Amarone – årgångar och årgångstabell

argangMogen eller inte?

Den första grundregeln är att inte dricka en Amarone förrän den är fem år gammal. Står det 2006 på etiketten är den alltså mogen först 2011. Amarone har generellt lite tanniner och kan därför drickas relativt unga. Men de blir bättre med åren. Speciellt efter 7-8 år. Alla Amarone vinner på att lagras upp till 7-8 år. Men sedan börjar det bli svårt.

Efter 12-13 år kommer en bra Amarone över 90 poäng eller 4-5 på min skala in i en annan fas. Mognadsfasen som innebär att klassiska inslag som choklad, läder, tobak, kanel osv utvecklas och framträder. Ibland säger man att ett vin befinner sig i en tunnel. Vilket innebär att vinet så att säga är mittemellan i sin utveckling. Jag har många gånger provat mogna Amarone som är 10-14 år gamla och sedan efter några månader provat om och blivit överraskad. Men det är också det som är tjusningen. Vin är levande och Amarone är mer levande än alla andra röda viner. Jo, det vågar jag påstå.

Anledningen till detta är förstås att Amarone påverkas så starkt av vädrets makter under två faser. Dels den vanliga fasen under sommarhalvåret. Men lika viktig för en Amarone är torkningsperioden. De ca tre månader som druvorna ligger och torkar påverkar vinet minst lika mycket som förhållandena under sommaren. Väldigt logiskt och enkelt att förstå.

Green harvesting och fläktar

Man kan parera dåligt väder. Genom att ständigt vara ute på fälten och tillämpa sk ’green harvesting’. Exempelvis genom att skära bort klasar som av någon anledning inte är perfekta (pga för lite sol, för mycket regn osv) och även klippa bort löv som täcker druvklasar som behöver mer sol. På detta sätt kan man påverka slutresultatet mycket.

Men även när druvorna torkar kan man ”jobba” med druvorna. Det viktigaste då är att styra botrytishalten genom fläktar och temperatur. Idag finns helt moderna Amarone där frukten är helt i centrum och där klimatföhållandena vid torkningen helt styrs av datorer. Detta ger mer fruktiga, lite lättare Amarone. Motsatsen är förstås där druvorna får torka helt utan att producenten griper in. En sådan Amarone är mindre strukturerad, mera dov i sin doft men också i bästa fall mycket mer komplex och intressant till sin karaktär. Det vanligaste är dock ett mellanting där producenterna använder sig av fläktar vid för hög luftfuktighet, men i övrigt ingriper dom väldigt lite eller ingenting under torkningstiden.

Årgångar

Men hur är det då med årgångarna. Först och främst skall det inte vara så stor variation i klimatet. Detta är anledningen till att vissa distrikt i tex Australien nästan varje år levererar samma produkt. I de flesta länder varierar dock klimatet mera och Italien hör definitivt till de vinproducerande länder som är tämligen känsliga. Ja, det gäller egentligen alla länder i den sk gamla vinvärlden.

Årgångstabell

Här följer en lathund som är en blandning av årgångsbedömningar som är gjorda av Gambero Rosso (som ger ut den unika vinbibeln, Italian Wines), MASI, Valpolicellas vinkonsortsium och våra egna bedömningar. Genomgången är uppdaterad i augusti 2014 (exakt ett år efter förra stora genomgången) och med hänsyn till alla de provningar som genomförts det sista året.

2011

Vi avvaktar med betyg.

2010

Fortfarande för tidigt att betygsätta de bästa vinerna från detta år men något superår är det inte. Många Amarone från 2010 har redan kommit ut men inte de bästa. Återkommer med betyg men hoppa över de som redan kommit ut.

2009

5
Väldigt bra årgång generellt. Bör lagras. Allt pekar på en toppårgång i stil med 2006. Min analys är att 2009 verkligen är ett exceptionellt år och i paritet eller bättre än 2006, beroende på producent. Men detta är ett år man bör ligga på. Jag dricker från 2016.

2008

3
En mellanårgång. Drick nu. En bra årgång men inte för längre lagring än några år till. Inget har hänt här sista året.

2007

5
Väldigt bra årgång som bör drickas innan årgång 2006, dvs 2007 har en kortare mognadstid. Här hittar vi lite friskare och mera eleganta viner än årgången innan. 2007 har mycket fin struktur och harmoni och är helt perfekt att dricka nu. Ligg inte på dem för länge. Visst håller de men de blir inte bättre och i jämförelse kommer nollsexorna att vara mycket roligare om några år.

2006

5
Denna årgång är en av de bästa någonsin. Massiv, kraftfull och fruktig årgång. Superårgång för expressiva Amarone. En synnerligen lagringstålig årgång. Många är på topp nu under hösten 2014.

2005

3
Lite som 2003 och 2008. Varmt, ojämnt år som gav lite ostrukturerade viner. Inte så eleganta och på sina håll väl alkoholstinna. Drick upp eller ge bort i present till någon som inte kan något om vin.

2004

4
Mycket bra årgång. Som en blandning mellan 00 och 01 eller 06-07 om du vill. Mycket större bredd på toppen än 2001 och utan tvekan den bästa årgången någonsin för Amarone generellt. Ett år det var svårt att misslyckas. Väldigt bra för långlagring. Köp det du kommer över! 2004 är absolut på topp nu hösten 2014! Men de bästa kan lagras många år till. Betyget höjt sedan sista genomgången. Ja, 2004 har väl alltid varit en femma men jag var osäker på långlagringen men många visar att detta år var extraordinärt.

2003

3
Varmt. För varmt. Men en del skördade tidigt och en del som har odlingar på hög höjd klarade sig bättre. Både kraft och elegans i stor utsträckning hos många men tydlig mörk något bränd ton av brändhet kan skönjas hos en del. Generellt saknas komplexitet , elegans och bra struktur. Drick nu.

2002

2
Riktigt usel årgång i hela Italien och Amarone från detta år var verkligen inte bra. Undvik helt.

2001

3,5
Superårgång fast svårare årgång än 2000. Lite mer variation i väder och högre luftfuktighet gjorde att botrytishalten på håll var svårtyglad. Vilket gav färre toppviner, men kraft, komplexitet, elegans och som upplagt för riktigt lång lagring. En favoritårgång för mig. Några av mina absolut bästa upplevelser med Amarone kommer från 2001. Enligt många producenter en väldigt ”maskulin” årgång. Drick nu eller lagra men frukten börjar sina.

2000

4
Superårgång som enligt flera betecknas som en något mer feminin årgång än nästkommande. Gav eleganta viner med bra struktur och ändå påtaglig tyngd. Komplexiteten inte alltid på topp hos alla. Drick nu.

1999

3,5
Ännu mer ojämn årgång.

1998

3,5
Stor variation bland producenterna.

1997

5
Varmt år i hela Italien men inte för varmt. Anses vara ett av de bästa åren någonsin i hela Italien. Gav Amarone som mognade fort men många är också bra för långlagring.

1995

4
En mycket bra årgång rätt över. Kraftiga traditionella Amarone överlag. Betyget höjt sedan sista genomgången. Svår att få tag på men oerhört komplex och bra årgång.

1993

3,5
Bra årgång från vissa få producenter.

1990

5
Mycket bra årgång som gav tämligen kraftiga viner.

1988

4
Första året med bra bredd.

1979

5
En fantastisk årgång som förstås är mycket svår att få tag på.

1964

5
Makalöst bra årgång som håller även idag.