Ernst Billgren, Roccolo Grassi, Campo Leon, Villa Erbice x2

1000 Likes på Facebook! Ja det är ju mycket detta som räknas numera. Eller? Nja, kanske inte. Kvalitén är väl a och o som man brukar säga. Vi hoppas och tror att vi levererar intressant och kvalitativ information. Vi tycker det är fantastiskt kul att ni är med oss på vår resa att hitta de absolut bästa Amarone som erbjuds.

Egentligen så bryr vi oss inte alls om det. Vi, det är jag (Henrik) och min outtröttlige kompanjon och sidekick Daniel Simone. Det är vi som är Amaroneguiden. Vi startade vår verksamhet 2007. Daniel sköter allt med hem- och Facebooksidan. Jag skriver allt på sidan.

Anledningen till Amaroneguiden var helt enkelt att det fanns ett stort behov. Vi själva hade behov av att sätta in alla bolagets Amarone i ett sammanhang så att vi skulle kunna ha koll på betyg och nya årgångar. Men inte minst så var sidan en följd av min första bok som kom 2004. Denna och det allmänt upptrappade intresset för Amarone ledde till att väldigt många hade en mängd frågor som strömmade in. Istället för att svara på alla mail och samtal blev det en hemsida. På den tiden bodde vi grannar. Men trots att det bara skiljde några träd mellan våra villor i förorten sågs vi sällan. Vi kommunicerade mest via sociala media. Paradoxen är att vi nu sedan våra respektive nystarter i livet träffas mer, pratar mer och njuter mer. Tack vare Amarone! Jo, faktiskt, så är det. Nåväl. Amaroneguiden.se har haft en liten paus i sitt liv men är nu mer välmående än någonsin. 2014 kommer vi att göra allt för att bli än mer aktiva på sidan. Vi gör ingen reklam och vi driver sidan helt utan något vinstintresse, det tycker vi är viktigt att poängtera.

Provning 7 December

Vid de dubbla föreläsningarna på Musikvalvet den 29-30/11 var temat en producent och som rapporterat tidigare var det Masi vi provade. Det var en mycket uppskattad provning på många sätt. Helgen som var provades en del andra viner från vårt älskade Valpolicella.

De fyra Amarone jag här recenserar har blindprovats i helgen tillsammans med det unika vinet Solitario (2006) från producenten Guilietta Dal Bosco. Jag återkommer i januari om detta vin. Den Valpolicella Superiore jag recenserar nedan provades vid samma provning men öppet.

Masi Costasera 1998, Contemporary Art Edition by Ernst Billgren, 74618, 500:-

costasera_billgren2Det har varit relativt få amaronesläpp på bolaget i December. Masi´s båda flaggskepp i 2007 års briljanta skepnad nämndes i del ett av detta nyhetsbrev för någon vecka sedan. För drygt en månad sedan släppte Masi en annan intressant nyhet. Deras flaggskepsamarone är ju Costasera. Vinet som blir så otroligt mycket bättre efter ca 10 års lagring. Med start i år kommer Masi regelbundet att låta en känd konstnär designa etiketten på en äldre årgång av Costasera. I år föll valet på svenska Ernst Billgren. Bara det är förstås väldigt roligt. Jag var med när vinet presenterades i oktober i Ernst Billgrens magnifika ateljé/bostad vid Södermalmstorg precis vid Slussen. Det var en tillställning som mer liknade en filmpremiär en släpp av ett vin. Men så rätt det var! Både intressant, roligt och inte minst väldigt gott. Den Costasera som släpptes var 1998. En riktigt bra årgång men både den och 1999 är klart underskattade årgångar då de hamnade emellan magiska men lite varma 1997 och förträffliga, tekniskt perfekta 2000.

Nu har Masi således släppt Costasera 1998 i en presentförpackning som är väldigt trevlig bara den. Etiketten är dubbel och barkom Masis nydesignade etikett väntar ett verk av Billgren. Originalverket visades upp på premiären och det var ett klassiskt Billgren-motiv av bästa sort. Vinet då? Jo, det är förträffligt! Helt underbart. Frukten är kvar och fortfarande väldigt tydlig. Doften har aldrig varit Costaseras stora utropstecken men den är något mer utvecklad nu än när den kom första gången. Men smaken! Det är där det har hänt mest. En mogen, djup smak med klart längre eftersmak. Ja, det finns fortfarande en del flaskor kvar och du hinner få hem den innan jul om du beställer nu. En riktigt läcker och snygg julklapp! 93 poäng, en 4:a i vår poängskala.

Latium Morini Campo Leon Amarone Latium Morini, Campo Leon 2009 (www.vinupplevelser.se för 319:-)

En nykomling för några år sedan som verkligen tog oss Amaroneälskare med storm. Modern, fruktig, utåtriktad, fyllig, koncentrerad med en enorm koncentration av druvmust. Massor av russin och körsbär men ändå snyggt komponerad. Lite mörkare frukt än hos många andra Amarone. Campo Leon har runt 10% av druvan Oseleta i sig. Det märks. Oseleta ger verkligen vinet en push åt rätt håll. Vinet slog igenom med årgång 2004 och bjöd sedan på en lika delikat 2006 (som är helt perfekt nu) och nu kommer alltså 2009.

Jag provade den två dagar på raken. Jag vakuumpumpade till dag 2. Luften gjorde susen. Redan första dagen var vinet efter 2 timmars dekantering väldigt bra. Dag 2 var det snäppet bättre. Det här är en helt fantastiskt bra Amarone om man dessutom ser till priset. Det finns ingen Amarone på bolaget just nu som är lika bra till samma eller lägre pris. Ingen är faktiskt ens i närheten. Det är inget särskilt komplext vin idag. Men det kommer det att blir om 2-3 år. Köp en låda eller två och följ den. Campo Leon är riktigt gott redan nu och särskilt till julens alla kryddor. Vinet får riktigt högt betyg av både mig och Robert Parker och det går inte att motse att priset här delvis spelar roll. Jag tror aldrig jag har druckit en Amarone som är bättre för 319:- eller lägre. 95 poäng, en 5:a på vår skala.

Roccolo Grassi Amarone Roccolo Grassi, Amarone 2008 (Tillgänglig nu är RG Amarone 2009, 72172, 849:-)

Nyligen har 2009 kommit ut och den är formidabel med ett poäng över 2008. 2009 är fantastisk men ack så ung. Jag provade 2008 för första gången i helgen och blev verkligen positivt överraskad. Denna årgång är generellt en bra årgång men inte så bra som 2009.

Men RG uppvisar en oerhörd komplexitet redan nu. Doften och smaken sitter där också och jag kan bara konstatera att en av mina absoluta topp-5 Amarone håller även ett år som 2008. Det är ett väldigt personligt vin med doft och smak som verkligen är typiskt år efter år för just Roccolo Grassi.

Den nu tillgängliga 2009 är väldigt ung och bör absolut ligga 2-3 år och helst ännu något år efter det. Som bäst är den 2018 och några år framåt. Då garanterar jag en närmast fulländad Amaroneupplevelse!

RG 2008 – 95 poäng. RG 2009 – 96 poäng. Båda 5:or på vår skala.

Villa Erbice Amarone Tremenel 2007, 75786, 429:-

Det var många år sedan jag drack denna Amarone. Nu i helgen fick jag möjlighet igen vid en provning och jag är väldigt glad för det. Jag gillar annorlunda viner med stark personlighet. Bla därför blev jag väldigt glad när jag provade denna traditionella, synnerligen komplexa, lite kärva Amarone.

Druvorna har torkat helt utan mekanisk hjälp. Ett vågspel som fungerar riktigt bra vissa år. 2007 var just ett sådant år. Det är väldigt ovanligt med traditionella Amarone i denna prisklass. Närmast är Vaio Armaron från Serego Alighieri. En stor skillnad mellan dessa utmärkta traditionella Amarone är att Vaio delvis lagras på körsbärsfat.

Villa Erbice ligger på franska Barriques. Dekantera i 2-3 timmar och njut av en helt fantastisk bra Amarone med en doft och smak i egen, gammaldags stil.

93 poäng och en 4:a på vår poängskala.

Villa Erbice Valpolicella Superiore Ripasso 2009, 75855, 209:-

Villa Erbice Valpolicella Superiore Ripasso Villa Erbice skördar sina druvor till detta vin i oktober. Jag blev mäkta förvånad när jag provade detta vin. Det var inte blint men ändå förvånades jag positivt av både doft och smak. Samt att priset var riktigt bra för att vara en Valpolicella Superiore.

Det är inget komplext vin men det har en oerhört fin frukt och struktur. Det är helt enkelt väldigt gott och jag kan varmt rekommendera dig att köpa några flaskor att avnjuta redan nu. Vinet kan med fördel lagras några år men dekanterar du två timmar har du redan nu ett moget, drickfärdigt vin av högsta klass till bra pris.

91 poäng och en 4:a på vår poängskala.

God jul och gott nytt år önskar vi på Amaroneguiden!