En vinkväll med Noemi Pizzighella

Många är vi som provat vinerna från Le Guaite di Noemi men få av oss har haft tillfället att besöka vingården eller på annat sätt träffa vinmakarna. Detta blev det ändring på när vinimportörerna Örjan och Toni från Vino Conoscenza bestämde sig för att bjuda in Le Guaite till Sverige. Vinmakaren själv, Noemi Pizzighella tackade ja och tog så flyget till Stockholm för en kväll i vinets tecken.

Facebook_share_picture_LGIMG_7633
Kort om Le Guaite di Noemi

Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite di Noemi. Vingården grundades av Stefano och Giulietta 2002 och har idag 10 hektar odlad mark varav 3 hektar går till vinproduktionen. Deras dotter Noemi driver idag vingården tillsammans med sina föräldrar.

Stockholms Vinkällare

Platsen för vinprovningen är Stockholms vinkällare beläget på Döbelnsgatan, Norrmalm. Vinkällaren startade sin verksamhet 1989 och har sedan dess arrangerat vinprovningar, middagar och exklusiva mottagningar. Beläget under marknivå bildar lokalen en gemytlig atmosfär med eleganta detaljer. Utmärkt för vinprovningar.

IMG_7625

Introduktion

Örjan och Toni inleder kvällen med att hälsa alla välkomna och berätta om deras resa från ett telefonsamtal för några år sedan till att starta vinimportföretaget Vino Conoscenza och idag importera ett 50 tal viner från 13 olika vingårdar runt om i Italien.

Noemi höll därefter en presentation om sin vingård. En mycket intressant berättelse om hur Noemis far och mor 1998 började att odla marken och starta en vinproduktion. Hur de byggde upp allt från grunden till vad det är idag. Utöver familjen så är djur är en stor del av Noemis liv. Ett stort hästintresse har alltid funnits där. En av hästarna ”Tano” har till och med namngett en av vinerna.

Noemi berättar också att de medvetet valt att bara använda 3 av deras 10 hektar till vinproduktion. Detta för att hålla en hög kvalitet genom alla sina viner. Vinerna som görs släpps först till marknaden när de anser att de är redo. Ett exempel på detta är när Noemi beslutade att senarelägga lanseringen av Amarone 2008 då den inför lansering inte var redo.

IMG_7638 IMG_7645

Maten

Under kvällen bjöds det på en hel del mat. En härlig soppa på palsternacka och päron till förrätt efterföljdes av en mycket god buffé med allt från gubbröra till lax till saltimbocca. Under provningen serverades det charkuterier och lite olika ostar. Till dessert efter provningen serverades det två tryfflar, en med lakrits och en med Mackmyra whisky och salt.

Provningen

Efter maten tog själva provningen vid. Provningen bestod av fyra viner. Noemi berättade passionerat i detalj om var och en av dem. Lite extra om det sista vinet, Amarone 2002. Noemi berättar att detta är den första årgången. Vinet som på sätt och vis startade det hela. Då även den senaste släppta, Amarone 2008, också är med på provningen så ser det på pappret mycket intressant ut. Gammal mot ung. Dags för vinprovning.

IMG_7661
IMG_7670IMG_7667

Le Guaite di Noemi Superiore 2009

LG_2018_SuperioreKommentar
Ett enkelt vin som tillsammans med Tano är ett bra måltidsvin. Då den har ålder så finns här lite mer av det rustika än hos en yngre Superiore.
Doft
Viss viol inledningsvis som övergår mer mot vanilj mot slutet.
Smak
Lite stram i smaken från start men får till en bra bärig syra med lite luft. Fin balans mellan syra och frukt i en elegant framtoning.

Betyg
4

 

Le Guaite di Noemi Ripasso 2009

LG_2018_Ripasso

Kommentar
Av många utsedd till en av de bästa Ripasso som finns på marknaden, ikväll är inget undantag. Denna ripasso är sagolikt bra.
Doft
En härlig kombination av hallon, björnbär och lakrits bildar en otroligt fyllig doft.
Smak
Här kommer massvis med färsk frukt i alla dess former. Till detta finns en ton av söt lakrits och mot slutet choklad och en tydlig pepprighet.
Betyg
4

 

Le Guaite di Noemi Amarone 2008

LG_2018_AmaroneKommentar
Amaronen som Noemi valde att lansera senare än det var tänkt för att inte tumma på kvalitén. Ett bra val då den nu är mycket bra. Från start lite sluten men kom verkligen upp i sin nivå efter cirka en timme i glaset.
Doft
Le Guaites alltid så närvarande frukt inleder och bildar tillsammans med vanilj och fikon en ljuvlig doftupplevelse.
Smak
Frukten återfinns även i smaken som är bred och fyllig. Viss ton av skogsbär bildar en fin syra mot slutet som avslutas med choklad.
Betyg
5

 

Le Guaite di Noemi Amarone 2002

LG_AKommentar
Kvällens stora överraskning Amarone 2002. Mycket intressant vin som trots sin ålder höll en fantastiskt vital nivå rakt igenom. Rustik av ålder men ändå så frisk. Wow!
Doft
Inledningsvis en stor dos av viol. Här finns frukt i form av hallon, solmogna fikon och en ton av lakrits.
Smak
Inlagd frukt, färska solmogna druvor och en ton av vanilj inleder. Liten lätt syra från mörka bär. En härlig kombo av svartpeppar och mörk choklad avslutar.
Betyg 
5

Måltidsvinerna

Utanför provningen serverades även två måltidsviner. En mycket trevlig IGT till maten och den fantastiskt fruktiga Solitario till efterrätten.

Le Guaite di Noemi Tano IGT 2011

LG_2018_Tano

Kommentar
Måltidsvin för kvällen och ett bra sådant. Ett alldeles utmärkt måltidsvin som matchade allt från gubbröra till lax och saltimbocca på ett mycket bra sätt.
Doft
Inledningsvis mycket kryddigt. Svartpepprigt som med tiden övergår mer åt färsk frukt.
Smak
Smaken har en härlig syra från lingon och en viss touch av lite fylligare björnbär mot slutet.

Betyg
4

 

Le Guaite di Noemi Solitario 2011

LG_2018_SolitarioKommentar
Sista vinet för kvällen. En Amandorlato vid namn Solitario som serverades tillsammans med två tryfflar. Fantastisk trevlig sötma precis mellan Amarone och Recioto. Komplext men ändå tillgängligt.
Doft
Färsk solmogen frukt genomgående som ackompanjeras av en mjuk söt choklad.
Smak
Mogna skogshallon, inlagd frukt och choklad. Söt men inte för söt. Välbalanserad. Fantastisk!
Betyg 
5

Slutsats

Det finns inte mycket annat att säga att man är lyckligt lottad i livet som får uppleva sådana här viner tillsammans med likasinnade. Än mer fantastiskt blir det när man får göra det tillsammans med vinmakaren själv, Noemi, som med stor passion och inlevelse visade upp sin vingård, bjöd på sig själv och trollband oss alla med hennes helt makalöst bra viner. Världsklass!

IMG_7690

Bilder från kvällen

IMG_7670 IMG_7618IMG_7626IMG_7625IMG_7623IMG_7620IMG_7630IMG_7633
IMG_7679IMG_7667IMG_7706IMG_7698IMG_7682IMG_7615 IMG_7619 IMG_7654