Vilket glas lämpar sig bäst för viner med druvan Soave / Garganega?

soave

En fråga dök upp på Amaroneguidens forum om vilket glas som bäst lämpar sig för viner med druvan Soave / Garganega. En utmaning som jag (Örjan) och min fru Sara tyckte lät spännande. Så till fredagens förrätt, musslor i vin, och varmrätten, stekt regnbågslax med duchesspotatis, passade det utmärkt för att ge sig på denna utmaning!

Viner

Vi valde två viner, ett lätt ungt friskt Soave från PRA, Otto 2013. Samt ett Valpolicellaproducerat Garganega från Brunelli, Carianium 2012, ett s.k. ”late harvest” med lite mer doft och smak som vi sedan tidigare har som favorit till fisk.

Glas

Vi valde ut 7 glas. Listade nedanför, vänster till höger.

glastest

  • Orrefors Difference Primeur
  • Orrefors Difference Sparkling
  • Orrefors Difference Fruit
  • Orrefors Difference Crisp
  • Riedel Vitis Riesling/Chianti
  • Riedel Vitis Montrachet Chardonnay/Eklagrad Chardonnay
  • Orrefors Difference Mature

Vi valde två glas ur Vitis serien då det var Vitis Syrah/Shiraz som vann den stora Amaroneglasprovningen. Riedel har ju samma kupor även i Vinum serien.
Samt övriga glas ur Orrefors Difference serien, då vi normalt dricker ur deras Primeur, Mature och Sweet glas.

Testet

Vi hade ett friskt Soave ”Otto” från PRA i och till musslorna. Efter förrätten var det då dags att dofta och smaka ur de olika glasen. Den enklare mer klassiska Soavevinet doftar inte så mycket men vi hade varsin doft-favorit. Sara, Orrefors Crisp och jag, Orrefors Fruit, följt av Riedel Riesling

Smaken var solklart bäst i Orrefors Crisp glaset, följt av Orrefors Fruit och Riedel Riesling.
Jag tyckte även att det gjorde sig bra i Orrefors Sparkling (Champagneglaset).

Sämst smakupplevelse var det ur de båda vida glasen Riedel Montrachet samt Orrefors Mature.

Det mer komplexa vinet Brunellis Carianum doftar så mycket mer. Här finns mognad och smöriga toner. Här tyckte jag att det doftade bäst i Orrefors Crisp och nu gillade Sara doften bäst i Orrefors Fruit.

När vi smakade detta vin så blev vårt sista glas in i provningen en klar vinnare, Orrefors Mature, följt av Orrefors Fruit. Delad trea hamnar Riedel Montrachet och Orrefors Crisp.

Summering

Slutsatsen är faktiskt att vi inte kan säga rakt av att ett enda specifikt glas var bäst utan snarare att olika glas passar till olika viner då det finns så många olika nyanser av Soaveviner. Men vi kan konstatera att unga friska viner passar bäst i Orrefors Crisp eller Riedel Riesling. Vi kan även konstatera att mer komplexa Saoveviner, ser vi som typen ”ekade chardonnayer”, bör drickas ur de mer vida glasen Orrefors Mature och Riedel Montrachet.

Vi tyckte även att Orrefors Difference-glasen generellt gav mer doft, medan Riedelglasen var mer behagliga att dricka ur och ger bäst smakupplevelse.

Örjan Engelmark