat slag.
Det här är bara så in i bänken gott och trots detta så tror vi Titarin har mer att ge med något år i ryggläge.

Priset är 44 euro.
Betyg 5-

2012 Recioto della Valpolicella

Valpolicella2014 168Druvblandningen är här 70% Corvina och Corvinone, 25% Rondinella och 5% Molinara. Druvorna har plockats i skiftet september/oktober och sedan fått ligga på torkning tills någon gång i januari. Vinet har fått åtta månader på barriquer av fransk ek (Allier) och ytterligare sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Doften är stor och har tydliga inslag av mörka körsbär, blåa plommon, torkad frukt och lite söt piptobak. Bakom allt detta lurar en liten lätt ton av viol.
I munnen får vi ett sött vin, men med en rejäl friskhet. Ytterst välbalanserat och mycket av doftintrycken går igen i smakerna. Eftersmaken är riktigt lång och har ett litet nötigt avslut.

En flaska på 50cl kostar 16 euro.
Betyg 4+

2010 ReSol

Valpolicella2014 180Ett vitt sött vin gjort på druvan Garganega till 100%. Dessa kommer från de 2 ha Brunelli äger i Custoza. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. De har sedan fått jäsa på 225-liters barriquer, där vinet efter jäsning fått ligga kvar i ca två år. En sista vila i sex månader på flaska innan det förs ut på marknaden.
Det doftar av tropisk frukt, lite nötter och aningens honung.
Smaken är söt, men med en härlig friskhet. Vi känner igen den tropiska frukten och inslaget av mandlar/hasselnötter från doften. Vi noterar att i smaken finns lite örter som spetsar till helhetsintrycket. Lång eftersmak och alldeles i slutet får vi en ton av honung.
Något alldeles särskilt för oss gottegrisar.
Priset är 15 euro.
Betyg 4+

Vi sammanfattar det hela som en mycket intressant och givande provning. De båda Amaronevinerna imponerade storligen på oss. Två väldigt intressanta och spännande söta viner. Ett vitt vin, visserligen enkelt, men väldigt gott och användbart. En helt OK Ripasso.

018Brunelli har också ett upplägg där dom fraktar vinerna till det land kunden vill ha dom. Till Sverige är frakten 39 euro för sex flaskor och sedan ökar frakten med 10 euro per sextal flaskor. Det blev naturligtvis ett köp. Väl hemma i Sverige blev det inbetalning av alkoholskatt.

Idag fredag kommer Postens lastbil förbi med en liten pall!

Vi tar farväl av Alberto, som tipsar oss om en lunchrestaurang alldeles intill kyrkan i byn. Besöker du Brunelli så missa inte den här lilla supertrevliga restaurangen ”Locanda dal Nane”. Det sista Alberto gör är att skicka med oss en flaska och orden ”Något litet till kvällsvarden”.

2011 Corte Cariano

Valpolicella2014 200Ett vin som till 100% är gjort på Corvina Veronese, som fått torka runt 30 dagar. Vinet har fått mogna på 30 hl ekfat i ca tolv månader och ytterligare fyra månader på flaska. Vi dricker den på kvällen. Vi tittar alla fyra på varandra. Det här var ju inte bara gott, det var ju görgott. Och den provade vi inte. Jag slänger mig snabbt över min beställningslista och ser att den missade jag.
Det doftar av mörk frukt främst körsbär, björnbär och svarta vinbär. Lite lätta kryddor finns där någonstans.
Smaken är mjuk och rund med mycket lena tanniner. Syran som finns ger vinet friskhet. Smaken är packad av mörka körsbär och lite andra skogsbär. Lite nyplockade örter. Här finns en del typiska smaker av fat, men de är balanserade och väl avstämda mot frukten. I ett nafs tog den flaskan slut.

Priset vid köp är 9 euro.
Betyg 4

Ett fantastiskt vingårdsbesök. Alberto bjuder verkligen på sig själv och visar upp en imponerande anläggning. Är du i närheten av San Pietro in Cariano, så är detta en vingård du inte får missa. Brunelli har ett par välutrustade lägenheter som de hyr ut. Mycket smakfullt inredda. Priset per natt låg runt 75 euro om jag minns rätt.