Provning sju exklusiva Amarone 2004 och Nyheter på Systembolaget

Jag brukar säga att Amarone skall vara 8-12 år när man dricker dom. Ja, det beror förstås lite på årgången men jag har många gånger de sista åren märkt att mera fruktdrivna Amarone verkligen skall drickas innan frukten börjar sina. Kvaliteten kan ju bibehållas på lika hög nivå många år till och tonerna som kommer efter ca 12 år är ju ofta härliga men på helt andra sätt. Amarone som har en mer gammaldags stil skall däremot med fördel lagras till dom är minst 10 år. Detta gäller tex Mazzano och Campolongo di Torbe.

Men nu var det dags att testa sju stycken Amarone från 2004 som i alla fall hos vissa var mera fruktdrivna. Vi var tre st som en dag i mars intog mitt landställe och gjorde oss redo för en magnifik provning.

De Amarone vi provade var alltså samtliga från den förträffliga, eleganta, väldigt välbalanserade årgången 2004.

exklusiv_amaroneprovning_amaroneguiden

Marion

En relativt ny Amarone som snabbt etablerat sig på topp 10-listan. Den var storslagen ikväll men nådde inte riktigt sin fulla potential. Min erfarenhet säger mig att Marion skall drickas inom 6-10 år beroende på årgång. Det kan förstås lagras riktigt länge också men hur den då smakar vet vi inte då vinet är ungt och inte finns vertikalt så många år bakåt. Jag sätter 93 poäng och en stark fyra.

Tenuta Sant Antonio Campo dei Gigli

Det här har varit min stora favorit i flera år. Nu tvekar jag. Vinet är otroligt bra men har med åren gått lite mer åt det elegantare hållet. Det passar inte för Campo dei Gigli. Just nu finns 2007 ute och den är väldigt bra men olik andra Campo dei Gigli. 2004 nådde inte ända upp. Senare i år tänker jag analysera 2006 vid ett par tillfällen. Den borde snart komma upp i riktigt hög nivå. 93 poäng och en stark fyra.

Viviani Casa dei Bepi

Vinet som har gett så otroligt många härliga upplevelser och en av mina topp fem alla kategorier. Jag har doftat på bättre Bepi men likväl är det en svag femma och 94 poäng. Detta var kvällens mest eleganta vin och det stod emot en del kraftigare giganter på ett formidabelt sätt. Oerhört jämnt vin oavsett årgång men kanske hade det varit någon poäng bättre för något år sedan.

Stefano Accordini Vigneto il Fornetto

Doftmässigt stod detta vin ut helt. Kraftig lakritsdoft och lite instängd mörk doft första två timmarna. Men sedan. Oj oj oj. Vilken utveckling. Det vin som förändrades och likväl förbättrades mest under kvällen. Ett oerhört elegant fruktdrivet vin med en stor komplexitet. Men dekantera flera timmar! Klockren femma och 96 poäng.

Bussola TB Vigneto Alto

Herr Bussolas flaggskepp är mycket mera komplext än den ”vanliga” TB han gör. Jag har aldrig doftat på en Amarone som har en så stor palett som detta vin. Magiskt på alla sätt. Min favorit denna kväll. Ja, det är en klockren femma och 96 poäng.

Roccolo Grassi

Det är andra 2004 jag dricker på kort tid och båda är förvånansvärt alkoholdrivna i doften. Men det lägger sig ikväll efter ca 2 timmar och visst är detta vin outstanding på många sätt. Kvällens mest komplexa vin utan tvekan. Det vin under kvällen jag lagrar längst. Det har allt. Precis allt. Men det gäller att pricka in peaken. Jag tror detta vin är ännu bättre om något år eller två. Solklar femma förstås och 95 poäng.

Bussola TB

Jag hade turen att ha ett dussin 2001 för några år sedan som jag drack upp i samband med att jag skrev min senaste bok våren/sommaren 2012. Då var dom helt perfekta. Det var genomgående poäng nära 100. Alkoholen var ikväll helt inbäddad och det är som att dricka världens bästa körsbärsdruvjuice med en doft som saknar motstycke bland Amarone. Endast Dal Forno och Il Fornetto liknar denna expressiva gigant. Underbart gott men inte optimal årgång för detta vin. Just nu finns 2007 ute och den är riktigt bra men inte super. Detta vin mår bäst av tunga årgångar som 2001, 2006 och förhoppningsvis kommande 2009. En femma förstås ändå och 95 poäng.

Nyheter April

Här följer de mest intressanta nyheterna i april. Allegrini släpper magnumflaskor av både 2000 och 2004 för 1525:- respektive 1500:-. jag har inte provat dessa i magnum men spontant skulle jag absolut gå för 2004. Zenato släpper sin Riserva 2007 för 599:-. Bra pris för detta vin. Jag har inte provat den men detta vin är en old school Amarone och det återstår att se om dom lyckats med den eleganta årgången 2007. Gammaldags Amarone brukar vara bäst efter 12 år och uppåt så hur som helst är det lagring som gäller. Meroni släpper Il Velluto från 2006 för 586:-. Ej provat men klart intressant.

Dessutom har Brigaldara bytt årgångar både på sin Amarone Classico och Amarone Case Vecie. Nu 2009 och jag har provat båda. Ingen tvekan om att båda är femmor. Grattis!