Orrefors Difference Primeur, det ultimata glaset för Amarone?

Orrefors Difference Primeur

Orrefors

Lite kort om företaget. Orrefors grundades 1898 och har varit i drift sen dess. Ett anrikt företag med starkt varumärke i Sverige och övriga världen som alltid signalerar kvalitet och gedigen design. 2005 flyttar Orrefors sin tillverkning till Kosta och allt handblåst tillverkas numera här.

Designer Erika LagerbielkeErika Lagerbielke

Difference är framtagen och designad av Erika Lagerbielke, vårt lands superstjärna och en glaskonstnär som inte många i världen som kan mäta sig med när det gäller design av servisglas. Noggrannhet, känsla och elegans på sin spets. Erika designade denna serie tillsammans med vinkännaren Bengt-Göran Kronstam för att få ihop form och funktion på bästa möjliga sätt.

Design

Det första man ser är givetvis elegansen, utseendemässigt är detta glas i en klass för sig. Glaset har en tulpanform med en väldigt tilltagen slutning upptill. Glaset har en skön tyngd, man känner att man har något i handen. Höjden på glaset gör att vid en dukning så är det iögonfallande minst sagt. Ståtligt! En annan detalj som skiljer detta glas i designen mot många andra glas är foten som sluttar ned till en ganska skarp botten på foten till skillnad mot Riedel, IKEA etc. har en i mitt tycke klumpig ”tjock” fot. Detta gör att glaset håller sin eleganta design från topp till tå. Det finns många glas där ute på marknaden men bara ett som står högst upp på pallen när det gäller design och det är Difference Primeur!

Klicka för att se bilder:

Difference primeur wineDifference primeurDifference primeur wine (1)

3453
Foto: Orrefors Kosta Boda AB

Material

Glaset innehåller Barium och inte Bly, så det är en så kallad ”halvkristall”. Enligt EU direktiv krävs 30% bly för klass 1 kristall, 24% bly för klass 2 kristall eller under 24% bly för klass 3-4 kristall för att kallas kristall i marknadsföring etc. som Riedels glas exempelvis. Klangen i glaset är väldigt gäll och hög om man jämför med Riedels 24% bly som har en mycket dovare klang. Att Orrefors slutade använda bly så tidigt som 1991 tyder på ett tidigt miljötänk som gör att det här med bly i glas känns gammalmodigt och helt fel väg att gå. Orrefors banar ny väg med sin bariumkristall som i Difference Primeur är helt klart hårdare i känsla och ton.

3455
Foto: Orrefors Kosta Boda AB

Doft och smakupplevelsen

Dags att hälla i vin. Marion Amarone 2006 fick bli testvin. Det första man slås av med vin i glaset är att man kan slunga runt vinet mycket lätt och högt p.g.a. formen på glaset, vinet sitter säkert om man säger så. Man kan luta detta glas väldigt mycket så det är lätt att titta på färgen. Detta glaset har en lite extra tilltagen slutning upptill så doft och smak blir inkapslad och mycket intensiv. När det gäller doft så är glaset helt otroligt, man missar inte något! Den samlar ihop alla dofter och ger verkligen iväg 100% doft. Har du en Amarone med hög alkoholhalt som t.ex. Tommaso Bussola så blir doft + alkoholstinnet en rejäl smäll(!). Smaken blir även den mycket intensivt när doft och smak blandas. När man dricker får man höja glaset lite högre än andra glas p.g.a. formen men du behöver inte böja huvudet bakåt. Just testvinet Marion Amarone gjorde sig mycket bra i glaset. inget gick förlorat, man fick verkligen ut alla dofter och smaker.

Skötsel

Det här glaset är ganska svårt att diska. Glaset håller dock för ganska mycket våld så man kan ta i lite. Diskmedel runt om kanterna, skölj och bomullsduk med två fingrar går faktiskt bra trots den tilltagna slutningen. Enligt Orrefors själva ska det inte vara några problem med maskindisk (för den som vågar).

3464
Foto: Orrefors Kosta Boda AB

Slutsats

Allt igenom ett gediget och fantastiskt vinglas. Det visar upp en otrolig elegans och förhöjer doft och smak till oanade höjder. Skön känsla och tyngd gör att man vill hålla i glaset hela tiden. Är man Amaronefantast som jag själv så vill jag säga att detta är som gjort för Amarone. Jag vill till och med sticka ut hakan och påstå att detta är det ultimata glaset för Amarone. Full pott!

Betyg

Orrefors Difference Primeur dot_h2 Ca. pris 499 kr
5